Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 21:01

Janusz Bajcer napisał(a):
chesjowisz napisał(a):,,Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana.
Jure zove, Boban viče, evo mene poglavniče!
Na vrh gore , u logoru Francetića.
U logoru Jure sjedi, svojoj vojsci on besjedi.
Jure zove, Boban viče, hej viteže Francetiću.
Tvoja bojna čuva Liku, biser zemlje, našu diku.
Evo zore, evo dana, evo bojne Imočana.
Oj Ustaše braćo mila, duboka je voda Drina.
Drinu treba pregaziti, i Srbiju zapaliti.
Kad je Drinu pregazio, u nogu je ranjen bio.
On ne viče ajme meni, već on kliče za Dom spremni!
Za Dom spremni, za slobodu, Hrvatskome svom narodu.''

i tańczymy w kółeczku i spiewamy razem 8)

Andrzeju - przyznaję, że nie mogę pochwalić biegła znajomością chorwackiego w mowie i piśmie, więc skoro zamieściłeś tu dwa kontrowersyjne teksty piosenek, to mam wielką prośbę - czy możesz zamieścić tekst dwóch innych piosenek: "Ivane Pavle II" i "Necu izdat ja" :?:

Och Janusz a po zamieszczać tekst Ivane Pavle II.
Jak pomyślisz kto u nas najwięcej gada o Bogu,Ojczyżnie i Papieżu to domyślisz się reszty.Z góry Treberića spalmy Serbię w imię Boga.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 21:08

slapol napisał(a):Jeśli natomiast chodzi o frustratów od lat obrażających wielu ludzi na forum, ciągnacych pod wieloma nickami dyskusje tylko po to, żeby komuś dop.....ć, to życzę im przede wszystkim zdrowia. Życzę absolutnie szczerze...bo zdrowi ludzie zachowuja się normalnie.
Konwersację z takimi postanowiłem zakończyć kilkanaście miesięcy temu i do tej pory się tego trzymam....WAM też radzę tak uczynić.

Lubisz pozory i tzw.dobrą zabawę.Ale nie głoś tego w imię MPT.
Bo to niesmaczne.Frustracie. :D
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 21:16

chciałem też zuważyć ,że nick matkaboska istnieje od 1.03. i jakoś to nie przeszkadzało do tej pory miłośnikom MPT :wink: :D
ale to pewnie wpływ poety i barda :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 21:16

Temat jest bardziej gorący niż myślałem.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 21:18

Leszek Skupin napisał(a):Temat jest bardziej gorący niż myślałem.

o matko boska :D wgłębiłeś się w temat ,znaczy w teksty MPT :wink:
i gorąco Ci się zrobiło :D
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 19.03.2007 21:19

I pomyśleć że wątek zaczął się tak miło, sympatycznie i niewinnie 8O
Mogło tak zostać ... :idea:
No dobrze - Marko śpiewał "Jasenovac ...", śpiewał też "Ivane Pavle II", "Neću izdat ja" ,śpiewał też wiele piosenek o miłości - nie tylko do Ojczyzny. Można go lubić , można nie lubić - każdy ma prawo wyboru przecież ! Nie lubicie - nie słuchajcie i nie drwijcie z tych którzy lubią i słuchają , nie drwijcie z samej muzyki i artysty który ją wykonuje :!: Naprawdę taka wymiana zdań jest konieczna ? :roll:
Ja wiem po sobie że jak się już przekonasz do muzyki MPT to zostaje z tobą na dobre :)
pozdrav :papa:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 21:25

drusilla napisał(a):No dobrze - Marko śpiewał "Jasenovac ...", śpiewał też "Ivane Pavle II",pozdrav :papa:

Coś takiego ! Czyli spiewał jednak ,,Jasenovac''.A te o miłości to tylko dodatek ,bo te z innego narodu można zgwałcić i upokorzyć i spalić.A te teksty o Papieżu to po co ?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 21:27

chesjowisz napisał(a):

Napisałem to bez większych emocji, ale Andrzeju widzę, że w Tobie Marko wzbudza dość duże emocje. Mnie się najzwyczjeniej w świecie podoba jego melodyka nie wnikam w teksty.

P.S. Wydaje mi się, że powinieneś napisać "o Matko Boska" chyba, że wzywasz kobietę, która występuje pod nickiem "matkaboska" ;)

Pozdrav :papa:
Ostatnio edytowano 19.03.2007 21:56 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 21:31

Leszek Skupin napisał(a):
chesjowisz napisał(a):

Napisałem to bez większych emocji, ale Andrzeju widzę, że w Tobie Marko wzbudza dość duże emocje. Mnie się najzwyczjeniej w świecie podoba jego melodyka nie wnikam w teksty.

P.S. Wydaje mi się, że powineineś napisać "o Matko Boska" chyba, że wzywasz kobietę, która występuje pod nickiem "matkaboska" ;)

Pozdrav :papa:

Tobie polecam Severinę.Będzisz miał rzeczywiście gorący temat.
A o matceboskiej mogłeś napisać 1.03. ,a nie teraz w tłumie. :D
I baw się w rytm palenia Serbów i mordowanych dzieci w Jasenovacu.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 19.03.2007 21:38

chesjowisz napisał(a):Tobie polecam Severinę.Będzisz miał rzeczywiście gorący temat.
A o matceboskiej mogłeś napisać 1.03. ,a nie teraz w tłumie. :D
I baw się w rytm palenia Serbów i mordowanych dzieci w Jasenovacu.

Nie zamierzam się bawić w rytmie żadnego palenia nikogo.
Pytam poważnie, bo nie wiem i nie musisz urządzać palenia mnie na stosie. Kto, lub co to jest Severina. :?:
Andrzej, naprawdę nie wszyscy wiedzą tyle co Ty.

Z szacunkiem Leszek.
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 19.03.2007 22:11

nie wiedzieć czemu przypomina mi sie wątek DYPLOM na tymże forum -czytając Andrzeja J,a już myślałem ze ci trochę przeszło jednak nienawiśc do pewnej grupy forumowiczów wzieła górę -nie potrafiłes sie powstrzymać i kilku nie wtajemniczonych wcale nie wie że MPT to tak na prawde tylko pozór -dla ciebie
bez wyrazów szacunku Pietro
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 22:43

chesjowisz napisał(a): Och Janusz a po zamieszczać tekst Ivane Pavle II.
Jak pomyślisz kto u nas najwięcej gada o Bogu,Ojczyżnie i Papieżu to domyślisz się reszty.Z góry Treberića spalmy Serbię w imię Boga.

Och Andrzeju :wink: bardzo mi przykro, że nie chcesz zamieścić tych tekstów.
Są dwie możliwości, albo ich nie masz - albo masz, a wybrałeś tylko te teksty pasujące do Twojej oceny MPT , i nie chcesz innych zamieścić, bo mogą zaburzyć tą ocenę.
Jeśli nie możesz spełnić tej prośby, to może w takim razie odniesiesz się do tego artykułu zamieszczonego kilka stron wcześniej
http://www.prawy.pl/?action=print&dz=fe ... 756&subdz=
Czy autor pisze prawdziwy życiorys MPT, czy też nie, a jak nie - to co jest tam nieprawdą :?:

Ps. I może jeszcze taka sama prośba do Kaśki/Kasi :wink: i Bożenki- jako osób mieszkających na stałe w Cro, aby również w paru zdaniach odniosły się do treści zawartych w artykule pisanym przez Polaka - prawda tam czy fałsz :?:
Ostatnio edytowano 19.03.2007 23:33 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
ratko
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ratko » 19.03.2007 23:14

tak sobie siedzę i czytam... niektóre posty i nie da się nie zauważyć , matkobosko... hesjowiuszu, czy jak ci tam - że cię zazdrość drąży od środka że nie jedziesz na koncert i że nie możesz nawet choć przez chwilę mieć zludzenia, że ktoś cię zabierze... bo towarzystwo jest super, choć niektórzy znają się tylko z forum. Wedlug mnie nie chodzi tu o muzykę, teksty czy poglądy lecz o to że masz problem ze sobą ... rozdwojenie jaźni... a może roztrojenie :lol: Zastanów się proszę i daj spokój normalnym ludziom cieszyć się chwilami, które im sprawiają przyjemność... :D
Pozdrawiam wszytskich Forumowiczów i Ciebie także hesjowiszu choć nie wiem dlaczego...
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 19.03.2007 23:29

Maciej napisał(a):Czy naprawdę przeczytałaś to co napisałem ??? Nigdzie Cię nie atakowałem a zarzut braku kultury odnosi się TYLKO i WYŁĄCZNIE do Twojego nicka a nie Twoich poglądów na MPT czy na kogokolwiek i cokolwiek.

odnośnie nicka to mam podobne odczucia co Maciej -niesmaczne
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 20.03.2007 09:48

Temat miał być informacją o koncercie...

Mój stosunek do Marko jest powszechnie znany...
...bo gdyby nie ruszała mnie jego muzyka ...to czy jechałbym ponad 1600km do Posusje na koncert
...miesiąc po tym jak wróciłem z wakacji w Cro...
...bo pokazuję ludziom jego muzykę...nie nie zmuszam (no może czsem :wink: ) w końcu każdy ma swój gust
... bo robię sobie (i kilku innym) "Thompsonowe" koszulki
...bo jadę do Frankfurtu i ...zaprosiłem na wyjazd innych
...bo poprostu zwyczajnie w świecie Jadran, Velebit, Ludzie, Słońce, Split, Dubrownik, Peljeszac, Żuljana, Hajduk żarełko, muzyka....i Marko są dla mnie kawałkami tej samej układanki ..która nazywa się Moja Chorwacja..

Kopać się z koniem nie mam zamiaru...kiedyś próbowałem...potem inni też, i teraz znajdą się tacy co chętnie by mu ...dołożyli...ale po co..
w sumie to tylko można mu dziękować bo gdzie się pojawi...oglądalność wzrasta... ludzie potrzebują sensacji...plotek...i tak zwanej extremy...wtedy czują się dobrze... mają czym żyć

Jeśli chodzi o Marko i jego powiązania z Ustaszami...
tak napewno tak...były w jego życiu takie epizody
jak chociażby koncert w Osjeku, czy powitanie piłkarzy ręcznych
Pragnę tu tylko nadmienić że te dwa utwory o które tu biega nie są autorstwa Marko...to stare ustaszowskie pieśni, które śpiewał nie tylko Thompson.. i tu się zgodzę są przegięciem...

Eksterminacja ludności jakiejkolwiek nacji, wyznania...jest godna potępienia, nie gloryfikacji... wojna to straszny czas...kiedy budzą się demony...i jak pokazuje nam historia, przybierają one różne wdzianka, czasem był to krzyż, czasem brunatne, czarne, czerwone barwy...nie ma reguł są szaleńcy.

...i jeszcze wracając do Twórczości Marko...analizując o czym śpiewa...
a więc...miłość, umiłowanie kraju, duma, martyrologia, wojna, przyjaciele,
fakt jest też o paleniu serbskiej wioski...tyle że tu proponowałbym nie wyrywać wersu z całości...tekstu...bo jest to manipulacja
ale nawet jeśli...to co z tego...... On tam żył, to na jego kraj napadli, to On miał karabin w ręku, to jego przyjaciele ginęli...

...a jak to u nas bywało...
film "zakazane piosenki"... ...może ktoś pamięta tekst..."siekiera motyka..." jak to było z tą tłustą świnia co to rozłożyła się na polskiej krainie..że niby co my mieliśmy z nią zrobić???

z mojego punktu siedzenia...
nie lubię polityki..a znajomych mam z różnych stron barykady, skrajnych, lewaków, punków, anarchistów, apolitycznych skinheadów, ale i prawicowych skins, kiboli, hooligansów...no i oczywiście "ustaszy" z Cro.pl
co z tego...z każdym z nich mogę pogadać i wypić piwo... ale nie będę rozmawiał o polityce ...i koniec

Tyle tylko że w tym wątku miało być o muzyce...

Bruno.

Ps.

1. mb...mnie nie obraża Twój nik...a Twoje poglądy...i wiedza w temacie muzycznym...jasno dają do zrozumienia że obracałaś się (obracasz) w światku undergroundowym... :D pozdrawiam

2. Na pytanie dlaczego Platon mnie nie lubi...postaram się odpowiedzieć w innym wątku

3. i to jest mój tysięczny post...po prawie 5 latach bycia tu...amen
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone