Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 7939
Dołączył(a): 11.08.2003

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 24.11.2013 16:43

fiolek napisał(a):zrobiłam wczoraj :D
pyyyyyychota :mrgreen:

oto dowód :D
Obrazek Obrazek
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 24.11.2013 17:54

krakuscity napisał(a):
fiolek napisał(a):zrobiłam wczoraj :D
pyyyyyychota :mrgreen:

oto dowód :D

Korci i mnie żeby wypróbować, tylko te sklepowe pomidory a w zasadzie ich brak smaku trochę mnie powstrzymuje :oczko_usmiech:
... ale może znajdę gdzieś w przyzwoitej cenie pomidorki truskawkowe - one jedne nawet w styczniu mają pomidorowy smak.

Ja dziś tradycyjnie, niedzielnie - schabowe z ziemniakami :lool: ale za to z sosem grzybowym
i Niebem w gębie na deser :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2013 12:01

Obrazek
A fujjj, ja tam już na cycki patrzeć nie mogę.Wolność kurczakom Obrazek chorera jasna przepis gdzieś zniknął 8O
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.12.2013 10:36

Karkówka w sosie cebulowo-śmietanowym.

Marynujemy mięso z 1/4 szklanki oleju + 2x francuska zupa cebulowa (wkładam do lodówki na noc). Układamy w formie i zalewamy śmietaną 30 %. Pieczemy ok. godziny w 160 stopniach.

1 kg pociętej karkówki solimy i pieprzymy
Obrazek
zupa francuska, oliwa
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
prawdziwa uczta dla podniebienia :wink:
Obrazek
Obrazek
smacznego Obrazek
mada10000
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 570
Dołączył(a): 21.05.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) mada10000 » 04.12.2013 09:13

Karkówka w sosie cebulowo-śmietanowym.

Marynujemy mięso z 1/4 szklanki oleju + 2x francuska zupa cebulowa (wkładam do lodówki na noc). Układamy w formie i zalewamy śmietaną 30 %. Pieczemy ok. godziny w 160 stopniach.


Ile tej śmietany ? :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.12.2013 10:48

mada10000 napisał(a):Karkówka w sosie cebulowo-śmietanowym.

Marynujemy mięso z 1/4 szklanki oleju + 2x francuska zupa cebulowa (wkładam do lodówki na noc). Układamy w formie i zalewamy śmietaną 30 %. Pieczemy ok. godziny w 160 stopniach.


Ile tej śmietany ? :D

Kupuję zawsze 500ml :P a ile daję :?: na oko, jak na załączonym obrazku Obrazek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2013 13:48

Karkówkowo :lol: u mnie w domku miesiąc jedzenia karkówki na wiele sposobów :P

- kilogram karkówki
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- papryka po połowce z każdego koloru
- 10 łyżek pikantnego sosu u mnie (cygański)
- sól
- czarny, świeżo zmielony pieprz


Karkówkę myję, osuszam i kroję w niezbyt cienkie kotlety. Kotlety traktuję po zbójnicku- pięściom :wink:
Każdy kawałek mięsa z obu stron przyprawiam solą, czarnym, świeżo zmielonym pieprzem oraz nacieram czosnkiem.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładam majonez i rozsmarowuję go równomiernie po całym dnie.
Majonez oprószam ziołami i czerwoną papryką, na majonezowej warstwie układam kotlety i posypuję je z wierzchu czerwoną papryką w proszku.
Cebule kroję w plastry i rozprowadzam równą warstwą na mięsie. Drobniutko siekam lub przeciskam przez praskę czosnek i również rozprowadzam go na mięsie.
Paprykę kroję w drobne paseczki, układam je równą warstwą na mięsie.
Na wierzch dodaję pikantny sos cygański i rozprowadzam go równomierną warstwą na całej powierzchni potrawy. Całość zostawiam na jakieś 2 godziny pod przykryciem w lodówce, aby składniki połączyły się z przyprawami.
Nagrzewam piekarnik do 180 st. C i zapiekam przez jakieś 60 minut. Czas pieczenia zależy od mięsa i od piekarnika, 10 minut przed końcem posypuję mięso startym na tarce o grubych oczkach żółtym serem i zapiekam. I TU ZAPOMNIAŁEM POSYPAĆ MOJĄ POTRAWĘ SEREM :cry:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i tu miał być zapieczony ser :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek


I gotowe 8) dodatki (ziemniaki, ryż, kluseczki, pieczywo)


Pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2013 14:02

I jeszcze bardzo pyyyszna zupka dla twardzieli 8) Przepis przywieziony z Katalonii :P zupa czosnkowa.

-1 główka czosnku
-2 jajka
-1/3 szklanki oliwy
-2 kromki czerstwego chleba pszenno-żytniego
-5 szklanek lekkiego bulionu warzywnego
-1/4 łyżeczki Papryka ostra w torebce
-2 łyżki- pietruszki
-1 łyżeczka papryki słodkiej

Czosnek obrać z łupin i posiekać.
Chleb drobno pokruszyć.
W sporym rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić na niej czosnek.
Wsypać okruchy chleba i cały czas mieszając lekko je zrumienić.
Wsypać Słodką Paprykę, wlać gorący bulion i gotować na małym ogniu 30 min.
Jajka starannie roztrzepać, rozprowadzić niewielką ilością zupy i wlać do garnka, energicznie mieszając.
Zdjąć z ognia, zanim zupa się zagotuje, doprawić do smaku solą i ostrą papryką.
Podawać bardzo gorącą.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

smacznego :papa:
Ostatnio edytowano 09.12.2013 16:27 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
krakusowa
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6449
Dołączył(a): 08.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 09.12.2013 14:22

A ja poproszę o coś dobrego z mięsiwa na święta :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2013 15:06

fiolek napisał(a):A ja poproszę o coś dobrego z mięsiwa na święta :D

a jakie mięsiwo masz na myśli :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.12.2013 16:25

Z serii dania jednogarnkowe cdn. Kurczak :roll:


12 szt podudzia
2 duże pomidory, pokrojone w kostkę
2 duże cebule pokrojone w kostkę
6 ząbków czosnku
1/2 szklanki sosu Worcestershire
1/3 szklanki octu balsamicznego
pół pęczka świeżej pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
2 łyżeczki tymianku
3 łyżki oliwy
4 łyżki cukru
1/2 szklanki ketchupu

Wszystkie składniki wymieszać w naczyniu. Odstawić do lodówki na 3 godziny.

Rozgrzać oliwę. Dodać cukier, podgrzewać aż cukier będzie bulgotał, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony, po podsmażeniu przełożyć do innego naczynia. Do garnka dodać mięso z marynatą. Wlać 1 szklankę wody i wymieszać, gotować godzinkę pod przykryciem.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
karmelizowany cukier z oliwą
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam :papa:
Anai
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 3715
Dołączył(a): 08.11.2009

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 10.12.2013 09:20

Heja... witam przedświąteczne z nieco żulerską prośbą :lool:

Pomóż mi wygrać konkurs, zagłosuj, podziel się przepisem na Facebooku, Google+, Twitterze, wyślij przepis do przyjaciela...
To co? Pomożecie? ;)
Świąteczny konkurs Lidla

Z góry dziękuję :smo:
Ostatnio edytowano 10.12.2013 09:24 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Vjetar
Legenda
Avatar użytkownika
Posty: 45308
Dołączył(a): 04.06.2008

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.12.2013 09:22

Anai napisał(a):Heja... witam przedświąteczne z nieco żulerską prośbą :lool:

Pomóż mi wygrać konkurs, zagłosuj, podziel się przepisem na Facebooku, Google+, Twitterze, wyślij przepis do przyjaciela...
To co? Pomożecie? ;)
Świąteczny konkurs Lidla


Smakowicie wygląda więc czemu nie.
:mrgreen:
krakusowa
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6449
Dołączył(a): 08.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 10.12.2013 10:06

JackDaniels;) napisał(a):
fiolek napisał(a):A ja poproszę o coś dobrego z mięsiwa na święta :D

a jakie mięsiwo masz na myśli :roll:

może być coś z wieprza albo z drobiu :D :roll:
Mam w pierwszy dzień świąt ok 14 osób na obiedzie i chcę podać coś dobrego :lol: ale nie wymagającego dużo pracy :D :wink:
Najlepiej z piekarnika :oczko_usmiech:
krakusowa
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 6449
Dołączył(a): 08.11.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 10.12.2013 10:08

Anai napisał(a):To co? Pomożecie? ;)


pomogliśmy :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

cron
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone