Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Oplaty za autostrady

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olfa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) olfa » 05.09.2005 08:53

Pytanko?
Czy na granicy w Cieszynie mozna kupic winiete na 2 miesiace bo 15 dniowa to za malo o 3 dni a dwie wychodza drozej?
Zakladam ze nie ma jedno dniowych a szkoda :)
Jarek D.
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek D. » 06.09.2005 21:01

Witam,

Ja winietki na Czechy i Austrię kupiłem jeszcze przed wyjazdem. Mają je stacje PZM-ot, wysyłąja także do domu z biura PZM-ot Travel, za niewielką dodatkową opłatą. http://www.pzmtravel.com.pl/

Czy można z nich zrezygnować? Mam wrażenie, że na granicy celników interesowała wyłącznie szyba mojego samochodu, a nie widok naszych paszportów. A może tak mi się zdawało?

W Słowenii i Cro można płacić też kartą kredytową (choć to trochę głupio, np 0,8 euro za pierwszą bramkę w Słowenii?). Jeśli płacisz w euro, wydają też euro. Co ciekawe, jeśli płacisz kartą, nie żądają podpisu ani autoryzacji, wierzą nam?

JD
marcek_pl
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcek_pl » 07.09.2005 09:07

Jarek D. napisał(a):
choć to trochę głupio, np 0,8 euro za pierwszą bramkę w Słowenii

JD

I naprawde 0,8 euro przyjmuja kartą??
pinto
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pinto » 08.09.2005 12:44

Ano przyjmuja, nie spojrzalem ile to kosztuje i wyskoczylem z karta. Facio w okienku nawet nie mrugnal. Tak sie przyzwyczailem do placenia plastikiem ze kiedy trzeba zaplacic gotowka to nie moge sie doliczyc :lol:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 08.09.2005 13:10

Jarek D. napisał(a):Jeśli płacisz w euro, wydają też euro.

W Słowenii płaciłam w Euro, wydali mi w tolarach.
ttlmos
Autostopowicz
Re: Pułapka na Słowacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) ttlmos » 14.05.2008 20:22

bushi napisał(a):Na Słowacji odcinek między Presov a Kosicami (około 30 km) jest płatną autostradą i aby z niego skorzystać trzeba zaopatrzyć się w winietkę. W drodze powrotnej rozmawiałem z Polakami, którzy nie zrobili tego przed wyjazdem, a potem nie mogli kupić jej na żadnej z mijanych stacji benzynowych. W efekcie skończyło się to słonymi mandatami.
Jadąc z Polski bardzo łatwo jednak przeciąć wjazd na ten odcinek i pojechać dalej drogą 68, równoległą do autostrady i odpowiadającą klasie naszym drogom wojewódzkim. Nocą jedzie się tamtędy doskonale, a w dzień tragicznie.
Aby skorzystać z tego objazdu w drodze powrotnej nie można dać się złapać w złośliwą pułapkę. Otóż opuszczając Kosice jedzie się najpierw krótkim odcinkiem drogi ekspresowej na Presov. Znaki wskazują, że znajdujemy się na drodze nr 68. Każdy zwróci przy tym uwagę na tablice informujące, że droga jest bezpłatna. Po kilku minutach droga rozgałęzia się. W prawo – prowadzą drogowskazy do dwóch małych miejscowości oddalonych o 1 km, a na wprost pojawiają się znaki początku autostrady. Nie ma żadnej informacji, że właśnie w prawo odchodzi droga 68, która spokojnie prowadzi do Presov.
Teraz już tylko wystarczy pojechać na wprost przez kolejne skrzyżowanie i autostradę mamy z głowy.

busi mozesz mi powiedzic gdzie sie mam zaopatrzyc w winiete na slowacji an ten odcinek? bo nie ma duzo km na tym docinku slowacji i jak z drogwa powrotna? ja sie wybieram an 10 dni, i jak ceny? mowisz ze w dzien nie warto jechac ta rownolegla droga do autostrady?
jdubowski
Cromaniak
Re: Pułapka na Słowacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 14.05.2008 20:32

ttlmos napisał(a):busi mozesz mi powiedzic gdzie sie mam zaopatrzyc w winiete na slowacji an ten odcinek?

Na każdej stacji benzynowej, chyba ze jest totalny kryzys braku winiet (tak było na przykład w czerwcu 2006).
Cena - tygodniowa za 150SKK, miesięczna za 300SKK.
Cosmo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cosmo » 15.05.2008 09:20

Witam
Nie widzę sensu korzystania z tej autostrady. Mimo że drogą nr 68 pojedziesz trochę dłużej (w dzień też nie jest tak tragicznie) niż autostradą to jestem przekonany, że więcej czasu stracisz w celu zakupienia winiety.
Pozdrawiam
Robisek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robisek » 15.05.2008 22:35

Iwona_PB napisał(a):
Jarek D. napisał(a):Jeśli płacisz w euro, wydają też euro.

W Słowenii płaciłam w Euro, wydali mi w tolarach.

Teraz w Słowenii jedyną walutą jest euro. Talarów już nie używają :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2008 07:51

Robisek napisał(a):...Teraz w Słowenii jedyną walutą jest euro. Talarów już nie używają :)

Zwróć uwage na date postu, na który odpowiadasz :-) ;-)
Robisek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Robisek » 16.05.2008 15:07

Hehe faktycznie, to był głos z przeszłości :P
Aneta.K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aneta.K » 16.05.2008 15:42

Nie zapomnijcie że od 1 lipca opłata za autastrade w słoweni 35 euro!!!!!!!!!!!!!! :evil:
Pozdrawiam! :papa:
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone