Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 10.08.2007 14:22

a ja też mam ładną sentencję :)

że damę poznać nie po tym, jak się zachuwuje na raucie, ale po tym, jak się zachowuje, gdy na raucie wdepnie w krowi placek :wink:
Eligiusz Przechodzki
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eligiusz Przechodzki » 10.08.2007 14:37

who napisał(a):
maciek1956 napisał(a):[cut] Dobrze, że jest kilka osób na forum, z Januszem B. na czele, które zwracają uwagę na tę przypadłość.

- sprawa jest co najmniej dyskusyjna. Zwracanie uwagi jakiejkolwiek, także zwracanie komuś uwagi na popełniane błędy stylistyczne i ortograficzne widziane jest/bywa - mówiąc najdelikatniej - jako brzydka, niekoniecznie uprawniona maniera. A wystarczy pamiętać staaare powiedzonko:
"Czym się różni człowiek kulturalny od cywilizowanego? Tym mianowicie, że człowiek kulturalny - gdy tylko kogoś niechcąco potrąci - natychmiast przeprasza. Człowiek zaś cywilizowany - nie potrąca." :)

Wybacz, nie wiem przez kogo jest widziane jako brzydka maniera. Niezwracanie uwagi na poprawność i kulturę języka to przyzwolenie na to, co widzimy, a raczej słyszymy, na każdym kroku: bełkot w radiu i telewizji, nowomowa przytłaczającej większości członków tzw. władzy, nawiązująca do najlepszych tradycji tow. Gomułki, wypełnianie luk w wypowiedziach "przecinkami" na k.. i ch... Czym się, według Ciebie, różni przyzwolenie na kaleczenie języka od akceptacji np. plucia na ulicy czy bekania w miejscu publicznym?

Eligiusz

Ps.
Widzę, że zaczynamy odchodzić od tematu, kończę więc dyskusję nt. kultury języka.
E.
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 10.08.2007 15:30

Eligiusz Przechodzki napisał(a):
Wybacz, nie wiem przez kogo jest widziane jako brzydka maniera. Niezwracanie uwagi na poprawność i kulturę języka to przyzwolenie na to, co widzimy, a raczej słyszymy, na każdym kroku: bełkot w radiu i telewizji, nowomowa przytłaczającej większości członków tzw. władzy, nawiązująca do najlepszych tradycji tow. Gomułki, wypełnianie luk w wypowiedziach "przecinkami" na k.. i ch... Czym się, według Ciebie, różni przyzwolenie na kaleczenie języka od akceptacji np. plucia na ulicy czy bekania w miejscu publicznym?

Eligiusz

- nie mam Ci, Eligiuszu, czego wybaczać. Sięgnąłeś do drastycznych przykładów z tzw. życia codziennego. A moja wypowiedź dotyczy wyłącznie forum - tu raczej nikt nie pluje, nie beka itd., i sprowadza się do tego by kogoś nie urazić (albo przynajmniej strać się nie urazić). Proszę więc Cię o nie stawianie w jednym szeregu osoby, która "popełniła" zupełnie niewinną literówkę z osobnikami, których zapewne ani Ty ani ja na obiad byśmy nie zaprosili. BTW Prawdopodobnie "pierwszy lepszy magister polonistyki" ;-) mógłby zagiąć na składni, ortografii i stylistyce te osoby, którym ich własne wypowiedzi wydają się arcypoprawne. Ale 'luuuzik', nie ma o co kopii kruszyć :-) Peace :)

:arrow: Krystof - to jeszcze jedno powiedzonko: "Tolerancji należy uczyć się od palaczy. Im nigdy nie przeszkadza, gdy ktoś nie pali" :lol: :lol: :lol:
Andreas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andreas » 10.08.2007 18:16

:D to ja ewa :D Jak już kiedyś ktoś pisał skończyła sie odpowiedzialność zbiorowa, Jesteś dupkiem , to się wstydż, ja już przestałem zwracać uwagę na..... .... Wiedzę się nabywa a inteligencja i kultura jest wrodzona :D
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.08.2007 18:45

Andreas napisał(a)::D to ja ewa :D Jak już kiedyś ktoś pisał skończyła sie odpowiedzialność zbiorowa, Jesteś dupkiem , to się wstydż, ja już przestałem zwracać uwagę na..... .... Wiedzę się nabywa a inteligencja i kultura jest wrodzona :D

Ostatnio pisze się tutaj szyframi :wink: to ja ewa to jest fajna dupka,andreas jest dupkiem tak się powinno odmieniać :wink:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.08.2007 19:26

Andreas napisał(a)::D to ja ewa :D Jak już kiedyś ktoś pisał skończyła sie odpowiedzialność zbiorowa, Jesteś dupkiem , to się wstydż, ja już przestałem zwracać uwagę na..... .... Wiedzę się nabywa a inteligencja i kultura jest wrodzona :D

nie wte strone idzie to..... :oops: :roll:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.08.2007 19:45

FUX napisał(a):

nie wte strone idzie to..... :oops: :roll:

Polacy nie chodzą po tej stronie co powinni i po tym ich się poznaje w ....Chorwacji. :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.08.2007 19:48

who napisał(a):
maciek1956 napisał(a):[cut] Dobrze, że jest kilka osób na forum, z Januszem B. na czele, które zwracają uwagę na tę przypadłość.

- sprawa jest co najmniej dyskusyjna. Zwracanie uwagi jakiejkolwiek, także zwracanie komuś uwagi na popełniane błędy stylistyczne i ortograficzne widziane jest/bywa - mówiąc najdelikatniej - jako brzydka, niekoniecznie uprawniona maniera. A wystarczy pamiętać staaare powiedzonko:
"Czym się różni człowiek kulturalny od cywilizowanego? Tym mianowicie, że człowiek kulturalny - gdy tylko kogoś niechcąco potrąci - natychmiast przeprasza. Człowiek zaś cywilizowany - nie potrąca." :)

who - poczytaj tą relację:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=168 ... sc&start=0
ciekawe jakby Ci się czytało, gdyby była napisana "nie po polsku" :?: :papa:
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 10.08.2007 20:11

Janusz Bajcer napisał(a):who - poczytaj tą relację:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=168 ... sc&start=0
ciekawe jakby Ci się czytało, gdyby była napisana "nie po polsku" :?: :papa:

- ależ Wielce Szanowny Januszu! Moja wypowiedź nie jest ad personam, a już na pewno nie w stosunku do Twojej szlachetnej osoby :-). Podkreślam, to ogólna uwaga o tym, by powściągliwie obdarzać inne osoby uwagami na temat ich stylu i ortografii. To sprawia im przykrość. O ile pamiętam, w netykietach wielu grup usenetowych i wszelakich forów istnieją lub może istniały "paragrafy" właśnie mówiące o tym, by takich uwag nie czynić. Ale może to było dawno, może się mylę. Co do wskazanego przez Ciebie wątku - faktycznie ciężko, ale w takich razach po prostu podejmuję subtelną decyzję o nie czytaniu. :)
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.08.2007 20:16

No tak, należało się tego spodziewać. Polaka poznaje się w zasadzie nie po przysłowiowych skarpetkach ale po jego zawistnym zachowaniu. Czemu mają służyć te jakże nudne i żenujące wymiany zdań :?: , poloniści się tutaj zebrali :?: . Choćby nawet i tak było, to proszę zauważyć, że bycie w obecnych czasach w tym zawodzie, chwały raczej nie przynosi. Jeżeli ktoś pisze zrozumiale i nie popełnia rażących błędów - proszę, przejdźmy do porządku dziennego. To jest forum. Nienaganną polszczyzną będziemy się posługiwali w innych miejscach których każdy z nas ma zapewne sporo. To nienaganną napiszę raczej - "nienaganną". Różnie z tym bywa.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.08.2007 20:43

woka napisał(a):No tak, należało się tego spodziewać. Polaka poznaje się w zasadzie nie po przysłowiowych skarpetkach ale po jego zawistnym zachowaniu. Czemu mają służyć te jakże nudne i żenujące wymiany zdań :?: , poloniści się tutaj zebrali :?: . Choćby nawet i tak było, to proszę zauważyć, że bycie w obecnych czasach w tym zawodzie, chwały raczej nie przynosi. Jeżeli ktoś pisze zrozumiale i nie popełnia rażących błędów - proszę, przejdźmy do porządku dziennego. To jest forum. Nienaganną polszczyzną będziemy się posługiwali w innych miejscach których każdy z nas ma zapewne sporo. To nienaganną napiszę raczej - "nienaganną". Różnie z tym bywa.

woka ,pieprzysz czasami i nie chodzi tu o polską kuchnię bynajmniej :D
zamiast bronić honoru kobiety to zasłaniasz się skarpetkami 8)
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 10.08.2007 20:53

platon napisał(a):woka ,pieprzysz czasami i nie chodzi tu o polską kuchnię bynajmniej :D

- jeśli już, to woka dobrze prawi...........no może raczej przyprawia! :lol:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 10.08.2007 21:12

platon napisał(a):woka ,pieprzysz czasami i nie chodzi tu o polską kuchnię bynajmniej :D

Przepraszam, może nie doczytałem ..... jakiej kobiety, jakiego honoru :?:
ps. napisałem jakie jest moje osobiste zdanie w tej materii. Płeć nie ma tutaj żadnego znaczenia. :!:
ps.2 Platon nie wiem dlaczego, nie wiem z jakiego powodu lecz Twój sposób wyrażania swoich myśli - jest dla mnie, delikatnie mówiąc - żenujący. Zbyt grubiański jak moje odczucia.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.08.2007 21:18

woka napisał(a):

ps. napisałem jakie jest moje osobiste zdanie w tej materii. Płeć nie ma tutaj żadnego znaczenia. :!:

czytasz wyrywkowo :wink: zdejmnij tą skarpetkę z twarzy 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.08.2007 21:30

platon napisał(a):
woka napisał(a):

czytasz wyrywkowo :wink: zdejmnij tą skarpetkę z twarzy 8)

A ty się już połóż spac bo późno jest i ściemniac zaczynasz :lol: :lol: :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.