Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 22.12.2007 22:57

zawodowiec napisał(a):
Maciej napisał(a):Mógłbyś podać konkrety co do tego koncertu, kiedy i gdzie ? Nie przypominam sobie żeby Marko w ostatnich latach grał ten kawałek

http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=178032
http://www.index.hr/vijesti/clanak.aspx?id=178979
To było w 2002 czyli wcale nie tak dawno.

Maciej napisał(a):a z zachowaniem fanów nie przesadzajmy, odpowiedzialności zbiorowej jeszcze nie wprowadzono. Trudno żeby Thompson był odpowiedzialny za wszystko co jego fani mówią i robią czy wypisują w internecie.

Zgadza się, trudno żeby za wszystkich odpowiadał. Ale tu nie mówimy o fanach tylko o samym Marku. Okazuje się że jeszcze 5 lat temu sam "założył tą koszulkę z Pavelićem" :)

A to wcześniejsze pytanie...
zawodowiec napisał(a):No więc jeśli ci w koszulkach z Che Guevarą to lewicowa swołocz, to kim według Ciebie był/jest Marko?

...zadałem żeby Cię sprowokować do pomyślenia że świat ma jednak więcej kolorów niż tylko czarny i biały. W końcu sam też lubię MPT pod względem muzycznym a i coś w jego przekazie też dla siebie czasem znajduję :)

Maciej napisał(a):zupełnie inna bajka to odbiór Pavelica w samej Chorwacji, nie jest tak jednoznaczny. Akurat Chorwatów aż tak bardzo bym nie potępiał za sympatyzowanie z nim, podobnie jak niektórych Kubańczyków za milość do Che Guevary.
Nie zmienia to jednak mojej oceny obydwu panów.

Znowu się zgadzam, bo świat nie jest czarno-biały. Tak samo jak doskonale rozumiem wydźwięk np. tego tekstu (w końcu muszę go przetłumaczyć). Co nie zmienia mojej oceny ekipy Milosevića.

Nie zgadzam się z porównywaniem Marko Prekovica z Che Guevarą i nazywaniem lewicowców swołoczą.
To przecież jakaś durnota zupełna.
Kasiasty Perkovic i ideowy Che Guevara to dwa różne światy. :D
Może różnica między nimi subtelna :wink: ,ale jest.
Rozumiem czytając twoje posty Macieju, że ty z Panów i Szlachty i ,że przekonania lewicowe są dla ciebie związane ze swołoczą.Dziwne ,wiele kapitalistycznych krajów ma rządy lewicowe i ludzie w nich żyjący mają się dobrze.
No ale ,może komuniści zabrali ci budkę z piwem ,albo dywan... więc teraz piszesz pierdoły.
:D
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 22.12.2007 23:32

Maciej napisał(a):Dla Polski wrogami zawsze były i bedą Niemcy i Rosja ale to nie oznacza że mamy nie lubić Niemców i Rosjan.

Mam nadzieję,że nie będą.A myślę,że moja nadzieja się spełni gdy przestaniemy żyć przeszłością.Bo historię trzeba znać,a nie nią żyć.
Pozdrawiam przedświątecznie.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 22.12.2007 23:42

Wojan z ust mi to wyjąłeś tylko zapomniałem o tym napisać dyskutując o MPT :)

AndrzejJ. - tu akurat porównywaliśmy Che Guevarę i Ante Pavelića. Marko występował w roli "noszącego koszulkę" :)

AndrzejJ. napisał(a):Kasiasty Perkovic i ideowy Che Guevara to dwa różne światy. :D

Ideowy fanatyk czasem bywa gorszy niż wszystko inne. Ci co się wysadzają w powietrze zabierając ze sobą przechodniów też to robią w imię idei.

Pewien nauczyciel na pożegnalnym spotkaniu po maturze, w burzliwym roku 1990, doradził nam żebyśmy nie podążali fanatycznie i ślepo za żadną ideą - białą, czerwoną, biało-czerwoną, brunatną, zieloną ani żadnego innego koloru. Bardzo fajny belfer był, zawsze miał na pieńku z dyrekcją bo był za bardzo niezależny. Dodam że zawsze był przeciw komunie.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.12.2007 01:09

mirko napisał(a):
bład No.1
wiekszosć chorwatow, pragnie i marzy-lepszy standard zycia

bład No.2
symbolem Chorwacji sa:
Nikola Tesla, Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička(Nobel Prize winners)

bład No.3
Chorwacja juz tyle lat po wojnie. Wojnie w Chorwacji probujemy zapomnieć.

bład No.4
dzisiejszy HDZ, to nie ten HDZ z okresu wojny

bład No.5
nie kochaja swoj kraj tylko ci, ktorzy spiewaja(dla pieniedzy)

P.S.
M.P. wogole nie widać na HRT i koncertach harytatywnich

Pozwól mirko, że troszkę popolemizuję :wink:

ad1.
lepszego standardu życia pragnie nie tylko większość Chorwatów, inne narody również :lol:

ad.2
skoro wymienieni przez Ciebie Chorwaci są symbolem Chorwacji, to tak jest bo Ty jako Chorwat wiesz to najlepiej..

Chociaż akurat Tesla był Serbem i i swe osiągnięcia mógł rozwinąć w Ameryce (i może właśnie dlatego mamy dziś radio i telewizję)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Vladimir Prelog urodził się w Sarajewie (czyli Bosniak ?) i przyjął obywatelstwo szwajcarskie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Prelog

Jedyny Chorwat to Leopold Ružička urodzony w Vukovarze, ale też żyjący w Szwajcarii

http://pl.wikipedia.org/wiki/Leopold_Ru%C5%BEi%C4%8Dka

Czyli to bardzo "stare symbole" i nie tak do końca chorwackie

Ale jeśli chodzi o MPT, to jest nowym symbolem Chorwacji w dziedzinie muzyki, choć może nie dla wszystkich Chorwatów, bo to kontrowersyjny artysta.
Macie wielu piosenkarzy czy piosenkarki, których można uznać za symbole muzyki chorwackiej.

ad.3
Ty jako mieszkaniec Istrii jesteś w tej szczęśliwej sytuacji, że ten region waszego kraju szaleństwo wojny domowej szczęśliwie ominęło.
Byłem trzy razy na Istrii i śladów wojny nie widziałem. Za czasów Tity ten region był lepiej finansowany w stosunku do innych regionów, odwiedzali i odwiedzają go nadal bogaci turyści z Niemiec i Włoch, więc dlatego poziom życia na Istrii jest najwyższy w Chorwacji.

ad.4
W tym punkcie za mało znam język chorwacki aby polemizować :cry:
Ale mam pytanie - czy obecna HDZ wygrała ostanie wybory i stworzyła rząd czy też jest jakaś koalicja u władzy podobnie jak u nas :?:

ad.5
Wiem mirko, że lubisz Olivera Dragojevica (ja też :lol:) mam dużo jego piosenek i słucham go na przemian z innymi wykonawcami.

Lijeoa bez duše

Powiedz mi - czy Oliver i inni piosenkarze, piosenkarki nie śpiewają dla pieniędzy. Każdy obecny artysta czerpie finansowe korzyści ze swojego śpiewania i ja nie widzę nic w tym złego.

Ps.1
Popularność artysty nie wynika z tego, że występuje w państwowej telewizji. U nas artysta kabaretowy Jan Pietrzak też do telewizji nie był zapraszany ale był bardzo popularnym artystą w swoim gatunku działalności rozrywkowej.

A MPT czasem na HRT występuje :wink: :lol:

Przykład 1

Przykład 2

HRT transmituje też jego koncerty

E moj narode

Ps.2
Mirko - znalazłem też w polskim internecie taką informację:

"Marko Perković swoją twórczość traktuje jako misję. Chce nieść rodakom płomień wiary i patriotyzmu. Nie tylko poprzez swoją niezwykłą muzykę. Za prywatne pieniądze buduje obecnie kościół i stadion w rodzinnej wiosce Cavoglave. Chętnie występuje też charytatywnie."

Wiesz coś więcej na ten temat - prawda to czy fałsz :?:

Wesołych Świąt Mirko :papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.12.2007 10:39

Janusz Bajcer napisał(a):
mirko napisał(a):
bład No.1
wiekszosć chorwatow, pragnie i marzy-lepszy standard zycia

bład No.2
symbolem Chorwacji sa:
Nikola Tesla, Vladimir Prelog i Lavoslav Ružička(Nobel Prize winners)

bład No.3
Chorwacja juz tyle lat po wojnie. Wojnie w Chorwacji probujemy zapomnieć.

bład No.4
dzisiejszy HDZ, to nie ten HDZ z okresu wojny

bład No.5
nie kochaja swoj kraj tylko ci, ktorzy spiewaja(dla pieniedzy)

P.S.
M.P. wogole nie widać na HRT i koncertach harytatywnich

Pozwól mirko, że troszkę popolemizuję :wink:

ad1.
lepszego standardu życia pragnie nie tylko większość Chorwatów, inne narody również :lol:

ad.2
skoro wymienieni przez Ciebie Chorwaci są symbolem Chorwacji, to tak jest bo Ty jako Chorwat wiesz to najlepiej..

Chociaż akurat Tesla był Serbem i i swe osiągnięcia mógł rozwinąć w Ameryce (i może właśnie dlatego mamy dziś radio i telewizję)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikola_Tesla

Vladimir Prelog urodził się w Sarajewie (czyli Bosniak ?) i przyjął obywatelstwo szwajcarskie.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Prelog

Jedyny Chorwat to Leopold Ružička urodzony w Vukovarze, ale też żyjący w Szwajcarii

http://pl.wikipedia.org/wiki/Leopold_Ru%C5%BEi%C4%8Dka

Czyli to bardzo "stare symbole" i nie tak do końca chorwackie

Ale jeśli chodzi o MPT, to jest nowym symbolem Chorwacji w dziedzinie muzyki, choć może nie dla wszystkich Chorwatów, bo to kontrowersyjny artysta.
Macie wielu piosenkarzy czy piosenkarki, których można uznać za symbole muzyki chorwackiej.

ad.3
Ty jako mieszkaniec Istrii jesteś w tej szczęśliwej sytuacji, że ten region waszego kraju szaleństwo wojny domowej szczęśliwie ominęło.
Byłem trzy razy na Istrii i śladów wojny nie widziałem. Za czasów Tity ten region był lepiej finansowany w stosunku do innych regionów, odwiedzali i odwiedzają go nadal bogaci turyści z Niemiec i Włoch, więc dlatego poziom życia na Istrii jest najwyższy w Chorwacji.

ad.4
W tym punkcie za mało znam język chorwacki aby polemizować :cry:
Ale mam pytanie - czy obecna HDZ wygrała ostanie wybory i stworzyła rząd czy też jest jakaś koalicja u władzy podobnie jak u nas :?:

ad.5
Wiem mirko, że lubisz Olivera Dragojevica (ja też :lol:) mam dużo jego piosenek i słucham go na przemian z innymi wykonawcami.

Lijeoa bez duše

Powiedz mi - czy Oliver i inni piosenkarze, piosenkarki nie śpiewają dla pieniędzy. Każdy obecny artysta czerpie finansowe korzyści ze swojego śpiewania i ja nie widzę nic w tym złego.

Ps.1
Popularność artysty nie wynika z tego, że występuje w państwowej telewizji. U nas artysta kabaretowy Jan Pietrzak też do telewizji nie był zapraszany ale był bardzo popularnym artystą w swoim gatunku działalności rozrywkowej.

A MPT czasem na HRT występuje :wink: :lol:

Przykład 1

Przykład 2

HRT transmituje też jego koncerty

E moj narode

Ps.2
Mirko - znalazłem też w polskim internecie taką informację:

"Marko Perković swoją twórczość traktuje jako misję. Chce nieść rodakom płomień wiary i patriotyzmu. Nie tylko poprzez swoją niezwykłą muzykę. Za prywatne pieniądze buduje obecnie kościół i stadion w rodzinnej wiosce Cavoglave. Chętnie występuje też charytatywnie."

Wiesz coś więcej na ten temat - prawda to czy fałsz :?:

Wesołych Świąt Mirko :papa:

Polakom trudno zrozumieć ze na Bałkanach, narodowosć jest zwiazana z wiarom.
Tesla, kiedys w Americi powiedza:
"Jestem dumny na serbsko pochodzenie i chorwacka ojczyzne"
Jezeli ktos urodził sie w Sarajewie, nie znaczy ze jest Bosniakem(Bosniak=Muzłumanin). Bosnia to stara ojczyzna Chorwatow.
Zgadzam sie, lepiej powiedzieć:
M.P. jest symbolem muzyki Ch niz M.P. jest smbolem Ch.
Istra jest bogaty region tylko dlatego bo sa ludzie pracowici.
Jestem fanem K. Krawczyka, od chorwackich muzykantow podoba mi sie Let 3(bo sa zwariowani).
To prawda ze M.P. buduje koscioł i stadion w Čavoglave ale według mnie to tylko patriotyzm lokalny a nie charytatywnie dzieło(przeciez sa głodni i chorzy w Chorwacji)

Sretan Božić i Nova godina uz puno zdravlja i veselja
Mirko
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 23.12.2007 15:29

Mirko...
Na temat Marko mam zupełnie inne zdanie.Mogę się domyślać Twoich poglądów....
Wiele razy mówisz,że nie rozumiemy specyfiki bałkańskiej itp. Mówisz,że MPT nie daje na cele charytatywne...potem jak ktoś wykazał,że daje (co nie jest niczyim obowiązkiem), mówisz,że daje, ale tylko lokalnie:)

Wiele razy temat tutaj poruszany..więc trudno bić po raz kolejny pianę.Domyślam się,że mieszkając w Holandii pewnie bys był za zakazaniem mu śpiewania....

Sorry, ale jakoś nie widzę obiektywizmu w twojej ocenie MPT. Tak jak nie widzę w ocenie,że "Istria jest bogata, bo tylko tam sa ludzie pracowici".....A może raczej dlatego,że blisko są Włochy, Austria , Niemcy....i stąd ten region jest dużo bardziej rozwinięty????
trudno żeby Chorwacja była bogata przy granicy z Czarnogórą.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 23.12.2007 16:26

Ja tylko daje swoje opinie, moze przecientny Chorwat mysli inaczej.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 23.12.2007 16:27

Koleżeństwo wie jak podnieść człowiekowi ciśnienie przed świętami ale co tam.
Po pierwsze nie jestem z panów i szlachty ale z rodziny, w której zawsze szacunkiem darzono pracę i ciężko na swój dobrobyt pracowano. Wszelkiej maści lewicowe ustroje, nawet te z odcieniem demokracji zawsze żerowały na tych którzy ciężko pracowali obdarowując tych którym pracowac chciało się mniej. Najlepszy przykład to patologia społeczna w Skandynawii, gdzie w takiej Finlandii gówniarze kończyli szkoły średnie, dostawali od Państwa mieszkania i zasiłki nie robiąc nic-tak było jeszcze w czasach moich studiów gdy miałem dobry kontakt z wieloma tzw. niezależnymi zespołami głownie z FIN, jeździli sobie po Europie grając hardcore albo punka i chlejąc wódę a podatnicy fundowali im tę zabawę. Wielu wychwala pod niebiosa Skandynawie dla mnie to komletnie patologiczny i antyspołeczny ustrój.
Drugi powód by nie darzyć sympatią lewicy to historia XX wieku i morderczych reżimów socjalizmu narodowego i komunizmu.
Wojan rozumiem Twoje dobre chęci też chciałbym , zeby było inaczej ale to nie my (Polska) w tej grze rozdajemy karty-ostatni przykład gazociągu bałtyckiego jest chyba najlepszym tego przykładem.
Zawodowiec dla mnie 5 lat to jednak dość długi czas, ufam że Marko zweryfikował w tym czasie swoje poglądy na temat może nie całego państwa Ustaszów ale przynajmniej ich zbrodni. Dla mnie one są bezdyskusyjne. Co do reszty Twojego posta, wybacz mimo, że bardzo szanuje to co robisz na tym forum, nie znamy się na tyle być wystawiał recenzje mojego światopoglądu i robił mi akademicki wykład na temat odcieni rzeczywistości. Będzie okazja to kiedyś pogadamy osobiście bo via forum chyba się nie rozumiemy, w każdym razie mocno spłycasz sens moich wypowiedzi. Mniejsza z tym.
Mirko NA szczęście mieszkańcy Istrii ostatnie wojny na Bałkanach podobnie jak my oglądali tylko w tv, sam też piszesz o wielonarodowym społeczeństwie, trudno się więc dziwić że u Was Marko jest mniej popularny, tym bardziej, że odwołuje się do wydarzeń/przeżyć, które Waszym udziałem nie były. Zaprzeczyłeś separatyzmowi ale wielokrtotnie widziałem plakaty i czytałem też o jakimś tworze politycznym Istryjski Ruch Narodowy czy coś w tym guście (nazwy nie pomnę). To zresztą normalny odruch bogatego (vide północne Włochy), nie dziwię się ani nie potępiam.
Pozdravki
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.12.2007 16:44

Maciej, ani nie miałem zamiaru Ci podnosić ciśnienia, ani recenzować Twojego światopoglądu, ani też robić akademickich wykładów, napisałem tylko parę swoich osobistych przemyśleń. Nie uważam żebym miał monopol na rację, myślę tylko że podyskutować zawsze można. Poza forum mam nadzieję że też się w końcu spotkamy, np. zagramy w jakimś meczu :)
Wesołych Świąt dla Ciebie i wszystkich dyskutantów! :D
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 23.12.2007 21:17

Witajcie,
Broń Boże, nie chcę nikomu podnosić ciśnienia, Thompson jest mi obojętny - nie interesuję się nim i jego twórczością.
Ale czytając wczorajszą/dzisiejszą (22-23 grudnia) "Rzeczpospolitą" trafiłem taki artykulik:

"Australia poucza artystę"

"Oskarżony o antysemityzm Marko Perković "Thompson", piosenkarz chorwackiej grupy rockowej, otrzymał wizę do Australii, ale będzie musiał wysłuchać szkolenia na temat tolerancji i australijskiej wielokulturowości.
Jak napisał australijski dziennik "The Age", przeciwko przyjazdowi Perkovicia zaprotestowała żydowska organizacja B'anai B'rith. Jej rzecznik Manny Waks podkreślił, że piosenkarz znany jest z antysemickich wypowiedzi i wychwalania prohitlerowskiego reżimu ustaszów w Chorwacji podczas II wojny światowej. On sam i jego zespół Thompson mają już z tego powodu zakaz wjazdu do Holandii." Podpis - p.k.

Tuż obok, na tej samej stronie artykuł Piotra Kowalczuka p.t.:

"Włoscy wypędzeni chcą pieniędzy od Słowenii i Chorwacji"
Autor pisze m. innymi:
"Wysiedleni 60 lat temu z Jugosławii Włosi liczą, że zniesienie granic ułatwi im odzyskanie majątków", i dalej "Związek Włoskich Wypędzonych z Istrii, Rijeki i Dalmacji zakończył piątkowe obchody zniesienia granicy między Włochami a Słowenią marszem milczenia i wrzuceniem do morza wieńca laurowego. W ten sposób chciał uczcić włoskie ofiary czystek etnicznych przeprowadzonych przez partyzantów, a potem reżim Tito.
Wypędzeni, nazywani esuli, żądają teraz od Słowenii i Chorwacji zwrotu majątku lub godziwego odszkodowania..."
Na końcu artykułu autor pisze:

"Traktat pokojowy podpisany przez Włochy w Paryżu w 1947 r., na mocy którego ogromna część Istrii, Rijeka i Dalmacja przeszły w posiadanie Jugosławii, stwierdzał, że państwo włoskie powinno zapłacić Jugosławii kontrybucję, a następnie Jugosławia powinna zapłacić włoskim wypędzonym.
Według różnych szacunków tereny te opuściło 200 - 300 tysięcy Włochów. Do diś nie otrzymali ani grosza. Po rozpadzie Jugosławii zobowiązania przejęły Chorwacja i Słowenia, ale strona włoska odmawia przyjęcia wynegocjowanej kiedyś kwoty 110 milionów dolarów, licząc , że wynegocjuje więcej.
Trudno się dziwić oburzeniu Słoweńców i Chorwatów. Żaden Włoch nie został ukarany za 200 tysięcy ofiar woskiego faszyzmu w Jugosławii ani za 20 lat bezwzględnej italizacji Istrii i Dalmacji, zamknięcie szkół, wycofanie słowiańskich języków z urzędów z koniecznością zmiany nazwisk nawet na nagrobkach."

Tyle niedzielnej prasówki z Cro w tle.

PozdraV
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 23.12.2007 21:29

turan napisał(a):Witajcie,
Broń Boże, nie chcę nikomu podnosić ciśnienia, Thompson jest mi obojętny - nie interesuję się nim i jego twórczością.
Ale czytając wczorajszą/dzisiejszą (22-23 grudnia) "Rzeczpospolitą" trafiłem taki artykulik:

"Australia poucza artystę"

"Oskarżony o antysemityzm Marko Perković "Thompson", piosenkarz chorwackiej grupy rockowej, otrzymał wizę do Australii, ale będzie musiał wysłuchać szkolenia na temat tolerancji i australijskiej wielokulturowości.
Jak napisał australijski dziennik "The Age", przeciwko przyjazdowi Perkovicia zaprotestowała żydowska organizacja B'anai B'rith. Jej rzecznik Manny Waks podkreślił, że piosenkarz znany jest z antysemickich wypowiedzi i wychwalania prohitlerowskiego reżimu ustaszów w Chorwacji podczas II wojny światowej. On sam i jego zespół Thompson mają już z tego powodu zakaz wjazdu do Holandii." Podpis - p.k.

Tuż obok, na tej samej stronie artykuł Piotra Kowalczuka p.t.:

"Włoscy wypędzeni chcą pieniędzy od Słowenii i Chorwacji"
Autor pisze m. innymi:
"Wysiedleni 60 lat temu z Jugosławii Włosi liczą, że zniesienie granic ułatwi im odzyskanie majątków", i dalej "Związek Włoskich Wypędzonych z Istrii, Rijeki i Dalmacji zakończył piątkowe obchody zniesienia granicy między Włochami a Słowenią marszem milczenia i wrzuceniem do morza wieńca laurowego. W ten sposób chciał uczcić włoskie ofiary czystek etnicznych przeprowadzonych przez partyzantów, a potem reżim Tito.
Wypędzeni, nazywani esuli, żądają teraz od Słowenii i Chorwacji zwrotu majątku lub godziwego odszkodowania..."
Na końcu artykułu autor pisze:

"Traktat pokojowy podpisany przez Włochy w Paryżu w 1947 r., na mocy którego ogromna część Istrii, Rijeka i Dalmacja przeszły w posiadanie Jugosławii, stwierdzał, że państwo włoskie powinno zapłacić Jugosławii kontrybucję, a następnie Jugosławia powinna zapłacić włoskim wypędzonym.
Według różnych szacunków tereny te opuściło 200 - 300 tysięcy Włochów. Do diś nie otrzymali ani grosza. Po rozpadzie Jugosławii zobowiązania przejęły Chorwacja i Słowenia, ale strona włoska odmawia przyjęcia wynegocjowanej kiedyś kwoty 110 milionów dolarów, licząc , że wynegocjuje więcej.
Trudno się dziwić oburzeniu Słoweńców i Chorwatów. Żaden Włoch nie został ukarany za 200 tysięcy ofiar woskiego faszyzmu w Jugosławii ani za 20 lat bezwzględnej italizacji Istrii i Dalmacji, zamknięcie szkół, wycofanie słowiańskich języków z urzędów z koniecznością zmiany nazwisk nawet na nagrobkach."

Tyle niedzielnej prasówki z Cro w tle.

PozdraV

Może go tam w Australii porządnie przeszkolą. :D
Bo te żądania Włochów to pewnie też pokłosie nacjonalistycznych śpiewek MPT. :wink:
funman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) funman » 23.12.2007 21:43

http://www.rp.pl/artykul/9145,78934.html
Coś ten link nie chce działać :wink: .

Rzeczywiście.News debilny na maxa,gdybym nie wiedział o kogo chodzi pomyslałbym że to jakiś nawiedzony skinhead przyjezdża do Australii :wink: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.12.2007 21:54

Turan - zapomniałeś dodać ten fragment :!:

"Esuli po latach luźnych związków z podobnymi organizacjami w Europie, w tym z niemieckimi ziomkostwami, 4 grudnia zawiązali w Trieście zgodnie z prawem włoskim Europejski Związek Uchodźców i Wypędzonych (UEDE). Organizacja skupiać ma wyłącznie ofiary wysiedleń związanych z II wojną. W jej władzach znalazł się m.in. Peter Ludwig, przewodniczący Ziomkostwa Niemców Sudeckich w Austrii, Wilhelm von Gottberg, przewodniczący Ziomkostwa Prus Wschodnich, i znany w Polsce z roszczeń Powiernictwa Pruskiego Rudi Pawelka, przewodniczący Ziomkostwa Śląskiego. Eriki Steinbach, która brała udział w pracach przygotowawczych, w UEDE na razie nie ma."

Ciekawe towarzystwo :twisted:
Ostatnio edytowano 23.12.2007 21:56 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.12.2007 21:54

funman napisał(a):...Coś ten link nie chce działać :wink:...

już działa
turan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) turan » 23.12.2007 22:21

Turan - zapomniałeś dodać ten fragment

Janusz,
nie zapomniałem, nie chciało mi się przeklepywać wszystkiego.
Wydawało mi się, że wybrane przeze mnie fragmenty oddają sens artykułu.
Prawdę mówiąc, nie sprawdziłem, czy ten artykuł jest dostępny w sieci. Jeżeli tak, to najlepiej przeczytać oryginał w całości. Ja cytowałem z wydania papierowego.

PozdraV
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone