Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 21.10.2013 17:36

JackDaniels;) napisał(a):Jedzonko które można zrobić w każdej szerokości geograficznej :P

A najważniejsze, że wygląda jak prawdziwe jedzenie. :mrgreen:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.10.2013 21:41

anakin napisał(a):A najważniejsze, że wygląda jak prawdziwe jedzenie. :mrgreen:

No tak, zapomniałam dodać, że wszystko co na moich zdjęciach jest ulepione z plasteliny... :evil:
hrupek666
Cromaniak
Posty: 1590
Dołączył(a): 12.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 22.10.2013 07:59

JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):
JackDaniels;)"

[quote="JackDaniels;) napisał(a):
a co powiecie na miodowe żeberka w piwie :mrgreen:

... że brzmiom obiecująco :smo:


Obrazek
dziś zamarynowane czosnkiem solą i pieprzem a jutro cdn... :wink:



Nie chce być dowciapny :twisted:
Ale chyba już się zamarynowały nie :!: :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2013 08:05

hrupek666 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
Anai napisał(a):
JackDaniels;)"

[quote="JackDaniels;) napisał(a):
a co powiecie na miodowe żeberka w piwie :mrgreen:

... że brzmiom obiecująco :smo:


Obrazek
dziś zamarynowane czosnkiem solą i pieprzem a jutro cdn... :wink:



Nie chce być dowciapny :twisted:
Ale chyba już się zamarynowały nie :!: :oczko_usmiech:


orzesz ty 8O gdzie j_a j_e zakopałem, jak tylko znajdę do pieca i focie na pewno wstawię :mrgreen:
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.10.2013 09:15

Anai napisał(a):
anakin napisał(a):A najważniejsze, że wygląda jak prawdziwe jedzenie. :mrgreen:

No tak, zapomniałam dodać, że wszystko co na moich zdjęciach jest ulepione z plasteliny... :evil:

Ależ skąd. :roll:
Ja po prostu przedkładam tocokiedyśseżyło nad to wszystko smonki. :mrgreen:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 22.10.2013 10:00

anakin napisał(a):Ależ skąd. :roll:
Ja po prostu przedkładam tocokiedyśseżyło nad to wszystko smonki. :mrgreen:

No to masz - to żyło z pewnością i nawet chodziło kiedyś 8O :mrgreen:

"Zimne nóżki..."

Obrazek
- 1 kg lub 2-3 szt. nóg wieprzowych
- 1 - 2 przednie golonki
- 1/2 kg wołowiny z kością (goleń wołowa)
- 3 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 średnia cebula
- dużo czosnku (3-5 ząbków)
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- sól, pieprz
- ew. natka pietruszki

- ocet lub sok z cytryny

Obrazek

Golonki i nogi wieprzowe dokładnie wydepilować, od biedy ogolić, bądź babcinym sposobem opalić
- w każdym bądź razie pozbawić je owłosienia :D

Włożyć do sporej wielkości garnka, dodać również umytą wołowinę, zalać zimną wodą - to ważne, żeby była zimna... i bardzo powoli, na bardzo małym ogniu doprowadzić do wrzenia.

Kiedy całość się zagotuje zebrać pianę, dodać obrane i umyte warzywa, ziele angielskie oraz liście laurowe, przypaloną nad gazem cebulę i nadal na niewielkim ogniu długo i namiętnie gotować
(6 - 8 godzin a nawet dłużej). W trakcie gotowania lekko posolić.
Po godzinie gotowania wyjąć marchewkę, żeby się nie rozgotowała.

Mięso z golonek i wołowinę wyjąć kiedy będzie miękkie, natomiast nogi gotować do momenty kiedy rozpadną się niemalże na atomy a przynajmniej całkiem odpadnie od kości :P
Kiedy to nastąpi wywar przecedzić.
Mięso oddzielić od kości i pokroić, następnie posiekać razem ze skórami i jak ja je nazywam "żelami" wrzucić z powrotem do wywaru.
W zasadzie do gara wraca wszystko poza kośćmi i brzydszymi kawałkami skór czy innymi żyłkami...
Obrazek
Dodać pokrojoną w plastry marchew i zmiażdżony w prasce lub starty na tarce czosnek, jeśli trzeba dosolić oraz mocno popieprzyć.
Przelać do salaterek i odstawić do przestygnięcia a następnie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Obrazek
Podawać skropioną sokiem z cytryny lub octem i chlebem posmarowanymwytworzonym na powierzchni galarety smalczykiem :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
anakin
Legenda_mistrz LM
Avatar użytkownika
Posty: 33333
Dołączył(a): 11.07.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 22.10.2013 10:03

Anai napisał(a):
anakin napisał(a):Ależ skąd. :roll:
Ja po prostu przedkładam tocokiedyśseżyło nad to wszystko smonki. :mrgreen:

No to masz - to żyło z pewnością i nawet chodziło kiedyś 8O :mrgreen:

No tera to tak. :mrgreen:
Dziękuję. :P
hrupek666
Cromaniak
Posty: 1590
Dołączył(a): 12.07.2012

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 22.10.2013 10:09

Anai napisał(a):"Zimne nóżki..."




I weź tu nie chlej jak takie danie to mi się tylko z gorzołą kojarzy :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.10.2013 10:46

hrupek666 napisał(a):
Anai napisał(a):"Zimne nóżki..."




I weź tu nie chlej jak takie danie to mi się tylko z gorzołą kojarzy :D

jak zobaczyłem fotki, pierwsze o czym pomyślałem, to o kielichu bimberku :oczko_usmiech: byle do soboty :oczko_usmiech:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.10.2013 11:00

JackDaniels;) napisał(a):Jedzonko które można zrobić w każdej szerokości geograficznej :P
-cycki kurczaka szt.8
-pomidorki koktajlowe 0,5 kg
-ser mozzarella
-pietruszka
-szklanka oliwy
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Obrazek

Obrazek
do pieca 180 stopni na 45 minut
Obrazek

Obrazek
pyyyyychota :mrgreen:
Obrazek
smaczności życzę :wink:

Dzisiaj robię.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2013 11:17

FUX napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Obrazek
smaczności życzę :wink: [/i]

Dzisiaj robię.

daj znać jak wyszło, powodzonka :wink:a jeszcze lepsze będzie jak cycuszki zalejemy na kilka godzin mleczkiem :wink:
Ostatnio edytowano 23.10.2013 11:23 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 23.10.2013 11:21

FUX napisał(a):Dzisiaj robię.


... A u mnie dziś:

Diavolo pomodoro...
czyli innymi słowy mówiąc zwykła pomidorowa w niezwykłym wydaniu ;)


* 2 - 3 litry wywaru jaki lubicie (ja robię na rosole wołowym)
* kilka świeżych, aromatycznych pomidorów lub puszka zapuszkowanych lub od biedy koncentrat pomidorowy
* 2-3 ząbki czosnku
* 1-2 suszone pepperoncini
* ciut oleju lub oliwy
* opcjonalnie śmietana i łyżka mąki
* świeża bazylia do dekoracji
Obrazek
Czosnek obrać i zetrzeć na drobnej tarce, pepperoncini bardzo drobno posiekać.
W garnku delikatnie rozgrzać tłuszcz, wrzucić czosnek i papryczkę, przemieszać, nie pozwolić by czosnek przesmażył się zbyt mocno, bo będzie gorzki.

Po króciutkiej chwilce wrzucić albo:
- sparzone, obrane, pozbawione pestek i pokrojone w kostkę pomidory świeże
- po prostu posiekane pomidory z puszki
- koncentrat pomidorowy

Celowo nie podaję konkretnej ilości czynnika pomidorowego, bo każdy z nas lubi inaczej, koncentraty też są różne...
Ja dałam około 3 czubatych łyżeczek koncentratu, bo akurat tylko to miałam na stanie ;)

Wrzucić więc pomidory do czosnku i papryki , lekko przemieszać, po czym rozprowadzić rosołem - tu też panuje pełna dowolność, bo nie każdy lubi zupy na mięsie. Doprowadzić do wrzenia i ewentualnie doprawić, solą lub chili...
Dekorować listkami świeżej bazylii - ślicznie wygląda i jak pachnie...

Podawać z makaronem - bez urazy, ale dla mnie pomidorowa z ryżem to profanacja... ;)
Obrazek
mama_Kapiszonka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 2042
Dołączył(a): 30.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 23.10.2013 11:23

U nas nazywana diabelską pomidorową. Ale wersja nie z suszonymi, a świeżą papryką. Smakowita!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.10.2013 11:26

Nie lubię makaronu ani ryżu :? ale z krewetkami pierwsza klasa :wink:
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 23.10.2013 11:32

Dodaj do tej pomidorowej kubek kremówki i będzie git.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone