Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 13.08.2007 16:03

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2007 19:07

Lubuszanin napisał(a):Janusz, a jak zrobic ą, ę, ć, ł jesli ktos nie ma konczyn gornych, jest sparalizowany i pisze ustami?.

Myślę, że powinien wyjaśnić dlaczego nie używa ą, ę, ć, ł, ń, ó, ż, ż, - choć wątpię, czy ktoś tak sparaliżowany pisze na tym forum, podałeś bardzo drastyczny przykład.
Skoro wpisałeś ą, ę, ć, ł - tzn. nie piszesz ustami.

A dla niepełnosprawnych jest specjalny sprzęt komputerowy

http://isi.idn.org.pl/techno/comp_npn.htm

Problemy z polskimi znakami mogą mieć osoby piszące z zagranicy, ale jeśli piszą dużo, powinni o tym poinformować.
Nie czepiam się postów Leona, Mirko, i innych "rezydentów chorwackich" piszących na naszym forum, Im nawet naszą zagmatwaną ortografię odpuszczam :wink: :lol: :papa:
Hunter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Hunter » 13.08.2007 19:34

A ja mam inny problem. Kupiłem wiosną nową klawiaturę (Logitech) Jest cicha i "miękka" ale od początku miałem problem z P-shiftem. :twisted:

Po napisaniu np. posta sprawdzam na podglądzie i okazuje się, w których momentach ten p........y klawisz niedomagał :evil: Niektóre błędy mogę przeoczyć. A nieraz zdarza mi się posłać posta bez podglądu i korekty.

Aż się boję :!: Bo taki Rysio czy Janusz Bajcer tylko na to czychają :?

Ten klawisz jest taki długi a nie zawsze uda mi się w niego uderzyć centralnie :(
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 13.08.2007 19:40

Hunter napisał(a):

Po napisaniu np. posta sprawdzam na podglądzie i okazuje się, w których momentach ten p........y klawisz niedomagał :evil: Niektóre błędy mogę przeoczyć. A nieraz zdarza mi się posłać posta bez podglądu i korekty.

Ten klawisz jest taki długi a nie zawsze uda mi się w niego uderzyć centralnie :(

Nie tylko oni czyhają. :lool:
Zapomniałeś o mnie. :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 13.08.2007 19:47

Hunterku - jak zgubisz jednego (no może dwa :wink: ) "ogonki" lub trafi Ci się typowa literówka, to Cię nie "upoluję" :lol:
Ale uważaj - Krakuscity (Smok Wawelski) :wink: czyha :lol:
kim
Odkrywca

Postnapisał(a) kim » 13.08.2007 21:01

Coś mi sie wydaję, ze zgubiliscie główny wątek 8O 8O :roll:
krakuscity
Koneser

Postnapisał(a) krakuscity » 13.08.2007 22:46

kim napisał(a):Coś mi sie wydaję, ze zgubiliscie główny wątek 8O 8O :roll:

Wątek chyba zakończony a dalsze o tym pisanie
jest bez sensu - jak lokata :lol:
Hunter
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Hunter » 14.08.2007 12:43

krakuscity napisał(a):
Hunter napisał(a):

Nie tylko oni czyhają. :lool:
Zapomniałeś o mnie. :lol:

:lol: :lol: :lol:
Prowokacja się udała :lol:
Ale faktycznie odbiegamy od tematu.
keti
Podróżnik

Postnapisał(a) keti » 21.08.2007 16:11

damiangres napisał(a):A ja widuję kulturalnych ludzi, dobrze ubranych i zachowujących się poprawnie.
Zostawiających po sobie porządek i dobre wrażenie.
Wkurza mnie takie gadanie, jak wyżej.
Wszędzie można znaleźć buraków. Mieszkam w Szczecinie i polecam wizytę w którymkolwiek supermarkecie koło granicy.
Pełno buraczanych Niemców, zachowujących się jak dzicz.
A mimo to mam przyjaciół, którzy potrafią się zachować i mieszkają w Niemczech.
Dla mnie takie gadanie to swego rodzaju próba dowartościowania się kosztem innych, takiego leczenia kompleksów.
Sorrka, ale ja ich nie mam i nie wstydzę się tego, że jestem Polakiem.
Poza tym pisząc tak obrażasz, obrażacie i mnie i całą rzeszę, zaręczam kulturanych ludzi, wypoczywających nad Adriatykiem.
I po co?
Żeby sobie pobiadolić? :)
pozdrawiam
--
damian
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
>PODPISUJĘ SIĘ NA 100%
BearPaw
Autostopowicz
PO czym poznać Rodaka ...

Postnapisał(a) BearPaw » 03.09.2007 19:22

Witam jestem świeżym forumowiczem i również Cromaniakiem i nestety z przykrością muszę powiedzieć że ja Polaków w Chorwacji poznawałem po ich dziwnym zachowaniu: mianowicie zauważyłem że wielu Polaków przynajmniej tych których spotkałem reagowała na dźwięk polskiej mowy jakąś "dziwną alergią " tzn nagle milkli , odchodzili na bok lub po prostu nabierali wody w usta (zaznaczam że ani ja ani moja rodzina nie zachowywaliśmy w sposób urągający lub chociażby "tylko" w sposób budzący uśmiech politowania - w Chorwacji byliśmy pierwszy raz ale naprawdę nie jesteśmy ludźmi , któzy przyjechali z buszu lub ubierającymi się w sposób jaki jeszcze można zobaczyć jeszcze klka lat temu u naszych rodaków za zachodnią granicą czy też naszych sąsiadów zza wschodniej granicy - ot normalna rodzinka). A już całkowice rozbrolili nas nasi sąsiedzi którzy przyjechali kilka dni po nas i zamieszkali w sąsiednim apartamencie . Dzieliła nas na balkonie ścianka , kilkakotnie udało mi się natknąć na Pana , który na mój widok nagle w gwałtowny sposób odskakiwał od barierki podobnie zachowała się jego Połowica , która jednak okazała się na tyle poważne że na moje skinienie głową wyhamowała gwałtowną chęć ucieczki z balkonu i odpowiedziała równie uprzejmym skłonem. Mieszkaliśmy drzwi w drzwi jednak ani razu przez wspólny pobyt (ok tygodnia) nie udało mi się spotkać nikogo z sąsiedniego apartamentu (rodzina tak jak my mająca dzieci). Natomiast udało mi się wysłuchać w pewną bezsenną noc bełkotliwej wymiany poglądów naszych sąsiadów ze znajomymi w czasie zakrapianej kolacji na tematy Pani Jadzi z pracy itp itd Spotkałem również normalnych Polaków którzy i przystanęli pogadali, pomogli , doradzili. Jeśli ktoś miał podobne doświadczenia proszę o odpowiedź. Zaznaczam że też lubię sobie siąść na balkonie lub nad morzem ze znajomymi i przy dobrym winie, piwie lub rakiji pogadać o tym lub o tamtym lub po prostu posłuchać "morskich opowieści "
Buber
Cromaniak

Postnapisał(a) Buber » 03.09.2007 19:38

Rysio napisał(a):Jeden z przykładów nieużywania alta i shifta - moim zdaniem kiepski nick :wink:

Rysiek - nie znasz się - nick jest rewelacyjny :wink: .
Sądzę że to "reklama" :wink: :D .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.09.2007 19:50

Buber napisał(a):
Rysio napisał(a):Jeden z przykładów nieużywania alta i shifta - moim zdaniem kiepski nick :wink:

Rysiek - nie znasz się - nick jest rewelacyjny :wink: .
Sądzę że to "reklama" :wink: :D .

Mało powiedziane, że rewelacyjny - on jest UNIKALNY :lol: :lol: :lol: jakby koleżanka wcisneła Alt+s jak sugeruje Rysiek - czar by prysł i miałaby nick'a jakich wiele a tak........ :lol: :lool: :papa:
platon
Cromaniak
Re: PO czym poznać Rodaka ...

Postnapisał(a) platon » 03.09.2007 20:08

BearPaw napisał(a): Zaznaczam że też lubię sobie siąść na balkonie lub nad morzem ze znajomymi i przy dobrym winie, piwie lub rakiji pogadać o tym lub o tamtym lub po prostu posłuchać "morskich opowieści "

no to napijmy się ,trzy wódeczki proszę :wink:
Andreas
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Andreas » 04.09.2007 14:35

:D BearPaw Odpowiem Ci. to zachowanie leży w mentalności niektórych rodaków . Boją się znajomości z ziomkami , bo jakby coś się stało , to oni nie brali udziału . Asekuranctwo 8) 8) Poza tym , chcą sie czuć jakby tylko oni mogli być w danym kraju na wczasach. :( Ja przez dwa tygodnie leżałem na plaży obok rodaków, zagadywałem , uśmiechałem się i...... NIC Z drugiej strony leżeli Czesi . bez porównania , humor wspólne zabawy dzieci . Przykra to ocena naszych ziomków :x
grzesasia
Odkrywca

Postnapisał(a) grzesasia » 04.09.2007 14:56

Niestety muszę się z tym zgodzić , podobny wątek poruszyłem równolegle w innym temacie a oto co stwierdziłem:
...." A najbardziej zawiedli mnie Polscy turyści ( nie wszyscy ) , którzy mieli bardzo niemiłe nastawienie do rodaków ( można było odczuć jakby chcieli dać do zrozumienia : co wy tutaj robicie przecież myśmy tutaj przyjechali ). Niektórzy wstydzą się że są Polakmi i wstydzą się przyznać do Polaków. Mieliśmy o wiele lepszy kontakt z Czechami czy Słowakami nie mówiąc o Chorwatach aniżeli zPolską częścią turystów. Polacy nie potrafią ze sobą rozmawiać. To jest straszne ale prawdziwe."...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

Po czym poznac Polaka w Chorwacji? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone