że damę poznać nie po tym, jak się zachuwuje na raucie, ale po tym, jak się zachowuje, gdy na raucie wdepnie w krowi placek
.png)
who napisał(a):maciek1956 napisał(a):[cut] Dobrze, że jest kilka osób na forum, z Januszem B. na czele, które zwracają uwagę na tę przypadłość.
- sprawa jest co najmniej dyskusyjna. Zwracanie uwagi jakiejkolwiek, także zwracanie komuś uwagi na popełniane błędy stylistyczne i ortograficzne widziane jest/bywa - mówiąc najdelikatniej - jako brzydka, niekoniecznie uprawniona maniera. A wystarczy pamiętać staaare powiedzonko:
"Czym się różni człowiek kulturalny od cywilizowanego? Tym mianowicie, że człowiek kulturalny - gdy tylko kogoś niechcąco potrąci - natychmiast przeprasza. Człowiek zaś cywilizowany - nie potrąca." :)
.png)
Eligiusz Przechodzki napisał(a):
Wybacz, nie wiem przez kogo jest widziane jako brzydka maniera. Niezwracanie uwagi na poprawność i kulturę języka to przyzwolenie na to, co widzimy, a raczej słyszymy, na każdym kroku: bełkot w radiu i telewizji, nowomowa przytłaczającej większości członków tzw. władzy, nawiązująca do najlepszych tradycji tow. Gomułki, wypełnianie luk w wypowiedziach "przecinkami" na k.. i ch... Czym się, według Ciebie, różni przyzwolenie na kaleczenie języka od akceptacji np. plucia na ulicy czy bekania w miejscu publicznym?
Eligiusz
.png)

Andreas napisał(a)::D to ja ewaJak już kiedyś ktoś pisał skończyła sie odpowiedzialność zbiorowa, Jesteś dupkiem , to się wstydż, ja już przestałem zwracać uwagę na..... .... Wiedzę się nabywa a inteligencja i kultura jest wrodzona
.png)
Andreas napisał(a)::D to ja ewaJak już kiedyś ktoś pisał skończyła sie odpowiedzialność zbiorowa, Jesteś dupkiem , to się wstydż, ja już przestałem zwracać uwagę na..... .... Wiedzę się nabywa a inteligencja i kultura jest wrodzona
.png)

FUX napisał(a):Andreas napisał(a)::D to ja ewaJak już kiedyś ktoś pisał skończyła sie odpowiedzialność zbiorowa, Jesteś dupkiem , to się wstydż, ja już przestałem zwracać uwagę na..... .... Wiedzę się nabywa a inteligencja i kultura jest wrodzona
nie wte strone idzie to.....![]()
.png)
who napisał(a):maciek1956 napisał(a):[cut] Dobrze, że jest kilka osób na forum, z Januszem B. na czele, które zwracają uwagę na tę przypadłość.
- sprawa jest co najmniej dyskusyjna. Zwracanie uwagi jakiejkolwiek, także zwracanie komuś uwagi na popełniane błędy stylistyczne i ortograficzne widziane jest/bywa - mówiąc najdelikatniej - jako brzydka, niekoniecznie uprawniona maniera. A wystarczy pamiętać staaare powiedzonko:
"Czym się różni człowiek kulturalny od cywilizowanego? Tym mianowicie, że człowiek kulturalny - gdy tylko kogoś niechcąco potrąci - natychmiast przeprasza. Człowiek zaś cywilizowany - nie potrąca."

.png)
Janusz Bajcer napisał(a):who - poczytaj tą relację:
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=168 ... sc&start=0
ciekawe jakby Ci się czytało, gdyby była napisana "nie po polsku"![]()
.png)
.png)

woka napisał(a):No tak, należało się tego spodziewać. Polaka poznaje się w zasadzie nie po przysłowiowych skarpetkach ale po jego zawistnym zachowaniu. Czemu mają służyć te jakże nudne i żenujące wymiany zdań, poloniści się tutaj zebrali
. Choćby nawet i tak było, to proszę zauważyć, że bycie w obecnych czasach w tym zawodzie, chwały raczej nie przynosi. Jeżeli ktoś pisze zrozumiale i nie popełnia rażących błędów - proszę, przejdźmy do porządku dziennego. To jest forum. Nienaganną polszczyzną będziemy się posługiwali w innych miejscach których każdy z nas ma zapewne sporo. To nienaganną napiszę raczej - "nienaganną". Różnie z tym bywa.
.png)
platon napisał(a):woka ,pieprzysz czasami i nie chodzi tu o polską kuchnię bynajmniej![]()
zamiast bronić honoru kobiety to zasłaniasz się skarpetkami
.png)

woka napisał(a):platon napisał(a):woka ,pieprzysz czasami i nie chodzi tu o polską kuchnię bynajmniej![]()
Przepraszam, może nie doczytałem ..... jakiej kobiety, jakiego honoru![]()
ps. napisałem jakie jest moje osobiste zdanie w tej materii. Płeć nie ma tutaj żadnego znaczenia.
platon napisał(a):woka napisał(a):platon napisał(a):woka ,pieprzysz czasami i nie chodzi tu o polską kuchnię bynajmniej![]()
Przepraszam, może nie doczytałem ..... jakiej kobiety, jakiego honoru![]()
ps. napisałem jakie jest moje osobiste zdanie w tej materii. Płeć nie ma tutaj żadnego znaczenia.
czytasz wyrywkowozdejmnij tą skarpetkę z twarzy
Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.