Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
funman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) funman » 19.12.2007 00:04

W każdej legendzie jest mnóstwo przekłamań,dobre z ta kuchnią polowa :wink: .
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2007 00:24

tygrys500 napisał(a):Thompson to typowy burak , który robi pieniądze na ludzkiej krzywdzie. Oczywiście był żołnierzem ,ale obsługiwał kuchnię polową . Z Thompsona wojnik jak z h..a pocisk.

To że ktoś śpiewa o Bogu, Ojczyźnie, Narodzie - tzn. robi pieniądze na ludzkiej krzywdzie :?:

Krzywdą jest wyzywanie kogoś od buraków, nie znając człowieka osobiście i jego drogi życiowej - bo nie powiesz tygrysie500, że jadłeś posiłki z kuchni polowej obsługiwanej przez Thompsona :?: :twisted:
funman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) funman » 19.12.2007 20:00

Janusz Bajcer napisał(a):
tygrys500 napisał(a):Thompson to typowy burak , który robi pieniądze na ludzkiej krzywdzie. Oczywiście był żołnierzem ,ale obsługiwał kuchnię polową . Z Thompsona wojnik jak z h..a pocisk.

To że ktoś śpiewa o Bogu, Ojczyźnie, Narodzie - tzn. robi pieniądze na ludzkiej krzywdzie :?:

Krzywdą jest wyzywanie kogoś od buraków, nie znając człowieka osobiście i jego drogi życiowej - bo nie powiesz tygrysie500, że jadłeś posiłki z kuchni polowej obsługiwanej przez Thompsona :?: :twisted:

Leppera osobiscie mało kto zna,a dla milionów Polaków jest burakiem :wink: ,więc nie trzeba kogoś znać zeby go za takowego uwazać.
Dla mnie Marko może być burakiem,bo widać ze ma mało obycia,jest nieruchawy na scenie,za mało szołmeński,ale cóz nie wyszedl z "Idola" :wink: .
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 19.12.2007 20:28

funman napisał(a):
Dla mnie Marko może być burakiem,bo widać ze ma mało obycia,jest nieruchawy na scenie,za mało szołmeński,ale cóz nie wyszedl z "Idola" :wink: .

Hmm dla mnie to akurat zaleta i dla wielu innych nie lubiących calej tej szopki by cellebrites też. Marko to normalny facet nie krzywi gęby pozując do zdjęć ze swoimi fanami, ba potrafi się z nimi nawet spotkać na kawie co niektórzy z tego forum mogą potwierdzić.
A kolegą Tygrysem bym się nie przejmował w jakimś tam wątku historyczno-wojennym twierdził nawet że serbscy czetnicy to organizacja pacyfistyczna a Chorwaci napadli się sami ;)
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.12.2007 20:46

W/g wikipedii

Burak (język polski)i

(1.1) roślina lub jej korzeń,
(1.2) kolokw. człowiek głupi, prymitywny
(1.3) kolokw. wino owocowe bez marki

(1.1) Buraki są pracochłonne w uprawie.
(1.2) Nie gadaj z tym burakiem, i tak nie zrozumie.
(1.3) Kupił buraka marki "Kordiał".

W związku z powyższym Lepper jest "burakiem" :lol: - MPT nie :!: :!:
funman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) funman » 19.12.2007 21:48

Różne określenia słyszałem na "alpagi",ale "burak" nie :wink: .
Co do MPT,przeczytałem że zabronili mu kiedyś występu w Rotterdamie ze względu na "ustaszowe" piesni.Akurat tego typu klimaty to nic chlubnego,choć nie zdziwiłbym się gdyby ktoś tu napisał ze Jasenovac to było sanatorium.
Czy gdyby była w Niemczech gwiazda pierwszej wielkości śpiewająca covery hitów SS też bylibyśmy jej fanami?Ale u nas tak już jest że nasze sprawy są dla nas istotne,cudze,porównywalne już nie.Kiedy jakiś Niemiec wypije za dużo piwa i powie coś,że Sląsk i Mazury to ich ziemie,to na drugi dzień trąbią o tym wszystkie media,a politycy straszą III Wojną Światową,natomiast gdy w Chorwacji 50 tysięcy ludzi wznosi hasła Usztaszowe to stwierdzamy że dobrze sie bawią.
Ostatnio edytowano 20.12.2007 01:49 przez funman, łącznie edytowano 2 razy
funman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) funman » 19.12.2007 23:40

darek1 napisał(a):Nie znam języka chorwackiego i cięzko mi się odnieść do przedstawianych filmików. Napewno w treści piosenek zawarte sa treści patriotyczne, może nie do końca takie jakie winny być popularyzowane w Demokratycznej Europie.Wiem jedno, że większość państw w czasie II wojny światowej kolaborowało z niemcami lub im się poddało bez walki. Przyjrzyjmy się Czechom, Węgrom, Rumunom, Włochom, Bułgarom, Ukraińcom, Chorwatom po części i Francuzom. Każde z tych państw miało swój udział w wojnie ale taki, że lepiej o tym nie mówić. Trzeba z tarczą na piersi powiedzieć, że my Polacy nigdy nie kolaborowaliśmy z okupantem. To samo dotyczy Rosjan czy nam się to podoba czy nie. II wojna światowa pokazała, że na państwach zachodnich nie można polegać, o byłym Zwiazku Radzieckim nie bede sie wypowiadał bo i po co. Natomiast Ameryka to pojęcie szerokie, raczej nikogo nie zawiodła tylko pomogła jak nie militarnie to finansowo. Sprawa okrucieństw popełnianych na narodach świata to już inna historia.

Przepraszam,że nie na temat,ale muszę sie do tego odnieść.Rosjanie nie kolaborowali z Niemcami?
"W latach 1941-45 przez szeregi jednostek zbrojnych w składzie Wehrmachtu,Waffen SS i policji przeszło ponad 1,2 miliona obywateli ZSRR(...).Spośród nich największe liczbowo grupy stanowili rosjanie(ok.310 tysięcy)...(..).

Jarosław W.Gdański "Zapomniani Żołnierze Hitlera"
wyd.De Facto-W-wa 2005.
tygrys500
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tygrys500 » 20.12.2007 12:13

Maciej napisał(a):
funman napisał(a):

Hmm dla mnie to akurat zaleta i dla wielu innych nie lubiących calej tej szopki by cellebrites też. Marko to normalny facet nie krzywi gęby pozując do zdjęć ze swoimi fanami, ba potrafi się z nimi nawet spotkać na kawie co niektórzy z tego forum mogą potwierdzić.
A kolegą Tygrysem bym się nie przejmował w jakimś tam wątku historyczno-wojennym twierdził nawet że serbscy czetnicy to organizacja pacyfistyczna a Chorwaci napadli się sami ;)
Maciusiu spytaj sie tego pana u którego jesteś na rękach ,co Tygrysek gdzieś tam napisał ,bo widze że pomyliłeś nacje.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.12.2007 14:12

Maciej dobrze pamięta Twoje tygrysku500 wypowiedzi

Po poście niezawodnego w swoim poddajesz w wątpliwość kto pierwszy strzelał - Serbowie czy Chorwaci.
Ciekawe czy wiesz gdzie padły pierwsze strzały Serbów w wojnie wywołanej przez S.M. :?:

I kto wtedy pierwszy zginął :?:

Obrazek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.12.2007 19:49

nie sprzeczajmy się :wink: niech Nas pogodzi ON
:D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.12.2007 20:35

AndrzejJ. napisał(a):nie sprzeczajmy się :wink: niech Nas pogodzi ON

8O :lol: Andrzejku Święta Noc za pasem - czyżbyś zaczął przemawiać ludzkim głosem :wink: :lol:
Jeśli to pogodzenie szczere - to będzie mi miło :lol: :lol: :papa:

MPT - Prijatelji
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.12.2007 21:20

Janusz Bajcer napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):nie sprzeczajmy się :wink: niech Nas pogodzi ON

8O :lol: Andrzejku Święta Noc za pasem - czyżbyś zaczął przemawiać ludzkim głosem :wink: :lol:
Jeśli to pogodzenie szczere - to będzie mi miło :lol: :lol: :papa:

MPT - Prijatelji

Nie ,no nie czepiam się. :wink:
Na poczatku było słowo.I Bóg.Potem trochę zabitych.I Bóg.Potem trochę noworodków.Trochę jakiś żołnierzy.I Bóg.To tak w skrócie.Nie czepiam się . :wink:
Ja znajdę tekst i przetłumaczę to napiszę o czym to jest ....ludzkim głosem. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2007 21:37

AndrzejJ. napisał(a):..jak znajdę tekst i przetłumaczę to napiszę o czym to jest ....ludzkim głosem. :D

Jak musisz to......voila :lol:

POČETAK

In principio erat verbum
et verbum erat apud deum
et deus erat verbum

Na početku stvorio je svjetlo,
i čovjeka da mu bude slika:
«Evo ti pa vladaj zemljom pravedno.»

Prvo vrijeme čovjek bješe dobar,
bješe slika i prilika Boga,
sve dok nije htio puno više.

Na svog brata digao je ruku,
otimao zemlju, latio se mača,
prevario svoga Oca i zagazi u grijeh.

Kiše padaju, polja radaju, djeca sanjaju,
nije nas ostavio Bog.

I od tada čovjek vara Boga,
na sve strane ratovi i droga,
kao da je zemlja izgubljeni svijet.

Svadaju se narodi i rase,
i proroci lažni zaluduju mase.
Djeca, vjera, tijelo - prodaje se sve.

Nekad čovjek bješe samo lovac,
a sad bližnjeg ubija za novac.
Napada i krade i svijetom sije strah.

nije nas ostavio Bog.

Tvoje riječi izvrnuli, Bože,
k'o da s vragom žive ispod kože.
Ne znaju za milost, ni za kajanje.

A ja neću živjet u tom grijehu,
neću takav put za našu djecu.
E, da može moja pjesma popraviti svijet!

Obranimo ljubav, ona svima treba,
praštanje i nada darovi su s neba.
Pogledaj u oči Stvoritelju svom!

nije nas ostavio Bog.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 20.12.2007 21:45

Piotrek_B napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):..jak znajdę tekst i przetłumaczę to napiszę o czym to jest ....ludzkim głosem. :D

Jak musisz to......voila :lol:

POČETAK

In principio erat verbum
et verbum erat apud deum
et deus erat verbum

Na početku stvorio je svjetlo,
i čovjeka da mu bude slika:
«Evo ti pa vladaj zemljom pravedno.»

Prvo vrijeme čovjek bješe dobar,
bješe slika i prilika Boga,
sve dok nije htio puno više.

Na svog brata digao je ruku,
otimao zemlju, latio se mača,
prevario svoga Oca i zagazi u grijeh.

nije nas ostavio Bog.

I od tada čovjek vara Boga,
na sve strane ratovi i droga,
kao da je zemlja izgubljeni svijet.

Svadaju se narodi i rase,
i proroci lažni zaluduju mase.
Djeca, vjera, tijelo - prodaje se sve.

Nekad čovjek bješe samo lovac,
a sad bližnjeg ubija za novac.
Napada i krade i svijetom sije strah.

nije nas ostavio Bog.

Tvoje riječi izvrnuli, Bože,
k'o da s vragom žive ispod kože.
Ne znaju za milost, ni za kajanje.

A ja neću živjet u tom grijehu,
neću takav put za našu djecu.
E, da može moja pjesma popraviti svijet!

Obranimo ljubav, ona svima treba,
praštanje i nada darovi su s neba.
Pogledaj u oči Stvoritelju svom!

nije nas ostavio Bog.

Myślę ,że przemyślałeś to. :wink: :D
Zaraz wezmę się do tłumaczenia.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.12.2007 21:48

AndrzejJ. napisał(a):[Zaraz wezmę się do tłumaczenia.

Jak dla mnie - nie ma to znaczenia :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone