Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.07.2013 19:31

Paulka napisał(a):Anai, czy Ty jesteś twórczynią książek kucharskich skoro i pekinkę miałaś gotową ? :)

Nie, ale jestem właścicielką bloga, choć przyznam, że mam taki ambitny plan żeby jak mi się na nim nazbiera trochę obfotografowanych przepisów zrobić z tego foto-książkę w ramach prezentu dla moich dorastających córek :mrgreen:
Paulka napisał(a):Bardzo mi spodobał przepis na makaron z łososiem, ale mogę mieć problem ze świeżym szpinakiem chyba, że masz pomysł na jakiś zamiennik.
Natomiast o pstrągu owszem myślałam. Kto wie czy nie zaserwuję.
Ale i ynka poddała mi pomysł ... podsmażane pierogi ruskie. Wiem, że to lubią :)

Szpinak Baby - dostaniesz w każdym tesko - ok. 4 zł za 250 gram, robiłam ten makaron też z rukolą zamiast szpinaku, ale ze szpinakiem lepszy... :smo:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.07.2013 20:47

A kiedy będzie coś do jedzenia? :roll:
:lol:
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 30.07.2013 20:51

Anai napisał(a):Nie, ale jestem właścicielką bloga, choć przyznam, że mam taki ambitny plan żeby jak mi się na nim nazbiera trochę obfotografowanych przepisów zrobić z tego foto-książkę w ramach prezentu dla moich dorastających córek :mrgreen:

No to ustawisz dziewuchy już na starcie. :mrgreen:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 21:30

Anai napisał(a):
Paulka napisał(a):Anai, czy Ty jesteś twórczynią książek kucharskich skoro i pekinkę miałaś gotową ? :)

Nie, ale jestem właścicielką bloga, choć przyznam, że mam taki ambitny plan żeby jak mi się na nim nazbiera trochę obfotografowanych przepisów zrobić z tego foto-książkę w ramach prezentu dla moich dorastających córek :mrgreen:

Fajnie! Podaj mi adres twojego bloga, będę Cię obserwować :D
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 30.07.2013 22:09

ynka napisał(a):[
Dlaczego będziesz miała problem ze szpinakiem? Nie lubisz? Czy nie masz gdzie kupić? Szpinak bardzo pasuje do łososia :)
Ja robię łososia z krewetkami ze szpinakiem w sosie z serka Mascarpone, można podawać z ryżem brązowym lub makaronem ;)
A lodowa podsmażana jest bardzo łatwa i smaczna :wink: ja podsmażam na oliwie z oliwek, można na rzepakowym z odrobiną cebulki, najlepiej się nadaje dymka, jak nie ma to mała zwykła, do tego kapary i sos sojowy, wystarczy tylko chwilkę poddać obróbce cieplnej i wychodzi zupełnie inny smak.

U mnie takie tesco, że pożal się ... i też mam obawy, że jak usłyszą szpinak to bleee :wink:
Ja oliwy z oliwek nie lubię. Używam tylko oleju z pestek winogron.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 30.07.2013 23:24

Bocian napisał(a):A kiedy będzie coś do jedzenia? :roll: :lol:
Byłoby zdecydowanie łatwiej gdybyś określił co w/g Ciebie jest czymś do jedzenia,
bo że ciasta, desery i chińszczyzna nie, to już wiemy... :mrgreen:

anakin napisał(a):No to ustawisz dziewuchy już na starcie. :mrgreen:
Chyba nie łapię dowcipu :roll:

ynka napisał(a):Fajnie! Podaj mi adres twojego bloga, będę Cię obserwować :D
Z racji remontu i braku czasu rzadko w ostatnio coś tam wrzucam, ale masz: Butcher, baker, sandwich maker...

Paulka napisał(a):U mnie takie tesco, że pożal się ... i też mam obawy, że jak usłyszą szpinak to bleee :wink:

Sprawdź - u mnie na warzywach toto mają, tam gdzie sałata i inne zieleniny
- jest go 100 g w opakowaniu i kosztuje dokładnie 3,49 (sprawdziłam :lool:)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 31.07.2013 05:58

Koleżanko Anno poproszę o adres Bloga.
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 31.07.2013 07:11

zdjęcia, piekne :roll:
a swiezy szpinak jest tez dostepny w lidlu i biedronce
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 31.07.2013 13:03

darek1 napisał(a):Koleżanko Anno poproszę o adres Bloga.
Czyżby okulista był potrzebny? :twisted:

ita napisał(a):zdjęcia, piekne :roll:
... a dziękuję :smo:

Tym razem danie mocno praco i czasochłonne, ale za to pyszne i warte każdej chwili oraz złotówki jaką się na nie poświęciło :mrgreen:

Boeuf Bourguignon
czyli wołowina po burgundzku...
Ostatnio edytowano 19.08.2014 09:38 przez Anai, łącznie edytowano 2 razy
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 31.07.2013 13:15

ita napisał(a):zdjęcia, piekne :roll:
a swiezy szpinak jest tez dostepny w lidlu i biedronce

Ja chyba jednak muszę zapytać jaką wersję by sobie życzyli :D
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 31.07.2013 13:22

_Ewa_ napisał(a):
Anai napisał(a):- 2 butelki wytrawnego, czerwonego wina (oryginalnie burgund)
.
.
.

(...)zalać butelką wina, wymieszać, nakryć i zostawić na noc w lodówce.

a co z tą drugą butelką wina..? ;)

no jest w przepisie ;)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.08.2013 01:22

_Ewa_ napisał(a):dobra... doczytałam :D też mi grozi okulista ;)
a już myślałam, że drugą sama wypiłaś :P
Nieee no, tak całkiem sama to nie... :roll: :oczko_usmiech:

Obiecane jakiś czas temu kiszone:

Ogórki kiszone by Anai

Żeby zrobić kiszone ogórki, trzeba mieć przede wszystkim...
... ogórki :lool:
Ideałem byłoby mieć swoje, ew. od sprawdzonego dostawcy ale zdarzało mi się kisić też ogórki z marketu i było O.K ;)
Ja tym razem miałam ideał - swoje, własne, tymi ręcamy wyhodowane...

- ogórki (wiadomo - im więcej, tym lepiej)
- sól - najlepiej niejodowana - ja używam dostępnej w sklepach "Soli do przetworów"
- czosnek
- korzeń i liście chrzanu
- kwiatostany kopru
- liście dębu
- przegotowana woda
zrobione2.jpg

W ramach przygotowań:
Wodę przegotować i dodając sól w proporcji ok. 4-5 dag soli na litr wody przygotować solankę, wystudzić.
Ogórki, koper i liście dokładnie umyć, czosnek i chrzan obrać.
Słoiki (0,9 l i większe) oraz pokrywki do nich wyparzyć wrzątkiem.

Ogórki układać w słoikach dość ciasno, do każdego wcisnąć po liściu chrzanu, dębu, 1-2 ząbki czosnku, baldach kopru i kawałek chrzanu w korzeniu.
Można dorzucić również, i ja czasem tak robię, papryczkę chilli - będziecie mieć wówczas "kiszone z pazurem" ;)

zrobione.JPG
zrobione1.jpg
Ja układam ogórki w słoikach "kwiatkiem do góry" nie znam wprawdzie opracowań naukowych na temat jaki ma to wpływ na ich jakość, ale tak się nauczyłam w domu, i tak mi zostało... :D

Ułożone w słojach ogórki zalać solanką tak aby były dobrze przykryte, lekko (to ważne) zakręcić
i odstawić w spokojne miejsce na ok. 7 dni.
Dobrze jest podłożyć pod nie ręcznik lub ścierkę ponieważ zawartość słoików w tym czasie nieźle buzuje
i lubi z nich troszkę uciekać ;)

Po upływie tygodnia dokręcić słoiki i wynieść w chłodne, ciemne miejsce (piwnica) gdzie będą mogły spokojnie czekać na swoją porę... ;)

Przygotowane w ten sposób ogórki są jędrne, chrupiące i lekko gazowane, a poza tym pysznościowe...
Smaczności ;)
zrobione4.jpg
zrobione3.jpg

Obrazek
Paulka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 02.08.2013 09:26

Co do kwiatka w górze ;) Nie są to opracowania naukowe, ale najzwyczajniejsza praktyka. Ciemniejsza strona ogórka zawiera goryczkę, która zepsuje smak ogórka jeżeli ułożymy je w słoiku ciemniejszą stroną ku górze. Niektórzy stosują poziome wekowanie, ale ja układam także kwiatkiem ku górze. Nie stosowałam nigdy liści dębu. Ciekawe jaki to ma wpływ na smak.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.08.2013 10:30

Paulka napisał(a):Co do kwiatka w górze ;) Nie są to opracowania naukowe, ale najzwyczajniejsza praktyka. Ciemniejsza strona ogórka zawiera goryczkę, która zepsuje smak ogórka jeżeli ułożymy je w słoiku ciemniejszą stroną ku górze.

To wiedziałam - dlatego też obieranie ogórków zawsze zaczynam od kwiatka, natomiast nie miałam pojęcia, że ma to wpływ również na kiszenie... :)

Paulka napisał(a): Nie stosowałam nigdy liści dębu. Ciekawe jaki to ma wpływ na smak.
Na smak żaden, natomiast liście dębu mają dużo garbników co dobrze wpływa na jędrność ogórków :)
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 02.08.2013 10:50

Anai napisał(a):Przygotowane w ten sposób ogórki są jędrne, chrupiące i lekko gazowane, a poza tym pysznościowe...
Smaczności ;)

Raczej mientkie, plaskate, a jedzenie ich przypomina jedzenie lekko nadgnitego kiwi.. :mrgreen:
Jak nie spróbuję - nie uwierzę, że jest inaczej. :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone