Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Narty 2008

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 15.11.2008 20:06

Rysio napisał(a):Wprawdzie nie Dolomity, ale hotel sprawdzony dwukrotnie przeze mnie i przez FUXa. http://www.gortani.it/pl/nonsoloterme.htm

Spieszę donieść, że w ferie miejsc niet....
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 14.01.2009 20:27

http://www.genziana.it
Położony 200 metrów od wyciągu na Sella Ronda zieloną, 500 m od pomarańczowej. Spokojny, cichy hotel w spokojnej i cichej wioseczce.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 28.01.2009 11:22

A ja poczatkiem marca do Livigno :hearts:

Czy mogłabym prosić o relacje Tych, którzy już odiwedzili to miejsce? Zależy mi na informacjach o stokach, o tym czy np. można na karnet kupiony w Livigno udać się do Bromio na jeden dzień i spróbowac tamtejszych tras, jak najlepiej dojechać, co warto zobaczyć (myślę o wieczorno - popołudniowym wypadzie do St. Moriz), czy w Livigno sa dobre trasy biegowe...

Będę wdzięczna za wszelkie informacje :D
Pozdrawiam.
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.02.2009 10:02

... czyżby nikt nie jeździł do Livigno...??? Jakoś nie chce mi sie w to wierzyć :mrgreen: Napiszcie coś, będę wdzięczna!
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 02.02.2009 11:04

Ja byłam w zeszłym roku w kwietniu w Livigno. Nie potrafię dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytania, ale...
Moje obserwacje:
Jechaliśmy z Bielska, wyjazd ok 5 rano, na miejscu byliśmy ok 16.00. Do Livigno wjeżdżaiśmy od strony tunelu - trzeba pamiętać, że go zamykają chyba ok 17.00 - po drodze pełno świstaków :lol: , co siedza i zawijają...
Apartament załatwialiśmy przez jakąś agencje, było miło, ale do skibusa mieliśmy ok 10 min. z buta, a w butach narciarskich nie było to przyjemne, więc w tym roku będziemy szukali bliżej centrum zakwaterowania.
Trasy na mottolino i carosello super!! Na mottolino jest snowpark. Tu i tu kanjpki z jedzeniem i piciem, a jedną nawet prowadzi baaaardzo sympatyczny i rozśpiewany Chorwat, który zna trochę polski :lol: (mottoliono), nie mam teraz mapek i nie pamietam nazw niestety :( .
Co do karnetów, to nie wiem jak to jest z Bormio, w Bormio byliśmy któregoś dnia na zwiedzaniu, zjechaliśmy z nart ok 15 i pojechaliśmy do Bormio, było cudnie, w kwietniu dzień jest już dłuższy, pięknie świeciło słonko, na którym się wygrzewaliśmy w kawiarnianych ogródkach, popijając kawkę :hearts:.
Pogoda nas lekko zaskoczyła, jak pisałam byliśmy w kwietniu, na freeski, wszyscy mówili o słońcu i topniejącym śniegu... Słońce owszem było :lol: , ale śnieg sypła jak głupi, był nawt taki dzień, że tylko ja +1 byliśmy na stoku, pracownicy jakoś dziwnie na nas patrzyli... 8O , widoczność do połowy nart...Reszta ekipy wybrała imprezowanie od rana, przy tanim alkoholu, jak barszcz :wink: .
Trzeba pamietać, że Włosi maja siesty, więc jak nie pójdziecie na narty, to nie ma co myśleć o spacerkach i zakupach w mieście..., sjesta chyba od 12.00.
Jedzenia w miście próbowaliśmy w różnych kanjpkach i pyło pysznie :D .
Codziennie "rano" kupowaliśmy świeże pieczywko, bułeczki, serki- mileiśmy taka ofiarę, co po nie goniła :twisted: .
Czy trasy biegowe, nie wiem, nie rzuciły mi sie w oczy...jak byłam na koniec roku w Austrii, to nie miałam watpliwości, że są, bo na biegówkach było całe mnóstwo ludzi i ich widziałam :idea: .

Tak czy inaczej Livigno polecam baaaardzo, baaaardzo gorąco :!: Dla mnie najważniejsze są trasy, ich przygotowanie i zróżnicowanie, a tam nie można narzekać, no i nie zapominaj o najtańszych perfumach, okularach przeciwsłonecznych i alkoholu :hearts:.
W tym roku znowu w kwietniu freeski :!: :lol: :lol: :lol:
Udanego pobytu życzę :!: :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 02.02.2009 18:29

Dzięki wielkie za opis!Widzę, że wyjazd był udany :D
Ja też się martwie o przygodtowanie tras na początku kwietnia (co by za miękko i wodnisto nie było) ale widzę, że niepotrzebnie :mrgreen: Marzy mi się słoneczko i lekki mrozik hihihih

My rezerowowaliśmy apartamenty na własną rękę z netu... zobaczymy na miejscu na ile udanie. Dość blisko centrum i blisko ski bus'a więc myślę, że będzie ok.

Co do tunelu - można znaleźć www gdzie jest pełny opis godzin/otwarcia tunelu w poszczegolne strony - ruch bywa w dwie strony Włochy <-> Szwajcaria ale i też w jedną stronę albo Włochy albo tylko Szwajcaria.... no i z tego co wyczytałam nie jest tanio :( a ptzy obecnym kursie euro cały ten wyjazd zrobił się dużo droższy :cry: :cry: :cry: A mialo być tak pięknie!!!

Ja bardzo chce pojechać na jeden dzień pojeździć w Bormio i wieczorkiem do St. Moritz :D oby tylko drog abyła przejezdna.

P.s.
Czy dobrze ustaliłam, że na ten odcinek Szwajcarki od granicy austryjackiej do tunelu nie ma konieczności kupowania winiety szwjcarskiej???Czy coś przeoczyłam?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 02.02.2009 18:45

Widzę, że coś w temacie się ruszyło...
Może do Livigno w przyszłym roku pojadę... 8)
marsylia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marsylia » 17.03.2009 09:42

Może ktoś ma sprawdzone namiary na apartamenty w Livigno :?:
Wyjazd w kwietniu :hearts:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 17.03.2009 22:15

A ja już wróciłam :D Bardzo mile miasteczko! Trasy dla każdego. Piękne krajobrazy :!: :!: :!:
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 17.03.2009 22:24

ally napisał(a):A ja już wróciłam :D Bardzo mile miasteczko! Trasy dla każdego. Piękne krajobrazy :!: :!: :!:

Może coś więcej? :papa:
ally
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ally » 18.03.2009 08:24

Hmmm, miasteczko jest pięknie położone, jest małe i przytulne, wszędzie blisko, autobusy (skibus) jeżdżą co chwilkę i wszędzie można się dostać bez większych problemów. Wyciągi położone są po dwóch stronach doliny, stoki mają różną trudność począwszy od przedszkoli śnieznych dla dzieci kończąc na trudnych trasach dla osób znających swoje umijętności i przede wszyskich potrafiących je dostosowac do panujących warunków ( niestety z przykroscią stwierdzam, że wiele osób nie tyle przelicza swoje możliwosci co nie uwzględnia obecności innych na stoku wychodząc z założenia " przecież widzicie, ze jadę, więc uważajcie" :roll: ). Śniegu pod dostatkiem, więc Ci którzy wybierają się na free ski w kwietniu napewno nie będą narzekac na jego brak. W czasie mojego pobytu - mimo, że to marzec i włochy - słońce swieciło zaledwie 2 i 1/2 dnia a w pozostałym okresie wiatr, śnieg i niejdednokrotnie słaba widoczność. W ciągu dwóch dni zamknieta była część tras i wyciągów z powodu wiatru i dużego opadu śniegu... mnie to akurat nie ostraszyło bo zamieniłam narty na deske a duża ilość śniegu i deska to jest to :D

Jak dla mnie dojazd jest bardzo dobry bo jadąc z Katowic drogi dwupasmowej brakuje wyłącznie na odcinku Brno - Znojmo i dalej do autostrady na Linz plus za Landekiem niestety już górskimi odcinakim drogi w Austrii i Szwajcarii ale to naprawde niewiele jak na odelgłość 1100 km.

W razie pytań chetnie odpowiem :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.01.2010 16:43

ally napisał(a):Hmmm, dojazd jest bardzo dobry bo jadąc z Katowic drogi dwupasmowej brakuje wyłącznie na odcinku Brno - Znojmo i dalej do autostrady na Linz plus za Landekiem niestety już górskimi odcinakim drogi w Austrii i Szwajcarii ale to naprawde niewiele jak na odelgłość 1100 km. W razie pytań chetnie odpowiem :D

Jak długo jechałaś?
Jak w aktualnej chwili wygląda sytuacja z tunelem munt la schera?
Czy ruch jest wahadłowy, czy też dalej odbywa się w określonych godzinach?
Czy macie również jakieś szczególne wskazania co należy z sobą zabrać do Livigno, oprócz nart i dobrego humoru?:papa:

Podobno ceny w sklepach również nie odbiegają od naszych?
Guzior
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Guzior » 21.01.2010 17:51

majeczka napisał(a):
ally napisał(a):Hmmm, dojazd jest bardzo dobry bo jadąc z Katowic drogi dwupasmowej brakuje wyłącznie na odcinku Brno - Znojmo i dalej do autostrady na Linz plus za Landekiem niestety już górskimi odcinakim drogi w Austrii i Szwajcarii ale to naprawde niewiele jak na odelgłość 1100 km. W razie pytań chetnie odpowiem :D

Jak długo jechałaś?
Jak w aktualnej chwili wygląda sytuacja z tunelem munt la schera?
Czy ruch jest wahadłowy, czy też dalej odbywa się w określonych godzinach?
Czy macie również jakieś szczególne wskazania co należy z sobą zabrać do Livigno, oprócz nart i dobrego humoru?:papa:

Podobno ceny w sklepach również nie odbiegają od naszych?

Byłem w Livigno od 12 do 19 grudnia 2009r. I powiem Ci tak. Ja z Jaworzna jechałem przez Niemcy i w Twoim przypadku jeżeli jesteś z Poznania lub okolic to nawet bym się nie zastanawiał nad inną opcją trasy bo po co kupować jeszcze winietę na Czechy. Ja jechałem na Monachium dalej na Insbruk, Landek. Wyjechałem z domu ok 5 rano przed tunelem byłem przed 17. Prawie 1300 km w mniej niż 12 godzin z trzema przerwami po drodze. Ruch w tunelu odbywa się wahadłowo. Przed tunelem jest taki niby parking na który jeżeli jest kolejka to musisz wjechać. A tam to już kto silniejszy i sprytniejszy ten wcześniej z niego wyjedzie. Płacisz za tunel już po jego przejechaniu. Cena za przejazd 15 E nie zapomnij kupić od razu biletu powrotnego jeżeli masz zamiar wrócić tą samą drogą. Zapłacisz wtedy 25 euro. Rabat niby nie duży bo 5 E ale 5,5 eurasów kosztuje np. litr Smirnova. Ceny w sklepach nie dużo wyższe od tych u nas. Oprócz taniego jak barszcz alkoholu. Perfumy praktycznie w tych samych cenach jak na bezcłówce w Znojmo. A co zabrać ?? Zależy co preferujesz. Jeżeli masz zamiar stołować się w knajpkach których są niezliczone ilości to kasę. A jeżeli masz zamiar coś pichcić to już Sama musisz zdecydować.
Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Mam nadzieję że odpowiem bo wszystko jeszcze świeżutkie w pamięci :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 21.01.2010 18:22

Guzior napisał(a):Przed tunelem jest taki niby parking na który jeżeli jest kolejka to musisz wjechać. A tam to już kto silniejszy i sprytniejszy ten wcześniej z niego wyjedzie.

Ceny w sklepach nie dużo wyższe od tych u nas.

Jeżeli masz zamiar stołować się w knajpkach których są niezliczone ilości to kasę. A jeżeli masz zamiar coś pichcić to już Sama musisz zdecydować.

Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania to pisz. Mam nadzieję że odpowiem bo wszystko jeszcze świeżutkie w pamięci :D

Dziękuję Guzior, :D :D :D nie ukrywam, że trochę mnie zaskoczyłeś tą sprytnością na parkingu, ale cóż siła wyższa...
Skoro ceny w sklepach nie są dużo wyższe niż u nas myślę, że na bieżąco można dokonywać zakupów typu pieczywo, nabiał już na miejscu? Słyszalam, że w samym centrum jest market?
Wynajmujemy apartament, więc czasami mogę też popichcić, wzorem Cro... :wink: :lol:
Co jednak ciekawego polecasz z kuchni włoskiej, podobno pizza 4-5 euro?
Może również któryś z wyciągów upodobałeś sobie szczególnie?
A tak w ogóle jakie masz wrażenia i odczucia z samego Livigno? :papa:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 21.01.2010 18:26

majeczka. Jedź do Arta Terme i hotelu gortani http://www.gortani.it/polacco/Nostre%20offerte%20pl.htm
. Livigno sobie podaruj. To ostatnio mekka Polaków, podobnie, jak Makrska.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone