Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.07.2015 23:17

:D ło matko, żeby mi się chciało, jak Tobie się chce...

Wizualnie jednak placek węgierski dbst, Mistrzu :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.07.2015 07:34

Ale kusicie tymi plackami!
Jak się trochę ochłodzi to od razu robię, uwielbiam placuchy :)

Edit.
I znowu podziękowania... tym razem za czekoladowe ciasto z wiśniami! :)

Iii jeszcze jedno, bo ja uwielbiam placki ziemniaczane, ale zwyczajnie nie umiem ich chyba zrobić. Wiem, że to banalne itd, wszystko inne mi wyjdzie, lubię gotować, ale z tym cholerstwem to już dałam za wygraną ;) Wiecznie w środku surowe :roll: Jaaak to robicie, że one takie pyszne są?
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.07.2015 19:24

Roxi napisał(a):I znowu podziękowania... tym razem za czekoladowe ciasto z wiśniami! :)
Nie ma za co Roxi... :oczko_usmiech:
Nic tylko się cieszyć mi pozostaje, że nie tylko mi ono smakuje :D

Roxi napisał(a):Iii jeszcze jedno, bo ja uwielbiam placki ziemniaczane, ale zwyczajnie nie umiem ich chyba zrobić. Wiem, że to banalne itd, wszystko inne mi wyjdzie, lubię gotować, ale z tym cholerstwem to już dałam za wygraną ;) Wiecznie w środku surowe :roll: Jaaak to robicie, że one takie pyszne są?

Placki wcale nie są takie banalne jakby można na pierwszy rzut oka sądzić...
Po pierwsze dobre ziemniaki - takie, które nie mają dużo wody i nie ciemnieją szybko.
Po drugie trzeba je robić szybko - im mniej ściemnieje masa ziemniaczana tym lepiej placki wyglądają po usmażeniu.
Po trzecie dobrze rozgrzana patelnie z niewielką (ale też nie za małą) ilością oleju i cienka warstwa masy ziemniaczanej.

Ja robię tak, że na dużą patelnię wykładam ze 2-3 łyżki masy i rozsmarowując-uklepując rozprowadzam na całej powierzchni. W trakcie smażenia pierwszej strony cały czas drewnianą łopatką wyrównuję i przyklepuję.
Obracam dopiero jak placek na całej powierzchni zmieni kolor na jaśniejszy a po obróceniu podlewam jeszcze ciut oleju.
Nie wiem czy to dla Ciebie wystarczający opis ale starałam się jak najbardziej szczegółowo :mrgreen:

11802129_1617322875183292_881707024_n.jpg
Yes! Yes! Yes!
Kto zgadnie, co dziś zdobyłam? :D
Ostatnio edytowano 25.07.2015 21:25 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 25.07.2015 19:31

Jagnięcina. :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.07.2015 20:12

Tak, jest! Jagnięcina :) zazdraszczam ;) w sumie... jak by nie patrzeć, z 50 metrów wyżej na hali ze 200 sztuk sobie bryka :wink:
Ostatnio edytowano 25.07.2015 20:20 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 25.07.2015 20:20

A ja zapytam , czy te stworzenie rzucili może na jakiś znany super-hiper market , czy to jednorazowy zakup-cud? :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 25.07.2015 20:38

maniust napisał(a):Jagnięcina. :oczko_usmiech:

JackDaniels;) napisał(a):Tak, jest! Jagnięcina :)

Taaak! :mrgreen:
Całe jagnie tylko moje :oczko_usmiech:

maniust napisał(a):A ja zapytam , czy te stworzenie rzucili może na jakiś znany super-hiper market , czy to jednorazowy zakup-cud? :)

Niestety - to zakup z tego drugiego rodzaju :?
Znaleźliśmy kogoś, kto znał kogoś, kto znał kogoś jeszcze innego ;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 25.07.2015 21:37

To czekam na pieczone. :)
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 25.07.2015 22:34

Anai napisał(a):
maniust napisał(a):Jagnięcina. :oczko_usmiech:

JackDaniels;) napisał(a):Tak, jest! Jagnięcina :)

Taaak! :mrgreen:
Całe jagnie tylko moje :oczko_usmiech:

Oj, oj, zjadałbym.. Mam nadzieję, że jakiś przepis i relacja będzie..;)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.07.2015 18:47

No to macie... :oczko_usmiech:
Zrobiłam tak:
Duszona w białym winie jagnięcina
czyli jak zrobić najlepszą golonkę ever ;)
Obrazek

4 golenie jagnięce
2 -3 spore cebule
kilka ząbków czosnku
2 butelki białego, półwytrawnego wina
świeży rozmaryn - sporo go...
1/3 kostki bardzo zimnego masła
sól
pieprz
kilka liści laurowych
ziele angielskie
odrobina mąki
olej do smażenia

Dzień wcześniej mięso zamarynować:
Ułożyć w szklanej misce, dodać pokrojoną w pióra cebulę, obrane i lekko rozmiażdżone dłonią ząbki czosnku, kilka listków laurowych
i ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu, i na koniec zalać butelką białego, półwytrawnego wina, przykryć i wstawić do lodówki
na co najmniej 1 noc.

Obrazek
Druga butelka wina przyda się przy konsumpcji gotowego dania ;)

Następnego dnia wyjąć mięso z marynaty, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, oprószyć delikatnie mąką i dość mocno obsmażyć z każdej strony na mocno rozgrzanym tłuszczu (oleju). Przełożyć do solidnego rondla z pokrywką, o którym wiemy, że się w nim nic nie przypali.

Po obsmażeniu mięsa pora na osączoną w międzyczasie z marynaty (nie wylewać!) cebulę i czosnek.
Wrzucić je na tę samą patelnię, na której smażyło się mięso i często mieszając lekko zrumienić.
Usmażone dodać do mięsa a na patelnię wlać wino z marynaty i zdeglasować je, czyli prościej rzecz ujmując doprowadzić do wrzenia,
od czasu do czasu mieszając by zebrać wszelkie dobro, które osiadło na ściankach i dnie patelni po smażeniu mięsa.
Kiedy zawrze dodać do mięsa.
Całość przykryć i dusić na wolnym ogniu, zaglądając raz na jakiś czas coby zamieszać, przez około 4 godzinki.
Obrazek

Kiedy jagnięcina jest już miękka a sosu jest nadal całkiem sporo i na dodatek jest on dosyć rzadki należy dać mu szansę na odparowanie
i odkryć garnek.
Można też wyjąć mięso do osobnego naczynia z pokrywką (żeby się nie zsychało).
Gdy sos odparuje i zacznie gęstnieć, można (ale musu nie ma) go przetrzeć przez sito.
Na koniec wrzucić zimne masło i mieszając pozwolić mu się rozpuścić.
Jeśli jest taka potrzeba dosolić i dopieprzyć, ew. dorozmarynić ;), włożyć z powrotem jagnię żeby się zagrzało.

Można podać z pieczonymi ziemniakami albo blitvą, surówką ze świeżych ogórków oraz ajvarem lub ljutenicą.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 27.07.2015 18:54

Boskie z wyglądu :!: :D
W smaku pewnie też , nie wątpię w twoje możliwości kulinarne.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.07.2015 18:58

maniust napisał(a):Boskie z wyglądu :!: :D
W smaku pewnie też , nie wątpię w twoje możliwości kulinarne.
Dzięki :mrgreen:
Uwierz, to była najlepsza golonka jaką do tej pory jadłam :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2015 20:04

Orzesz ty!!! nie powiem co mi się stało :mrgreen: wygląda rewelacyjnie, i na pewno jeszcze lepiej smakuje 8O
hehe, też zaciupałem w niedzielę jednego, na kotleta jagnięcego :oczko_usmiech:

... u mnie też, nowość w kuchni się robi :wink:

Obrazek
na razie wyluzowany kurczak :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.07.2015 13:27

Rolada z kurczaka.

Idealne jako przystawka lub danie główne :P luuub jako zagrycha na pijackie imprezy :oczko_usmiech:

Jeden kurczak cały ale bez kości ze skórą. Rozbijam tłuczkiem dość cienko. Solimy pieprzymy i posypujemy trzema łyżkami żelatyny.
Smażymy 3 cienkie omlety z samych jajek z dodatkiem sporej ilości albo koperku albo szpinaku i bardzo drobno posiekanej czerwonej papryki.
Te omlety rozkładamy na kurczaku, wzdłuż rozkładamy czarne oliwki i bardzo mocno rolujemy w foli spożywczej.
Dobrze naciągamy a następnie obwiązujemy sznurkiem na końcach.
Gotujemy 40 minut.
Wyciągamy i przyciskamy czymś ciężkim przynajmniej na 12 godzin. :P

Musiałem roladę chlasnąć na pół bo nie mam tak długiego gara :oczko_usmiech: no i z luzowaniem był kłopot, troszkę się zmasakrowałem przy nim, no i jego :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.07.2015 16:00

JackDaniels;) napisał(a):Rolada z kurczaka.

Myślałam, że jak tak tego ptaka wybebeszyłeś to chcesz go pewnie czymś wypchać, ale tak tysz jest śmisznie ;P
P.S. Bardzo profesjonalne maziaje Ci wyszły :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone