Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 29.09.2015 14:16

JackDaniels;) napisał(a):Ależ mi smaka narobiłaś :P chyba też se walnę taką palcówkę, tylko gdzie ja u siebie w city takiego kondoma dostanę :roll:
Ja w tesko kupuję :oczko_usmiech:
Łotakie:
Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2015 15:30

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Ależ mi smaka narobiłaś :P chyba też se walnę taką palcówkę, tylko gdzie ja u siebie w city takiego kondoma dostanę :roll:
Ja w tesko kupuję :oczko_usmiech:
Łotakie:
Obrazek

Ooo, też mam Tesko w city :P jutro se podskoczę na jednej nodze :wink: a mogę się uśmiechnąć o przepisik na tak pyszną palcówkę :roll:
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 29.09.2015 19:49

JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a): a mogę się uśmiechnąć o przepisik na tak pyszną palcówkę :roll:

Skąd wiesz, ze pyszna?
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 30.09.2015 23:32

Anai
Pytanie czy tylko suszysz, czy może jeszcze przed wędzisz. :?:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 01.10.2015 05:46

Cmok_Wawelski napisał(a):Skąd wiesz, ze pyszna?

Bo niektórzy są w stanie sobie wyobrazić smak dania po samym jego opisie czy choćby fotce z przygotowań...
:smo:

21monika napisał(a):Anai
Pytanie czy tylko suszysz, czy może jeszcze przed wędzisz. :?:

... ale, że palcówkę?
Tylko suszę...
Przypominam, że to eksperyment i robię ją pierwszy raz w życiu, więc tak naprawdę nie wiadomo co mi wyjdzie...
Jadłam taką robiona przez kogoś innego ale sama robię po raz pierwszy.
Chodziło mi po głowie żeby ją podwędzić ale nie mam możliwości wędzenia w zimnym dymie a wędzenie w niezimnym zabiłoby jej surowość :roll:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.10.2015 07:40

Anai napisał(a):
Chodziło mi po głowie żeby ją podwędzić ale nie mam możliwości wędzenia w zimnym dymie a wędzenie w niezimnym zabiłoby jej surowość :roll:

Zapraszam, mam taką możliwość :D

Ps jaką masz wędzarnię ? może podpowiem jak wędzić na zimno w prawie w każdej wędzarni
Cmok_Wawelski
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cmok_Wawelski » 01.10.2015 08:32

Anai napisał(a):
Cmok_Wawelski napisał(a):Skąd wiesz, ze pyszna?

Bo niektórzy są w stanie sobie wyobrazić smak dania po samym jego opisie czy choćby fotce z przygotowań...
:smo:

Fakt, jemy oczami :)
I niestety bywa to czasem zgubne dla żołądka i portfela.

ps.
a kiełbasa wygląda baaardzo smakowicie i profesjonalnie :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 01.10.2015 12:07

Dziadek Maciek napisał(a):Zapraszam, mam taką możliwość :D
Dziękuję, choć może dopiero przy następnej okazji gdy więcej tej kiełbasy naprodukuję :mrgreen:

Dziadek Maciek napisał(a):Ps jaką masz wędzarnię ? może podpowiem jak wędzić na zimno w prawie w każdej wędzarni

Pokazywałam ją już tutaj kiedyś - taki drewniany kibelek z dość krótkim przewodem dymowym.
Zwykle wystarcza na nasze kiełbasiano - szynkowo - boczkowe potrzeby, czasem tylko się w człeku odezwie tęsknota za czymś ciut innym jak ta surowizna właśnie :oczko_usmiech:

2012-11-06-035.jpg
Tam gdzie mniej/więcej wskazuje strzałka jest palenisko...

Cmok_Wawelski napisał(a):Fakt, jemy oczami :)
I niestety bywa to czasem zgubne dla żołądka i portfela.

Dla mnie jeśli coś wygląda tak lub jest tak opisane, że zaczynam się ślinić rzadko bywa zgubne dla żołądka, jestem w stanie mniej/więcej już ocenić wartość przepisu za nim go zrobię...
Inna sprawa ma się natomiast z obwodem mej, że się tak wyrażę kibici, czy też portfela :mrgreen:

Cmok_Wawelski napisał(a):ps. a kiełbasa wygląda baaardzo smakowicie i profesjonalnie :)
Z dziękowaniem poczekam jeszcze półtora tygodnia - mam nadzieję, że wtedy nie tylko będzie tak wyglądać a taka po prostu będzie.
A na razie schnie... :oczko_usmiech:
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 01.10.2015 12:33

Jeśli masz zwykłą kuchenkę elektryczną, płytową, to możesz ją wstawić do paleniska (jeżeli jest taka możliwość) lub podstawić bezpośrednio pod kibelek. Na kuchenkę kładziesz odpowiedniej wielkości klocek drewna i ...masz generator dymu. Kuchenka nie wygrzeje wędzarni, a drewno będzie się tliło. Tak wędziłem przez kilka lat łososie.
Trochę wygodniej, ale za większą kasę, kupujesz generator dymu z pompką powietrza. Wiercisz dziurę w wędzarni (nie pamiętam, ok 30 mm), do generatora sypiesz zrębki, podpalasz, włączasz pompkę i masz zimny dym. Takie generatory mam w sprzedaży, bardzo ułatwiają wędzenie. Ceny 299 zł dolnego spalania i 339 zł górnego spalania. Zrębki dosyć dowolne, nawet można nałamać patyczków i też dymią.
W/w rozwiązania wymagają prądu. Są też w sprzedaży generatory tylko na zrębki i odrobinę węgla drzewnego, od ok 25 zł.
Zerknij na wedzarnie.com.pl nie wszystko tam jest, ale możesz się zorientować o czym mówię
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2015 15:13

Cmok_Wawelski napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a): a mogę się uśmiechnąć o przepisik na tak pyszną palcówkę :roll:

Skąd wiesz, ze pyszna?

Biorę w ciemno :P nie ma innej opcji, musi być i będzie pyszna :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 01.10.2015 15:39

A nasza jak stanęła 2 lata temu, tak stoi do tej pory :oczko_usmiech: szwagier czasu nie ma :( teściowi się już nie chce :( a ja mam dwie lewe rence do takiej roboty 8) ja tam w klawiaturę potrafię tylko stukać 8) i nie tylko :mrgreen:
Obrazek
Obrazek
ech jak dalej tak pójdzie, będzie trzeba ją wpisać na Polską Listę Dziedzictwa Światowego UNESCO :mrgreen:
21monika
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 21monika » 01.10.2015 22:08

W tak krótkim kominie można wędzić na zimno używając świeżego drzewa.
I w tym momencie pilnujesz paleniska aby się tylko tliło.

DSC_0072.JPG

W tym wypadku jest to gałąź gruszki świeżo ścięta.
Jak widać na zdjęciu soki które skraplają się z drzewa nadają jeszcze kolorku wędzonką.
To jest patent mojego dziadka gdy wędził Blejki na podróbę Szprot. :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.10.2015 10:49

JackDaniels;) napisał(a):A nasza jak stanęła 2 lata temu, tak stoi do tej pory...
No ja Ciebie proszę - takie cudeńko zacząć i nie skończyć? :evil:
Weź ich tam pogoń trochę, szkoda żeby się zniszczyła...

21monika napisał(a):W tak krótkim kominie można wędzić na zimno używając świeżego drzewa.
I w tym momencie pilnujesz paleniska aby się tylko tliło...
No pacz pani - człek się całe życie uczy :mrgreen:

Wczora, z wieczora mówi mi córa, że jej psiapsióła ma urodziny dnia następnego i chciałaby jej jakieś dobre ciastuszko z tej okazji w ramach prezenta upiec...
No to poszperałam w internetach i zrobiłyśmy Bezglutenową Śliwkę w Czekoladzie, która w naszym wykonaniu okazała się być Wiśnią,
co wcale na złe jej nie wyszło...
(przy okazji okazało się, że bezglutenowe też może być dobre :oczko_usmiech: )

Bezglutenowa Wiśnia w Czekoladzie
by Anai i jej dziecko :mrgreen:
trot3.jpg

ciasto:
100 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki kakao (Decomoreno najlepsze bo ciemne i gorzkie, że ho, ho..)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
(jeśli ciasto ma być 100% gluten free proponuję użyć bezglutenowego, ja niestety proszek miałam zwykły - dopuszczam więc możliwość, że jeden czy dwa małe gluteny w tym cieście były :twisted: )
1 łyżeczka sody
4 jajka
1/2 szklanki cukru

krem:
250 g serka mascarpone
100 ml śmietanki kremówki 30/%
1/5 szkl. cukru pudru
6 łyżek kakao (j/w)
1 łyżeczka pasty z wanilii
(można zastąpić ekstraktem waniliowy ale ja nie miałam ani jednego, ani drugiego i też wyszło dobre :smo: )

konfitura wiśniowa albo co tam wam pasuje ;)

Przygotowanie dżemu sobie odpuściłyśmy, bo zrobiłam go znacznie wcześniej i tylko czekał w piwnicy na odpowiednią okazję.
Włączyć piekarnik i ustawić na 180 st.
Przygotować (natłuścić i posypać kakao lub wyłożyć papierem do pieczenia) 2 formy o średnicy 20 cm - ja użyłam jednej o średnicy 22 cm i też wyszło.
... a krojenie ciasta nie jest jakimś nie lada wyczynem i każdy z nim sobie poradzi :D

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier nadal ubijając a następnie dodać też żółtka.
Suche składniki przesiać przez sitko i wymieszać ze sobą w miseczce. Oryginalny przepis mówi o mieszaniu łyżką przy mieszaniu suchych z pianą i i trudno się z nim nie zgodzić - ja mieszałam mikserem wzbijając przy tym tumany kakao :mrgreen:
Jeśli macie 2 blachy - ciasto podzielić na dwie w miarę równe części, jeśli jedną nic nie dzielić, tylko przelać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Kolejna uwaga - oryginalny przepis mówi o 15 minutach pieczenia...
Zapomnijcie! Trzeba sprawdzać...
U mnie po 15 minutach z wyciągniętego z ciasta, w celu sprawdzenia jego stopnia upieczenia, patyczka kapało. :?
Lipa! :evil:
Piekłam w sumie ok. 35 minut.
Kiedy ciasto jest upieczone, należy je wyjąć z piekarnika i tradycyjnie już grzmotnąć nim o podłoże. Bez obaw - nie zaszkodzi, a wręcz pomoże :mrgreen:
... i odstawić do przestygnięcia.

Śmietankę ubić z niewielką ilością cukru, dodać mascarpone i kakao, przemieszać łyżką (tumany) i jeszcze chwilę miksować.
Jeśli zamierzacie robić piękną dekorację - pamiętać o odłożeniu części jeszcze białego kremu do osobnego naczynia.
Ja trzy razy powtarzałam, że muszę to zrobić a potem i tak zapomniałam :/

Ostudzone ciasto przekroić na pół (bardzo łatwo się to robi za pomocą nitki), dół posmarować ciut większą ilością konfitury niż górę, nałożyć sporą porcję kremu czekoladowego i rozprowadzić w miarę równo po powierzchni. Czynność nie należy do najłatwiejszych, bo krem ślizga się po konfiturze ale niemożliwa do wykonania też nie jest :oczko_usmiech:
Przykryć górnym plackiem. Resztą kremu dowolnie udekorować wierzch.

Nie polecam wycinania fikuśnych kształtów z tortu po jego przełożeniu - ciasto pęka i się rozłazi...
Uwierzcie, z doświadczenia mówię :|
Lepiej po prostu fikuśne kształty upiec, ew. wycinać je przed przełożeniem :twisted:
Nie polecam również robienia rozetek z kremu czekoladowego za pomocą foliowego worka - wyglądają niezbyt dekoracyjnie, jak nie przymierzając małe g...a :mrgreen:

Skończony torcik wstawić do lodówki na godzinkę bądź dwie.

Luuudzie!
Dawno tak pysznego kremu nie jadłam - nie za słodki, wręcz gorzki jak gorzka czekolada,
do tego lekko kwaskowata konfitura i czekoladowe ciasto...
Mniaaam!

trot1.jpg
trot2.jpg
trot5.jpg
trot7.jpg
trot4.jpg
Ostatnio edytowano 14.10.2015 08:25 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Ural
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 03.10.2015 20:33

Ciekawe ile to to ma kalorii :roll:
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 03.10.2015 20:34

Ural napisał(a):Ciekawe ile to to ma kalorii :roll:

Podobno to wymysł, bo nikt ich tak naprawdę nie widział ..... efekt tylko :) nadużycia, ale to też nie jest pewne :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone