Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.10.2013 23:46

JackDaniels;) napisał(a):Takiego ślinotoku dostałem, na samą myśl o sałatce z zielonych pomidorów :oczko_usmiech: oj dobre będą , dobre :wink:

Hmm... :roll: :mrgreen:
viltob08 napisał(a):Zrobiłam :P dojrzewają do zjedzenia :wink:

To siem cieszem, daj znać czy Ci podeszła... ;)

Sos ze świeżych grzybów

Po sobotnim grzybobraniu, nie powiem - całkiem udanym (4 wielkie wiadra grzybów = dwa dni z życia wyjęte), grzechem byłoby nie zrobić sosu ze świeżo zebranych grzybów...
no to zrobiłam :D
_MG_2199ab.JPG
"Taki las wielki las, wielki że aż strach
Z rudych drzew ściany ma, z rudych liści dach
W lesie szmer, w lesie szum, coś tam stuka wciąż
Może to dziki smok, może wielki wąż! ... "

- przynajmniej pół kilograma świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, od biedy maślaki)
od jeszcze większej biedy ujdą mrożone :P
- 1 cebula
- 10 dag schłodzonego masła
- pół kubeczka (100 ml) słodkiej śmietanki 30%
- pół kubeczka (100 ml) gęstej, kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka (nie łyżka) mąki
- 1 łyżka oleju
- sól i sporo pieprzu

Grzyby oczyścić z leśnego śmiecia, opłukać, większe pokroić - mniejsze zostawić w całości (mrożone rozmrozić ;)).
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na połowie (5 dag) masła z dodatkiem łyżki oleju.
Kiedy cebula będzie gotowa, dorzucić grzyby, chwilę smażyć a kiedy puszczą sok podlać odrobiną (naprawdę odrobiną - łyżka, góra dwie) wody i dusić od czasu do czasu mieszając aż zmiękną.
Mąkę rozrobić łyżką wody, dokładnie wymieszać żeby nie byłlo grudek, dodać najpierw śmietankę a po wymieszaniu kwaśną śmietanę. Zahartować gorącymi grzybami z sosu (łyżka lub dwie) i dodać do garnka. Doprowadzić do wrzenia, posolić i dość mocno popieprzyć i jeszcze chwilkę gotować.
Na koniec dodać drugą połowę masła, wymieszać, jeśli trzeba dodatkowo doprawić solą i pieprzem.
I tyle...

Smacznego! :smo:

_MG_2308a.JPG
_MG_2310a.JPG
_MG_2314a.JPG
Ostatnio edytowano 14.10.2013 10:54 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 14.10.2013 07:59

Anai napisał(a):
viltob08 napisał(a):Zrobiłam :P dojrzewają do zjedzenia :wink:

To siem cieszem, daj znać czy Ci podeszła... ;)

Mniam....pyszotka....Uwielbiam taką sałatkę, ale do tej pory nie umiałam jej zrobić. Teraz już umiem :lol:
Dziękuję :hearts:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2013 13:23

Wczoraj z samiutkiego rana pojechałem na grzyby, zapuściłem się autem jakieś 3 km w głąb lasu, w kilka sekund znalazłem trzy piękne podgrzybki :P ale w tym samym momencie znalazła mnie wielka tłusta locha ze swoim odyńcem i trzema małymi obleśnymi warchlakami :? po 15 minutach spędzonych na drzewie gdy tylko rodzinka knurów zniknęła z horyzontu wskoczyłem do mojego czarnego bolida, z pomocą koników pod maską udało mi się uciec z lasu :oczko_usmiech: z 3 grzybkami :mrgreen:
Obrazek
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

cała skrzynka grzybów w drodze powrotnej została zakupiona u przydrożnego grzybiarza :P sos będzie, bigos będzie święta też będą :papa:
Ostatnio edytowano 14.10.2013 13:34 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 3 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 14.10.2013 13:31

JackDaniels;) napisał(a):Wczoraj z samiutkiego rana pojechałem na grzyby, zapuściłem się autem jakieś 3 km w głąb lasu, w kilka sekund znalazłem trzy piękne podgrzybki :P ale w tym samym momencie znalazła mnie wielka tłusta locha ze swoim odyńcem i trzema małymi obleśnymi warchlakami :? po 15 minutach spędzonych na drzewie gdy tylko rodzinka knurów zniknęła z horyzontu wskoczyłem do mojego czarnego bolida, z pomocą koników pod maską udało mi się uciec z lasu :oczko_usmiech: z 3 grzybkami :mrgreen:
Obrazek

Może trufle tam były?

:wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 14.10.2013 13:36

Vjetar napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Wczoraj z samiutkiego rana pojechałem na grzyby, zapuściłem się autem jakieś 3 km w głąb lasu, w kilka sekund znalazłem trzy piękne podgrzybki :P ale w tym samym momencie znalazła mnie wielka tłusta locha ze swoim odyńcem i trzema małymi obleśnymi warchlakami :? po 15 minutach spędzonych na drzewie gdy tylko rodzinka knurów zniknęła z horyzontu wskoczyłem do mojego czarnego bolida, z pomocą koników pod maską udało mi się uciec z lasu :oczko_usmiech: z 3 grzybkami :mrgreen:
Obrazek

Może trufle tam były?

:wink:

śmiej się ty, śmiej :?
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 14.10.2013 13:40

cała skrzynka grzybów w drodze powrotnej została zakupiona u przydrożnego grzybiarza :P sos będzie, bigos będzie święta też będą :papa:

O żesz Ty... 8O
...ale historia - nie wiem czy po takim spotkaniu odważyłabym się kiedyś jeszcze wejść do lasu... :roll:

Dawno, dawno temu... też przy okazji grzybobrania wpadłam jedną nogą do (lisiej? borsuczej?) nory,
tak do wysokości pachwiny... :? Oj, dawno tak szybko znikąd nie zwiewałam :lool:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.10.2013 13:44

Po raz kolejny moje ulubione danie z serii Chorwackich klimatów :P i do żaru na godzinkę :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek
Obrazek
mniamuśnie :wink:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 15.10.2013 13:46

JackDaniels;) napisał(a):Po raz kolejny moje ulubione danie z serii Chorwackich klimatów :P i do żaru na godzinkę :D

mniamuśnie :wink:

A to zielone to szpinak? Wygląda faktycznie mniamuśnie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.10.2013 20:00

''Pizza – potrawa kuchni włoskiej. W wersji podstawowej jest to płaski placek ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu'' i takie tam ble, ble :roll:
A to jest moja wersja piątkowej pizzy, prawdopodobnie najlepszej pizzy w rodzinie :oczko_usmiech:
Składniki na ciasto
Obrazek
wyrobione i odstawione do wyrośnięcia
Obrazek
Obrazek
po 40 minutach
Obrazek
składniki na sos pomidorowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
dodatki do mojej pizzy
Obrazek
żonka (pomoc kuchenna) przy czarnej robocie-tarcie sera Obrazek
Obrazek

na końce ciasta ser, rolujemy i zaklejamy
Obrazek
pierwsz pizza typowo męska-mięsna
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
druga pizza dla mojej córci
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

smaczneeeeeego Obrazek
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.10.2013 16:23

JackDaniels;) napisał(a):... pierwsz pizza typowo męska-mięsna...
... druga pizza dla mojej córci ...

a dla żony :?: :?: :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.10.2013 18:24

gusia-s napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):... pierwsz pizza typowo męska-mięsna...
... druga pizza dla mojej córci ...

a dla żony :?: :?: :?:

he, he żonka dba o linie :wink:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.10.2013 06:30

JackDaniels;) napisał(a):
gusia-s napisał(a):a dla żony :?: :?: :?:
... i weź tu wpuść faceta do kuchni - człowiek później głodny chodzi :roll: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2013 07:59

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):
gusia-s napisał(a):a dla żony :?: :?: :?:
... i weź tu wpuść faceta do kuchni - człowiek później głodny chodzi :roll: :mrgreen:

oj tam, z kochaną żonką to jak z niedzwiadkiem :roll: ma odłożone, spokojnie byle do wiosny, przezimuje :wink:
Ostatnio edytowano 21.10.2013 17:36 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 21.10.2013 13:24

Francuskie "niby bułeczki" z jabłkami...
Szybkie, pyszne, chrupiące i idealne do porannej kawy...
Recently Updateda.JPG
Przepis z gatunku "dla leniwych" ponieważ użyłam gotowca wychodząc z założenia, że jeśli do tej pory nie naumiałam się robić ciasta francuskiego, to już się go nie naumiem... ;)

- płat lub dwa gotowego ciasta francuskiego
- kilka jabłek (najlepsza byłaby reneta)
- garść rodzynek
- cukier
- cukier waniliowy
- cynamon
- sok z cytryny

- białko jaja

Jabłka obrać, zetrzeć lub pokroić na cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny i wymieszać
z łyżką lub dwiema (w zależności od własnych preferencji i rodzaju jabłek jakimi dysponujemy) cukru, odrobiną cukru waniliowego, rodzynkami i sporą ilością cynamonu.
Z ciasta wyciąć kółka lub trójkąty (co kto woli), nakładać nadzienie i zlepiać na kształt pierożków
lub zwijać w rogaliki ;)
Ja miałam sporo jabłek, wybrałam więc pierwszą opcję żeby móc je wszystkie wykorzystać :D
Białko jaja roztrzepać, każde z ciastek pomaziać nim po wierzchu i posypać cukrem.
Piec ok. 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 165 stopni.

Najlepsze są świeżo upieczone, ale następnego dnia (o ile dotrwają) wystarczy je odrobinę podgrzać
i też będą niezłe :)

Recently Updated1a.JPG
Recently Updated2a.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.10.2013 17:15

Jedzonko które można zrobić w każdej szerokości geograficznej :P
-cycki kurczaka szt.8
-pomidorki koktajlowe 0,5 kg
-ser mozzarella
-pietruszka
-szklanka oliwy
-3 ząbki czosnku
-sól, pieprz
Obrazek

Obrazek
nacinamy solimy i pieprzymy
Obrazek
po plasterku sera na każdą szukę cycuszka
Obrazek
pomidorki, zalewamy oliwą z czosnkiem i pietruszką

Obrazek
do pieca 180 stopni na 45 minut
Obrazek

Obrazek
pyyyyychota :mrgreen:
Obrazek
smaczności życzę :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone