Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.07.2013 11:04

Mięsne dania :roll: :roll: :roll:

To powiedz Oksano ile kalorii ma Twój syberyjski pieróg. Możesz pomylić się o jedną kalorię :D
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 11:25

darek1 napisał(a):Mięsne dania :roll: :roll: :roll:

To powiedz Oksano ile kalorii ma Twój syberyjski pieróg. Możesz pomylić się o jedną kalorię :D

Z mąki pszennej i z mięsem wieprzowo - wołowym - jeden pierog ma wartość energ. 202 kcal
Z mąki orkiszowej i z mięsem mielonym z piersi indyka - 179 kcal :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.07.2013 11:36

Jak to wyliczyłaś :D
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.07.2013 12:00

darek1 napisał(a):Powiedz Anai ile kalorii ma jedna porcja Twojego ciasta ???
Pojęcia nie mam i szczerze powiedziawszy aż tak bardzo mnie to nie pasjonuje :lool:
Paulka napisał(a):Anai, czytając składniki Twojego piernika z kwiatkiem stwierdziłam, że jest to właściwie mój czeski placek tylko, że ja jeszcze do ciasta dodaję cynamon ewentualnie jakąś przyprawę do piernika, żeby ciasto miało ciemniejszy kolor.
Piszesz, że wkładasz go na 2 dni do lodówki ... hmmm, u mnie po dwóch dniach już tego ciasta nie ma :)

Bardzo możliwe, że jest to to samo ciasto... :oczko_usmiech:
Paulka ujmijmy to tak - staram się, żeby choć trochę w tej lodówce poleżało i nabrało wilgoci, a to że nie zawsze udaje się go upilnować pomińmy milczeniem... :mrgreen:

Bocian napisał(a):Bo zapodajecie same ciasta :)
To nie do końca prawda, bo nie same i te ciasta to głównie ja zapodaję...
... ale przecież widziałeś mnie, skądś te nadprogramowe kilogramy musiały się wziąć, nie? :lool:

Jak nie ciasto, to może chińszczyzna?

Skrzydełki w miodzie

- 1,5 kg skrzydełek lub podudzi z kurczaka (może być również wieprzowina np. żeberka)
- 5-6 łyżek miodu
- 5-6 ząbków czosnku
- kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
- 2 łyżeczki chilli w proszku lub 2 małe suszone chilli
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- łyżka oleju
- kostka rosołowa lub rosół z kury (bez warzyw)
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego

Skrzydełka dzielimy na trzy części, z końcówek gotujemy bulion z dodatkiem kostki rosołowej lub wyrzucamy końcówki i używamy gotowego rosołu.
Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki (po 2 kostki) a podudzi wcale nie dzielimy - wywar przygotowujemy z kostki rosołowej.
Pozostałe części skrzydełek układamy w woku i zalewamy wrzącym wywarem a następnie gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny.
To samo tyczy się podudzi, natomiast żeberka gotujemy ok godziny.

Obrazek

Po tym czasie dodajemy składniki glazury - posiekany lub starty na drobnej tarce czosnek, miód, pokrojony w plasterki imbir, sos sojowy, olej, ocet i papryki.
Całość dusimy na małym ogniu dość często mieszając, aż mięso zmięknie a płyn odparuje sprawiając, że miód oblepi mięso tworząc smakowitą glazurę.

Podajemy z ryżem i np. smażoną pekinką...
Obrazek
Obrazek
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 12:11

darek1 napisał(a):Jak to wyliczyłaś :D

Sumę kalorii podzieliłam przez 12, bo tyle pierogów z tej ilości produktów robię i tyle :wink:
Załączniki:
potreningu.jpg
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 30.07.2013 14:13

Anai, a jak robisz smażoną pekinkę ?
Macie może jakiś ciekawy pomysł na danie rybne, bo goście za kilka dni nadciągają, a oni od jakiegoś czasu z mięsa tylko ryby.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 14:17

Paulka napisał(a):Anai, a jak robisz smażoną pekinkę ?
Macie może jakiś ciekawy pomysł na danie rybne, bo goście za kilka dni nadciągają, a oni od jakiegoś czasu z mięsa tylko ryby.

Smażoną czy podsmażoną?
Ja bardzo lubię podsmażaną lodową :D
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 30.07.2013 14:23

ynka napisał(a):

Smażoną czy podsmażoną?
Ja bardzo lubię podsmażaną lodową :D

Ja nie jestem fanką lodowej, ale podsmażanej nie jadłam. Podaj proszę.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.07.2013 14:27

ynka napisał(a):Anai, chyba tylko ja i ty i jeszcze Darek, zaglądamy do tego wątku, nikogo nie interesuje gotowanie :(

Ja tu także zaglądam, ale nie ze względu na przepisy, tylko na zdjęcia Anai. :)
A tak przy okazji podobał mi sie przepis na pierogi syberyjskie, do których potrzeba oliwy i oregano. :D

pzdr :wink:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 30.07.2013 14:31

To był pieróg Syberyjsko-Mołdawski.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.07.2013 15:16

longtom napisał(a):Ja tu także zaglądam, ale nie ze względu na przepisy, tylko na zdjęcia Anai. :)
Dziękuję... :oops:

Smażona pekinka
a w zasadzie moja interpretacja dania, które przygotowali kiedyś znajomi Chińczycy ;)

- 1 średniej wielkości kapusta pekińska
- 1 duża czerwona papryka
- kawałek świeżego imbiru
- 3 ząbki czosnku
- 1-2 małe, suszone papryczki chilli
- łyżka octu ryżowego
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
po pół łyżeczki ziaren:
- anyżu
- kminu rzymskiego
olej

Kapustę podzielić na pojedyncze liście, wypłukać a następnie dokładnie wytrzepać z wody i pokroić na spore kawałki (6x6cm). Paprykę umyć i również pokroić.

Obrazek

Do rozgrzanego woka wrzucić anyż, kmin i drobno posiekane lub rozkruszone suszone pepperoncini,
chwilę prażyć... Dodać posiekany na cienkie paseczki imbir i świeżą paprykę a kiedy się lekko przesmaży również pokrojony na plasterki czosnek.

Obrazek

Smażyć krótką chwilkę cały czas mieszając i pilnując aby czosnek się nie spalił po czym dodać kapustę.
Smażyć jeszcze kilka minut nie zapominając o mieszaniu, następnie dodać ocet i sos sojowy.

Obrazek

Przykryć pokrywką, dusić ok 10 -15 minut (aż kapusta nieco zmięknie), po czym odkryć i smażyć aż do całkowitego odparowania płynu. Smacznego!

Obrazek
Obrazek

Paulka napisał(a):Macie może jakiś ciekawy pomysł na danie rybne, bo goście za kilka dni nadciągają, a oni od jakiegoś czasu z mięsa tylko ryby.
Tu Cię za bardzo nie poratuję, bo ja ryby albo smażę albo piekę (pstrąg, makrela, ostatnio ostrobok), no chyba, że wziąć jeszcze pod uwagę makaron z łososiem na który przepis masz na jednej z poprzednich stron :smo:
kaszubskiexpress
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaszubskiexpress » 30.07.2013 15:34

longtom napisał(a):Ja tu także zaglądam, ale nie ze względu na przepisy, tylko na zdjęcia Anai. :)

To mamy podobnie.
:oczko_usmiech:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 16:03

longtom napisał(a):A tak przy okazji podobał mi sie przepis na pierogi syberyjskie, do których potrzeba oliwy i oregano. :D

A mięso mielone Ci nie przeszkadza? Przecież prymitywny lud Syberii maszynki do mięsa na oczy nie widział, tym bardziej z indyka :roll:
Może znasz bardzo popularną potrawę w Polsce pierogi "ruskie"?
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 30.07.2013 18:04

Anai, czy Ty jesteś twórczynią książek kucharskich skoro i pekinkę miałaś gotową ? :)
Bardzo mi spodobał przepis na makaron z łososiem, ale mogę mieć problem ze świeżym szpinakiem chyba, że masz pomysł na jakiś zamiennik.
Natomiast o pstrągu owszem myślałam. Kto wie czy nie zaserwuję.
Ale i ynka poddała mi pomysł ... podsmażane pierogi ruskie. Wiem, że to lubią :)
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 18:18

Paulka napisał(a):Anai, czy Ty jesteś twórczynią książek kucharskich skoro i pekinkę miałaś gotową ? :)
Bardzo mi spodobał przepis na makaron z łososiem, ale mogę mieć problem ze świeżym szpinakiem chyba, że masz pomysł na jakiś zamiennik.
Natomiast o pstrągu owszem myślałam. Kto wie czy nie zaserwuję.
Ale i ynka poddała mi pomysł ... podsmażane pierogi ruskie. Wiem, że to lubią :)

Dlaczego będziesz miała problem ze szpinakiem? Nie lubisz? Czy nie masz gdzie kupić? Szpinak bardzo pasuje do łososia :)
Ja robię łososia z krewetkami ze szpinakiem w sosie z serka Mascarpone, można podawać z ryżem brązowym lub makaronem ;)
A lodowa podsmażana jest bardzo łatwa i smaczna :wink: ja podsmażam na oliwie z oliwek, można na rzepakowym z odrobiną cebulki, najlepiej się nadaje dymka, jak nie ma to mała zwykła, do tego kapary i sos sojowy, wystarczy tylko chwilkę poddać obróbce cieplnej i wychodzi zupełnie inny smak.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone