Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 26.07.2013 18:58

Po 25 min, zarumienione pierożki są już do spożycia :D
Uwaga! Są gorące :lol:
Przepraszam za jakość zdjęć, miałam za ciemno w kuchni :roll:
Załączniki:
DSC_7882.JPG
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 26.07.2013 19:39

Jakie żółte te pierogi są z ząbkami. Zjadłoby się ze smakiem ale na Syberię daleko. :?
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 26.07.2013 20:37

darek1 napisał(a):Jakie żółte te pierogi są z ząbkami. Zjadłoby się ze smakiem ale na Syberię daleko. :?

To nie są ząbki, to jest warkoczyk 8O
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 27.07.2013 23:01

ynka napisał(a):Anai, piękne ogórasy :lol:

Dziękuję... :smo:
Tym bardziej jestem z nich dumna, że tymi ręcyma o nie dbałam :lool:

ynka napisał(a):Obiecane pierogi syberyjskie :)
Rozumiem, że składniki farszu razem wymiętolić i surowe ładować w pierogi?

ynka napisał(a):
darek1 napisał(a):Jakie żółte te pierogi są z ząbkami. Zjadłoby się ze smakiem ale na Syberię daleko. :?
To nie są ząbki, to jest warkoczyk 8O
Właśnie :!:

... a w oczekiwaniu na ogórki (remont w chałupie - nie mam czasu zająć się zdjęciami 8O )

Super-łatwe ciasto z owocami

- 1 margaryna
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. budyniu lub kisielu w smaku pasującym do owoców
- 1 op. cukru wanilinowego
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- dowolne owoce
ja miałam akurat rabarbar i kisiel cytrynowy - w/g mnie całkiem udane połączenie :)

Margarynę rozpuścić, wystudzić a następnie cały czas ucierając dodać do niej cukier i żółtka .
Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz budyń, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie, acz dokładnie wymieszać z ciastem.
Na koniec dodać aromat i również wymieszać :P
Obrazek
Blachę wysmarować tłuszczem i posypać tartą bułką.
Rabarbar umyć obrać, pokroić i posypać cukrem - w przypadku innych owoców procedurę należy do nich dopasować.

Wylać ciasto na przygotowaną blachę, ułożyć na nim owoce lekko je dociskając.
Wstawić do nienagrzanego piekarnika i piec ok. 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. C w piekarniku z termoobiegiem - jeśli jest bez termoobiegu wypadałoby podnieść ciut temperaturę i wydłużyć czas.

Podawać posypane cukrem pudrem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 27.07.2013 23:25

Anai, tak wymiętolić łapskami :oczko_usmiech:
Pyszne ciasto, smakowicie wygląda :) przypomina mi ciasta mojej babulinki :) Masz talent :D :!:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.07.2013 05:22

ynka napisał(a):Anai, tak wymiętolić łapskami :oczko_usmiech:
Pyszne ciasto, smakowicie wygląda :) przypomina mi ciasta mojej babulinki :) Masz talent :D :!:



Zdaje się, że musi mieć duże łapska. Mikser przy operatywności Anai to jest jak rower wyścigowy do motocykla
. :wink:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 28.07.2013 08:29

darek1 napisał(a):...

Kolega Darek jak zwykle próbował błysnąć dowcipem, tylko dowcip ciut ciężkawy i wyszło...
... jak zwykle :-S
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 28.07.2013 12:08

Anai napisał(a):
darek1 napisał(a):...

Kolega Darek jak zwykle próbował błysnąć dowcipem, tylko dowcip ciut ciężkawy i wyszło...
... jak zwykle :-S


Wyszło jak wyszło ale zapewne lepiej niż rządowi w planowaniu budżetu.
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 29.07.2013 00:01

darek1 napisał(a):Wyszło jak wyszło ale zapewne lepiej niż rządowi w planowaniu budżetu.

Tylko co ma piernik do wiatraka?

A propo's pierników

Piernik kwiatek...

Skąd kwiatek w tytule przepisu zielonego pojęcia nie mam...
Po prostu... tak się nazywał gdy znalazłam go całe wieki temu w jakimś Poradniku Domowym lub innym magazynie dla pań ;)

Niezbyt często go robię, bo nie da się ukryć, że trochę pracy trzeba w niego włożyć, ale ten efekt...
...wart każdej kropli potu, która spłynęła po naszym czole w trakcie pracy nad nim :P


na ciasto:

- 3,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- pół kostki masła
- 3 jajka
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżeczki sody

na krem:

- 1 litr mleka
- pół szklanki kaszy manny (błyskawicznej)
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Jajka wybić do miski, dodać masło oraz cukier i utrzeć, po czym dodać miód, sodę oraz mąkę i zagnieść ciasto.

Ciasto podzielić na trzy równe części, rozwałkować na grubość ok. pół centymetra i upiec trzy prostokątne placki
- blacha o wymiarach 22 x 38 cm.

Obrazek
Obrazek

Piec krótko na złoty kolor w temperaturze ok. 185 st. - ok. 5 minut od momentu nagrzania się piekarnika. Upieczone placki delikatnie wyjąć z blach, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół - ja ścinam również brzegi żeby wyrównać ciasto.
Uwaga: Nie nagrzewać piekarnika przed wstawieniem blach!

Obrazek

Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i gotować ok. 5 minut często mieszając.
Pod koniec gotowania dodać cukier puder oraz aromat, zamieszać i odstawić do wystudzenia.
Jeśli w trakcie gotowania w kaszy porobią się nam grudki, niestety wypadałoby ją przetrzeć przez sito...
Masło utrzeć na puszysty krem dodając do niego po łyżce wystudzoną kaszę.

Obrazek

Na każdy z placków nałożyć i rozsmarować porcję kremu po czym przykryć następnym.
Na ostatni z placków nie kremu nakładać :P

Skrawki ciasta ze ściętych boków pokruszyć i obsypać nimi boki ciasta.
Tak przygotowany piernik zawinąć dokładnie w folię spożywczą, wstawić do lodówki i zapomnieć o nim przynajmniej na dwa dni...
Zapachy i smaki w cieście muszą się przegryźć a ono samo nabrać wilgoci od kremu.
Po tym czasie jeśli mamy ochotę można dodatkowo udekorować ciasto polewą czekoladową - ja poprzestałam jedynie na posypaniu go ciemnym kakao...

Obrazek
Obrazek
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 29.07.2013 07:01

Powiedz Anai ile kalorii ma jedna porcja Twojego ciasta ???
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 10:36

Anai, chyba tylko ja i ty i jeszcze Darek, zaglądamy do tego wątku, nikogo nie interesuje gotowanie :(

darek1 napisał(a):Powiedz Anai ile kalorii ma jedna porcja Twojego ciasta ???


Jak chcesz, ja Ci policzę, tylko Anai musiała by zważyć porcję, muszę znać wagę :wink:
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.07.2013 10:46

Bo zapodajecie same ciasta :)
ynka
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1655
Dołączył(a): 17.05.2007

Nieprzeczytany postnapisał(a) ynka » 30.07.2013 10:50

Bocian napisał(a):Bo zapodajecie same ciasta :)

Ja nie daję ciast, same mięsne dania :D
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 30.07.2013 11:00

ynka napisał(a):
Bocian napisał(a):Bo zapodajecie same ciasta :)

Ja nie daję ciast, same mięsne dania :D

Co otworze to jakieś kremy i śmietany się wylewają :)
Paulka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 497
Dołączył(a): 16.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 30.07.2013 11:01

Anai, czytając składniki Twojego piernika z kwiatkiem stwierdziłam, że jest to właściwie mój czeski placek tylko, że ja jeszcze do ciasta dodaję cynamon ewentualnie jakąś przyprawę do piernika, żeby ciasto miało ciemniejszy kolor.
Piszesz, że wkładasz go na 2 dni do lodówki ... hmmm, u mnie po dwóch dniach już tego ciasta nie ma :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone