Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak
Re: Książka kucharska-przepisy kulinarne ;)))

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.09.2013 07:50

JackDaniels;) napisał(a): grillowane warzywa z polędwicą wołową :D
wspomnienia z Chorwacji
:wink:
O ja Cie... 8O
Wołowinka wygląda pysznościowo... :smo:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.09.2013 13:45

Śliwkowe, czekoladowe i kruche...

IMG_1929a.JPG

Przepis na to ciasto znalazłam tu, ponieważ jednak nie znoszę kiedy ktoś mi coś narzuca, to i w nim dokonałam paru zmian :D
Po pierwsze kruszonka - nie przepadam za nią a nawet gdybym przepadała, to nie chciało mi się jej robić, więc ją wywaliłam...
Po drugie masa czekoladowa - jakoś nie mogłam do końca zaufać autorce, że bez proszku do pieczenia nie wyjdzie mi mazista breja więc go dodałam ;)
Po trzecie... na pewno było jakieś po trzecie, ale w tej chwili nie pamiętam jakie :D

Info dla tych, którym ciągle mało mięsa - zwykłe śliwki można zastąpić robaczywymi :P

Na ciasto:
- 200g masła/ew margaryny
- 2,5 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 4 łyżki cukru pudru
- łyżka cukru z wanilią
- 2 łyżki zimnej wody

Na masę czekoladową:

- 200g gorzkiej czekolady
- 110g masła
- 1/3 szklanki cukru
- kilka kropel aromatu rumowego
- 2 łyżki mąki
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia

owoce:

- 1 - 1,5 kg śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- ew. cukier (jeśli śliwki są kwaśne)

Masło posiekać z mąką i cukrem, dodać żółtka oraz wodę, szybko (żeby się nie zagrzało od rąk) zagnieść kruche ciasto. Odstawić do lodówki na ok. godzinę - w sumie ja włożyłam do zamrażalnika łatwiej się je później trze ;)
Schłodzone zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną formy o wymiarach 40/20cm, wykładając nim równomiernie dno formy. Wstawić do lodówki
Ponieważ darowałam sobie kruszonkę, na dno formy starłam ok. 3/4 ciasta - resztę odłożyłam z powrotem do lodówki, żeby później móc nim zastąpić kruszonkę właśnie :)

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Jajka wbić do miski, dodać cukier i aromat rumowy. W oryginale napisano aby wymieszać jajka trzepaczką, ale nie ubijać i tak też zrobiłam, co spowodowało, że masy było stosunkowo niewiele. Następnym razem spróbuję jednak ubić, co powinno zwiększyć mi nieco objętość masy czekoladowej i dam znać czy jest różnica :D
Do jajek dodać masę czekoladową, wymieszać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać.

Owoce: śliwki wypestkować, zasypać cynamonem i w razie potrzeby cukrem.

Przygotowane wcześniej ciasto wyjąć z lodówki i wylać na nie masę czekoladową.
Na niej poukładać śliwki przecięciem do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C
i piec około 15 minut. Po tym czasie otworzyć piekarnik i zetrzeć na wierzch resztę ciasta.
Piec kolejne 40 minut w tej samej temperaturze - ja piekłam chyba ciut dłużej, trzeba po prostu ciasto obserwować i jeśli po 40 minutach nie wygląda na upieczone, trzeba dać mu jeszcze chwilkę... :)
Kroić dopiero kiedy przestygnie, gdyż ciepłe (choć baaardzo smaczne :) mocno się rozpada.
Smacznego :)
IMG_1937a.JPG

Obrazek
Ostatnio edytowano 11.09.2013 17:40 przez Anai, łącznie edytowano 2 razy
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 11.09.2013 13:58

Dół i góra kruszonka?
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.09.2013 14:17

FUX napisał(a):Dół i góra kruszonka?

Nie - starte na tarce kruche ciasto :)
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 12.09.2013 16:27

Dużo śliwek - lubię takie ciasta.
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.09.2013 22:07

O Matko! Jakie dobre smakowitości :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.09.2013 22:09

ynka napisał(a):O Matko! Jakie dobre smakowitości :)

O! Ynka... Gdzie byłaś jak Cię nie było? :smo:
ynka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 12.09.2013 22:31

Anai napisał(a):
ynka napisał(a):O Matko! Jakie dobre smakowitości :)

O! Ynka... Gdzie byłaś jak Cię nie było? :smo:

A byłam, tu i tam :D
Teraz jestem na Ukrainie :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.09.2013 17:43

Od dawna przymierzałem się do tego dania, ale jak sobie pomyślałem co ta świnia przeżuwała tym jęzorem :? i ... nie pożałowałem :P wygrzebane z zeszytu, ze starych babcinych przepisów :P
Jęzory w sosie chrzanowym :wink:

-Jęzory myjemy zalewamy dwoma litrami wody, przyprawiamy i gotujemy 1 godzinę
-po godzinie wyjmujemy, dokładnie obieramy, wkładamy do gara z wywarem + warzywa i gotujemy
do miękkości ok 1,5 h
-po ugotowaniu kroimy jak komu tam leży i zależy :D
-rozpuszczamy dwie łyżki masła+dwie łyżki mąki mieszamy, wlewamy dwie szklanki bulionu, dodajemy chrzan w/g uznania (u mnie 3 łyżeczki) troszkę cytryny, pieprz, sól do smaku i :wink: i mamy przepyszny sosik chrzanowy

Obrazek
na sos
Obrazek

gotowy sosik
Obrazek
po ugotowaniu
Obrazek
na koniec skropione chorwacką oliwą :P
Obrazek

Obrazek

smak mięska... nie do opisania, rewelacja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.09.2013 18:16

JackDaniels;) napisał(a):smak mięska... nie do opisania, rewelacja :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wiem coś o tym, mniaam... :oczko_usmiech: i nie tylko smak, ono ma taką fajną strukturę :)
Dawno, dawno temu też robiłam, potem długo, długo nie... ale od jakiegoś czasu też się przymierzam i już nawet namierzyłam miejsce gdzie można ozory kupić :mrgreen:

A ja nadal przetwarzam - ilość brzoskwiń przerosła chyba moje możliwości i zaczynam je rozdawać tylko po to by się ich pozbyć... 8O
Później, jak nieco "obrobię" fotki, wrzucę przepisa na sałatkę z zielonych pomidorów... :smo:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 01.10.2013 22:37

Sałatka z zielonych pomidorów
fkącu...
sałatka1a.JPG

- Zielone pomidory
- Cebula (1/3 ilości pomidorów)
- Marchew (jw)
- sól 2 dag soli/kg warzyw

- pieprz ziarnisty
- liście laurowe
- ziele angielskie
- gorczyca

zalewa:

2/3 litra wody
1/3 litra octu 10%
1 - 1,5 łyżki cukru
3 dag soli

Pomidory umyć i pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm. To samo zrobić z cebulą i marchwią.
Całość przesypać solą, wymieszać i odstawić na 3-4 godziny a najlepiej całą noc.
sałatka a.JPG

Następnego dnia lub po tych 3-4 godzinach odcedzić cały sok, który zdążył się nam wytworzyć.
Słoiki o pojemności ok. 0,5 l wyparzyć, następnie do każdego wrzucić po około:
- 5 ziarenek pieprzu
- małym listku laurowym
- 3 ziarenka zielska angielskiego
- szczypcie gorczycy

a z wody, octu, soli i cukru przygotować zalewę.

Słoiki napełnić zmacerowanymi warzywami, zalać gorącą zalewą, dokładnie zakręcić i odstawić do góry dnem do wystygnięcia.
Kiedy nastąpi już ta wiekopomna chwila pasteryzować w temp. ok. 90 stopni przez +/- 20-25 minut.
sałatka2a.JPG
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 02.10.2013 13:52

Anai napisał(a):Śliwkowe, czekoladowe i kruche...

.... i pyszne!

Przetestowane. Jajka do masy czekoladowej ubiłam. Efekt? Było jej na wysokość chyba nawet więcej niż kruchego.

Dziękuję za przepis i pozdrawiam.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 02.10.2013 21:33

marze_na napisał(a):
Anai napisał(a):Śliwkowe, czekoladowe i kruche...

.... i pyszne!

Przetestowane. Jajka do masy czekoladowej ubiłam. Efekt? Było jej na wysokość chyba nawet więcej niż kruchego.

Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Oooo... dziękuję, bardzo mi miło... :smo:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.10.2013 10:20

Takiego ślinotoku dostałem, na samą myśl o sałatce z zielonych pomidorów :oczko_usmiech: oj dobre będą , dobre :wink:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 11.10.2013 08:39

JackDaniels;) napisał(a):Takiego ślinotoku dostałem, na samą myśl o sałatce z zielonych pomidorów :oczko_usmiech: oj dobre będą , dobre :wink:

Zrobiłam :P dojrzewają do zjedzenia :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone