Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Osiem dni w Rzymie

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.09.2026 18:22

.
Muszę pogonić towarzystwo, bo inaczej mogliby tak siedzieć do końca dnia, a nie mamy na to czasu. Starożytny Rzym na nas czeka :lol:.
Podnosimy tyłki z ławek i ruszamy. Już nie mogę się doczekać tego, co zobaczymy. Boję się tylko, żebym się nie rozczarowała.
Zanim jednak opuścimy okolice Circo Massimo, to spoglądamy jeszcze z poziomu ulicy Via dei Cerchi na pozostałości po starożytnym stadionie.

20260319_104407.jpg

Circus Maximus to był największy hipodrom w antycznym Rzymie. Obecnie jest to rozległy, trawiasty plac z nielicznymi ruinami. Te pozostałości można zwiedzać, bowiem funkcjonuje tutaj Circo Maximo Experience. Jest innowacyjna atrakcja turystyczna, która wykorzystuje technologie rozszerzonej oraz wirtualnej rzeczywistości, aby przenieść zwiedzających w czasie do starożytności. Dzięki tej technologii turyści mogą zobaczyć obiekt w czasach jego największej świetności. Podczas spaceru po terenie archeologicznym zakłada się specjalne gogle VR/AR. Urządzenie to nakłada trójwymiarowe, historyczne rekonstrukcje budowli na współczesny widok.
Widzieliśmy z góry turystów, którzy patrzyli na teren stadionu właśnie przez te gogle.

20260319_104356.jpg

Przed wyjazdem myślałam o skorzystaniu z tej oferty, ale niestety nie daliśmy rady. Trochę tego żałuję, bo mogłoby to być ciekawe doświadczenie. Ale pewności nie mam i nie wiem, czy ta atrakcja warta jest 12 euro, bo właśnie tyle kosztuje bilet dla osoby dorosłej. Jeśli jeszcze kiedyś będę w Rzymie, to zapewne skorzystam z tej atrakcji.

20260319_104447.jpg

Przechodzimy na drugą stronę ulicy i znajdujemy przystanek autobusowy, z którego wieczorem autobusem Nr 628 Grzesiek (który jest wielkim kibicem piłki nożnej) wraz z dwójką naszych towarzyszy, pojadą na Stadion Olimpijski na mecz Romy z Bolonią.

20260319_104621.jpg

No i teraz już bez żadnych przerw idziemy w stronę wejścia na teren starożytnego Rzymu.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.09.2026 21:04

.
Do zwiedzania starożytnego Rzymu niezbędne są bilety, które można kupić najwcześniej na 30 dni wcześniej przed zaplanowaną wizytą TUTAJ.

Oferta biletów jest bardzo różnorodna. Niestety bilety, które nas interesowały, czyli Full (razem z podziemiami i tarasem widokowym w Koloseum), nie były możliwe do kupienia. Próbowałam o różnych porach dnia i nocy, i niestety każda próba kończyła się niepowodzeniem. Ostatecznie kupiłam bilety „24H-Koloseum, Forum Romanum, Palatyn” w cenie 18 € i dokupiłam wstęp na tereny SUPER w cenie 4 euro (razem 22 €). Bilety otrzymałam na adres email bezpośrednio po uiszczeniu należności.

Bilet Koloseum.jpg

Bilet Siti Super.jpg

W trakcie dokonywania rezerwacji biletów należy podać imiona i nazwiska osób zwiedzających. Podczas wchodzenia na zwiedzane tereny należy mieć przy sobie dokument tożsamości.
Czas przebywania w Koloseum jest ograniczony i uzależniony od rodzaju biletu, jaki się kupi. Mając taki bilet, jaki ja kupiłam, można przebywać w Koloseum 75 minut, chociaż nie wiem, w jaki sposób ten czas pobytu jest weryfikowany. Najlepiej byłoby pójść do Koloseum jak najwcześniej rano i resztę dnia spokojnie przeznaczyć na Palatyn i Fora Cesarskie. Ale gdy kupowałam bilety, to godziny wstępu do Koloseum były już bardzo okrojone. Wczesnoranne były już niedostępne, więc wybrałam godzinę 15:45, aby pójść tam po zwiedzeniu Palatynu i Forów Cesarskich i zostać w Koloseum do samego zamknięcia.
Na teren starożytnego Rzymu prowadzi siedem wejść. Są one oznaczone na mapce widocznej na biletach.

Mapa - obszar archeologiczny Forum Romanum.jpg

My wybraliśmy wejście nr 7, prowadzące bezpośrednio na teren Palatynu. Po pierwsze dlatego, że idąc od strony Circo Massimo mieliśmy to wejście po drodze. Po drugie dlatego, że po obejściu terenu Palatynu na teren Forów Cesarskich schodzi się w dół a w drugą stronę trzeba iść pod górę. Po trzecie dlatego, że po wyjściu z terenu Forów Cesarskich jest bliżej do Koloseum niż z Palatynu.
Idziemy ulicą Via di San Gregorio w stronę widocznego w oddali Łuk Konstantyna Wielkiego.

20260319_104933.jpg

20260319_104844.jpg

20260319_105041.jpg

20260319_105044.jpg

20260319_105504.jpg

20260319_105751.jpg

Po kilku minutach doszliśmy do wejścia nr 7, które znajduje się TUTAJ.

20260319_110824.jpg

Ponoć jest to mniej oblegane wejście i faktycznie, jak doszliśmy, to wielkiego tłumu tutaj nie było. Ale i tak na wejście do środka czekaliśmy jakieś 20 minut. Podczas wejścia trzeba pokazać bilety i dokument tożsamości oraz przejść przez kontrolę bezpieczeństwa. Tuż za bramą są toalety, z których skorzystaliśmy przed wyruszeniem na Palatyn.
Ostatnio edytowano 08.09.2026 12:12 przez megidh, łącznie edytowano 1 raz
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.09.2026 22:53

Fajnie że ruszyłaś z relacją :D . Mieliście piękną pogodę to pewnie i odbiór Forów Cesarskich był inny niż u mnie. Patrząc na mapkę wchodziliśmy wejściem nr 3 a wyszliśmy nr 2. Nie byliśmy na Piazza Venecia (wejście nr 5).
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 06.09.2026 23:13

megidh napisał(a):W następnych dniach zwiedzaliśmy Fora Cesarskie i Koloseum, Bazylikę św. Piotra i Muzea Watykańskie, Ogrody Kwirynalskie, Galerię Borghese, Kryptę Kapucynów, Bazylikę Matki Bożej Anielskiej i Męczenników, dzielnicę EUR, Bazylikę św. Pawła za Murami, Campo de' Fiori, Zatybrze, Bazylikę św. Jana na Lateranie, Święte Schody, Bazylikę Matki Bożej Śnieżnej. Chodząc z jednego miejsca do drugiego po drodze oglądaliśmy różne fontanny, parki, starożytne budowle.
Do października zapewne nie zdążę dokończyć relacji, bo jeszcze kilka dni przed nami. Ale jak już byłeś w Rzymie, to na pewno doskonale wiesz, co chcesz zobaczyć.

Dziękuję za informację :spoko: . Rzym ma tyle do zaoferowania, że w ciągu tygodnia nie ma szans zobaczyć wszystkiego co by się chciało.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.09.2026 13:11

Dawigs napisał(a):Fajnie że ruszyłaś z relacją :D .
Piszę jednocześnie dwie relacje, tą oraz z Paryża (Paris, Paris), więc występują w nich przerwy.

Dawigs napisał(a):Mieliście piękną pogodę to pewnie i odbiór Forów Cesarskich był inny niż u mnie.
Pogoda trafiła nam się rewelacyjna. Zwiedzanie Palatynu i Forów Cesarskich w takim słońcu to bajka. Niebieskie niebo kapitalnie odcinało się od starych murów. Ruiny wyglądały pięknie, a spacer w takiej aurze to była czysta przyjemność.

Dawigs napisał(a):Patrząc na mapkę wchodziliśmy wejściem nr 3 a wyszliśmy nr 2.
Ciekawi mnie, czy teraz też masz w planach zwiedzanie Forów Cesraskich ?. Jeśli tak, to polecam wchodzenie właśnie wejściem 7. To wejście prowadzi bezpośrednio na wzgórze Palatyn. Dzięki temu najpierw obchodzisz tarasy widokowe i ruiny pałaców na wzgórzu, a potem schodzisz naturalnie w dół na teren Forum Romanum. Wybierając inne wejścia, musisz podchodzić pod górę pod koniec wycieczki, gdy zmęczenie daje się już we znaki.

Dawigs napisał(a):Nie byliśmy na Piazza Venecia (wejście nr 5).
My byliśmy, ale innego dnia. Plac Wenecki był wtedy (i patrząc na niego przez kamerę online jest do tej pory) placem budowy, bowiem trwają tam prace nad dalszą rozbudową metra.

Dawigs napisał(a):Rzym ma tyle do zaoferowania, że w ciągu tygodnia nie ma szans zobaczyć wszystkiego co by się chciało.
Żeby zobaczyć wszystko, co się chce, to nawet kilka wizyt tygodniowych by było mało.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.09.2026 13:50

.
Palatyn to jedno z siedmiu wzgórz Rzymu, uznawane za kolebkę miasta. To na tym wzgórzu według legendy Romulus miał założyć Rzym). W czasach imperium Palatyn stał się luksusową dzielnicą rezydencji i pałaców rzymskich cesarzy.
Na jego zwiedzanie trzeba przeznaczyć około 2 godzin. Przy bardzo dokładnym zwiedzaniu trzeba dołożyć jeszcze godzinę). Jest to dosyć rozległy teren, więc trochę trzeba się tam nachodzić.
Można sobie ułożyć plan zwiedzania, ale my zdecydowaliśmy się chodzić tam, gdzie nas oczy i nogi poniosą. Dlatego na pewno wszystkiego tam nie zobaczyliśmy.
Zaraz po przekroczeniu bramy wejściowej skierowaliśmy się w lewo po schodach a potem ścieżką i kolejnymi schodami, które znajdowały się po prawej stronie.

20260319_112218.jpg

Po chwili doszliśmy do punktu widokowego, z którego świetnie widać Stadion Palatyński.
Jest on długi na około 160 metrów i szeroki na prawie 50 metrów.
Wrażenie niesamowite.

20260319_112308.jpg

20260319_112314.jpg

20260319_112325.jpg

20260319_113205.jpg

20260319_113209.jpg

20260319_113229.jpg

20260319_113340.jpg

Po obejrzeniu Stadionu Palatyńskiego znaki pokierowały nas do Muzeum Palatyńskiego.

20260319_113404.jpg

20260319_113625.jpg

20260319_113805.jpg

20260319_113846.jpg

Na terenie Palatynu znajduje się kilka obiektów SUPER, do których wejście jest dodatkowo płatne. My mieliśmy wykupiony dostęp do terenów SUPER, więc mogliśmy do nich wchodzić po okazaniu tego specjalnego biletu. Muzeum Palatyńskie jest jednym z tych obiektów. Do muzeum może jednocześnie wejść tylko 75 osób. Ale ponieważ zbyt dużo chętnych nie było wielu, więc weszliśmy tam z marszu. Niestety z uwagi na prowadzenie jakichś prac remontowych do zwiedzania udostępniony był tylko parter. Szkoda, bo na piętrze są ponoć bardzo ciekawe eksponaty. Muzeum Palatyńskie jest multimedialne, więc oprócz eksponatów można tam również obejrzeć bardzo ciekawe pokazy multimedialne i projekcje 3D. Ich celem jest pokazanie, jak ruiny wyglądały w czasach swojej świetności. Ponieważ piętro było niedostępne, to nasza wizyta w muzeum trwała niecałe 30 minut.

20260319_114123.jpg

20260319_114237.jpg

20260319_114256.jpg

20260319_114325.jpg

20260319_114335.jpg

20260319_114421.jpg

20260319_114446.jpg

20260319_114515.jpg

20260319_114524.jpg

20260319_114543.jpg

20260319_114631.jpg

20260319_114735.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.09.2026 18:42

.
Tuż obok Muzeum Palatyńskiego znajduje się kolejny obiekt SUPER.
Obiekty SUPER są oznakowane takimi wielkimi znakami.

20260319_115657.jpg

Ten obiekt to Aula Isiaca con Loggia Mattei. To renesansowa loggia, stanowiąca jedyną ocalałą część XVI-wiecznej willi, zbudowanej dla rodziny Stati. Willa ta w 1561 roku przeszła na własność potężnego rodu Mattei. Wnętrze loggii zostało ozdobione w latach 20-tych XVI wieku bogatymi freskami wykonanymi przez warsztat znanego architekta i malarza Baldassarre Peruzziego. Sklepienie pokrywają misterne groteski a w centralnym punkcie znajduje się herb rodziny Mattei. Na suficie umieszczono także panele o tematyce mitologicznej, przedstawiające m.in. zaślubiny Herkulesa i Hebe oraz Wenus między Kupidynem a Muzami. Co ciekawe, freski ze ścian bocznych przedstawiające mit o Wenus i Adonisie zostały w XIX wieku zdjęte i obecnie znajdują się w Muzeum Ermitażu w Petersburgu.

20260319_120111.jpg

20260319_115704.jpg

20260319_115847.jpg

20260319_115857.jpg

20260319_115929.jpg

20260319_115947.jpg

20260319_115954.jpg

Obchodząc tą budowlę wokoło oglądamy Lożę Cesarską, stojącą po drugiej stronie Stadionu Palatyńskiego, który znajduje się w dole za ogrodzeniem widocznym na zdjęciu. Wcześniej widzieliśmy ją jedynie z boku.

20260319_120025.jpg
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.09.2026 21:21

.
Teraz wchodzimy na teren Domus Augustana, czyli prywatnej rezydencji cesarza i jego rodziny, wchodzącej w skład Pałacu Flawiuszy. Nazwa kompleksu nie odnosi się bezpośrednio do pierwszego cesarza Augusta, lecz do oficjalnego tytułu przysługującego rzymskim władcom (Augustus oznacza „Cesarz”). Cały gigantyczny kompleks pałacowy powstał pod koniec I wieku n.e. (budowany w latach 81–92 n.e.) na zlecenie cesarza Domicjana. Budowlę była wielopoziomowa, ale spacerować można jedynie po jej górnej części. Dolną część można oglądać tylko z tego górnego poziomu. Największe wrażenie robi dziedziniec z pozostałościami po fontannie o geometrycznych kształtach. Fontanna nawet działa, co było dla nas sporym zaskoczeniem.

20260319_120252.jpg

20260319_120354.jpg

20260319_120433.jpg

Doszliśmy do miejsca, z którego rozpościera się widok na Circo Massimo. Przed wiekami znajdowała się tutaj loża, z której cesarz mógł oglądać zawody, które odbywały się na stadionie.

20260319_120459.jpg

20260319_120531.jpg

20260319_120540.jpg

Z Domus Augustana przechodzimy w dalsze rejony Pałacu Flawiuszy.
Wchodzimy do Cenatio Iovis (łac. „Jadalnia Jowisza”). Była to monumentalna, oficjalna sala bankietowa, znajdująca się w reprezentacyjnym skrzydle Pałacu Flawiuszy (Domus Flavia). Była to jedna z największych i najbardziej luksusowych jadalni starożytnego świata, o powierzchni wynoszącej aż 941 metrów kwadratowych.

20260319_120735.jpg

Następnie wchodzimy na perystyl, który był centralnym, monumentalnym dziedzińcem. Stanowił on architektoniczne i komunikacyjne serce oficjalnej strefy pałacu, łącząc ze sobą najważniejsze sale reprezentacyjne: Aula Regia (salę audiencyjną), Basilicę (salę sądowo-doradczą) oraz salę bankietową Cenatio Iovis.

20260319_120924.jpg

Najbardziej rozpoznawalnym elementem perystylu są doskonale widoczne do dziś pozostałości wielkiej, centralnej fontanny, która zbudowana była na planie ośmioboku. Konstrukcja ta składała się z systemu skomplikowanych, ceglanych kanałów przypominających miniaturowy labirynt, którymi stale płynęła woda. Pośrodku znajdowała się wysepka, na której prawdopodobnie stały monumentalne rzeźby.

20260319_120818.jpg

Stajemy przed Aula Regia, czyli Salą Tronową, które była największą i najbardziej monumentalną salą audiencyjną w oficjalnym skrzydle Pałacu Flawiuszy. Wybudowano ją na zlecenie cesarza Domicjana pod koniec I wieku n.e. To właśnie tutaj cesarz przyjmował zagranicznych posłów, rzymskich dyplomatów oraz ogłaszał najważniejsze dekrety polityczne. Sala miała ponad 30 metrów szerokości, blisko 40 metrów długości i około 30 metrów wysokości. Przez stulecia była jedną z największych zadaszonych przestrzeni bez wewnętrznych podpór w świecie antycznym. W głębi sali, na osi wejścia, znajdowała się głęboka apsyda, w której na podwyższeniu stał okazały tron cesarza.

20260319_121018.jpg

20260319_120949.jpg
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 08.09.2026 00:44

megidh napisał(a):Ciekawi mnie, czy teraz też masz w planach zwiedzanie Forów Cesraskich ?

Tak się nimi zraziłem, że miało nie być ale … Gosia chciałaby je jednak zobaczyć nie tylko z punktów widokowych i zza płotu. Będę polował na full experience tickets, które są udostępniane na 7 dni przed datą wizyty (w przeciwieństwie do zwykłych biletów, które pojawiają się 30 dni wcześniej). Jak śledzę dostępność to nie powinno być z zakupem problemu w przeciwieństwie do zwykłych, które trudno upolować.
My jednak podczas pielgrzymki na Forum Romanum wiele ominęliśmy ale też czas na gonił. Nie mieliśmy biletów z super sites a już widzę w Twojej relacji fajne miejsca z tej puli :spoko: .

megidh napisał(a): Jeśli tak, to polecam wchodzenie właśnie wejściem 7. To wejście prowadzi bezpośrednio na wzgórze Palatyn. Dzięki temu najpierw obchodzisz tarasy widokowe i ruiny pałaców na wzgórzu, a potem schodzisz naturalnie w dół na teren Forum Romanum. Wybierając inne wejścia, musisz podchodzić pod górę pod koniec wycieczki, gdy zmęczenie daje się już we znaki.

Dziękuję za podpowiedź. Wykorzystam Twoją ścieżkę po Forum Romanum i Palatynie, jeśli coś można było zrobić inaczej to też będę wdzięczny za informacje w czasie relacji :D .

megidh napisał(a):
Dawigs napisał(a):Rzym ma tyle do zaoferowania, że w ciągu tygodnia nie ma szans zobaczyć wszystkiego co by się chciało.
Żeby zobaczyć wszystko, co się chce, to nawet kilka wizyt tygodniowych by było mało.

To fakt. Myślałem, że tym razem ominiemy Fora Cesarskie i nie pójdziemy do Muzeów Watykańskich ale … jednak pójdziemy. Odpadną dwa dni, które chciałem wykorzystać na inne atrakcje np. na Ostię Antica. A, że ma to być zwiedzanie w stylu slow by nacieszyć się Rzymem to pewnie wiele nam jeszcze zostanie do zobaczenia na następne razy ;) .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.09.2026 08:50

Te boginie....
Obrazek
..mogły by buty lepiej dopasować...

Fajnie, że meta maratonu jest właśnie na Circo Massimo - starożytne miejsce wyścigów (wprawdzie rydwanów) dalej jest wykorzystywane jako miejsce wyścigów - podoba mi się takie rozwiązanie. :peace:

megidh napisał(a):Do zwiedzania starożytnego Rzymu niezbędne są bilety, które można kupić najwcześniej na 30 dni wcześniej przed zaplanowaną wizytą[url=ticketing.colosseo.it/en/]TUTAJ[/url].
Musisz link poprawić. Z tymi biletami to jest jazda. Synowi na szczęście udało się je kupić, większa pula wpadła po kilku dniach do systemu

Jakby co, to ja cały czas tu jestem :papa:
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.09.2026 12:55

Dawigs napisał(a):
megidh napisał(a):Ciekawi mnie, czy teraz też masz w planach zwiedzanie Forów Cesraskich ?

Tak się nimi zraziłem, że miało nie być ale … Gosia chciałaby je jednak zobaczyć nie tylko z punktów widokowych i zza płotu.
Dobrze że Cię Gosia zmobilizowała, bo według mnie Fora Cesarskie (i koniecznie Palatyn), są warte wizyty, tym bardziej że poprzednio nie miałeś najlepszej pogody. Może teraz pogoda Wam dopisze.

Dawigs napisał(a):Będę polował na full experience tickets, które są udostępniane na 7 dni przed datą wizyty (w przeciwieństwie do zwykłych biletów, które pojawiają się 30 dni wcześniej). Jak śledzę dostępność to nie powinno być z zakupem problemu w przeciwieństwie do zwykłych, które trudno upolować.
Też się zastanawiałam nad tymi biletami, ale nie chcieliśmy ryzykować, że zostaniemy na lodzie, jeśli nie udałoby się ich kupić.

Dawigs napisał(a):My jednak podczas pielgrzymki na Forum Romanum wiele ominęliśmy ale też czas na gonił. Nie mieliśmy biletów z super sites a już widzę w Twojej relacji fajne miejsca z tej puli :spoko: .
Uważam, że ten obszar trzeba zwiedzać samemu, bo z wycieczką to się tylko biega za przewodnikiem, nie mając czasu nawet pomyśleć.

Dawigs napisał(a):
megidh napisał(a): Jeśli tak, to polecam wchodzenie właśnie wejściem 7. To wejście prowadzi bezpośrednio na wzgórze Palatyn. Dzięki temu najpierw obchodzisz tarasy widokowe i ruiny pałaców na wzgórzu, a potem schodzisz naturalnie w dół na teren Forum Romanum. Wybierając inne wejścia, musisz podchodzić pod górę pod koniec wycieczki, gdy zmęczenie daje się już we znaki.

Dziękuję za podpowiedź. Wykorzystam Twoją ścieżkę po Forum Romanum i Palatynie, jeśli coś można było zrobić inaczej to też będę wdzięczny za informacje w czasie relacji :D .
Teraz poszłabym inaczej ten początkowy odcinek zaraz po wejściu na teren Palatynu, który zaznaczyłam kolorem żółtym na poniższej mapce. Powinniśmy byli pójść ścieżką, nie wchodząc na schody, które zobaczyliśmy po prawej stronie, lecz iść dalej trasą, którą zaznaczyłam kolorem niebieskim.

Mapka trasy 1.jpg

Gdybyśmy tak zrobili, to byśmy szli na punkt widokowy przy Stadionie Palatyńskim trochę dłużej, bo naokoło, ale zobaczylibyśmy po drodze ruiny budowli, znajdujących się w południowo-wschodnim narożniku Parku Archeologicznego, w tym ruiny Pałacu Sewera (Domus Severiana). Pałac wzniesiono na potężnych, ceglanych arkadach i platformach. To właśnie te monumentalne konstrukcje inżynieryjne przetrwały do dziś i są doskonale widoczne od strony Circus Maximus. Oglądaliśmy je stamtąd pierwszego dnia pobyty w Rzymie.

20260317_161043.jpg

20260317_161046.jpg

Tylko myślę, że wtedy zabrakło by nam czasu na obejrzenie innych miejsc. Coś za coś. Zabrakło nam jakieś 2 godziny czasu, żebym była w pełni zadowolona z wizyty na Palatynie i Forach Cesarskich.

Dawigs napisał(a):Myślałem, że tym razem ominiemy Fora Cesarskie i nie pójdziemy do Muzeów Watykańskich ale … jednak pójdziemy. Odpadną dwa dni, które chciałem wykorzystać na inne atrakcje np. na Ostię Antica. A, że ma to być zwiedzanie w stylu slow by nacieszyć się Rzymem to pewnie wiele nam jeszcze zostanie do zobaczenia na następne razy ;) .
Do Rzymu warto wracać, więc zawsze trzeba zostawić coś na kolejną wizytę. My Muzea Watykańskie zwiedzaliśmy następnego dnia, ale wizyta w nich nie była tym, czego się spodziewałam. Dużo zamieszania przy wejściu i strasznie tłoczno. Sporo ludzi właśnie z tego powodu odpuszcza wizytę w tych muzeach.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.09.2026 13:06

piekara114 napisał(a):Te boginie....
Obrazek
..mogły by buty lepiej dopasować...
Fakt, w rzymiankach wyglądałyby lepiej :lol:.

piekara114 napisał(a):Fajnie, że meta maratonu jest właśnie na Circo Massimo - starożytne miejsce wyścigów (wprawdzie rydwanów) dalej jest wykorzystywane jako miejsce wyścigów - podoba mi się takie rozwiązanie. :peace:
Też tak uważam. Bardzo mi się podoba, jak takie historyczne miejsca są w dalszym ciągu wykorzystywane do celów, dla których zostały wybudowane.
Opisywałam w mojej relacji z Rodos antyczny stadion, który do chwili obecnej tętni sportowym życiem.

piekara114 napisał(a):
megidh napisał(a):Do zwiedzania starożytnego Rzymu niezbędne są bilety, które można kupić najwcześniej na 30 dni wcześniej przed zaplanowaną wizytą[url=ticketing.colosseo.it/en/]TUTAJ[/url].
Musisz link poprawić.
Dzięki za info i czujność. Już poprawiłam.

megidh napisał(a):Z tymi biletami to jest jazda. Synowi na szczęście udało się je kupić, większa pula wpadła po kilku dniach do systemu
A które kupił, bo pamiętam że pisałaś, że interesował się tymi z wejściem do podziemi.

megidh napisał(a):Jakby co, to ja cały czas tu jestem :papa:
Bardzo się z tego cieszę :D.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.09.2026 13:12

Kupił ten co interesował. Koledzy także
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 08.09.2026 15:17

piekara114 napisał(a):Kupił ten co interesował. Koledzy także
To super.
A jakie miał wrażenie ze zwiedzania podziemi Koloseum i z tarasu nad areną ?.
Ciekawi mnie, czy warto tam wchodzić. Dawigs pewnie też jest zainteresowany tematem.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.09.2026 21:08

Aż takich szczególnie to nie otrzymałam. Ogólnie było "mega"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Osiem dni w Rzymie - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone