Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2013 10:51

Anai napisał(a):Heja... witam przedświąteczne z nieco żulerską prośbą :lool:

Pomóż mi wygrać konkurs, zagłosuj, podziel się przepisem na Facebooku, Google+, Twitterze, wyślij przepis do przyjaciela...
To co? Pomożecie? ;)
Świąteczny konkurs Lidla

Z góry dziękuję :smo:

Kliknąłem :P dodałem na swojego fejsa, i pogoniłem znajomych do klikania :papa:
Obrazek... a co z wygraną, podzielisz się z nami :oczko_usmiech:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2013 14:18

Vjetar napisał(a):
Anai napisał(a):To co? Pomożecie? ;)
Świąteczny konkurs Lidla

Smakowicie wygląda więc czemu nie.
:mrgreen:

fiolek napisał(a):
pomogliśmy :D

JackDaniels;) napisał(a):Kliknąłem :P dodałem na swojego fejsa, i pogoniłem znajomych do klikania :papa:
Obrazek... a co z wygraną, podzielisz się z nami :oczko_usmiech:

Bardzo dziękuję - nadziei wielkich na wygraną nie mam, bo po pierwsze za późno do konkursu dołączyłam, a po drugie zbyt mało mam chyba znajomych, ale cóż szkodzi spróbować... ;)

P.S. Zapomniałambym - klikać można więcej niż jeden raz, tylko w odstępach 24-godzinnych ;)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.12.2013 16:28

no to się znajomi rozklikali :roll:
Ostatnio edytowano 11.12.2013 07:35 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
arb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arb » 10.12.2013 18:10

Żaden tam ze mnie kucharz, tym bardziej cukiernik.... ale święta idą! Trzeba robić pierniki ;)

Obrazek
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 10.12.2013 21:26

Jedż do Serbii z tymi piernikami :D
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.12.2013 12:13

Jeszcze raz dziękuję wszystkim, którzy kliknęli i proszę o jeszcze - przypominam, że można kliknąć raz dziennie.
Na ten moment jest już ponad 80 polubień i tylko 10 stron po 12 przepisów na każdej dzieli mnie od wygranej - nic to, że faworyt ma ponad 5 500 :lool:

arb napisał(a):Żaden tam ze mnie kucharz, tym bardziej cukiernik.... ale święta idą! Trzeba robić pierniki ;)
Ja już tegoroczne pierniczenie mam za sobą, pozostało tylko polukrować resztę, bo część już jest...
Tym razem nieco zaszalałam, bo potroiłam ilość ciasta - dzięki temu pierniki można przeliczać na setki:D
Znajdę chwilę czasu za dnia żeby pstryknąć fotki, to dodam też zdjęcie :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2013 21:30

Koleżanko Anno święta tuż, tuż. Liczę, że koleżanka zapoda na forum swoje wspaniałe domowe przepisy świąteczne. Gwarantuję koleżance, ze przygotuję rodzinie pyszne dania zgodnie z koleżanki recepturą. Pozdrawiam serdecznie smakosz darek1. :hut:
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 11.12.2013 22:18

fiolek napisał(a):A ja poproszę o coś dobrego z mięsiwa na święta :D

Jak na święta i mięsiwa (jeśli nie musi to być koniecznie świnia albo wołu) to polecam:
Piersi z kurczaka pieczone w piwie i ze śliwkami... na które przepis już kiedyś tu wrzucałam - naprawdę pyszne i dość efektowne ;)
...albo:

Świąteczna kaczka w pomarańczach
Obrazek

- piersi i nóżki kacze
- 3 pomarańcze
- 2 ząbki czosnku
- 3 cm świeżego imbiru
- kilka suszonych śliwek
- sól
- 1 - 2 łyżki cukru
- kilka goździków
- majeranek
- cynamon
- 3 łyżki wódki lub likieru pomarańczowego
- olej do smażenia

Mięso ponacinać niezbyt głęboko od strony ze skórą, natrzeć solą i majerankiem, skropić intensywnie wódką i marynować kilka godzin w soku wyciśniętym z 2 pomarańczy.

Po tym czasie mięso wyjąć, osuszyć na papierowym ręczniku (broń boże nie wylewać marynaty), dokładnie i dość mocno obsmażyć na raczej średnim ogniu (uważać żeby się nie przypaliło).

Podlać marynatą i resztą wódki (likieru), dodać czosnek, goździki, obrany i pokrojony w drobniutkie paseczki imbir, dusić na małym ogniu, pod przykryciem, obracając od czasu do czasu mięso ok. godziny, może parę minut dłużej...
Następnie dodać pokrojone w paski śliwki, cukier, sporą szczyptę cynamonu oraz obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę, dusić kolejne pół godzinki...
Podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną, pasującą Wam surówką, udekorowane plastrami świeżej pomarańczy...
Obrazek

darek1 napisał(a):Koleżanko Anno święta tuż, tuż. Liczę, że koleżanka zapoda na forum swoje wspaniałe domowe przepisy świąteczne. Gwarantuję koleżance, ze przygotuję rodzinie pyszne dania zgodnie z koleżanki recepturą. Pozdrawiam serdecznie smakosz darek1. :hut:

Pierwsze już są - patrz wyżej :smo:
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.12.2013 22:26

Bardzo ale to bardzo koleżance dziękuje.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 12.12.2013 19:53

Zgodnie z sugestią Darka1 udałam się tam gdzie moje miejsce czyli do kuchni, czyli tu :lool:
... i wkleję Wam linka, może się komuś przyda, sama właśnie z zainteresowaniem przeglądam :D

Wędliny domowe. Receptury, sposoby wytwarzania...
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.12.2013 17:46

Muszę poczytać. Czas mi zacząć budować wędzarnię. Pewne, że na wiosnę 2014 powstanie. Trochę mi sie opózniło tak ze 2 lata. Dalej nie wiem czy z kamienia, klinkieru czy tradycyjnej beczki ładnie obudowanej.
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 13.12.2013 18:08

Darku - tak jak na PW pisałem, nie z kamienia, a jeśli, to kamień na obudowę najwyżej użyj. Ładnie wygląda, jest jednak trudna w obsłudze. Mam taką na Mazurach, doświadczenie też mam, tej wędzarnie staram się jednak nie używać. Trudno wygrzać, trudno schłodzić, trudno utrzymać stałą temperaturę. Będę do niej montował GD.
Klinkier - też taką moją widziałeś ( na zdjęciach), w środku jest jednak szamot. Klinkier do ozdoby, chociaż to sprawa indywidualna.
Beczka ładnie obudowana jest ciekawym rozwiązaniem, poszukaj na wedlinydomowe.pl, tak takie mają. Często w tym przypadku montowany jest GD, bardzo ułatwia wędzenie.
Teraz najczęściej używam "brzydkiej szafy", z GD. Łososie wędzone 20 h na zimno ostatnio robiłem, wspaniałe w smaku, pstrągi na ciepło, miód w gębie.
Wygoda i jeszcze raz wygoda używania, uroda nie daje tej wygody. Wędzenie w tradycyjnej wędzarni wymaga sporo czasu, pilnowania ognia, temperatury... Mnie się już nie chce siedzieć przy wędzarni. Latem czy wiosną to nawet frajda, ale tak jak teraz, zimno, a ja sobie w domku przy kominku siedzę, a na tarasie się wędzi samo
, niezależnie od temperatury zewnętrznej. Najniższa przy jakiej wędziłem to ok -30 stC.
Wędzę oczywiście naturalnym drewnem.
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.12.2013 18:17

Tak tylko, że mi się podobają Twoje wędzarnie. Wędzarnia ma spełnić dwa warunki. Ma być ładna w sobie i praktyczna. Co to jest GD.
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 13.12.2013 18:24

Generator dymu jak sądzę :-D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 13.12.2013 18:25

Może tak koleżanko Anno upichcisz coś z prosiaczka, a może z wołowinki lub kaczuszki.

P9175455.JPG

P9175451.JPG

P9175438.JPG

Koleżanka wie co dobre. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone