Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 07.07.2015 09:03

Czy ktoś zna jakiś przepis na przyrządzenie jeżowców ? Podobno są jadalne :?:
Pytałem już o to samo w innym wątku (miłośników Pagu) ale nie ma do tej pory odpowiedzi.
W niektórych rejonach tego surowca jest dużo :wink:
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 07.07.2015 09:06

generał4101 napisał(a)::papa: Witam ,wybieram się do Orebic już wkrótce i mam taki mały problem i prożbę bo gdzieś czytałem ale nie mogę teraz znależć wątku chodzi PECKA MIĘSNA ????? gdzie i u kogo w Orebic można to jedzenie zamówić i jak cenowo to wychodzi i czy to jest porcja czy jak pizza całą trzeba zamówić :oops: :oops:

Na przykłąd tutaj było o pece w Orebicu :)
orebic-piekne-i-niepowtarzalne-wakacje-1-14-06-2014-t45447-30.html?hilit=peka%20orebic#p1411339
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 07.07.2015 09:14

Marko66 napisał(a):Czy ktoś zna jakiś przepis na przyrządzenie jeżowców ? Podobno są jadalne :?:
Pytałem już o to samo w innym wątku (miłośników Pagu) ale nie ma do tej pory odpowiedzi.
Co masz na myśli mówiąc o przyrządzeniu?
Ja czytałam, że rozłupujesz jeżowca i jesz - jak ostrygę, na żywca ;)
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 07.07.2015 09:18

To jeszcze raz posłużę się linkiem :) , Leon w ostatnim poście na pierwszej stronie wyjaśnia co i jak z tymi jeżowcami :wink:
jezowce-kuchnia-t7430.html
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 07.07.2015 09:20

Belluna napisał(a):To jeszcze raz posłużę się linkiem :) , Leon w ostatnim poście na pierwszej stronie wyjaśnia co i jak z tymi jeżowcami :wink:
No - mówiłam, że na żywca :mrgreen:
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 07.07.2015 09:21

Torcik arbuzowy wygląda bosssko, ale chyba trzeba zjeść od razu. Arbuz ma przecież ogrom soku, chyba ta bita by popłynęła po paru godzinach :D
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 07.07.2015 09:24

Belluna napisał(a):Torcik arbuzowy wygląda bosssko, ale chyba trzeba zjeść od razu. Arbuz ma przecież ogrom soku, chyba ta bita by popłynęła po paru godzinach :D
Może te bezpestkowe mają mniej ;)
... ale myślę, że taki dzień jak dziś + rodzinka niekoniecznie wielodzietna i na dwa razy pójdzie :D
Belluna
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Belluna » 07.07.2015 09:29

Ale z drugiej strony, to arbuzowi ta bita jest niepotrzebna, pychota "na żywca" :mrgreen: zwłaszcza prosto z lodówki.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 07.07.2015 09:33

Belluna napisał(a):Ale z drugiej strony, to arbuzowi ta bita jest niepotrzebna, pychota "na żywca" :mrgreen: zwłaszcza prosto z lodówki.
Myślę, że tu chodzi bardziej o sposób podania i efekt niespodzianki po ukrojeniu pierwszego kawałka "tortu" niż o to, że z bitą śmietana arbuz smakuje lepiej...
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 07.07.2015 09:51

Anai napisał(a):Re: Od kuchni...

Post napisał(a) Anai » 07.07.2015 09:14

Marko66 napisał(a):
Czy ktoś zna jakiś przepis na przyrządzenie jeżowców ? Podobno są jadalne :?:

Co masz na myśli mówiąc o przyrządzeniu?
Ja czytałam, że rozłupujesz jeżowca i jesz - jak ostrygę, na żywca ;)
Belluna napisał(a):To jeszcze raz posłużę się linkiem :) , Leon w ostatnim poście na pierwszej stronie wyjaśnia co i jak z tymi jeżowcami :wink:

Dzięki za błyskawiczną odpowiedź - ale na żywca to ja tego jeść nie będę 8O :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 07.07.2015 09:52

generał4101 napisał(a)::papa: Witam ,wybieram się do Orebic już wkrótce i mam taki mały problem i prożbę bo gdzieś czytałem ale nie mogę teraz znależć wątku chodzi PECKA MIĘSNA ????? gdzie i u kogo w Orebic można to jedzenie zamówić i jak cenowo to wychodzi i czy to jest porcja czy jak pizza całą trzeba zamówić :oops: :oops:

Zapytaj tutaj >>> klub-milosnikow-polwyspu-peljesac-t38937-3000.html
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2015 09:08

Placek po węgiersku :P
Zaparłem się i zrobiłem, a żona od rana, a po co, a na co tyle roboty, a stać ci się chce w takie gorąco w kuchni, ja to bym coś zamówiła :roll:
Powiem tak opłacało się!!! po prostu dooope urywa :wink:

Placki ziemniaczane:
14 średniej wielkości ziemniaków
2,5 łyżki mąki pszennej
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
2 duże cebule
3 jajka
sól, pieprz do smaku
Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach. Dodać mąki, jajka, starte cebule na papkę) przyprawy. Wymieszać.

Gulasz:
1,5 kg gulaszu wołowego
2 długie papryki czerwone
2 cebule
2 ogórki kiszone
1 puszka krojonych pomidorów
1,5łyżeczki słodkiej papryki
1 niepełna łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka smalcu (własnej roboty, akurat miałem)
piramidka smaku (ziele, pieprz, liść laurowy)
3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Mięso pokroić w średniej wielkości (3-4 cm) kostkę. Posolić i popieprzyć.
Smalec rozgrzać na patelni, dodać paprykę słodką, ostrą i chwilę przesmażyć.
Dodać pokrojone mięso. Przesmażyć (ok.15min.) Zdjąć z ognia, przełożyć mięso do garnka.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zeszklić pokrojoną w drobne piórka cebulę. Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i drobno posiekane ogórki.Całość podsmażyć ok. 10 min.
Dodać do mięsa, wlać pomidory, dorzucić czosnek, piramidkę smaku. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
Dusić do czasu aż sos się zredukuje a mięso będzie miękkie.

Usmażone placki położyć na talerzu, na środku położyć łyżkę śmietany, po drugiej stronie polać gulaszem.
Zawinąć jak kto lubi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

smacznego :wink: :papa:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.07.2015 14:36

JackDaniels;) napisał(a):Placek po węgiersku :P
Mmm... lubię to, bardzo lubię - choć niekoniecznie w taką pogodę :D
Sama robię ciut inaczej - bez śmietany za to z żółtym serem i zapiekam przed podaniem coby ten ser się rozpuścił...
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 21.07.2015 14:49

Daniel Mistrzu Kulinarny - pychota zapewne . Jaki piękny smakowity Placek po Węgiersku. Mmmmmmmmmmmmmm zjadłoby się. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :papa: :hut:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.07.2015 14:58

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Placek po węgiersku :P
Mmm... lubię to, bardzo lubię - choć niekoniecznie w taką pogodę :D
Sama robię ciut inaczej - bez śmietany za to z żółtym serem i zapiekam przed podaniem coby ten ser się rozpuścił...

Choć żeby było ciut chłodniej, wskoczyłbym do kuchni i zabrałbym się za robotę, tak mi się znowu placka chce :wink: następnym razem spróbuję jednego z serem, przepis też godny uwagi :P

Ural napisał(a):Daniel Mistrzu Kulinarny - pychota zapewne . Jaki piękny smakowity Placek po Węgiersku. Mmmmmmmmmmmmmm zjadłoby się. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :papa: :hut:

Oj tam, od razu miszczu, placek jak placek :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone