Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Opodal

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.01.2021 19:22

Piękne zdjęcia , szkoda tylko , że aura się zmieniła i teraz więcej błota , niż śniegu :roll:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.01.2021 12:22

piotrf napisał(a):Piękne zdjęcia , szkoda tylko , że aura się zmieniła i teraz więcej błota , niż śniegu :roll:

To był dzień "Bestii ze Wschodu". Mam nadzieję, że piękna zima jeszcze w góry wróci.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.01.2021 18:24

Dla chętnych lub przynajmniej ciekawych przebiegu trasy, która przedstawiłem w ostatnich wpisach załączam poniższą mapkę.

Screenshot_20210121-202637_OruxMaps.jpg

A teraz jeszcze suplement do grudniowej trasy na Śnieżkę w Karkonoszach.
Oto fragment podejścia na sam wierzchołek, dobrze ilustrujący trudności związane z zalodzeniem szlaku.

DSC03133.JPG

Zaś na samym szczycie doszło do niebywałego spotkania - to było pełne zaskoczenie, kiedy rozpoznali mnie Czesi, spotkani poprzedniego roku w Alpach włoskich. Na zdjęciu Zdenek w stroju Mikołaja oraz Petr.

IMG-20201218-WA0005.jpg
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 24.01.2021 14:06

To znaczy że nie byliście umówieni? :?: 8O ........ Ty szedłeś z Polski a oni z Czech??.......Takie międzynarodowe spotkanie na granicznym szczycie! :!: :D ........ Z ludźmi, z którymi się spotkałeś w innym roku w innych górach a teraz tutaj...... To się nazywa szczęście!!....... :mrgreen: :mrgreen:

A halo to ja widziałam ale dookoła księżyca...... Nigdy nie widziałam dookoła słońca. Nawet nie wiedziałam że takie może być....... No tak...... Ty masz szczęście do niezwykłych zjawisk i spotkań....... :hut: :hut:
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.01.2021 18:02

elfik99 napisał(a):To znaczy że nie byliście umówieni? :?: 8O ........ Ty szedłeś z Polski a oni z Czech??.......Takie międzynarodowe spotkanie na granicznym szczycie! :!: :D ........ Z ludźmi, z którymi się spotkałeś w innym roku w innych górach a teraz tutaj...... To się nazywa szczęście!!....... :mrgreen: :mrgreen:

Nie byliśmy umówieni i - szczerze mówiąc - ja z moją pamięcią zapewne byłbym ich minął, nie rozpoznając towarzyszy z ostatniej ferraty tamtych Alp. Jednak to oni do mnie podeszli i zaczepili. fajnie to wyglądało, bo na szczycie Śnieżki podchodzi do mnie św. Mikołaj i zaczepia słowami:
- Sappada?
Spoglądam na niego, niczego nie rozumiejąc i nadal nie rozpoznając twarzy, która tym razem przyozdobiona jest stosowną czapką. A on łapie mnie za rękę i powtarza, dodając jeszcze:
- Sappada! Dolomiti?...
Wtedy dopiero do mnie dotarło, o co chodzi i chociaż to nie były Dolomity, ani nawet Sappada, to jednak wszystko zaczynało się układać w logiczną całość. Nie Dolomity, tylko Alpy Karnijskie, zaś Sappada jest wioską, z której skręca się w góry, podjeżdżając na wysoko położony parking, gdzie wtedy Czechów wieczorem spotkałem. Tam nocowaliśmy i oni tego dnia przeszli jedną ferratę, wybierając się następnego dnia na sąsiednią. Ja zaplanowałem przejście obu tych dróg w jeden dzień, co mi się zresztą udało, i na tej drugiej dopędziłem moich nowych znajomych na jednym z wierzchołków trasy. Od tego miejsca szliśmy już razem i dopiero po ukończeniu ferraty - w bardzo gęstej mgle - rozstaliśmy się. Oni czekali, bo jeden z nich długo rozmawiał z kimś przez telefon, a ja ruszyłem już w drogę powrotną.

Spotkaliśmy się potem przy samochodach - oni zeszli z gór, gdy ja popijałem kawkę przed rozpoczęciem podróży do domu.

Jak to mówią: góra z górą się nie zejdzie, a człowiek z człowiekiem owszem...

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 24.01.2021 18:30

Zgodnie z tym, co napisałem przed rozpoczęciem skrótowej prezentacji najnowszych wypadów górskich, wracam jeszcze do kolorowej jesieni, która została już jedynie na zdjęciach.

W lesie i nad stawami, fotka 01

DSC00276.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 02

DSC00296.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 03

DSC00348.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 04

DSC00364.JPG
Ostatnio edytowano 25.01.2021 18:15 przez Franz, łącznie edytowano 1 raz
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 24.01.2021 22:49

Franz napisał(a):
piotrf napisał(a):Piękne zdjęcia , szkoda tylko , że aura się zmieniła i teraz więcej błota , niż śniegu :roll:

To był dzień "Bestii ze Wschodu". Mam nadzieję, że piękna zima jeszcze w góry wróci.

Pozdrawiam,
Wojtek

Dobrze że się nie dałeś bestii ze wschodu. :mrgreen: Ile było na termometrze?

Franz napisał(a):Dla chętnych lub przynajmniej ciekawych przebiegu trasy, która przedstawiłem w ostatnich wpisach załączam poniższą mapkę.

Fajnie. Thx. Tylko jeszcze by się przydały jakieś nazwy.

Franz napisał(a):A teraz jeszcze suplement do grudniowej trasy na Śnieżkę w Karkonoszach.
Oto fragment podejścia na sam wierzchołek, dobrze ilustrujący trudności związane z zalodzeniem szlaku.

Widać , że bez pomocy łańcuchów nic by ze zdobywania Śnieżki nie wyszło. Ferrata jak nic! :oczko_usmiech:

Franz napisał(a):Zaś na samym szczycie doszło do niebywałego spotkania - to było pełne zaskoczenie, kiedy rozpoznali mnie Czesi, spotkani poprzedniego roku w Alpach włoskich. Na zdjęciu Zdenek w stroju Mikołaja oraz Petr.

IMG-20201218-WA0005.jpg

A to masz rewelacyjne zdjęcie! Jak byście się zamienili strojami to z Ciebie też by byl spoko św. Mikołaj. :hut:
A cała ta historia jest tak nieprawdopodobna, ze powinieneś ją opisać w jakichś Karkonoskich Nowinach. :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.01.2021 18:21

korbaczik napisał(a):Dobrze że się nie dałeś bestii ze wschodu. :mrgreen: Ile było na termometrze?

Na dole, gdy startowałem, było -18 stopni Celsjusza.

korbaczik napisał(a):Fajnie. Thx. Tylko jeszcze by się przydały jakieś nazwy.

Nazwy podawałem przy zdjęciach, ale jeśli miałbyś mieć problem, to punkty charakterystyczne przedstawiają się następująco (N - północ, itd.)

N - Wapienica
E - Szyndzielnia
SE - Klimczok
SW - Błatnia

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.01.2021 22:42

Dalszy ciąg wspomnień minionej kolorowej jesieni.

W lesie i nad stawami, fotka 05

DSC00366.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 06

DSC00382.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 07

DSC00387.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 08

DSC00402.JPG

W lesie i nad stawami, fotka 09

DSC00408.JPG
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 26.01.2021 14:48

Spotkanie ze Świętym Mikołajem rzeczywiście miało w sobie coś niesamowitego!!........ To na pewno taka magia świąt! :!: :P ...... A byłeś grzeczny w tym roku??...... Przyniósł Ci coś Mikołaj??....... Ale rózgi nie widzę, to na pewno się grzecznie sprawowałeś!!....... :mrgreen: :mrgreen:

A kolory jesieni przydadzą się teraz jak nigdy wcześniej!!..... Takie ciepłe i jeszcze podwojone w tych odbiciach......Najbardziej mi się podoba pierwsze zdjęcie z Twojego najnowszego posta....... To jest jak taka ażurowa zasłonka tyle że z liści...... Można odgarnąć ręką i spojrzeć przez okienko na staw....... :P :P
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 26.01.2021 18:18

elfik99 napisał(a):Przyniósł Ci coś Mikołaj??....... Ale rózgi nie widzę, to na pewno się grzecznie sprawowałeś!!....... :mrgreen: :mrgreen:

Wypiliśmy po piwku...

Pozdrawiam,
Wojtek
korbaczik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) korbaczik » 27.01.2021 07:55

Franz napisał(a):Nazwy podawałem przy zdjęciach, ale jeśli miałbyś mieć problem, to punkty charakterystyczne przedstawiają się następująco (N - północ, itd.)

N - Wapienica
E - Szyndzielnia
SE - Klimczok
SW - Błatnia

Pozdrawiam,
Wojtek

Zawsze lepiej mieć legendę do mapy. :mrgreen:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.01.2021 17:57

korbaczik napisał(a):Zawsze lepiej mieć legendę do mapy. :mrgreen:

Nie ma sprawy.

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.01.2021 22:31

Dalszy ciąg wspomnień minionej kolorowej jesieni.

Pod stopami, czyli w świecie grzybów, fotka 01

DSC00247.JPG

Pod stopami, czyli w świecie grzybów, fotka 02

DSC00252.JPG

Pod stopami, czyli w świecie grzybów, fotka 03

DSC00261.JPG

Pod stopami, czyli w świecie grzybów, fotka 04

DSC00265.JPG

Pod stopami, czyli w świecie grzybów, fotka 05

DSC00274.JPG
elfik99
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) elfik99 » 28.01.2021 14:22

Trzeba uważać żeby nie rozdeptać tego świata....... :mrgreen: :mrgreen: Na pierwszym zdjęciu to nakrapiane jajko to jest purchawka? :?: ..... A najbardziej mi się podoba ten klimat i kolorystyka na czwartym zdjęciu!!....... :P :P
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe