Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Po czym poznac Polaka w Chorwacji?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marcin29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin29 » 04.09.2007 14:43

ja i Barbie generalnie mamy spokoj do kiedy nie powiem ani slowa, 80% ludzi ktorych spotykamy zaczynaja od "come stai" albo "buongiorno".niewazne czy to Chorwacja czy Wlochy czy Hiszpania lub usa.pozniej nastepuje male zdziwienie ze to jednak nie Italia a Polska jest.fakt faktem ze spotkalem jedna rodzine POLSKA zyczliwie nastawiona w Chorwacji.przypomina mi sie sytuacja kiedy przybylismy do apartamentu, zeszlismy do morza i schodzac spotkalismy gospodynie (chorwatke)
witamy sie z nia a taras wyzej widze glowy ludzi nic nie mowiacych, w koncu okazuje sie ze oni i my z tego samego kraju.
pada pytanie "wy tez z Polski?"
-"nooooo"
-"ahhhhha"(takie z jekiem zawodu rezygnacji w glowie)

na co odpowiedzialem "ahhhhhha!nie ma to jak entuzjastycznie powitac rodakow"
usmiechnelismy sie i na plaze.

generalnie i to nie ze w Chorwacji, w USA szczegolnie Polak ma alergie na Polaka.i to jest bardzo bardzo smutne.wszedzie gdzie jestem staram sie to zmieniac ale czasem po prostu ciezko jest.
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 04.09.2007 15:27

Tak sobie czytam i moge jedynie stwierdzic, ze nie widze niczego nadzwyczajnego takim "nieentuzjastycznym " spotkaniem z rodakiem.
Polska ma tylu obywateli poza swoimi granicami ,ze nie sposob kogos z Polski nie spotkac, w samym kraju tez nas mnostwo a rzeczywistosc w kraju jaka jest kazdy widzi.Bedac za granica, Polak moze miec ochote na chwile spokoju od rodaka .

Osobiscie nie stronie od rodakow, lubie towarzystwo, lubie nawiazywac nowe znajomosci i nawiazuje je bardzo latwo wszedzie z wieloma ludzmi z roznych krajow.
Nie wstydze sie Polakow o ile nie daja ku temu powodu,ale to juz inna sprawa ,bo nawet mieszkaniec luxemburga moze byc burakiem...

W tym roku w Cro do apartamentu wprowadzila sie rodzinka ze sląska, powiedzialem dzien dobry, niestety odpowiedzi żadnej nie dostalem , ale poswiecili mi spojrzenie (sukces). Nie mam do nich żalu, ich sprawa, mam to gdzieś, ja sobie nic nie zarzucę.
Po kilku dniach znowu wprowadzanko rodziny z dolnego śląska, dzien dobry- dzien dobry, dawno przyjechaliscie? tydzien temu.Ladna pogoda byla? ladna , jeden dzien pochmurno,ale bez deszczu, jak sie pan rozpakuje , to niech pan zastuka to pogadamy, dam mapy z plazami ,aha mozecie brac moj ponton ten co jest wystawiony przy autach, ja juz nie bede korzystac. Ok , dzieki ,jak masz na imie ,ja Piotr. Ja Artur. To nara.
...zupelnie inna historia...ale tak tez mozna.
Nie narzucam sie,ale nie odrzucam z gory zadnego kontaktu.

Chce jednak zwrocic uwage na jeden fakt. Poprzednim razem w CRo , przywitalem sie z sasiadem na plazy, pogadalismy chwile, ale w trakcie rozmowy rodak coraz bardziej sie rozkrecal.W pewnym momencie hamulce puscily i rozmowa wygladała mniej wiecej tak: "ja ci q..wa mówie, ze oni w ch...a leca z tymi cenami.Q..wa mogliby jakies rabaty na te noclegi dawac..." itp.itd....trafil mi sie rodak wulgarny i z roszczeniowym podejsciem do zycia...
Nic wiec dziwnego ,ze ktos ,kto za granica na wczasach spotykal jedynie pijanych w autokarze rodakow ,albo wulgarnych jakby z wiezienia na wczasy wyjechali , moze stronic od dalszych kontaktow z rodakiem.

Osobiscie ,lubie spotkac "normalnego" Polaka , zawsze to razniej i pogadac sobie mozna.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 04.09.2007 15:44

Poznaliśmy dwie rodziny w Cro, z którymi utrzymujemy kontakty w Polsce. Wspaniali ludzie. Każdy żyje swoim życiem, nikt nikomu niczego nie zazdrości. Serdeczność, zrozumienie, zainteresowanie wspolnym hobby. Dzieci w Polsce jeżdżą razem na zimowiska.

Na drugim biegunie zestresowani, zawistni, robiący swoje małe lub większe interesiki, brak zrozumienia potrzeb innych, narzucanie swojego światopoglądu niemal w każdej dziedzinie.

W tym roku celowo nie piszę, co robiłem w wakacje i gdzie byłem.
Niektóre osoby i tak wzięłyby pewne rzeczy zbyt personalnie.

Wytłuszczony akapit dotyczy tych zestresowanych.... :lol:
Ostatnio edytowano 04.09.2007 16:13 przez FUX, łącznie edytowano 1 raz
karolek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolek » 04.09.2007 16:08

Miło jest spotkać miłych polaków za granicą. Generalnie jednak wolę jak w czasie mojego pobytu "NAS" nie słyszeć. Razi mnie przede wszystkim używanie przez niektórych z Nas zbyt często przerywnika "KU....". Pisałem już, że pewnie niektórzy z "NICH" też klną. Jednak co z uszu to i z serca, parafrazując inne powiedzenie. Pozdrowienia. :D
damiangres
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) damiangres » 05.09.2007 06:38

Ja już od dwóch lat spotykam się z rodakami z Warszawy, których spotkałęm włąśnie w Cro. W tym roku też byliśmy rónolegle i ciągle utrzymujemy ze sobą kontakty.
Z drugiej strony macie jednak rację. Niby na kampie byli jacyś ludzie, sądząc po rejestracji gdzieś z Pomorskiego, ale nie raczyli nawet odpowiedzieć dzień dobry.
Coż , każdy jest tylko człowiekiem - może ktoś chciał "odpocząć" od rodaków?
pozdrawiam
--
dayanek
GSX750ES - 100 konna Drynda z Cro.pl
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.09.2007 15:18

damiangres napisał(a):Ja już od dwóch lat spotykam się z rodakami z Warszawy.....

Ty tu nie czaruj chłopaku :wink: :lol: tylko czekamy na realizacje obietnicy, którą złożyłeś na poprzednich stronach tego wątku. A dotyczyła ona:
damiangres napisał(a):...
sam nie użwam skarpetek do snadałków, ale w drodze solidarności z używająycmi obiecuję przynajmniej raz je założyć podczas wizyty w Cro (BIAŁE) i uwiecznić ten moment na zdjęciu, umieszczając go dodatkowo na forum :) do czego i innych, protestujących namawiam....
:lol: :lool: :lol:
Pozdrav :papa:
blacha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blacha » 07.09.2007 10:48

Moze z innej banki i nieco odbiegne od tematu,ale mialem w tym roku podczas pobytu w Cro kilka "dziwnych" sytuacji z obcokrajowcami.

Mianowicie, jadac ulica przez Pag, minalem idaca poboczem grupe osob.Uliczka byla bardzo waska wiec zwolnilem ledwo sie toczac. Okno w aucie otwarte bo wiadomo-goraco. Kiedy minalem grupe osob uslyszalem "..aus Polen" i we wstecznym lusterku grupa osob pokazuje wyciagniete środkowe palce w "miedzynarodowym znaku prostestu... "...

Jakis czas pozniej na stacji benzynowej stalem z boku i dolewalem wode do pojemnika na spryskiwacz szyb...znowu idzie grupa osob i slysze jak jedna z osob po niemiecku mowi "...z Polski, ci to zawsze maja tylko problemy.." po czym głośny smiech.

Wiem,ze nie powinienem sie tym przejmowac,ale pozostaje jakis niesmak...
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 07.09.2007 10:54

Proste... nie lubią nas, bo oni rakiję muszą kupić, a my jesteśmy częstowani przez Chorwatów :D czy to na kwaterach czy to na campingach :lol: ale takie zachowanie traktuje tylko o ich kulturze ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.09.2007 16:11

Leszek Skupin napisał(a):Proste... nie lubią nas, bo oni rakiję muszą kupić, a my jesteśmy częstowani przez Chorwatów :D czy to na kwaterach czy to na campingach :lol: ale takie zachowanie traktuje tylko o ich kulturze ;)

A poza tym żyła im na czole skacze bo za to samo co my oni płacą x 2 lub x 3 :lol: :lol: A z rakija to masz Lesiu rację - Helmut chętnie łyknie za free ale o tzw. rewanżu już nie ma mowy :wink:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.09.2007 11:50

Cytat---"Hehe z tym Polak potrafi miałem tak w Demanovskiej Jaskini Slobody. Opłata za aparat 300 SKK, a ja wniosłem aparat za darmo, zrobiłem kilka zdjęć i wymieniłem kartę na pełną gdyby mnie przy wyjściu sprawdzili powiedziałbym, że nie zrobiłem żadnego bo miałem pełną kartę (robiłem bez lampy także nawet nic nie błyskało ), a druga karta w kieszeni" .

Czyli można poznać po cwaniactwie :D

Ps. Leszek--bez urazy proszę :)
abcd...
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) abcd... » 08.09.2007 12:14

stroje kapielowe z minionej epoki, stare materace i karimaty, brazowe snadaly ze sztucznej skory jak u 80 letniego dziadka i wlasne kanapki jedzone w restauracji do zamowionej w niej (lub nie) herbaty to na 99% polacy
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.09.2007 13:31

moondek napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):...na nogach sandały...a w sandałach ...skarpetki... (najczęściej czarne, podciagnięte "pod szyję" czyli tak wysoko jak tylko się da)... Kiedy widzę takiego Pana, to 99,9 % rodak
Pozdrawiam serdecznie :D

Ha ha! Uprzedziłaś mnie z tymi sandałami i skarpetkami ;) To absolutnie nasza wizytówka nr 1 :) 100% pewności zyskujemy wtedy, kiedy taki delikwent ma na pasie takie "kurwiątko" na dokumenty i pieniądze lub wymiennie saszetkę pod pachą ;)

Tu można się pomylić z tym "kurwiątkiem" to także domena Rosjan
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 08.09.2007 14:09

Kir napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Chlebuś chorwacki szybko schnie, czosnku nie brakuje i wodę mają dobrą
-wodzionka wyjdzie palce lizać - niech się schowają wszystkie przysmaki z hotelowych restauracji :lol:

obawiam się że kruh to się średnio nadaje do wodzionki. Zeschnie zanim lekko skwaśnieje potem sie szybko rozmoczy. Porządna wodzionka to jednak chleb pszenno-żytni czyli taki jak u nas. U mnie w rodzinie zamiast smalcu dawało się masło, bez magi, za to z solą, lisciem laurowym w całości wymoczonym, białym pieprzem lub gorczycą. Czasem obok czosnku (przeciśniętego albo startego, nie krojonego jak w filmie) dawało się jeszcze przetarta na tarce cebulę. A jak było w domu, to odrobina drobno posiekanej suchej kiełbasy albo boczku.

Cała zabawa to rozgryzanie w zupie nie do końca miękkiego chleba
Ale może jest to pomysł na utylizację chleba z Polski który nam po drodze zeschnie i nikt nie będzie chciał go jeść?

Ciekawa ta Dolnośląska odmiana wodzionki , muszę wypróbować. Mam nadzieję że wożenie do Cro polskiego chleba dla niektórych nie będzie obciachem.
miejski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) miejski » 15.09.2007 11:25

Witam,

Oto jak niektórzy nasi rodacy podróżują po Chorwacji.
Belki na dachu, na belkach płyta pilśniowa, na płycie torby i to wszystko przymocowane taśmami mocującymi.

Obrazek

Miałem wyretuszować numery rejestracyjne, ale dałem sobie spokój. Bezmyślność na drodze i sprowadzanie niebezpieczeństwa na inncyh nie powinno być ukrywane...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.09.2007 12:04

A nie pomyślałeś, że np. komuś już 1kpln zabrakło, żeby box kupić?Estetycznie to nie wygląda. Fakt. Spięcie taśmami swoją rolę spełniło.
Na tym forum wypowiadali się ludzie, którzy rezygnowali z autostrad, żeby zaoszczędzić. Jeden pojdzie codziennie do knajpy na obiad i kolację; inny zabierze jedzenie z Polski.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.