Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.07.2009 09:13

mkm napisał(a):Za niedlugo nazwy niektórych polskich miast będą dwujęzyczne ... To normalne... każdy będzie mógł wtedy posługiwać się taką nazwą , jaka mu odpowiada ... Tak się już dzieje na Opolszczyżnie i na Suwalszczyżnie . Nie widzę w tym nic złego .

Przecież nie o tym piszę :!:
Nie można rozumować w sposób..."koleś z kraju Ustaszy...nie ma prawa zajmować się tekstami patriotycznymi czy pisaniem w taki sposób o najeźdźcy, z którym walczył na froncie z karabinem w ręku...".
Równie dobrze ŻADEN Niemiec czy Rosjanin nie ma prawa mówić o miłości do swojej Ojczyzny, bo przecież jedni mieli ponad półwieku temu Hitlera, a drudzy Stalina 8O :twisted:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 27.07.2009 09:38

co MTP myśli na temat "Prezydent Chorwacji"

A propos: Za dom spremni!

The salute Za dom - spremni! (trans. For home - ready!), is a Croatian salute. It was used during the Second World War by the Ustaše movement, as their equivalent of the Nazi Sieg Heil

8O
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 27.07.2009 10:05

claude napisał(a):
Bardzo zgrabne - koles z kraju ustaszy, ktorzy wymordowali w czasie IIWS 600 tys. Serbów, 60 tys. Żydów i 26 tys. Cyganów. Okrucieństwo Ustaszów przerażało nawet Niemców, którzy – zdarzało się – rozbrajali chorwackie oddziały, powinien 3 razy sie zastanowic zanim komus przylepi etykiete czetnika. Lepiej zeby sobie znalazl jakis mniej patriotyczne tematy do spiewania

Nie masz się czym ekscytować? Przecież MPT to takie chorwackie "siekiera, motyka, piłka, szklanka..." tylko z patriotycznym zadęciem. Minie jeszcze 30 lat, a ten będzie z geriatryka dalej wzywał do nakopania Serbom do dupy.
Po prostu gość nie ma o czym więcej śpiewać. Gdy ludziom w końcu znudzi się słuchanie o wojnie, śmierci i wiecznej tułaczce biednego żołdaka, to MPT odejdzie tam, gdzie jego miejsce - do najniższej szuflady muzycznego archiwum Chorwacji...

Pozdrawiam
Rafał
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 27.07.2009 10:40

Moze zle sformulowalem swojego posta, nie mialem zamiaru wkladac kija w mrowisko , nie jestem wielkim znawca mocno jednak pogmatwanych dziejow na Balkanach, lubie i Chorwatow i Serbow (zeby nie bylo ;-) ) , czytajac tlumaczenie tej piosenki jakos przez moment sobie wyobrazilem jak jakis ukrainski wykonawca spiewa o bandytach z AK , zapominajac o UPA (Ukraincow tez lubie ). Myslalem, ze czasy czetnikow i ustaszy juz przykryla kurtyna milczenia i ze nie wywoluje sie tego wilka z lasu.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 19.12.2022 17:09

Nie, to nie dla "Złotej Łopaty".

Mundialowy OT został zamknięty, Mundial też.
Janusz Bajcer "zasugerował" temat o MPT, więc skorzystam z niego.

Zacznę od usera "marekkowalak"
marekkowalak napisał(a):Co do "Lijepa li si" - jakiś pseudodziennikarzyna z Polsatu nakręcił aferę, w artykule podpierając się zdaniem.... serbskiego politologa. To tak jakby Goebbelsa spytać czy hymn Izraela jest obraźliwy. Każdy w miarę ogarnięty człowiek mający elementarną wiedzę na temat Bałkanów wie, o co chodzi w tej piosence i nikomu nie kojarzy się ona faszystowsko czy w ogóle obraźliwie dla kogokolwiek.

Jasmin Mujanović (dr w specjalizacji Bałkanów) - ur. Sarajevo:
There are people such as myself who identify very strongly as being Bosnian but not necessarily identify very much with any one particular ethnic group, if at all.

Sanimir Resic (docent studiów bałkańskich):
urodzony w 1964 r. w Splicie w Chorwacji, jest szwedzkim historykiem i urzędnikiem uniwersyteckim pochodzenia chorwacko-włoskiego i bośniackiego.

Dyskusji z userem marekkowalak o "elementarnej wiedzy na temat Bałkanów" rozwijać nie będę, lecz zakończę ją słowami anakina:
"rozmowa z tobą (na ten temat) jest jak ze ślepym o kolorach".

@Janusz Bajcer
Janusz Bajcer napisał(a):Wg mnie autor artykułu nie zna tekstu piosenki "Lijepa li si", a jeśli zna to zwyczajnie pisze bzdury.
Tekst piosenki jest przetłumaczony na forum >>> Spis.
I nie musiał znać.
Autor onetowego artykułu przytoczył wypowiedzi w/w ekspertów od Bałkanów. To od nich wyszły te "bzdury".
Swoimi słowami przedstawił tylko Perkovića i jego zespół.
A jeśli chodzi o interpretację tekstu tej piosenki, no cóż, jakoś bardziej ufam im. Jako "tubylcy" chyba mają większe o tym pojęcie.

@anakin
anakin napisał(a):(...) bo odpowiedzi na pytanie się oczywiście nie doczekam. Najprościej rzucić g.. w wentylator i schować się do szafy.
Moją odpowiedzią będzie prościutkie pytanie (dwa pytania):
czy dasz radę - powiedzmy w 48 godzin -
1. wykazać, że sugerowałem, iż ktoś jest faszystą?
2. wykazać, że "życzyłem" (nawet w cudzysłowie) komuś "spadnięcia samolotu"?

Jak to było?
"Twarde dowody", nie wydumane interpretacje.
Inaczej będzie to zwykłe "rzucanie g.. w wentylator",
które jak widzisz, już zadziałało. Iluż userów podchwyciło "faszystów" i "samolotowe życzenia".
Mechanizm jest mi znany, obawiam się, że wielu innym nie. Dlatego zwracam na to uwagę.

Jak ślicznie został przemilczany "serbski politolog" (to akurat rewelacja od marekkowalak),
nawet nie przemilczany, a wręcz:
amatus1 napisał(a):Zgodzę się z Tobą

I całkiem serio: zamiast na ilość, postaw na jakość.
(książek)

I tak ogólnie to zostawię to z mottem:
"Wehret den Anfängen"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2022 18:34

boboo napisał(a):I tak ogólnie to zostawię to z mottem:
"Wehret den Anfängen"

Početak - Początek

Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo.

Na początku stworzył światło
i człowieka tak, aby był jego obrazem:
"Ewo władaj ziemią sprawiedliwie"

Najpierw człowiek był dobry,
był obrazem i okazją(?) Boga,
wszystko, dopóki nie zechciał więcej.

Na swego brata podniósł rękę,
splądrował ziemię, chwycił za miecz,
oszukał swego Ojca i zanurzył(?) w grzech

Deszcze padają, pola rodzą, dzieci marzą
Bóg nas nie opuścił.

I odtąd człowiek zdradza Boga,
wszędzie wojny i narkotyki,
ziemia jest zagubionym światem.

Kłócą sie narody i rasy,
i fałszywi prorocy ogłupiają tłumy.
Dzieci, wiara, ciało - sprzedaje się wszystko.

Onegdaj człowiek był tylko myśliwym,
a teraz zabija bliźnich za pieniądze.
Napada i kradnie, sieje w świecie strach.

Bóg nas nie opuścił.

Twoje słowa straciły znaczenie (?),Boże,
dla tego, co diabłem żyje pod skórą.
Nie wiedzą co łaska, ani co skrupuły.

A ja nie chcę żyć w tym grzechu,
nie chcę takiej drogi dla naszych dzieci.
E, może moja piosenka poprawi ten świat!

Obronimy miłość, ona wszystkim potrzebna,
przebaczenie i nadzieja są darami z nieba.
Spójrz w oczy swemu Stworzycielowi!

Bóg nas nie opuścił.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 19.12.2022 23:33

boboo napisał(a):..........

Dyskusja z Tobą jest jak zapasy z takim jednym zwierzątkiem w błocie.... :roll:
Nie mam na to czasu, ani ochoty.
Więc wybacz, ale nie będę Cię karmił.
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 21.12.2022 07:47

Janusz Bajcer napisał(a):Početak - Początek (...)
Januszu, tekst ładny, aż wzruszający.
Jak widok jakiegoś miłego pana klęczącego z naręczem kwiatów i łzami w oczach...

A kilka dni później rozmowa na komisariacie:
- i znowu podbite oko. dlaczego pani go wpuściła, przecież się umawialiśmy
- ale on przeprosił, przyniósł kwiaty i obiecał, że już nie będzie
:?

Bez polityki z mojej strony, tylko "sucha", bez komentarza, wypowiedź pewnej pani poseł w Bundestagu:
"jeśli tak kiwacie potakująco głowami i bijecie brawo przy słowach: Wehret den Anfängen,
to dlaczego w parlamencie zasiadają przedstawiciele AfD?
Dlaczego - jeśli wtedy winni byli Żydzi - dziś winni są uchodźcy?
"
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.12.2022 19:25

boboo napisał(a):
Janusz Bajcer napisał(a):Početak - Początek (...)
Januszu, tekst ładny, aż wzruszający.

I na tym pozostańmy :lol: bo w pozostałej części postu nie widzę związku z tematem wątku. :papa:
boboo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) boboo » 22.12.2022 05:36

Odnoszę wrażenie, że chyba nie do końca zrozumiałeś ten zwrot: "Wehret den Anfängen".
Translator daje: "Oprzyj się początkom" :roll:
Jednak ten idiom ma znaczenie mniej/więcej takie:
"wyrywaj chwasty, gdy tylko rozpoznasz je po kiełkach".
Zapożyczony z poezji greckiej "na potrzeby" powojennych Niemiec.
Jak najbardziej pasujący do tematu wątku "... czy nacjonalista".
Może teraz i podane przykłady staną się jaśniejsze?
Bo to zawsze od maleńkich kroczków się zaczyna.
Takich małych, w oczach wielu (a nawet większości) tak nieistotnych, że można machnąć ręką.
I machasz, machasz...
Coraz częściej widzisz, że sąsiedzi i znajomi nie tylko machają, ale sami robią małe kroczki...
Aż po jakimś czasie słyszysz brzęk szyb i widzisz płomienie w domostwach tych "winnych".
A może i balkon jakiegoś sąsiada zabrzęczy, bo odważył się nie machać...
:twisted:
I żadna "rajska muzyka" tego nie wybieli.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.12.2022 21:38

anakin napisał(a):
boboo napisał(a):..........

Dyskusja z Tobą jest jak zapasy z takim jednym zwierzątkiem w błocie.... :roll:
Nie mam na to czasu, ani ochoty.
Więc wybacz, ale nie będę Cię karmił.

Również nie zamierzam dawać satysfakcji głównemu zadymiarzowi tego forum, więc z boboo dyskutować na jego "pseudoargumenty" wysuwane i interpretowane jak mu się podoba dyskutować nie zamierzam. Tym bardziej że dziś swoim kolejnym wpisem pokazał, że nie ma pojęcia o zależnościach etnicznych w krajach byłej Jugosławii, więc też nie ma za bardzo pola do dyskusji.

Tak więc boboo - jeśli chcesz dalej sobie bić pianę, to poszukaj takich, którzy będą chcieli to z tobą robić. Ja mam lepsze rzeczy do roboty i mądrzejsze rzeczy do poczytania niż twoje "teorie" z gatunku Edyty Górniak
Poprzednia strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone