.Dzień 1 - 08.04.2025Po dwóch godzinach lotu wylądowaliśmy na lotnisku Beauvais-Tille, potocznie nazywanym Paryż-Beauvais.
Jest to bardzo małe lotnisko i z samolotu do hali przylotów idzie się na nogach.
Lotnisko jest oddalone od centrum Paryża o ok. 85 km.
Na dojechanie do Paryża z tego lotniska jest kilka sposobów, o których można przeczytać
TUTAJ.
My rozważaliśmy tylko dwa z tych sposobów, a mianowicie pociąg lub aerobus. Opcja dojazdu pociągiem byłaby dla nas tańsza, ale z uwagi na zmianę godziny lotu przylecieliśmy na lotnisko Beauvais-Tille zbyt późno, aby zdążyć na pociąg do Paryża odjeżdżający z dworca kolejowego Beauvais o godzinie 10 z minutami. Lotnisko jest bowiem dosyć daleko od dworca kolejowego w Beauvais i trzeba tam dojechać komunikacją miejską (autobus nr 6). Autobus jeździ dosyć rzadko, mniej więcej co pół godziny, a podróż trwa około 20 minut. Cena biletu na ten autobus wynosi 1 € , a bilet kupuje się u kierowcy. Normalnie bilety na pociąg wcale nie są tanie i oscylują ok. 16 €, ale można kupić bilety w promocyjnych cenach. Zainstalowałam na swoim telefonie aplikację „trainline”, w której można kupić bilety w cenie o połowę niższe.
Przez długi okres czasu cena biletów na interesujący nas pociąg wynosiła 5 € od osoby, jednak nie chciałam kupować wcześniej tych biletów z uwagi na niepewną sytuację dot. godziny wylotu samolotu. Przed samym wylotem cena biletu na pociąg wzrosła do 8 €, ale i tak była dużo niższa od podstawowej ceny.
Gdy po wylądowaniu stało się pewne, że nie zdążymy na interesujący nas pociąg, to zdecydowaliśmy się na drugą opcję dotarcia do Paryża, a mianowicie na przejazd aerobusem.
Z lotniska w Beauvais aerobus jeździ na kilku trasach. Szczegółów na ten temat można się dowiedzieć na
oficjalnej stronie. Nas interesowała trasa nr 02 do Paris-Saint-Denis Universite. Jest ona najkrótsza i jedzie się nią do stacji metra Saint-Denise Universite godzinę i 15 minut.
Bilety można zakupić on-line lub w automatach. Na stronie można zapoznać się z informacją o cenach biletów.
Po wejściu do hali przylotów od razu trafiliśmy na automaty do zakupu biletów na aerobusy.
Podeszliśmy do nich w celu dokonania zakupu, ale okazało się, że cena w automacie była o kilka euro wyższa, niż on-line,. Zrezygnowaliśmy więc z zakupu w automacie i dokonałam zakupu on-line. Za bilety kupione on-line zapłaciłam po 16,90 € od osoby. Obecnie cena jest wyższa i wynosi 17,90 € od osoby. Zakupienie od razu biletów w obie strony wychodzi trochę taniej (29,90 €), ale my nie zdecydowaliśmy się na taką opcję.
Mając bilety na aerobus ściągnięte na telefon udaliśmy się na przystanek aerobusów. Kierunek jest bardzo dobrze oznaczony, więc nie sposób nie trafić.
Po wyjściu z hali przylotów od razu widać terminal aerobusów.
Stanowiska odjazdów aerobusów w różnych kierunkach są dobrze oznaczone, więc od razu ustawiliśmy się w odpowiedniej kolejce.
Bilety dla całej naszej grupy miałam zapisane na swoim telefonie i z niego były skanowane przez osobę sprawdzającą posiadanie biletów. Bagaże oddaliśmy do luku bagażowego a sami zajęliśmy miejsca we wnętrzu aerobusu. Po chwili aerobus wyruszył w drogę do Paryża.