No to macie...
Zrobiłam tak:
Duszona w białym winie jagnięcina czyli jak zrobić najlepszą golonkę ever


4 golenie jagnięce
2 -3 spore cebule
kilka ząbków czosnku
2 butelki białego, półwytrawnego wina
świeży rozmaryn - sporo go...
1/3 kostki bardzo zimnego masła
sól
pieprz
kilka liści laurowych
ziele angielskie
odrobina mąki
olej do smażenia
Dzień wcześniej mięso zamarynować:
Ułożyć w szklanej misce, dodać pokrojoną w pióra cebulę, obrane i lekko rozmiażdżone dłonią ząbki czosnku, kilka listków laurowych
i ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, i na koniec zalać butelką białego, półwytrawnego wina, przykryć i wstawić do lodówki
na co najmniej 1 noc.

Druga butelka wina przyda się przy konsumpcji gotowego dania

Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć delikatnie mąką i dość mocno obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu (oleju). Przełożyć do solidnego rondla z pokrywką, o którym wiemy, że się w nim nic nie przypali.
Po obsmażeniu mięsa pora na osączoną w międzyczasie z marynaty (nie wylewać!) cebulę i czosnek.
Wrzucić je na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso i często mieszając lekko zrumienić.
Usmażone dodać do mięsa a na patelnię wlać wino z marynaty i zdeglasować je, czyli prościej rzecz ujmując doprowadzić do wrzenia,
od czasu do czasu mieszając by zebrać wszelkie dobro, które osiadło na ściankach i dnie patelni po smażeniu mięsa.
Kiedy zawrze dodać do mięsa.
Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu, zaglądając raz na jakiś czas coby zamieszać, przez około 4 godzinki.

Kiedy jagnięcina jest już miękka a sosu jest nadal całkiem sporo i na dodatek jest on dosyć rzadki należy dać mu szansę na odparowanie
i odkryć garnek.
Można też wyjąć mięso do osobnego naczynia z pokrywką (żeby się nie zsychało).
Gdy sos odparuje i zacznie gęstnieć, można (ale musu nie ma) go przetrzeć przez sito.
Na koniec wrzucić zimne masło i mieszając pozwolić mu się rozpuścić.
Jeśli jest taka potrzeba dosolić i dopieprzyć, ew. dorozmarynić

, włożyć z powrotem jagnię żeby się zagrzało.
Można podać z pieczonymi ziemniakami albo blitvą, surówką ze świeżych ogórków oraz ajvarem lub ljutenicą.


