Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Paris, Paris

Francja produkuje ponad 1 500 rodzajów serów. Francuzi są odpowiedzialni za stworzenie metrycznego systemu miar i wag w 1793 roku. Francja nie jest ojczyzną croissanta - to ciasto pochodzi z Austrii. Kipferl – przodek croissanta, który narodził się w wiedeńskich kawiarniach w XIII wieku – był oryginalnym porannym słodyczem w kształcie półksiężyca.
AgaGy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) AgaGy » 31.01.2026 17:16

Picassa w Paryżu nie odwiedzałam, dopiero kilka miesięcy później w Maladze. Nawet nie wiedziałam, że sporo jest muzeów poświęconych temu artyście.
Ostatnio edytowano 02.02.2026 18:11 przez AgaGy, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.02.2026 19:46

wiola2012 napisał(a):
piekara114 napisał(a):Dziewczyny, pamiętajcie, że Francja jest krajem laickim i mają inne podejście do religii i kościoła. …Dla nich schody to schody, a nie uświęcone miejsce...

To prawda co piszesz, Francuzi sa mało religijni a ci co są nie obnoszą się ze swoją wiarą, jednak jest to funkcjonujący kościół i jeszcze nie zamieniono go na muzeum czy bibliotekę. W sumie , jeśli sobie spokojnie odpoczywają to nie ma problemu, raczej imprez na schodkach nie robią ;)

Zapewne tak jest, tylko że taką sytuację widziałam tylko przy tym kościele. Przy innych nic takiego nie miało miejsca.
Wyobrażanie sobie coś takiego przed katedrą Notre Dame ?.
Wróciłam do postu, w których pokazałam schody przed kościołem św. Magdaleny i widzę, że nie pokazałam zdjęć, na których wyraźnie widać, jak ludzie tam siedzący zajadają swoje posiłki, więc nadrabiam to niedopatrzenie.

20250409_132911.jpg

Na tym zdjęciu widać torbę z pobliskiej restauracji Thessalia - Maison Mavrommatis, w której można kupić dania na wynos.

20250409_133014.jpg

20250409_133059.jpg

morgana napisał(a):Pamiętam, że bardzo nam się podobało u św. Magdaleny - zarówno wnętrze kościoła, jak i zewnętrzna forma.
Chociaż fakt, że tak całościowo, to taka trochę mniej kościelna...
Dlatego mnie akurat ci odpoczywający nie rażą, choć nie pamiętam ich sprzed 15 lat.

Faktycznie ten kościół z zewnątrz nie wygląda jak kościół. Mnie ci ludzie siedzący na schodach kościoła i spożywający posiłki zupełnie nie rażą. Napisałam tylko, że może to jest faktycznie przesada, ale skoro nikt w Paryżu nie robi z tego problemu, to widocznie takie są tam zwyczaje.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.02.2026 19:50

AgaGy napisał(a):Picassa w Paryżu nie odwiedzałam, dopiero kilka miesięcy później w Maladze. Anet nie wiedziałam, że sporo jest muzeów poświęconych temu artyście.

My rok wcześniej byliśmy w muzeum Picassa w Barcelonie, które bardziej mi przypadło do gustu, niż to w Paryżu.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 01.02.2026 20:15

.
Teraz idziemy w stronę Dzielnicy Łacińskiej (Quartier latin), z zamiarem przejścia przez Place des Vosges, do którego docieramy po 10 minutach od wyjścia z muzeum Picassa.
Place des Vosges (Plac Wogezów) jest najstarszym zaprojektowanym placem w Paryżu i jednym z najpiękniejszych w Europie. Została ukończony w 1612 roku przez króla Henryka IV i stanowi unikalny przykład XVII-wiecznej symetrii architektonicznej.
Plac otacza 36 identycznych kamienic z czerwonej cegły z kamiennymi wykończeniami i stromymi dachami z łupka. Wyjątkami są dwa wyższe budynki: Pavillon du Roi (Pawilon Króla) po stronie południowej i Pavillon de la Reine (Pawilon Królowej) po stronie północnej. Partery budynków są połączone arkadami, w których mieszczą się luksusowe galerie sztuki, kawiarnie oraz butiki.
Pod numerem 6 znajduje się "Maison de Victor Hugo", w którym urządzone jest muzeum mieszczące się w dawnym mieszkaniu słynnego pisarza. W tym mieszkaniu napisał on znaczną część "Nędzników".
Pierwotnie plac nosił nazwę "Place Royale", zaś obecną nazwę nadano mu w 1799 roku na cześć departamentu Wogezy (Vosges), położonego w północno-wschodniej Francji, który jako pierwszy zapłacił podatki na rzecz armii rewolucyjnej.
Plac jest bardzo popularny wśród paryżan i turystów, szczególnie w słonecznie dni. Przychodzą tutaj, aby odpoczywać w sercu miasta, bowiem park usytuowany w centralnej części placu jest idealnym miejscem na odpoczynek i pikniki.
To świetne miejsce i żałowaliśmy, że nie mamy czasu, aby tutaj usiąść i zjeść posiłek na trawie.

20250409_161735.jpg

20250409_161739.jpg

20250409_161756.jpg

20250409_161810.jpg

20250409_162141.jpg

20250409_162324.jpg

20250409_162333.jpg

20250409_162428.jpg

20250409_162431.jpg
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.02.2026 09:33

megidh napisał(a):
AgaGy napisał(a):Picassa w Paryżu nie odwiedzałam, dopiero kilka miesięcy później w Maladze. Anet nie wiedziałam, że sporo jest muzeów poświęconych temu artyście.

My rok wcześniej byliśmy w muzeum Picassa w Barcelonie, które bardziej mi przypadło do gustu, niż to w Paryżu.
Dobrze wiedzieć, bo barcelońskie odwiedziłam, a o paryskim nawet nie wiedziałam...

Piękna pogoda Wam się trafiła...
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 02.02.2026 10:23

Picasso jakoś nie trafia w mój gust. :oczko:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 04.02.2026 19:06

Obrazek

Bardzo sielski widok. Niby wielkie miasto, a tak przyjaźnie, błogo, leniwie i ładnie w sumie :D
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.02.2026 19:26

Cześć Małgosiu. Mnóstwo pięknych miejsc nam tutaj pokazujesz :) Wspominam Paryż z przyjemnością. Obawiam się powrotu i konfrontacji wspomnień z rzeczywistością ;) Zresztą mój mąż bardzo nie chce lecieć do stolicy Francji. Póki co, odwiedzamy więc inne kierunki i może kiedyś zmieni zdanie albo go przekonam (jeśli mi będzie bardzo zależało :chytry:)

Dużo szczegółów u Ciebie, jak zawsze i fajnie można się przygotować do podróży :) Od takich wielkich miast jak Paryż czy Rzym odstrasza mnie nieco fakt, że obecnie wstępy do topowych atrakcji trzeba rezerwować z wyprzedzeniem przez internet i (tak jak wspominałaś) zwiedzać w takich warunkach, jakie są, niezależnie od pogody.
Gdzie się podziała wolność i spontaniczność podróżowania? ;) Pół żartem, pół serio piszę, ale naprawdę brakuje mi możliwości podejmowania decyzji "na gorąco".

I przez to często unikam "topowych atrakcji". Pewnie trochę tracę... Coś za coś.

Tak czy inaczej, chłonę i podziwiam Paris u Ciebie :) Kopuła Galerii La Fayette mnie zachwyciła. Nie widziałam jej.

Fontannę Strawińskiego doskonale zapamiętałam z mojej wizyty w Paryżu w 2000 roku. Też spędziłam przy niej dużo czasu. Nie jestem pewna, czy istniała w takim samym kształcie, co teraz. (Skoro została niedawno poddana gruntownej renowacji.)
Migocząca w nocy Wieża Eiffla zrobiła na mnie ogromne wrażenie :hearts: Jakby co - też jestem team Wieża :mg:

Pozdrawiam i czekam na więcej Paryża :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.02.2026 14:24

Place des Vosges to bardzo przydatne miejsce , w gęsto zurbanizowanych miastach takie place dają możliwość wypoczynku , obcowania z odrobiną natury . W Porto , po przespacerowaniu kilkunastu kilometrów też odpoczywałem leżąc na trawie w cieniu oliwek - wspaniały relaks :mg:

Porto.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Francja - France

Paris, Paris - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone