Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Narty 2008

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.01.2010 18:33

FUX napisał(a):majeczka. Jedź do Arta Terme i hotelu gortani http://www.gortani.it/polacco/Nostre%20offerte%20pl.htm
. Livigno sobie podaruj. To ostatnio mekka Polaków, podobnie, jak Makrska.

Trochę za późno, wysłaliśmy już rezerwację...
Może jednak nie będzie aż tak źle? Wybraliśmy Livigno, z uwagi na pogodę i słońce, chociaż teraz już sama nie wiem; uczucia trochę mieszane, zwłaszcza gdy u nas taka zima... :wink: :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2010 18:40

Ten namiar mam od Rysia. Jestem tutaj z Rodzina 4 raz. Słońce żyleta, stoki przygotowane, jak należy; wczoraj byliśmy w Wenecji-do zwiedzania pora idealna, zero tłumów...
Jest bosko. Szkoda, że w sobotę juz musze wyjeżdżać... :evil:
Miłych wakacji Ci życzę!
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 21.01.2010 18:41

Z kuchni włoskiej to mnie najlepiej smakuje BOMBARDINIO :D :D :D .
Pizze faktycznie kupisz w takich cenach ale ja za takimi rzeczami nie przepadam nawet w Polsce. My byliśmy męską ekipą więc wieczory były przy daniach słoikowych :D. Jeżeli apartman masz w centrum to z zaopatrzeniem nie masz problemu. Z resztą całe Livigno to małe miłe miasteczko, w którym w czasie darmowych skipasów słychać praktycznie tylko polski i czeski język. Z przewagą tego pierwszego. Co do wyciągów to ilu ludzi tyle upodobań. Mnie bardziej podobały się wyciągi na Carosello podczas gdy mojemu współlokatorowi te na Motolinio. Fajne jest to, że wszędzie można dojechać skibusem. Jeżeli pojedziesz w turnusie wiosennym to będzie już oddana na pewno nowa gondolka na Carosello która wywozi na końcówkę kanapy niebieskiej trasy. Jak ja byłem to trwały już próby. Niebieska trasa fajna tak na dobry początek.
Co do samego Livigno to mnie się podobało chociaż było to zupełnie coś innego niż Marilleva. Tutaj to takie małe Zakopane tyle tylko że jak wejdziesz wieczorem do knajpki na Krupówkach to zaraz wychodzisz bo nie ma miejsc, a tu spoko. Po prostu LUZ :D :D :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.01.2010 18:51

Guzior napisał(a):Co do samego Livigno to mnie się podobało chociaż było to zupełnie coś innego niż Marilleva. Tutaj to takie małe Zakopane tyle tylko że jak wejdziesz wieczorem do knajpki na Krupówkach to zaraz wychodzisz bo nie ma miejsc, a tu spoko. Po prostu LUZ :D :D :D

Hmm, wyjeżdżam za 2 tygodnie, myślę, że raczej nie będzie tak spokojnie...
Czy mieliście problemy z wyjazdem? Prawdopodobnie trzeba się załapać do 9.00, ponieważ po tej godzinie aż do 16.00 wpuszczają tylko wjeżdżających do Livigno? :papa:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 21.01.2010 18:59

majeczka napisał(a):
Guzior napisał(a):Co do samego Livigno to mnie się podobało chociaż było to zupełnie coś innego niż Marilleva. Tutaj to takie małe Zakopane tyle tylko że jak wejdziesz wieczorem do knajpki na Krupówkach to zaraz wychodzisz bo nie ma miejsc, a tu spoko. Po prostu LUZ :D :D :D

Hmm, wyjeżdżam za 2 tygodnie, myślę, że raczej nie będzie tak spokojnie...
Czy mieliście problemy z wyjazdem? Prawdopodobnie trzeba się załapać do 9.00, ponieważ po tej godzinie aż do 16.00 wpuszczają tylko wjeżdżających do Livigno? :papa:

My wyjeżdżaliśmy z Livigno przed 22. Więc zero problemów, żadnej kolejki. Nawet celników szwajcarskich nie było bo termometry wskazywały tylko jedyne -21 st.C :D . Ale gdybyś chciała przewieźć coś więcej alkoholu niż przewiduje limit to trzeba uważać. Szwajcarzy lubią robić wyrywkowe kontrole :(
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.01.2010 19:06

Guzior napisał(a):My wyjeżdżaliśmy z Livigno przed 22. Więc zero problemów, żadnej kolejki. Nawet celników szwajcarskich nie było bo termometry wskazywały tylko jedyne -21 st.C :D . Ale gdybyś chciała przewieźć coś więcej alkoholu niż przewiduje limit to trzeba uważać. Szwajcarzy lubią robić wyrywkowe kontrole :(

Z alkoholi lubię wino, podobno Martini ma tam rewelacyjną cenę?
Możesz mi zdradzić jednak jaki jest limit przewozu alkoholu? :papa:
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 21.01.2010 19:34

majeczka napisał(a):
Guzior napisał(a):My wyjeżdżaliśmy z Livigno przed 22. Więc zero problemów, żadnej kolejki. Nawet celników szwajcarskich nie było bo termometry wskazywały tylko jedyne -21 st.C :D . Ale gdybyś chciała przewieźć coś więcej alkoholu niż przewiduje limit to trzeba uważać. Szwajcarzy lubią robić wyrywkowe kontrole :(

Z alkoholi lubię wino, podobno Martini ma tam rewelacyjną cenę?
Możesz mi zdradzić jednak jaki jest limit przewozu alkoholu? :papa:

Limit taki jak w Unii, nie pamiętam w tej chwili, a zresztą i tak wiozłem trochę więcej :D . Myślę, że znajdziesz sobie to gdzieś w wyszukiwarce.
Jeszcze jedna miła wiadomość to taka, że tańsze od alkoholu jest paliwo.
Litr ON = 0,68 E :D :D :D
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 21.01.2010 21:41

FUX napisał(a):Ten namiar mam od Rysia. Jestem tutaj z Rodzina 4 raz. Słońce żyleta, stoki przygotowane, jak należy; wczoraj byliśmy w Wenecji-do zwiedzania pora idealna, zero tłumów...
Jest bosko. Szkoda, że w sobotę juz musze wyjeżdżać...
Miłych wakacji Ci życzę!

Napisz prosze po powrocie pare szczegółow odnośnie pobytu (warunki noclegowe , stoki , miejscowośc itp.) , ta miejscówka dośc atrakcyjna cenowo :D
Może uda sie jeszcze załapac w marcu a jak nie to warte przemyślenia na przyszły rok :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.01.2010 21:51

Guzior napisał(a):Limit taki jak w Unii, nie pamiętam w tej chwili....

Pomiedzy krajami członkowskimi UE można przewozić jednorazowo:
- 110 litrów piwa,
- 90 litrów wina
- 10 litrów wyrobów spirytusowych

Pomiędzy krajami UE a krajami trzecimi:
- wyroby spirytusowe o mocy objętościowej alkoholu powyżej 22 % - 1 litr lub alkohol i napoje alkoholowe o mocy objętościowej alkoholu nieprzekraczającej 22 % - 2 litry,
- wina niemusujące - 4 litry,
- piwo - 16 litrów,
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 22.01.2010 14:11

Piotrek_B napisał(a):
Guzior napisał(a):Limit taki jak w Unii, nie pamiętam w tej chwili....

Pomiedzy krajami członkowskimi UE można przewozić jednorazowo:
- 110 litrów piwa,
- 90 litrów wina
- 10 litrów wyrobów spirytusowych

Pomiędzy krajami UE a krajami trzecimi:
- wyroby spirytusowe o mocy objętościowej alkoholu powyżej 22 % - 1 litr lub alkohol i napoje alkoholowe o mocy objętościowej alkoholu nieprzekraczającej 22 % - 2 litry,
- wina niemusujące - 4 litry,
- piwo - 16 litrów,

Dzięki.
Opiekun działu zawsze na miejscu :D :D :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.01.2010 19:23

Kombinujemy z dojazdem, podobno o ile się sprawnie przebijemy do Wrocławia, to do Livigno pozostaje około 11h jazdy dosyć dobrze utrzymanymi drogami?
Nie powiem kuszą nas jednak również autostrady niemieckie... :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 25.01.2010 20:01

majeczka napisał(a):Kombinujemy z dojazdem, podobno o ile się sprawnie przebijemy do Wrocławia, to do Livigno pozostaje około 11h jazdy dosyć dobrze utrzymanymi drogami?

Jedź przez Niemcy, byle nie wladować sie do Monachium po 8-ej rano...
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 25.01.2010 20:16

FUX napisał(a):
majeczka napisał(a):Kombinujemy z dojazdem, podobno o ile się sprawnie przebijemy do Wrocławia, to do Livigno pozostaje około 11h jazdy dosyć dobrze utrzymanymi drogami?

Jedź przez Niemcy, byle nie wladować sie do Monachium po 8-ej rano...

Hmm, autostrady w Niemczech są dbst... Z Poznania co prawda trochę musimy nadrobić, jednak mam nadzieję, że ogólnie wyrównamy średnią... :wink: Dzięki FUX... :papa:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 29.01.2010 22:44

Przejrzałam wiele postów dotyczących Livigno i możliwych dojazdów. Przyznam, że jest kilka alternatywnych możliwości i nie do końca wiem na którą się zdecydować. Jadę do Livigno z Poznania. Myślałam że pojedziemy przez Berlin - Furth - Ulm - Laustenau - Szwajcaria (tunel) - Livigno. Problem w tym, że mój mąż wybrał trasę przez Monachium. Jednak tam prawdopodobnie tworzą się olbrzymie korki, czy w takim razie nie lepiej jest pojechać przez Ulm omijając Monachium, czy jednak szybciej przez Monachium i Innsbruck.
Czy ktoś z Was może mi w tej kwestii pomóc? :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 30.01.2010 07:07

majeczka napisał(a): mój mąż wybrał trasę przez Monachium. Jednak tam prawdopodobnie tworzą się olbrzymie korki, czy w takim razie nie lepiej jest pojechać przez Ulm omijając Monachium, czy jednak szybciej przez Monachium i Innsbruck.
Czy ktoś z Was może mi w tej kwestii pomóc? :papa:

W Monachium ZAWSZE sa korki lub w najlepszym razie wolniejsza jazda.
Kiedy jedziecie?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone