Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.11.2013 20:14

Potrzebny przepis na to.

:mrgreen:

Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.11.2013 23:26

FUX napisał(a):Potrzebny przepis na to.

:mrgreen:

Obrazek

wieloryb? 8O
FUX
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 13027
Dołączył(a): 14.05.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 10.11.2013 11:07

Svo. :mrgreen:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 14.11.2013 11:19

JackDaniels;) napisał(a):Bomba kaloryczna - Mój pierwszy Maxi King :P troszkę wyszedł za słodki, następnym razem będzie jeszcze lepszy :wink:

Oezu!
Uwielbiam takie... a doopa rośnie :| :mrgreen:
Kupuję czasem w pobliskim PiP ciasto, co się nazywa Snickers - jest całkiem podobne, tylko na wierzchu ma bezę, polewę czekoladową i bakalie :)
Przy najbliższej okazji przetestuję ten Twój :oczko_usmiech:

longtom napisał(a):Czerpię garściami przyjemność z Twoich przepisów.
Bardzo tanio mi to wypada,
bo tylko zdjęcia sobie oglądam. 8O :D

Nie wiem jak mam to rozumieć... :roll:
Znaczy się obrzydlistwa takie, że samo patrzenie wystarcza czy jak?

Dziadek Maciek napisał(a):Ma ktoś doświadczenie z mięsem pieczonym wolno, w niskiej temperaturze :?:
Doświadczeń nie mam, tyle tylko, że tak jak Ty słyszałam wiele dobrych opinii na temat tej metody...
Chęć żeby spróbować też jest tylko jakoś ciągle nie po drodze mi z tym mięsem :D

FUX napisał(a):Potrzebny przepis na to.

Napadłeś na bank krwi?? 8O
:lool:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 14.11.2013 11:27

Gęsta, pyszna, gorrrąca i obłędnie pachnąca wędzonką...
po prostu:


Po bretońsku...
... fasolka ;)

Obrazek
Ile i czy w ogóle ma coś wspólnego z Bretanią nie mam pojęcia :mrgreen:
Natomiast taką właśnie fasolkę gotuje się w mojej rodzinie od baaardzo, baaardzo dawna...
... a ponieważ już od dłuższego czasu za mną "chodziła" - to zrobiłam ;)
... fkącu :D
No!



- pół kg fasoli "piękny Jaś" (dużej)
- 30 dag surowego, wędzonego boczku
- laska kiełbasy (śląska, podwawelska lub jaką se tam chcecie dodać)
- średnich rozmiarów cebula
- łyżka/dwie mąki
- papryczka chilli
- ok. 3 łyżki słodkiej papryki
- łyżka/dwie koncentratu pomidorowego
- duuużo majeranku
- sól i pieprz jeśli potrzebne
- olej do smażenia
Obrazek

Umytą i namoczoną przez noc fasolę ugotować do miękkości.

Chilli drobno posiekać i wrzucić na rozgrzany olej i smażyć krótką chwilkę.
Boczek pokroić w kostkę bądź słupki, kiełbasę w półplasterki a jedno i drugie dorzucić do chilli
a potem zrumienić.
Pod koniec dodać paprykę słodką, zamieszać, bardzo krótko smażyć - tak by tylko wydobyć jej aromat, rozprowadzić wywarem z fasoli i dodać do niej.
Obrazek
Obrazek
Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dodać mąkę, zamieszać i smażyć do czasu kiedy cebula lekko się zrumieni a zasmażka nie będzie jeszcze zbyt ciemna. Rozprowadzić gorącym wywarem i dodać do fasolki.
Doprowadzić całość do wrzenia, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, pogotować jeszcze kilkanaście minut, żeby smaki się ze sobą "przegryzły" i podawać :)

Prościzna, czyż nie? :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek
longtom
Weteran
Avatar użytkownika
Posty: 12226
Dołączył(a): 17.02.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 14.11.2013 12:34

Anai napisał(a):
longtom napisał(a):Bardzo tanio mi to wypada,
bo tylko zdjęcia sobie oglądam. 8O :D

Nie wiem jak mam to rozumieć... :roll:
Znaczy się obrzydlistwa takie, że samo patrzenie wystarcza czy jak?


Żadnego drugiego dna, w tym co napisałem, nie ma. :)

Po prostu fajne, apetyczne fotki.

pzdr :wink:
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 15.11.2013 09:22

[quote="Anai"]Gęsta, pyszna, gorrrąca i obłędnie pachnąca wędzonką...
po prostu:


Po bretońsku...
... fasolka ;)


Anai ja dodaję jeszcze tak 2-3 suszone śliwki :D DOdaję je do tego duszonego boczku i cebulki, a potem to już wiadomo :wink: do gara z fasolką. Polecam spróbować, bo fasolka nabiera fajnego smaku :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 15.11.2013 12:04

viltob08 napisał(a):
Anai napisał(a):Gęsta, pyszna, gorrrąca i obłędnie pachnąca wędzonką...
po prostu:


Po bretońsku...
... fasolka ;)


Anai ja dodaję jeszcze tak 2-3 suszone śliwki :D DOdaję je do tego duszonego boczku i cebulki, a potem to już wiadomo :wink: do gara z fasolką. Polecam spróbować, bo fasolka nabiera fajnego smaku :oczko_usmiech:

he, he ... a ja swoją fasolkę robię karmelizowaną, u nas w domku większość na słodko od bigosu po pieczone mięsa :wink:
Paulka
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 497
Dołączył(a): 16.07.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Paulka » 15.11.2013 21:00

Anai napisał(a):
Obrazek


Odnoszę wrażenie, że ta fasolka wróciła z powrotem do gara, wszak łyżka nieoblizana ;)

Ale smaka narobiłaś i trzeba będzie też upichcić. A dodatek śliwek ... to może być niezły pomysł.
Natomiast na słodko ... o nie ! zdecydowanie nie !
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 16.11.2013 17:16

viltob08 napisał(a):Anai ja dodaję jeszcze tak 2-3 suszone śliwki :D DOdaję je do tego duszonego boczku i cebulki, a potem to już wiadomo :wink: do gara z fasolką. Polecam spróbować, bo fasolka nabiera fajnego smaku :oczko_usmiech:
Ooo... to ciekawe jest:)

JackDaniels;) napisał(a):he, he ... a ja swoją fasolkę robię karmelizowaną, u nas w domku większość na słodko od bigosu po pieczone mięsa :wink:
Karmelizowaną? Znaczy się jak końkretnie ją robisz?

Ja w zasadzie nie mam problemu ze słodkością w potrawach mięsnych
- np. moje najulubieńsze skrzydełki w miodzie albo wieprzowina WangLongCheng, ale z tym bigosem
to już trochę przesadziłeś :P :D

Paulka napisał(a):Odnoszę wrażenie, że ta fasolka wróciła z powrotem do gara, wszak łyżka nieoblizana ;)
Oj tam, oj tam... Czepiasz się :smo:
Oblizana wyglądała mniej apetycznie... :lool:
darek1
zbanowany
Posty: 9346
Dołączył(a): 27.06.2004

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 16.11.2013 23:52

Anai Królowo - co jutro zapodasz na obiadzik ???
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2013 11:25

Anai napisał(a): ale z tym bigosem
to już trochę przesadziłeś :P :D



oj tam, oj tam od razu "przesadziłeś" może troszeczkę jestem skrzywiony, do ciasta sól, do mięsa cukier :roll: a co do bigosu może słoiczek na degustację z miodem grzybkami i śliwkami wędzonymi :wink: Obrazek
wołowinka, łopatka, karkówka, boczek wędzony r surowy,kiełbaska
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek pyyychota :!:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 19.11.2013 02:25

JackDaniels;) napisał(a):... a co do bigosu...
... a co do bigosu, to niedługo święta - też zrobię. :D

Pamiętam natomiast jak kiedyś chcąc zrobić "na bogato" zaszalałam i sypnęłam więcej niż zwykle wędzonych śliwek, i powiem Ci, że nie bardzo nam pasował. :lool:
Bigos, to jest jednak bigos i ma być taki jak należy - kwaśśśny, odpowiednio dosolony i dopieprzony, pachnący wędzonką i suszonymi grzybami, a śliwki? Śliwki, to tylko dodatek, "smaczek" taki
- jak wisienka na torcie... O! :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.11.2013 08:28

Anai napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):... a co do bigosu...
... a co do bigosu, to niedługo święta - też zrobię. :D

Pamiętam natomiast jak kiedyś chcąc zrobić "na bogato" zaszalałam i sypnęłam więcej niż zwykle wędzonych śliwek, i powiem Ci, że nie bardzo nam pasował. :lool:
Bigos, to jest jednak bigos i ma być taki jak należy - kwaśśśny, odpowiednio dosolony i dopieprzony, pachnący wędzonką i suszonymi grzybami, a śliwki? Śliwki, to tylko dodatek, "smaczek" taki
- jak wisienka na torcie... O! :mrgreen:

wszystko było, dosolony dopieprzony z prawdziwkami, pachnący wędzonką i dosłodzony ale kwaśśśśśny... łeeee brrrrrr :wink: nie przeszedłby u mnie taki :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 22.11.2013 19:41

he, he jest piątek, a jak piątek to jest i pizza :D
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
smaczności :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone