Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od kuchni...

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Postnapisał(a) Bea.ta » 02.11.2013 12:54

Anai napisał(a):Dziekuję :smo:

Morticia Addams - Wysoka i bardzo smukła, ubrana zawsze w czarną suknię. Mimo tego, że nie jest w pełni człowiekiem, jest chyba "najnormalniejsza" w całej rodzinie Addamsów. Nie ma w sobie skłonności sadystycznych lecz podniecają ją myśli o bólu, który może odczuwać. Najbardziej lubi uprawiać ogród pełen mięsożernych roślin i malować. Jest oddaną żoną, matką i dobrą gospodynią. :lool:

oj tam .... nie patrzyłam do wikipedii :)
ja sobie wyobraziłam Morticie w kuchni :roll: :) w sumie określenie - chyba najnormalniejsza w rodzinie powinno Cię zadowolić całkowicie :)

Anai napisał(a):Najbardziej lubi uprawiać ogród pełen mięsożernych roślin i malować. Jest oddaną żoną, matką i dobrą gospodynią. :lool:

a o tych mięsożernych roślinach nic nie mówiłaś :) się w końcu dowiedziałam, moje wege dziecko chciałoby rosiczkę, masz na młode ??? :)

ale generalnie zdjęcia - jako zdjęcia z artem - bajka jak zwykle :smo:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2013 13:30

Bomba kaloryczna - Mój pierwszy Maxi King :P troszkę wyszedł za słodki, następnym razem będzie jeszcze lepszy :wink:
składniki
Obrazek
smarujemy blachę masłem, kruszymy herbatniki i do pieca na 10 minut
Obrazek
masło, mleko jedno i drugie, cukier waniliowy do miski i ucieramy na gładką masę
Obrazek
przekładamy masa-herbatniki, krówka-herbatniki, masa-herbatniki na koniec polewamy rozpuszczoną czekoladę wymieszaną z podprażonymi orzechami ziemnymi i do lodówki
Obrazek
a po dwóch godzinkach niebo w gębie :mrgreen:
Obrazek
Obrazek

Obrazek
pozdrawiam :papa:
longtom
Weteran

Postnapisał(a) longtom » 06.11.2013 15:19

Anai napisał(a):Ozorki w sosie chrzanowym one more time ;)

Czerpię garściami przyjemność z Twoich przepisów.
Bardzo tanio mi to wypada,
bo tylko zdjęcia sobie oglądam. 8O :D
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 06.11.2013 16:14

Ma ktoś doświadczenie z mięsem pieczonym wolno, w niskiej temperaturze :?:

Ostatnio piekłem 9 godz łopatkę, wyszła znakomicie, ale trochę inaczej niż klientowi, który opowiadał jaki to rarytas smakowy.

Obrazek

Może jeszcze dłużej powinien piec :?:

Temperatura 80 st
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 06.11.2013 16:41

JackDaniels;) napisał(a):Bomba kaloryczna - Mój pierwszy Maxi King :P troszkę wyszedł za słodki, następnym razem będzie jeszcze lepszy :wink:

Kurczę...ja bardzo poproszę o przepis, plisssss... :oczko_usmiech:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2013 16:45

viltob08 napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Bomba kaloryczna - Mój pierwszy Maxi King :P troszkę wyszedł za słodki, następnym razem będzie jeszcze lepszy :wink:

Kurczę...ja bardzo poproszę o przepis, plisssss... :oczko_usmiech:

Proszę bardzo :wink:

Maxi King

Składniki
puszka mleka o smaku krówki
1/2 szkl cukier
1 szkl. mleko
500g mleko w proszku
16g cukier waniliowy
1,5 masło
kilka paczek herbatników
100g-200g orzechy ziemne prażone krojone
2 czekolada mleczna
10 łyżek mleka
Etapy przygotowania

Mleko + cukier + cukier waniliowy zagotować. Dobrze rozpuścić cukier. Odstawić do ostygnięcia. Masę krówkową wykładamy do rondelka i podgrzewamy najlepiej w kapieli wodnej (by się nie przypaliła). Będzie rzadka i dobrze się rozleje na cieście. Na dno blachy prostokątnej wykładamy warstwę herbatników. Masło miękkie ucieramy na puszystą masę, dodajemy ostudzone mleko z cukrem, ciągle ucieramy i dodajemy mleko w proszku. Pół masy mlecznej wykładamy na herbatniki, na masę mleczną ponownie kładziemy herbatniki, a na nie masę krówkową, ponownie herbatniki i drugą połowę masy mlecznej i znowu herbatniki. Czekolady roztapiamy w rondelku z 10 łyżkami mleka, dodajemy orzeszki i polewamy wierzch ciasta. Odstawić do stężenia najlepiej w lodówce.
Zamaist herbatników mozna uzyc cienkich biszkoptow lub pokruszoncyh herbatnikow zmieszanaych z maslem.
:wink:
viltob08
Cromaniak

Postnapisał(a) viltob08 » 06.11.2013 17:00

Dzięki, popełnię w ten weekend. :D
darek1
zbanowany

Postnapisał(a) darek1 » 08.11.2013 08:44

Dziadek Maciek napisał(a):Ma ktoś doświadczenie z mięsem pieczonym wolno, w niskiej temperaturze :?:

Ostatnio piekłem 9 godz łopatkę, wyszła znakomicie, ale trochę inaczej niż klientowi, który opowiadał jaki to rarytas smakowy.

Obrazek

Temperatura 80 st

Wiesz Maciek doskonale łopatka nadaje się do kufla piwa.
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 08.11.2013 11:35

Dziadek Maciek napisał(a):Ma ktoś doświadczenie z mięsem pieczonym wolno, w niskiej temperaturze :?:

Obrazek

Temperatura 80 st

A jak peklowałeś?
Smarowałeś czymś przy pieczeniu?
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.11.2013 12:31

Marynata to odrobina oleju (ok 1 łyżki, może ciut więcej), trochę soli, pieprzu, rozmarynu i inne zioła do smaku.
Czosnek.
Trzymałem tak ok doby w lodówce, później do brytfanny i do pieca. Dodatki to cebula, ziemniaki, marchewka...
Piec powinno się ok 8-9 godz w temperaturze 80-90 st, tak twierdził klient. Zrobiłem podobnie, 9 godz, ale wynik był inny niż wg opowiadań. Łopatka była niesamowicie soczysta, mięciutka, trochę w smaku przypominała golonkę, ale nóż był niezbędny. Tak pieczoną łopatkę powinno się odrywać widelcami, więc mam nad czym popracować. Może dłużej piec, może w pewnym okresie zmienić temperaturę, nie wiem, chętnie rad posłucham.
Ew dopytam się klienta, gdy znowu przyjdzie.
Przy pieczeniu nie smarowałem.
Następnym razem będę łopatkę piekł w wędzarni, dojdą jeszcze dodatkowe aromaty zapachowe.
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.11.2013 12:49

Dziadek Maciek napisał(a):
Przy pieczeniu nie smarowałem.

Eee tam... ja tam jak zabieram się za robotę w kuchni, zawsze lubię sobie troszeczkę posmarować :mrgreen: jakoś tak czas szybciej leci i robota się klei :oczko_usmiech:
Obrazek
FUX
Weteran

Postnapisał(a) FUX » 08.11.2013 13:46

Jaka waga tego mięcha?
Wkładałeś termometr?

Myślę, że dla kolorku ostatnie 10-30 min trzeba zrobić ok. 200.
Dziadek Maciek
Koneser

Postnapisał(a) Dziadek Maciek » 08.11.2013 14:32

1.9 kg, termometru nie wkładałem, używam sporadycznie.
Ostatnie 20 min to temp ok 180 st, ale problem nie polega na przypieczeniu tylko na tym, że moje mięso było super miękkie, doskonale się kroiło, a powinno rozrywać się widelcem. Tak zrozumiałem przepis.
JackuD - oczywiście trochę smarowałem, winem :D
marze_na
Koneser

Postnapisał(a) marze_na » 09.11.2013 16:29

JackDaniels;) napisał(a):Proszę bardzo :wink:

Maxi King

Składniki [...]

Nasze już się chłodzi :mrgreen: .
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.11.2013 20:08

marze_na napisał(a):
JackDaniels;) napisał(a):Proszę bardzo :wink:

Maxi King

Składniki [...]

Nasze już się chłodzi :mrgreen: .

Dawaj adres to wpadnę na degustację :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone