napisał(a) megidh » 22.02.2026 18:54
wiola2012 napisał(a):megidh napisał(a):Nazwa lokalu idealnie współgra z wystrojem wnętrza, którego najbardziej charakterystycznym elementem są gigantyczne pluszowe misie siedzące przy stolikach i na tarasie.
Czego to ludzie nie wymyślą
Na takie miśki to już gdzieś kiedyś natrafiłam (nie na żywo, tylko w necie), ale nie pamiętam gdzie.
wiola2012 napisał(a):megidh napisał(a):Moje penne z sosem z cukinii kosztowało 16 €. Tak mi posmakowało, że teraz w domu też robię penne z cukinią.
Jakie składniki jeszcze dodajesz oprócz cukinii?
Po przyjeździe z Paryża zrobiłam sos z cukinii, podobny do tego, który dostałam w Le Choupinet. Na Patelni z małą ilością wody podsmażyłam cukinię, którą następnie zmiksowałam, dodając sól, pieprz i curry oraz trochę jogurtu greckiego (oczywiście zamiast śmietany, której mój żołądek nie toleruje).
Ale teraz robię makaron z cukinią zupełnie inaczej.
Najpierw na patelni lekko podsmażam na oliwie z oliwek cztery szalotki i dwa nieduże ząbki czosnku. Przekładam je do innego naczynia a na patelnię wlewam kolejną porcję oliwy i duszę na niej dwie spore marchewki pokrojone w słupki. Gdy marchew jest już prawie miękka, to dodaję do niej dwie cukinie (80 dkg) również pokrojone w słupki (cukinie są obrane ze skórki i pozbawione środkowej części). Duszę razem ok. 5-8 minut i dodaję przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem (według uznania) oraz dosypuję curry (ok. pół łyżeczki). W międzyczasie gotuję 400 g. makaronu (ostatnio trafiłam w Lidlu na makaron tagliatelle i od tej pory wolę używać tego makaronu zamiast penne).
Makaron po odcedzeniu dodaję do przygotowanych warzyw. Jeśli danie jest za suche, to dodaję trochę wody z gotowania makaronu. Już na talerzach posypuję makaron startym parmezanem.
Taka porcja wystarcza dla 4 osób.
Nam to danie bardzo smakuje.
Akurat wczoraj je robiłam, ale ponieważ nas jest tylko dwójka, to pozostałą część mam na poniedziałek.
Na zdjęciu poniżej widać przygotowane warzywa, które podsmażę i dodam do świeżo ugotowanego makaronu (200g.)
Jeśli pokusisz się o przygotowanie takiego dania, to daj znać, jak Ci wyszło i czy Wam smakowało.