Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Najlepsza trasa z Wawy do Makarskiej

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 24.07.2007 16:43

Mam dużą prośbę. Wybieram się do makarskiej i potrzebuję najlepszej trasy. oczywiście autostrady wchodzą w grę bo chcę dojechać jak najszybciej. Wyjazd z Wawaki będzie w godzinach wieczornych.

Wiem, że dla części jest to banalny temat, ale dla mnie jest to ważne. Interesują mnie sprawdzone trasy wraz z czasem podróży.

Dzięki za pomoc :) :):):)
dede
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) dede » 24.07.2007 16:50

Sporo juz na ten temat napisano ale... Duże znaczenie ma dzień tygodnia w jaki bedziesz jechał, najgorzej jest piatek - sobota. Ja wyjeżdżałem w poniedziałek wieczorem i przez całą trasę luz, poza Wiedniem, gdzie natężenie ruchu było wieksze. Jechałem Cieszyn, Mikulov/CZ/,Wiedeń i dalej przez Słowenię do Cro. Czas jazdy moim zdaniem zależy od liczby i czasu postojów, no i oczywiście prędkości. :roll:
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 24.07.2007 17:31

Jakby przejazd wypadl w weekend to nie wiem czy szybciej nie bedzie przez zachodnie Wegry zamiast Austrii i Slowenii bo przez Maribor sie bardzo korkuje. No i w weekend moze lepiej ominac tunele na autostradzie stara droga przez Plitvice bo przed tunelami tez sie korkuje.
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 25.07.2007 16:53

wiem, ze było już sporo o tym, ale chciałabym poznać w miarę dokładnie trasę, którą mam jechać. a jak do tej pory to znalazłam raczej ogólnikowe info. już raz jechałam ze znajomymi, ale wtedy jechaliśmy przez góry - dodatkowo zwiedzając. niestety tym razem nnie mam aż tyle wolnego i dlatego zależy mi na szybkim dojeździe.

będę wyjeżdżała we wtorek 14 sierpnia koło godziny 20. Co do prędkości to nie należe do osób, które jadą zgodnie z ograniczeniami - szczególnie na autostradzie :)

dzięki za wyrozumiałość i mam nadzieję na wyczerpujące info z Waszej strony :D
pozdrowionka
krzemian
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzemian » 25.07.2007 20:05

Witaj,
Ja jechałem z Wawy tak:
"katowicką" do Bielska Białej, z BB drogą nr. 69 do Żywca a z Żywca tym samym numerkiem do Zwardonia na przejście graniczne. Potem do Cadca potem do Zilina i dalej do Bratysławy autostradą D1. Spanie w Trnawie przed Bratysławą. Następnego dnia obwodnica Bratysławy i kierunek na Wiedeń, przejście graniczne z Austrią i zaraz skręciłem na drogę nr 50, potem nr 10 i znowu droga numer 50 w kierunku Eisenstadt (na mapie trochę to zakręcone ale uwierz, że jedziesz po znakach bez większego problemu). Nie dojeżdzając do Eisenstadt skręcasz w lewo na S31 (znaki wielkie - nie przegapisz) i dalej kierujesz się do A2. Wjeżdzasz na A2 i dalej na Graz, Maribor, Zagrzeb, Split. Jak dalej od Splitu to chyba nie trzeba tłumaczyć. Większość trasy po autostrady lub dwu-pasmówki. Ja przejechałem z Wawy do Splitu tą trasą w niecałe 20 godzin (bez szaleństw, tak do 140km/h max). Jak będziesz jechać w nocy i odrobinę szybciej to myślę, że w 17-18 godzin do Splitu dojedziesz. Do Makarskeij no cóż, jeszcze ze dwie godziny doliczyć chyba trzeba.
Pozdro
donia2
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) donia2 » 25.07.2007 20:38

Dokładnie tak jak napisał ... krzemian....

Przemyśl kiedy maksimum ludzi udaje się nad morze i kiedy wraca. Wtedy odpuść sobie i jedź odwrotnie od większości. Korki wówczas będą ale w odwrotnym kierunku. :D

Od Bratysławy do Wiednia masz obwodnicę dalej autostradę (Graz) jedziesz sobie jak chcesz (albo szybko albo wolno) - Maribor.

Węgry - odpadają całkowicie - bez dyskusji.

Lepiej jechać autostradą i czuć się "europejczykiem" niż klekotać sie po jakiś zadupiach.

Autostrady (wiadukty, tunele, mosty) mają swój urok i swoją moc. Zresztą zobaczysz że warto za nie zapłacić - jest za co!

Nawet (wyjątkowo) jak są korki przed tunelami - to są zabezpieczone przez Policję i czekania nie ma więcej niż godzine. Nawet warto zrobic przerwę w podróży i odpocząć.
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 26.07.2007 09:59

Dzięki wielkie za wyjaśnienia.

Czytałam że za Splitem zrobili autostradę i z tamtąd jest kolo 20 km do Makarskiej normalą drogą. Mam nadzieję że jak będę jechała w nocy to korków nie będzie.

Co do uroków autostrad to wiem doskonale, bo kilkakrotnie jechałam do Włoch przez Austrię. Fakt, że jak się dojeżdza do tunelu i widzi tą górę nad sobą to robi wrażenie :)
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 26.07.2007 16:52

krzemian napisał(a):Spanie w Trnawie przed Bratysławą. ......Jak będziesz jechać w nocy i odrobinę szybciej to myślę, że w 17-18 godzin do Splitu dojedziesz. Do Makarskeij no cóż, jeszcze ze dwie godziny doliczyć chyba trzeba.
Pozdro

co do tych 17-18 godzin - to rozumiem, że wliczałeś w ten czas wspomniany nocleg w Bratysławie, czy tak?
mario5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario5791 » 26.07.2007 17:34

twister07 napisał(a):Dzięki wielkie za wyjaśnienia.

Czytałam że za Splitem zrobili autostradę i z tamtąd jest kolo 20 km do Makarskiej normalą drogą.

Potwierdzam w 100%. Wróciłem 13/07/07 z Makarskiej tą austradą do Warszawy. Jadąc autostrdą jedź do końca aż do zjazdu na Makarską.
twister07
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) twister07 » 26.07.2007 18:17

dzięki wielkie za info.

a możesz mi powiedzieć ile zajął ci dojazd? i którą traską?
Danka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Danka » 26.07.2007 18:29

twister07 napisał(a):wiem, ze było już sporo o tym, ale chciałabym poznać w miarę dokładnie trasę, którą mam jechać. a jak do tej pory to znalazłam raczej ogólnikowe info. już raz jechałam ze znajomymi, ale wtedy jechaliśmy przez góry - dodatkowo zwiedzając. niestety tym razem nnie mam aż tyle wolnego i dlatego zależy mi na szybkim dojeździe.

będę wyjeżdżała we wtorek 14 sierpnia koło godziny 20. Co do prędkości to nie należe do osób, które jadą zgodnie z ograniczeniami - szczególnie na autostradzie :)

pozdrowionka

pamiętaj , że 15 sierpnia to święto , i to nie tylko u nas , w Chorwacji również , w związku z tym mogą być korki na autostradzie...

ja byłam w Chorwacji 25 czerwca / to ich święto narodowe/ na plaży ludzi przybyło , a i w radiu podawali , że tunele Mala Kapela i Sveti Rok stoją..., korek na bramkach w Zagrzebiu...
mario5791
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mario5791 » 26.07.2007 18:52

twister07 napisał(a):dzięki wielkie za info.

a możesz mi powiedzieć ile zajął ci dojazd? i którą traską?

Niestety dojazd do Chorwacji wymyśliłem sobie inaczej, mianowicie dojechałem do Rijeki, stamtąd promem do Splitu nocą i rano ze Splitu ostatnie 60km do Makarskiej.

Natomiast zpowrotem Jechaliśmy zajeżdżając na Plitwickie (3h czasu z Makarskiej do Plitwickich) Z plitwickich dojechaliśmy do granicy HR/SLO w jakieś 3,5-4h. Była to jakaś 24 w nocy. Potem w Słowacji byliśmy ok 7-8 w Zylinie ( w tym 2h postoju po drodze). Z Zyliny nie jechaliśmy prosto do polski tylko zajechaliśmy na gorące źródła - Tatralandię - to niedaleko.
Poza tym nasz czas nie był dobry bo nie mogliśmy jechać swoim tempem 140-150km/h na autostradzie- mieliśmy maruderów na ogonie w drugim aucie. Tak więc czasowo nie pomogę bo nie było to bezpośrednio do polski i dość powoli.
Ale myślę, że skoro ja jechałem autostradą zachacając Plitwickie i wyszło mi 3h+3,5 do granicy HR/SLO to normalnie powinno to zająć 4,5-5h. Następnie do granicy PL jakieś 7-8h i do Warszawy katowicką 5h-6h. Nam samej jazdy powrotnej wyszło 20h wliczajac Plitwickie i Tatralandię ( w tym 2h postojów). Myślę, że bezpośrednio jadąc zamknął bym się w 15h jazdy z Warszawy do Makarskiej.
Jeżeli chcesz być np na 9 w Makarskiej wyjedź z Warszawy o 17-18. Trasa Warszawa-Częstochowa-B.Biała-Cieszyn-Cadca-Zilina-Bratysława-Wiedeń-Gratz-Maribor-Zagrzeb-Makarska. Ja byłem drugi raz i wracałem z pamięci mając te punkty.
Pozdrawiam.
Marcin2131
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin2131 » 26.07.2007 20:07

Danka napisał(a):
twister07 napisał(a):wiem, ze było już sporo o tym, ale chciałabym poznać w miarę dokładnie trasę, którą mam jechać. a jak do tej pory to znalazłam raczej ogólnikowe info. już raz jechałam ze znajomymi, ale wtedy jechaliśmy przez góry - dodatkowo zwiedzając. niestety tym razem nnie mam aż tyle wolnego i dlatego zależy mi na szybkim dojeździe.

pozdrowionka

pamiętaj , że 15 sierpnia to święto , i to nie tylko u nas , w Chorwacji również , w związku z tym mogą być korki na autostradzie...

ja byłam w Chorwacji 25 czerwca / to ich święto narodowe/ na plaży ludzi przybyło , a i w radiu podawali , że tunele Mala Kapela i Sveti Rok stoją..., korek na bramkach w Zagrzebiu...

Witam, mam pytanie właśnie w związku ze świętem 15 sierpnia - miałem wyjeżdżać we wtorek wieczorem, tak, zeby byc na miejscu ( gdzieć w ok. Makarskiej, jeszcze nie wiem gdzie ) w środek popołudniu. Może lepiej wyjechać w takim razie na spokojnie w środę popołudniu, nie będzie się stało w korkach. Będę w czwartek rano, pozostanie tylko szybko znaleźć kwaterę i na plażę?
Toranaga
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Toranaga » 29.07.2007 12:19

donia2 napisał(a):Od Bratysławy do Wiednia masz obwodnicę dalej autostradę (Graz) jedziesz sobie jak chcesz (albo szybko albo wolno) - Maribor.

Węgry - odpadają całkowicie - bez dyskusji.

Lepiej jechać autostradą i czuć się "europejczykiem" niż klekotać sie po jakiś zadupiach.

A ja wolę przejechać spokojnie przez Węgry i po 3,5h być w Chorwacji (od wjazdu na Węgry) bez korków i kolejek na granicach, niż po europejsku stać w kolejkach i korkach.
stafid
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) stafid » 29.07.2007 21:47

a ja suwam w soboty tyle że po 25 VIII i korki mam gdzieś :lol:
trasa to katowicką do cieszynka na frydek mikulov(czasami znojmo) wieden graz maribor karlovac i dalej jako sobie kto życzy. Jeżdżę jako kierowca sam bez spania po drodze.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone