viltob08 napisał(a):Mam taki przepis od lat. Wychodzi z tego 8 słoików 1l.
No dobra policzmy - wychodzi mi ok. 2 szklanki octu na 9 szklanek wody czyli pi razy oko szklanka na prawie litr... Hmmm... Nie najgorzej, bo w moim eksperymencie dałam szklankę na litr i byłam w strachu czy nie za dużo
Mam też przepis gdzie jest pół szklanki na litr, ale szczerze powiedziawszy wolę bardziej niż mniej kwaśne...
A weź mi powiedz, te 7 łyżek cukru nie powoduje, że są zbyt słodkie?
... bo jeśli za czymś nie przepadam, to słodkie ogórki są jedną z takich rzeczy...
Mam znajomych co robią mizerię z cukrem
Fuuj...
Co do tych weków, to tak naprawdę mam chyba ze 2 albo 3 takie słoiki i trzymam je głównie
z sentymentu, a ogórki w nich przeznaczam do bieżącego użytku
darek1 napisał(a):Anai super przepisy. Bardzo Cię proszę o inne równie orginalne. Biorę się za przepisy jutro.
Nie chwal Darku dnia przed zachodem słońca...
- najpierw sprawdź czy Ci pasuje, potem ewentualnie napiszesz, że dobre było

Bo wiesz jak to jest...
Jeden woli chleb ze smalcem, drugi jak mu nogi śmierdzą...
malina1959 napisał(a):Widzę, że siedzicie jeszcze w ogórkach![]()
Przypomniał mi się przepis na ogórki na ostro:
A zajrzyj no Malinka na 10 stronę, bo wrzuciłam tam przepisa na "diabelskie ogórasy na zagrychę"
i mam wrażenie, że te Twoje są bardzo, bardzo, bardzo podobne...
Ponieważ jeśli tylko mam co przetwarzać to staram się zapełnić wszystkie półki w swojej piwnicy,
to parę jeszcze tych przepisów mam
Pomijam takie banały jak kompot, bo tu wystarczy pamiętać, że na litr wody wypadają 2 szklanki cukru
a resztę można regulować przyprawami i dodatkami...
Ja na ten przykład robię świąteczną wersję kompotu ze śliwków, szpikując każdą goździkiem
a do syropu dodaję cukier waniliowy i sporą szczyptę cynamonu...
No, znowu się rozgadałam...
Śliwki w occie
- 1 kg węgierek (nie mogą być miękkie)
- 200 ml octu
- 600 ml wody
- 15dag cukru
- kilka goździków
- szczypta cynamonu
Śliwki umyć, podzielić na połówki, wyjąć pestki i ułożyć w słoikach.
Z wody, octu, cukru i przypraw ugotować syrop i gorącym zalać owoce.
Pasteryzować 20 min.
Podobnie jak gruszki w occie jest to doskonały dodatek do mięs podczas uroczystych obiadków. Oryginalny przepis przewiduje śliwki w całości, to jest wersja dla nielubiących niespodziewanej wkładki mięsnej w owocach.
W przypadku gdy używamy śliwek w całości, należy je umyć, po-nakłuwać szpilką, wrzucić na minutę
do wrzątku i odcedzić. Reszta j/w
Sałatka z buraków ćwikłowych i papryki
- 3 kg buraków
- 1 kg papryki
- 3 duże cebule
- 1,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soli
- kilka (naście) ziaren pieprzu
Buraki ugotować, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroić w piórka a paprykę w słupki.
Z pozostałych składników ugotować zalewę, wrzucić cebulę i paprykę a po 5 minutach buraki
i gotować kolejnych 5 minut.
Oryginalny przepis zaleca odcedzić zalewę - ja jednak tego nie robię.
Gorącą sałatkę nakładać do słoików, zakręcić i odstawić odwrócone do góry dnem.

.png)
.png)
.png)
.png)

