Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.12.2007 22:39

turan napisał(a):
Turan - zapomniałeś dodać ten fragment

Janusz,
nie zapomniałem, nie chciało mi się przeklepywać wszystkiego.
Wydawało mi się, że wybrane przeze mnie fragmenty oddają sens artykułu.
Prawdę mówiąc, nie sprawdziłem, czy ten artykuł jest dostępny w sieci. Jeżeli tak, to najlepiej przeczytać oryginał w całości. Ja cytowałem z wydania papierowego.

PozdraV

Mówisz - masz :wink:

A co do organizacji żydowskich , to Marko broni się zamieszczoną wcześniej piosenką

E moj narode

Artysta nie za bardzo przejmuje się nagonką tych organizacji, więc w piosence "E, moj narode" wyznaje wręcz prowokacyjnie: Już od czasów Chrystusa/ Diabelskie siły się trudzą/ By zadać nam klęskę/ Antychryści i masoni/ Komuniści, oto oni [...] Weźmy w swe ręce los i szczęście/ Bo dłużej tak nie mogę i nie chcę"

:papa:
Ostatnio edytowano 24.12.2007 09:00 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.12.2007 08:48

funman napisał(a):http://www.rp.pl/artykul/9145,78934.html
Coś ten link nie chce działać :wink: .

Rzeczywiście.News debilny na maxa,gdybym nie wiedział o kogo chodzi pomyslałbym że to jakiś nawiedzony skinhead przyjezdża do Australii :wink: .

Wreszcie ktoś tego rasistę Thompsona nauczy tolerancji, Australia ma w tej dziedzinie bogate doświadczenie, Aborygeni mogli by coś więcej na ten temat powiedzieć ;)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.12.2007 09:00

zawodowiec napisał(a):Poza forum mam nadzieję że też się w końcu spotkamy, np. zagramy w jakimś meczu :)

Zagrasz pewnie z południowcami :wink:

zawodowiec napisał(a):
Wesołych Świąt dla Ciebie i wszystkich dyskutantów! :D

Również wszystkiego dobrego życzę, spokoju i prawdziwie rodzinnych Świąt
:)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 24.12.2007 09:10

Janusz Bajcer napisał(a):
A co do organizacji żydowskich , to Marko broni się zamieszczoną wcześniej piosenką

E moj narode

Tak na marginesie koncert na Maksymirze zrobiony z takim rozmachem a akustyk był chyba z Serbii (dywersant) :twisted: :wink:
Już słuchając tego na żywo w narodni.hr zastanawiałem się jak można tak spieprzyć nagłośnienie. W porównaniu do znacznie mniejszego koncertu w Frankfurcie (hala) to ktoś naprawdę dał tu ciała, tego się nie da słuchać.
komaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 15.02.2008 21:32

Myślę, że popularność Thompsona wśród Chorwatów jest dla tego państwa problemem w odniesieniu i w relacjach z innymi krajami, nie tylko sąsiadującymi. Historia ostatnich stu lat dla narodów zamieszkujących tą część Bałkanów jest przesycona okrucieństwami i wzajmenymi antagonizmami. Są takie zdarzenia w historii, z którymi polemizować nie bardzo wypada, zbrodnie Ustaszy to rzecz oczywista, a ich rozmiar i okrucieństwo przerażają. Mając na względzie lata czterdzieste ubiegłego wieku można dopiero próbować oceniać lata dziewięćdziesiąte. Jedynym sposobem na rozwój i stabilizację jest wzajemne poszanowanie narodów, które z różnych względów mieszkają na tym samym terenie. Tylko w ten sposób Chorwacja, czy Serbia ma szansę na normalność. W takich krajach powinno być zdecydowanie większe wyczulenie na jakiekolwiek przejawy ksenofobii, czy też nacjonalizmu. Niestety patrząc na wydarzenia polityczne na Bałkanach mam czasami wrażenie, że nacjonalizm wygrywa.
MWN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MWN » 21.02.2008 11:24

Maciej napisał(a):Tak jest Kasiu w Splicie nawet 40 tys. tych przystrzyżonych było ;) a we Frankfurcie będzie pewnie z 15 tys. sami faszyści.
Ahhh ta polityczna poprawność...

A to fryzjerzy mieli co robić-:)) Ale skąd ich tylu wzięli?
sablewski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sablewski » 26.02.2008 12:48

Witam, jestem nowy na tym forum. Przyznam, że zaintrygowała mnie muzyka Thompsona. trafiłem tutaj szukając tłumaczeń jego piosenek.
Nie ukrywam, że taki "patriotyczny-rock" frapuje mnie. Widze, że znajde tutaj osoby zarówno podzielające moje zdanie, jak i mającuch przeciwne, pozdrawiam.
sablewski
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) sablewski » 26.02.2008 13:15

I tak, korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy moglibyście mi coś polecić do czytania, coś właśnie o najbardziej kontrowersyjnym okresie w XX wiecznej historii Chorwacji, o II wojnie światowej?
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 26.02.2008 13:40

sablewski napisał(a):I tak, korzystając z okazji mam jeszcze jedno pytanie. Czy moglibyście mi coś polecić do czytania, coś właśnie o najbardziej kontrowersyjnym okresie w XX wiecznej historii Chorwacji, o II wojnie światowej?

wpisz: drugi svjetski rat na prostoru Hrvatske
na http://www.pogodak.hr
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 12.07.2009 18:59

THOMPSON: BOJNA CAVOGLAVE
THOMPSON: BOJOWNICZA CAVOGLAVE

Za dom spremni.
ZA KRAJ ODDANI
U zagori, na izvoru rijeke Cikole
W ZAGORZE, PRZY ŻRÓDLE RZEKI CIKOLA
Stala braca da obrane nase domove
STANEŁA BRAĆ BY OBRONIĆ NASZE DOMY
Stala braca da obrane nase domove
STANEŁA BRAĆ BY OBRONIĆ NASZE DOMY

Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braca svi
STOI CHORWAT PRZY CHORWACIE, JESTEŚMY BRAĆMI WSZYSCY
Necete u Cavoglave dok smo zivi mi
NIE DOJDZIECIE DO CAVOGLAV PÓKI ŻYJEMY
Necete u Cavoglave dok smo zivi mi
NIE DOJDZIECIE DO CAVOGLAV PÓKI ŻYJEMY

Tuce tompson, kalasnjihov, a i zbrojevka
BIJE TOMPSON, KAŁASZNIKOW, A I ZBROJEWKA
Baci bombu goni bandu preko izvora
RZUCAJ BOMBE,WYGNAJ BANDĘ POZA ŻRÓDŁO
Baci bombu goni bandu preko izvora
RZUCAJ BOMBE,WYGNAJ BANDĘ POZA ŻRÓDŁO
Korak naprije puska gotovs i uz pijesmu svi
KROK NAPRZÓD, BROŃ PRZYGOTUJ I Z PIOSENKĄ WSZYSCY
Za dom braco za slobodu, borimo se mi
ZA KRAJ SWÓJ, ZA WOLNOŚĆ, WALCZYMY MY
Za dom braco za slobodu, borimo se mi
ZA KRAJ SWÓJ, ZA WOLNOŚĆ, WALCZYMY MY

Cujte srpski dobrovoljci, bandochetnici
USŁYSZCIE SERPSCY OCHOTNICY, BANDO CZETNIKÓW
Stici ce vas nasa ruka i u Srbiji
SIĘGNIE WAS NASZA RĘKA I W SERBII
Stici ce vas bozja pravda to vec svatko zna
SIEGNIE WAS BOSKA SPRAWIEDLIWOŚĆ, TO JUŻ WSZYSCY WIEDZĄ
Sudit ce vam bojovnici iz Cavoglava
OSĄDZAĆ WAS BĘDĄ WOJOWNICY Z CAVOGLAVA
Sudit ce vam bojovnici iz Cavoglava
OSĄDZAĆ WAS BĘDĄ WOJOWNICY Z CAVOGLAVA
Slusajte sad poruku od svetog Ilije
USŁYSZCIE TERAZ SŁOWA ŚWIĘTEGO ELIASZA
Necete u Cavoglave niste ni prije
NIE PRZYJDZIECIE DO CAVOGLAV, NIE BYLIŚCIE TU PRZEDTEM
Necete u Cavoglave niste ni prije
NIE PRZYJDZIECIE DO CAVOGLAV, NIE BYLIŚCIE TU PRZEDTEM

Oj Hrvati, braco mila, iz Cavoglava
OJ CHORWACI,BRACIO UKOCHANA, Z CAVOGLAVA
Hrvatska vam zaboravit nece nikada
CHORWACJA W TEGO NIGDY NIE ZAPOMNI
Hrvatska vam zaboravit nece nikada
CHORWACJA W TEGO NIGDY NIE ZAPOMNI
Nece nikada, nece nikada, nece nikada
NIGDY NIE BĘDZIECIE, NIGDY NIE BĘDZIECIE,NIGDY NIE BĘDZIECIE
kjedi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kjedi » 12.07.2009 19:58

Andrzeju-to o szwedzkim najeździe?
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 12.07.2009 21:00

Nie o szwedzkim, bo nie ma tu słowa o Babiniczu, słowo bojna nie znaczy Babinicz :)
Ale na poważnie - mnie bardziej pasowało by tłumaczenie : Waleczna Cavoglave
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 26.07.2009 19:30

Cujte srpski dobrovoljci, bandochetnici
USŁYSZCIE SERPSCY OCHOTNICY, BANDO CZETNIKÓW

Bardzo zgrabne - koles z kraju ustaszy, ktorzy wymordowali w czasie IIWS 600 tys. Serbów, 60 tys. Żydów i 26 tys. Cyganów. Okrucieństwo Ustaszów przerażało nawet Niemców, którzy – zdarzało się – rozbrajali chorwackie oddziały, powinien 3 razy sie zastanowic zanim komus przylepi etykiete czetnika. Lepiej zeby sobie znalazl jakis mniej patriotyczne tematy do spiewania
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2009 20:54

Zanim napiszesz taki tekst może zadaj sobie trochę trudu i poczytaj w jakim czasie i okolicznościach powstał ten utwór.
Gadanie typu "koleś z kraju Ustaszy..." to mniej więcej taki poziom, jakby napisać..."Niemcy wymordowali kilka milionów Polaków, a jakiś koleś dalej Szczecin nazywa Stettinem"...czujesz taką metodologię rozumowania :?:
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 26.07.2009 21:24

Za niedlugo nazwy niektórych polskich miast będą dwujęzyczne ... To normalne... każdy będzie mógł wtedy posługiwać się taką nazwą , jaka mu odpowiada ... Tak się już dzieje na Opolszczyżnie i na Suwalszczyżnie . Nie widzę w tym nic złego .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 25
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone