Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maniust
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7698
Dołączył(a): 02.09.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 28.07.2015 17:35

Ja też stawiałem na wypchanie ptaszka tym co leżu na talerzu , by go tak zmasakrować tłuczkiem , to bym w życiu na to nie wpadł. :lool: :lol:
......ale roladki wyglądają apetycznie.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.08.2015 22:00

ynka napisał(a): ... przedstawiam pielmieni syberyjskie :)


Ynka dawno już temu podawała przepisa na pielmieni syberyjskie a ja ponieważ fkącu dorobiłam się zdjęć, to wklejam moje takie jak ja je robię... :mrgreen:

Pielmieni w rosole
by Anai :oczko_usmiech:

Obrazek

Składniki

rosół:
- słuszny kawałek wołu (pręga lub antrykot)
- włoszczyzna bez kapusty
- 1 mała cebula do opalenia
- sól
- pieprz
- kostki rosołowe - jeśli ktoś bez nich żyć nie może ;)


ciasto:
- 40 dag mąki
- łyżeczka soli
- łyżeczka masła
- jajko
- 1/2 szklanki gorącej wody

farsz:
- 1/2 kg mielonej wieprzowiny (łopatka)
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- lub zamiast jednego i drugiego kilogram mielonej baraniny/jagnięciny
(oryginalne są podobno z baraniny, ja tym razem dałam jagnięcinę - bo miałam :mrgreen: )
- 3 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane, zmiażdżone lub starte na drobnej tarce)
- cebula (pokrojona w drobną kostkę i podsmażona)
- 1/3 szklanki wody
- dużo majeranku
- sól, sporo pieprzu

Zaczynamy od rosołu, bo ten jak wiadomo potrzebuje najwięcej czasu.
Mięso i włoszczyznę zalewamy zimną wodą, bardzo powoli doprowadzamy do wrzenia a potem długo i namiętnie gotujemy na maleńkim ogniu.
Mniej niż 3-4 godzinki nie przejdzie :D
Mniej więcej godzinę przed końcem, wrzucamy opaloną nad gazem cebulę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.


Mąkę na pierogi przesiewamy, robimy zagłębienie, do którego wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy wodę wymieszaną z masłem
i zagniatamy.
Ciasto przykrywamy czystą ścierką i odstawiamy mniej więcej na godzinkę aby ostygło.

Wszystkie składniki farszu dokładnie ze sobą mieszamy.

Ostudzone ciasto wałkujemy, wycinamy z niego kółka (raczej mniejsze niż większe), pakujemy farsz, lepimy pierożki i znów odstawiamy
- tym razem na pół godziny i do lodówki.
Gotujemy 10 minut na małym ogniu, w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego.

Podajemy z rosołem wołowym, a raczej w rosole.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.08.2015 22:07

To się nazywa kołduny...
Najlepsze były kiedyś w Chacie za Wsią na trasie Jelenia Góra-Karpacz.
Polecam.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.08.2015 06:22

FUX napisał(a):To się nazywa kołduny...
Najlepsze były kiedyś w Chacie za Wsią na trasie Jelenia Góra-Karpacz.
Polecam.
Na blogu - we wstępie, masz wyjaśnione dlaczego dla mnie są to pielmieni :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2015 09:01

Anai napisał(a):
ynka napisał(a): ... przedstawiam pielmieni syberyjskie :)


Ynka dawno już temu podawała przepisa na pielmieni syberyjskie a ja ponieważ fkącu dorobiłam się zdjęć, to wklejam moje takie jak ja je robię... :mrgreen:

Pielmieni w rosole
by Anai :oczko_usmiech:

Obrazek



Potwierdzam! pychota że mało doopy nie urwało :oczko_usmiech: ostatnio jadłem w maju, jak byłem u rodzinki na Ukrainie :P mniam Twój rosołek Anai wygląda bardzo przepysznie, ten kolorek zapach i smak :P
chyba sobie też zrobię, tylko nie mam ręki do ciasta :|
Ostatnio edytowano 28.08.2015 09:04 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.08.2015 09:03

Boszeee, ale bym chlupnął szklaneczkę takiego gorącego rosołku :P teraz :evil:
A tak muszę się zadowolić na śniadanie w pracy paluszkami o smaku krabowym :mrgreen:
Obrazek
maniust
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7698
Dołączył(a): 02.09.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 29.08.2015 05:21

Ostatnio kupiłem w rybnym w Gd surimi w jakimś cieście (a'la Devolaj) , kosmos w gębie........ :oczko_usmiech:
Ural
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3008
Dołączył(a): 13.03.2015

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ural » 04.09.2015 04:13

Ja natomiast zrobiłem Tatar z pstrąga łososiowatego - hm, hm - pyszny.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.09.2015 23:08

Ze soboty...

kiełbonka1.jpg
Dziadek Maciek
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5013
Dołączył(a): 31.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 29.09.2015 08:05

nóżka.jpg


A to moja pierwsza nóżka
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 29.09.2015 09:23

Dziadek Maciek napisał(a):A to moja pierwsza nóżka
Nooo... taka noga robi wrażenie :oczko_usmiech:

A to moja pierwsza "palcówka" :mrgreen:
kiełbonka.jpg
Za 2 tygodnie, jeśli wyjdzie, napiszę o niej ciut więcej :D
maxredaktor
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1313
Dołączył(a): 13.08.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) maxredaktor » 29.09.2015 11:36

Dziadek Maciek napisał(a):
nóżka.jpg


A to moja pierwsza nóżka


Będzie z tego prosciutto czy inny prsut?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 29.09.2015 12:46

Anai napisał(a):
Dziadek Maciek napisał(a):A to moja pierwsza nóżka
Nooo... taka noga robi wrażenie :oczko_usmiech:

A to moja pierwsza "palcówka" :mrgreen:
kiełbonka.jpg

Ależ mi smaka narobiłaś :P chyba też se walnę taką palcówkę, tylko gdzie ja u siebie w city takiego kondoma dostanę :roll:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 29.09.2015 13:04

Z
Cromaniak
Posty: 2931
Dołączył(a): 29.04.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 29.09.2015 13:18

JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):
ynka napisał(a): ... przedstawiam pielmieni syberyjskie :)


Ynka dawno już temu podawała przepisa na pielmieni syberyjskie a ja ponieważ fkącu dorobiłam się zdjęć, to wklejam moje takie jak ja je robię... :mrgreen:

Pielmieni w rosole
by Anai :oczko_usmiech:

Obrazek



Potwierdzam! pychota że mało doopy nie urwało :oczko_usmiech: ostatnio jadłem w maju, jak byłem u rodzinki na Ukrainie :P mniam Twój rosołek Anai wygląda bardzo przepysznie, ten kolorek zapach i smak :P
chyba sobie też zrobię, tylko nie mam ręki do ciasta :|

Jeśli ktoś chciałby spróbować dobrych pielmieni w okolicach Warszawy to polecam Carską w Legionowie,śledź pod szubą pyszny a do tego seta Rosyjskiej gorzałki :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone