Czy na granicy w Cieszynie mozna kupic winiete na 2 miesiace bo 15 dniowa to za malo o 3 dni a dwie wychodza drozej?
Zakladam ze nie ma jedno dniowych a szkoda
.png)
.png)
bushi napisał(a):Na Słowacji odcinek między Presov a Kosicami (około 30 km) jest płatną autostradą i aby z niego skorzystać trzeba zaopatrzyć się w winietkę. W drodze powrotnej rozmawiałem z Polakami, którzy nie zrobili tego przed wyjazdem, a potem nie mogli kupić jej na żadnej z mijanych stacji benzynowych. W efekcie skończyło się to słonymi mandatami.
Jadąc z Polski bardzo łatwo jednak przeciąć wjazd na ten odcinek i pojechać dalej drogą 68, równoległą do autostrady i odpowiadającą klasie naszym drogom wojewódzkim. Nocą jedzie się tamtędy doskonale, a w dzień tragicznie.
Aby skorzystać z tego objazdu w drodze powrotnej nie można dać się złapać w złośliwą pułapkę. Otóż opuszczając Kosice jedzie się najpierw krótkim odcinkiem drogi ekspresowej na Presov. Znaki wskazują, że znajdujemy się na drodze nr 68. Każdy zwróci przy tym uwagę na tablice informujące, że droga jest bezpłatna. Po kilku minutach droga rozgałęzia się. W prawo – prowadzą drogowskazy do dwóch małych miejscowości oddalonych o 1 km, a na wprost pojawiają się znaki początku autostrady. Nie ma żadnej informacji, że właśnie w prawo odchodzi droga 68, która spokojnie prowadzi do Presov.
Teraz już tylko wystarczy pojechać na wprost przez kolejne skrzyżowanie i autostradę mamy z głowy.
.png)
ttlmos napisał(a):busi mozesz mi powiedzic gdzie sie mam zaopatrzyc w winiete na slowacji an ten odcinek?
Robisek napisał(a):...Teraz w Słowenii jedyną walutą jest euro. Talarów już nie używają
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi