Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Płacenie kartą płatniczą w Chorwacji- Wątpliwości

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 09:21

piotrulex napisał(a):
pablo2222 napisał(a):
piotrulex napisał(a):Wcześniej pisali o PKO Inteligo i o tym piszę. Znajdę coś jeszcze, porównam i wybiorę tańszą złotówkową

Jak piszesz o darmowym telefonie i Citibanku to pewnie o kredytowej. Miałem takie 3 karty na 3 prezenty ale chyba każdy dobrze wie, ze kredytowa nie jest do płatności za granicą :)

W PKOBP gdzie mam konto jest prowizja chyba około 3% i kurs euro 4,29 PLN. Wygląda lepiej względem citi.

2 dni temu mówili że 2,5% :)

Kurs sprzedaży E był lepszy o 10 groszy niż w moim BOŚ

Względem kredytowej chyba wszystko będzie lepsze :)

Bez urazy ale względem BOŚ-a to raczej większość wypadnie lepiej. Oprócz kwestii finansowej jes także np. kwestia obsługi, systemu informatycznego, sieci bankomatów i obsługi w oddziałach a tu BOŚ jak dla mnie bazując na własnych doświadczeniach to wczesny XX wiek. Nie raz nie ma się wyboru bo jak się ktoś zwiąże z bankiem hipoteką na kilkadziesiąt lat to do pewnych rzeczy jest mimowolnie zmuszony. Nie oznacza to jednak, że wszystko trzeba tam załatwiać. :P
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 09:35

Tomy Lee napisał(a):Bez urazy ale względem BOŚ-a to raczej większość wypadnie lepiej. Oprócz kwestii finansowej jes także np. kwestia obsługi, systemu informatycznego, sieci bankomatów i obsługi w oddziałach a tu BOŚ jak dla mnie bazując na własnych doświadczeniach to wczesny XX wiek. Nie raz nie ma się wyboru bo jak się ktoś zwiąże z bankiem hipoteką na kilkadziesiąt lat to do pewnych rzeczy jest mimowolnie zmuszony. Nie oznacza to jednak, że wszystko trzeba tam załatwiać. :P

Masz rację. Jak budowaliśmy dom i potrzebny był z 10 lat temu kawałek kredytu to ich oferta była najlepsza a reszta nas mało interesowała. Kredytu jakiś czas na szczęście już nie ma wiec dlatego rozglądamy się i eksperymentujemy

Z bankomatu nie wybieramy, w oddziale się nie pojawiamy, zasadniczo namiętnie karty się używa więc tu wielka innowacyjność nie jest potrzebna. Konto, karty itd. nic nas nie kosztuje a lokaty zakładamy w innych na jakiś promocjach choćby ostatnio gdzieś tam 4% wpadło na kilku lokatach do 10 tysi każda :)

Po ostatnich wakacjach i dramatycznym kursie kuny chyba nawet 62-63 grosze "obraziłem" się na BOŚ :)

Dlatego tu czytam, piszę, szukam :)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 09:43

Powiem Ci tak. Byłem klientem, co więcej pracowałem tam i przy najbliższej możliwej okazji uciekłem - z rachunkiem też :lol: . Czego i Tobie życzę skoro uwolniłeś się od hipoteki. Każda zmiana może Ci wyjść tylko na dobre.
Polecany we wcześniejszych postach t-mobile to w gruncie rzeczy alior więc sprawdź oferty i porównaj.
Ostatnio edytowano 02.06.2017 09:51 przez Tomy Lee, łącznie edytowano 1 raz
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.06.2017 09:45

Śmieszy mnie ta przesadna oszczędność, a ile straconego czasu ? jak szybko przeczytacie i zozumiecie umowy ? Ile razy w roku sie zmieniaja, ile trzeba przeczytać ofert banków ? Jak szybko zmieniaja się kursy walut ?
Trochę chore, jak widać niektórzy robia to w godzinach pracy :mrgreen: Nie chciałbym być pracodawcą :) chyba, że mają własną firmę, a wtedy po co tak liczyć :)
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 10:05

bluesman napisał(a):Śmieszy mnie ta przesadna oszczędność, a ile straconego czasu ? jak szybko przeczytacie i zozumiecie umowy ? Ile razy w roku sie zmieniaja, ile trzeba przeczytać ofert banków ? Jak szybko zmieniaja się kursy walut ?
Trochę chore, jak widać niektórzy robia to w godzinach pracy :mrgreen: Nie chciałbym być pracodawcą :) chyba, że mają własną firmę, a wtedy po co tak liczyć :)

Udowodniłeś już wiele razy, że ten temat Cię nie dotyczy. To, że Cię to nie interesuje albo nie chcesz/nie możesz tego pojąć nie daje Ci podstaw do notorycznego wyśmiewania i stawiania się ponad innymi bo jesteś lepszy od nich. Kręci Cię to? Słyszałeś o systemie pracy na zmiany? Dlaczego zakładasz, że każdy jest oszustem i czyta Twoje obraźliwe posty zamiast pracować? Nie trzeba iść do pracy, żeby być w pracy i pracować. I na pewno nikt z nas nie chciałby takiego pracodawcy.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 10:06

bluesman napisał(a):Śmieszy mnie ta przesadna oszczędność, a ile straconego czasu ? jak szybko przeczytacie i zozumiecie umowy ? Ile razy w roku sie zmieniaja, ile trzeba przeczytać ofert banków ? Jak szybko zmieniaja się kursy walut ?

Miło mi, że i mnie udało się sprowadzić uśmiech na Twoją twarz :)

Piątki w okresie letnim robię sobie wolne a mój czas pracy jest zadaniowy

Raz pracuję 3 dni prawie non stop więc i wyrzutów sobie nie robię jak przerwa w robocie się trafi

Skoro Cię to interesuje ;)

Czas? W sumie to lubię wiedzieć co się dookoła mnie dzieje. Czytam np. gazety, to też zabiera mi czas :)

Banki mają to do siebie, że jak jakiś jest "dobry" to za chwile z pewnoscią nie będzie "najgorszym"

No i oczywiście w drugą stronę

Czasem warto zdobyć wiedzę i podjać w danym momencie słuszna decyzję

Mnie to nie śmieszy. Wolę te zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na WOŚP czy bezdomne zwierzaki w schronisku. Sprawi mi to większą frajdę niż zostawienie tej kasy jako prowizja dla banku gdzie prezez zarobi kilkaset tysi miesięcznie :)

Naprawdę, tak to widzę

Śmieszy mnie tylko to, że Ciebie to śmieszy :)

Oszczędzanie nie jest obowiązkiem i pewnie już to ktoś wcześniej tu napisał :)

Nie jestem biedy ale i nie bogaty, raduje się gdy kredyt na całkiem spory dom zamiast w 30 spłacam w kilka lat. Nie bierze się to znikąd bo już małe dziecko wie, że "ziarnko do ziarnka ..."

Nie pęknij ze śmiechu :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 10:09

Tomy Lee napisał(a): ... Polecany we wcześniejszych postach t-mobile to w gruncie rzeczy alior więc sprawdź oferty i porównaj.

T-mobile mam jeszcze jakaś kredytówkę. Kosztowała mnie całe 5zł za grupona a w zamian za kilka prostych warunków dawali słabego tableta. Kilka dni temu go sprzedałem bo kolejny całkiem zbędny :) Pewnei to też bardzo smieszne no ale taki już jestem. Jak dają to biorę, jak gonią to uciekam :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.06.2017 10:12

piotrulex napisał(a):Miło mi, że i mnie udało się sprowadzić uśmiech na Twoją twarz :)

Piątki w okresie letnim robię sobie wolne a mój czas pracy jest zadaniowy

Raz pracuję 3 dni prawie non stop więc i wyrzutów sobie nie robię jak przerwa w robocie się trafi

Skoro Cię to interesuje ;)

Czas? W sumie to lubię wiedzieć co się dookoła mnie dzieje. Czytam np. gazety, to też zabiera mi czas :)

Banki mają to do siebie, że jak jakiś jest "dobry" to za chwile z pewnoscią nie będzie "najgorszym"

No i oczywiście w drugą stronę

Czasem warto zdobyć wiedzę i podjać w danym momencie słuszna decyzję

Mnie to nie śmieszy. Wolę te zaoszczędzone pieniądze przeznaczyć na WOŚP czy bezdomne zwierzaki w schronisku. Sprawi mi to większą frajdę niż zostawienie tej kasy jako prowizja dla banku gdzie prezez zarobi kilkaset tysi miesięcznie :)

Naprawdę, tak to widzę

Śmieszy mnie tylko to, że Ciebie to śmieszy :)

Oszczędzanie nie jest obowiązkiem i pewnie już to ktoś wcześniej tu napisał :)

Nie jestem biedy ale i nie bogaty, raduje się gdy kredyt na całkiem spory dom zamiast w 30 spłacam w kilka lat. Nie bierze się to znikąd bo już małe dziecko wie, że "ziarnko do ziarnka ..."

Nie pęknij ze śmiechu :)

Tylko się uśmiechnę :) nie spłacam żadnego kredytu i nie zaciągnę żadnego, Twoja kasa i Twój czas :) są różne przyjemności. No no co za altruizm :) Prezes banku i tak zarobi :)
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 10:18

bluesman napisał(a):
Tylko się uśmiechnę :) nie spłacam żadnego kredytu i nie zaciągnę żadnego, Twoja kasa i Twój czas :) są różne przyjemności. No no co za altruizm :) Prezes banku i tak zarobi :)

Miło mi. No ja też nie spłacam, dawno już to zrobiłem

Tak jest moja kasa więc proszę, nie okazuj tak szeroko, że śmieszy Cię to dlaczego w prosty sposób chcemy wydać jej mniej

Altruizm? Nie, zwykłe priorytety. Janosikiem nie jestem bo daje ze swojego, zamiast dawać bogatym wolę wesprzeć potrzebujących :)

Wierzę w karmę, naprawdę, w naszym przypadku to się sprawdza :)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.06.2017 10:34

Dalej się będę usmiechał, mniej czy bardziej szeroko, tego nie zobaczysz :) Skoro Ty masz prawo do swojego pogladu ja mam swoje :) Podejrzewam, że 90% ludzi nie czyta umów od deski do deski, jeżeli nawet to niewiele rozumie :) Siebie również zaliczam do tej grupy :) Zatem szkoda mi nerwów na trudne zdobycie wiedzy lub taki mało kumaty jestem (cóż nie wszyscy sa bystrzakami), że tyle, a tyle straciłem, że można było lepiej. Zawsze tak jest, że raz się jest do przodu raz nie, a życie sie ma jedno i trzeba z niego korzystać, a nie jedynie wciąż liczyć i przeliczać :) Skoro lubisz ? rób tak, a ja pojade na rower czy w góry nie przejmując się, że jestem w plecy 100 czy 200 zł :) Najwyżej kupie czegoś mniej z droższych dóbr, zamienię na piwo z Biedronki, na chlebuś wystarczy :papa:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 02.06.2017 11:05

piotrulex napisał(a):Nie bierze się to znikąd bo już małe dziecko wie, że "ziarnko do ziarnka ..."

No że tak ciężko niektórym to zrozumieć, a nawet jeśli nie rozumieją to po co się w.... :?: :oczko_usmiech:

Przykład z różnicą kursów walut podałem wczoraj. Jeden nocleg tranzytowy za free.

Następny: potrzebowałem akcesoria do aparatu: torba, karty SD, aku, ładowarka. Mogłem wejść do jakiegoś Media i kupić.
Byłem, owszem, ale tylko po to, żeby obejrzeć i dotknąć. Wróciłem do domu, pół godziny klikania, zaoszczędziłem 150 zł.

Inny przykład, jakiś czas temu szukałem noclegu w Szwajcarii. Po pierwszym odpaleniu booking.com ceny w przedziale 500-700 za noc.
Poszukałem kilkadziesiąt minut i znalazłem za 380 zł.

No ale nikt bogatemu nie każe tracić czasu na te zbędne czynności.
Tomy Lee
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomy Lee » 02.06.2017 11:17

Bogaty zakłada wyścigowe majtki z pampersem, siada na rower i jedzie przed siebie napawając się aromatem spalin i wyśmiewa nas uboższych finansowo (choć możliwe bogatszych w innej dziedzinie).
Poza nielicznymi wyjątkami większość z nas tak robi i doskonale to rozumemy :lool:
Kto biednemu zabroni żyć bogato? 8)
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 02.06.2017 11:30

walp napisał(a):No że tak ciężko niektórym to zrozumieć, a nawet jeśli nie rozumieją to po co się w.... :?: :oczko_usmiech:

Przykład z różnicą kursów walut podałem wczoraj. Jeden nocleg tranzytowy za free.

Następny: potrzebowałem akcesoria do aparatu: torba, karty SD, aku, ładowarka. Mogłem wejść do jakiegoś Media i kupić.
Byłem, owszem, ale tylko po to, żeby obejrzeć i dotknąć. Wróciłem do domu, pół godziny klikania, zaoszczędziłem 150 zł.

Inny przykład, jakiś czas temu szukałem noclegu w Szwajcarii. Po pierwszym odpaleniu booking.com ceny w przedziale 500-700 za noc.
Poszukałem kilkadziesiąt minut i znalazłem za 380 zł.

No ale nikt bogatemu nie każe tracić czasu na te zbędne czynności.

Przykłady świetne ale nie miałem na myśli prostych czynnosci :) ale czynności troszke bardziej skomplikowane. Bo jest jednak różnica :)

Tomy Lee napisał(a):Bogaty zakłada wyścigowe majtki z pampersem, siada na rower i jedzie przed siebie napawając się aromatem spalin i wyśmiewa nas uboższych finansowo (choć możliwe bogatszych w innej dziedzinie).
Poza nielicznymi wyjątkami większość z nas tak robi i doskonale to rozumemy :lool:
Kto biednemu zabroni żyć bogato? 8)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: faktycznie jesteś bogaty, fantastyczny argument w dyskusji :papa:

Nie deprecjonuję idei oszczędzania, a wyłącznie poniesione nakłady czasu i wysiłku (przy używaniu tylko karty) z powodu jednego wyjazdu w roku :)
SingSing74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) SingSing74 » 02.06.2017 12:43

Nie ma sensu zmieniać konta dla jednego wyjazdu w roku, tym bardziej że 2017 to rok podwyżek w bankach, które co kilka miesięcy wprowadzają zmiany w swoich tabelach opłat i trudno powiedzieć co akurat przed waszym wyjazdem wymyśli "wasz" bank w kwestii płatności zagranicznych. Jako zwolennik gotówki będę polecał taką formę tym bardziej, że złotówka jest w tej chwili dość mocna, więc zakup walut jest obecnie korzystny. Oczywiście jak ktoś woli kartą, to proszę bardzo tyle tylko, że ofertę banku trzeba analizować jako całość, z której korzystamy cały rok, a nie jeden wybrany segment w danej chwili. Jeżeli bank daje z jednej strony coś nieodpłatnie, to możecie być pewni, że właśnie skubie was z drugiej strony ;)

Warto przeczytać:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Podwyzk ... 92341.html

PS. Co do wspomnianego wyżej BOŚ banku. Nie znam szczegółowej oferty, ale warto wiedzieć że zyski tego banku zostają w Polsce w przeciwieństwie do zysków wypracowanych przez banki zagraniczne, co dla niektórych może mieć znaczenie.
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 02.06.2017 12:56

Kto na mnie zarobi jest dla mnie ważne. Ważniejsze jednak aby jak najmniej moim kosztem.

Wszystko się zmienia więc warto mieć podstawową wiedzę aby potrafić podjąć decyzję i mieć do tego alternatywy.

Otwarcie konta jest darmowe, pewnie podobnie zamkniecie. Coś się.zmieni to się zlikwiduje i założy kolejne. To jest, to ma być konto dodatkowe, główne pozostaje bez zmian ale tam mało się dzieje
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne