piekara114 napisał(a):Aż takich szczególnie to nie otrzymałam. Ogólnie było "mega"
Szkoda.
No ale może dowiemy się od Dawigsa, jeśli uda mu się upolować full experience tickets.
.png)
.png)
.png)

megidh napisał(a):Teraz poszłabym inaczej ten początkowy odcinek zaraz po wejściu na teren Palatynu, który zaznaczyłam kolorem żółtym na poniższej mapce. Powinniśmy byli pójść ścieżką, nie wchodząc na schody, które zobaczyliśmy po prawej stronie, lecz iść dalej trasą, którą zaznaczyłam kolorem niebieskim.
.megidh napisał(a):piekara114 napisał(a):Aż takich szczególnie to nie otrzymałam. Ogólnie było "mega"
Szkoda.
No ale może dowiemy się od Dawigsa, jeśli uda mu się upolować full experience tickets.
megidh napisał(a): Z tarasu usytuowanego pomiędzy pawilonami rozpościera się fantastyczny widok na starożytne Forum Romanum.
.png)
Życzę powodzenia podczas tego polowania.Dawigs napisał(a):megidh napisał(a):piekara114 napisał(a):Aż takich szczególnie to nie otrzymałam. Ogólnie było "mega"
Szkoda.
Jak polowanie na bilety uda się to jest na to szansa.
No to masz kolejny powód, żeby tam ponownie zawitać.Dawigs napisał(a):megidh napisał(a): Z tarasu usytuowanego pomiędzy pawilonami rozpościera się fantastyczny widok na starożytne Forum Romanum.
Świetne widoki z ścieżki do ogrodów i z tarasów. Tam też nie byliśmy.
.png)
..png)
megidh napisał(a):To super.piekara114 napisał(a):Kupił ten co interesował. Koledzy także
A jakie miał wrażenie ze zwiedzania podziemi Koloseum i z tarasu nad areną ?.
Ciekawi mnie, czy warto tam wchodzić. Dawigs pewnie też jest zainteresowany tematem.
.png)
Dzięki za informację. Zapewne fajnie byłoby zobaczyć Koloseum z tego tarasu, ale jak się nie udało, to trudno. Może kiedyś.Kiepura napisał(a):megidh napisał(a):To super.piekara114 napisał(a):Kupił ten co interesował. Koledzy także
A jakie miał wrażenie ze zwiedzania podziemi Koloseum i z tarasu nad areną ?.
Ciekawi mnie, czy warto tam wchodzić. Dawigs pewnie też jest zainteresowany tematem.
Taras jest dla:
- tych którzy chcą poczuć ogrom budowli,
- pasjonatów budowlanej techniki i rozwiązań konstrukcyjnych, można poczuć głębokie kompleksy wobec inżynierów starożytnego Rzymu.
Obu tych rzeczy nie widać z góry.
Warto, ale najlepiej wcześnie rano. Jest szansa na na samotne zdjęcie na tarasie.
Z różnorodności biletów, jakie można zakupić, chyba można by się doktoryzowaćKiepura napisał(a):Ogólnie jakaś heca z tymi biletami. Byłem kilka lat temu i nie przypominam sobie w ogóle tematu obiektów typu super. Po prostu wchodziło się i spacerowało gdzie się chciało.
. Mnie ta trasa też wydaje się najlepsza.Kiepura napisał(a):Na razie szedłem tą samą trasą, dla mnie optymalna.
.png)
.png)
.png)
Na Palatyn weszliśmy o godzinie 11:20, a planowałam przybyć tam godzinę wcześniej. Z Palatynu zeszliśmy o godzinie 13:20, więc spędziliśmy na nim 2 godziny. Gdybyśmy poszli na samym początku do Domus Severiana, o którym napisałam TUTAJ, to potrzebna by nam była jeszcze ta godzina, o którą się spóźniliśmy, ale tak to jest, jak się zwiedza większą grupą. Trzeba się dostosować do potrzeb wszystkich uczestników.te kiero napisał(a):Pamiętasz ile zajęło Wam zwiedzenie całego Forum?
Szkoda. Fajnie byłoby podziwiać widoki z takiego miejsca za free. Taki darmowy punkt widokowy na Forum Romanum znajduje się TUTAJ, tuż obok Pałacu Senatorskiego na Kapitolu. Byliśmy na tym punkcie wieczorem w pierwszym dniu pobytu w Rzymie (zdjęcia można obejrzeć w tym poście). Ale nie ma z niego takich spektakularnych widoków, jak z Terrazza Belvedere del Palatino, znajdującego się nad Domus Tiberiana.te kiero napisał(a):Szkoda, że ten taras widokowy nie jest poza całym obiektem
Tam się czas nie dłuży. Chodząc po Palatynie i po Forach Cesarskich nie czułam przesytu i gdybyśmy nie musieli iść do Koloseum, to mogłabym tam spacerować aż do zamknięcia.piekara114 napisał(a):Mogłabym tu spędzić sporoooooo czasu.
.png)
megidh napisał(a):Na Palatyn weszliśmy o godzinie 11:20, a planowałam przybyć tam godzinę wcześniej. Z Palatynu zeszliśmy o godzinie 13:20, więc spędziliśmy na nim 2 godziny. Gdybyśmy poszli na samym początku do Domus Severiana, o którym napisałam TUTAJ, to potrzebna by nam była jeszcze ta godzina, o którą się spóźniliśmy, ale tak to jest, jak się zwiedza większą grupą. Trzeba się dostosować do potrzeb wszystkich uczestników.te kiero napisał(a):Pamiętasz ile zajęło Wam zwiedzenie całego Forum?
Natomiast na Forach Cesarskich byliśmy do godziny 15:00, bowiem musieliśmy iść pod Koloseum, bowiem wejście mieliśmy na godzinę 15:45, a trzeba przyjść około 20 minut wcześniej.
Całościowo nasz pobyt trwał 3 godziny i 40 minut. Przydałyby nam się jeszcze jakieś dwie godziny. Najlepszym wyjściem byłoby nabycie biletu dwudniowego, aby jeden dzień poświęcić na Palatyn i Fora Cesarskie a drugiego dnia odwiedzić tylko Koloseum. Niestety nie udało mi się takich biletów kupić.
.png)
megidh napisał(a):Na Palatyn weszliśmy o godzinie 11:20, a planowałam przybyć tam godzinę wcześniej. Z Palatynu zeszliśmy o godzinie 13:20, więc spędziliśmy na nim 2 godziny.te kiero napisał(a):Pamiętasz ile zajęło Wam zwiedzenie całego Forum?
megidh napisał(a):Szkoda. Fajnie byłoby podziwiać widoki z takiego miejsca za free. Taki darmowy punkt widokowy na Forum Romanum znajduje się TUTAJ, tuż obok Pałacu Senatorskiego na Kapitolu. Byliśmy na tym punkcie wieczorem w pierwszym dniu pobytu w Rzymie (zdjęcia można obejrzeć w tym poście). Ale nie ma z niego takich spektakularnych widoków, jak z Terrazza Belvedere del Palatino, znajdującego się nad Domus Tiberiana.te kiero napisał(a):Szkoda, że ten taras widokowy nie jest poza całym obiektem