Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 10.11.2007 12:23

plavac napisał(a):O rany ! Ludzie ! Doczytałem do końca ! Od samego początku ! Spać nie mogłem i od 5.00 rano do teraz poznawałem pana

Dla wszystkich (i dla plavaca, jak znowu nie będzie mógł spać :wink: )

Zdjęcia z koncertów MPT
:papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.11.2007 20:08

mkm
Koneser

Postnapisał(a) mkm » 14.11.2007 22:39

AndrzejJ. napisał(a):Jasenovac

To są straszne , ale niestety prawdziwe fakty :!:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 14.11.2007 23:27

mkm napisał(a):To są straszne , ale niestety prawdziwe fakty

To są straszne fakty, ale nie końca prawdziwe - co ilości ofiar.
Mam książkę "Historia Chorwacji" Dragutina Pavlicevica (n.b. prezent od Andrzeja J.) gdzie autor podaje, że badania historyczne (wykopaliska) dowiodły zdecydowane mniejsze ilości ofiar, co nie oznacza, że w Jesenovac nie było obozu zagłady (podobnego do wielu innych w różnych krajach) - niestety "bestialskiego wynalazku" we wszystkich wojnach najnowszej historii.

Historia Chorwacji
AndrzejJ.
zbanowany

Postnapisał(a) AndrzejJ. » 14.11.2007 23:41

Janusz Bajcer napisał(a):

Mam książkę "Historia Chorwacji" Dragutina Pavlicevica (n.b. prezent od Andrzeja J.) gdzie autor podaje, że badania historyczne (wykopaliska) dowiodły zdecydowane mniejsze ilości ofiar, co nie oznacza, że w Jesenovac nie było obozu zagłady (podobnego do wielu innych w różnych krajach) - niestety "bestialskiego wynalazku" we wszystkich wojnach najnowszej historii.

[url=http://www.alejahandlowa.pl/tr/produkt/historia-chorwacji-dragutin-pavlicevic-ksiazka-krakow_1375592.html[Historia Chorwacji[/url]

Propagandowa ilość osób uśmierconych w Oświęcimiu też uległa zmniejszeniu,ale ta ilość co została też jest niewyobrażalna.A o Jasenovacu śpiewa Marko Perković pseudonim Thompson według tu niektórych jako patriota.
Choć według mnie jako idiota.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.11.2007 00:42

Janusz Bajcer napisał(a):

Historia Chorwacji

W uzupełnieniu tematu "MPT patriota czy nacjonalista"

Rrecenzja w obronie Marko

Marko sam się broni piosenką
plavac
Cromaniak

Postnapisał(a) plavac » 15.11.2007 09:54

"Patriota czy nacjonalista ? " - w przypadku Marko Perkovica pytanie chyba postawione nietrafnie. Z tekstów i całego przesłania wynika, że przede wszystkim Naród i dlatego i stąd - Ojczyzna.
W tej konwencji nie ma rozróżnienia pomiędzy patriotyzmem a nacjonalizmem. To to samo.
Co się tyczy Jasenovaca ...
Z psychologicznego punktu widzenia zadziałał u Thompsona motyw zemsty na Serbach.
Bardzo silna ludzka emocja, trudna do poskromienia, zwlaszcza gdy trauma wojny nie tak daleka. Do tego socjotechnika producenta płyty.
Może być tak, że MPT przeprosi kiedyś za to, przyzna się do błędu, powie ,"grzechy młodości " . Ilu już takich było ...
Ale może być i tak , że nie przeprosi.
Wtedy za nienawiść rozliczy się z Bogiem , w którego wierzy.
Ale to będzie już jego prywatna sprawa. Jak dla każdego z nas.
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 15.11.2007 13:40

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.11.2007 14:27

Dzięki Kamil :lol: - i nieśmiało przypominam, że w Akademii jest prośba o przetłumaczenie tekstu z gazety odnośnie pobytu Marko w USA i Kanadzie :papa:
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 15.11.2007 14:49

Janusz, to zdaje się dłuższa sprawa... jak będzie wolna chwila! :lol:
funman
Globtroter

Postnapisał(a) funman » 18.12.2007 00:56

Nasuwa mi sie pare refleksji na temat Thompsona.Obiektywne,więc niech nikt sie nie obraża.
Jak pierwszy raz go usłyszałem to myślałem że to Alen Islamovic,zobaczyłem ze jest napisane "Thompson",pierwsza myśl "ale kaszaniasta ksywa" :wink: ,nie mogłem przecież wiedzeć skąd sie wzięła.Osobiście uwazam,skoro ich juz porównalem,że Islamovic to jeden z najlepszych wokalistów na swiecie i moze gdyby urodził sie,powiedzmy,w Anglii byłby superstar światowy,natomiast Perkovic głos ma przecietny,nieszkolony...ale cóz,w tym jego siła.
Pózniej poznałem rożne kawałki,jakoś mi sie spodobalo że facet nie ograniczał się do jednego stylu,"Lipa Kaja" typowy,dobry heavy metal,fakt że wtórny,a powiedzmy "Rosa" knajpa,bankiet,prawie wesele.Eklektyzm jest w cenie.
Następnie zakochałem sie w koncertowej wersji "Geni kameni",potem w "Ivane Pavle Drugi" i jakoś oblukałem gościa na "Youtube",pomyslałem ze niezla jazda,masa ludzi na koncertach,niezłe show,może troche amatorskie zachowanie,zadnej gwiazdorki Marko,ale jakoś jeszcze nie obczajałem co za koleżka dopóki nie przeszukałem jakichs niusów o nim.W Hrvatskiej wikipedii zobaczylem ze walczył na wojnie,a na jakimś naszym,skinowskim portalu :wink: ,przeczytałem jego historie.Urzekła mnie,autentycznie,dowiedziałem sie skad ta "kaszaniasta ksywa" i doceniłem go,w końcu bił sie za ojczyznę,a pózniej wniosek że to co robi jest wyjatkowo wyrachowane,biorac pod uwage przywiazanie Chorwatów do kraju.Ze te piosenki są rownie szczere co nieszczere,bo gdyby on ich nie spiewał robiłby to ktoś inny za tę kase ktorą on zarabia.
Niemniej widać to co już tu przeczytałem,że chorwaci go kochaja,jego i jego piosenki,ze identyfikuja sie z nimi,ze nie ma w tym agresji,że nawet pieśni wojenne wyrażaja bardziej milość niz nienawiść,że łącza.Jest taki ładny obrazek na "Youtube" kiedy Marko wychodzi przed meczem Hajduka z Dinamem na środek boiska,wali "niedzwiedzia" z kapitanami a publika spiewa "Ljepa li si" i to ma takiego pozytywnego pałera,bo cały stadion to śpiewa,bez względu na barwy.
Postać wyjątkowa,bez dwóch zdań nie ma takiej na swiecie,ale dwuznaczna moralnie,z jednej strony sam mówi ze nie jest faszysta tylko kocha ojczyznę,z drugiej czesze z tego masę forsy,wykorzystując mimo wszystko złe uczucia,nastroje nienawistne wobec Serbów,tak jakby na rękę mu było że mimo iż wojna sie skonczyła dawno dalej jest grupa ludzi kupujących te teksty.
Jeszcze jedno.Klip do "Cavoglave" jest straszny,w swojej kiczowatej śmieszności,przypomina mi piosenke z "Monthy Pythona" o drwalu geju :wink: .Choć za takie porównanie wielu do Jasenovaca by mnie wysłało :wink: .Biorę pod uwagę okoliczności kręcenia tego klipa,ale i tak jest zabawny :wink: .
Ostatnio edytowano 18.12.2007 13:01 przez funman, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.12.2007 07:20

funman napisał(a):Nasuwa mi sie pare refleksji na temat Thompsona.Obiektywne,więc niech nikt sie nie obraża.
Jak pierwszy raz go usłyszałem to myślałem że to Alen Islamovic,zobaczyłem ze jest napisane "Thompson",pierwsza myśl "ale kaszaniasta ksywa" :wink: ,nie mogłem przecież wiedzeć skąd sie wzięła.Osobiście uwazam,skoro ich juz porównalem,że Islamovic to jeden z najlepszych wokalistów na swiecie i moze gdyby urodził sie,powiedzmy,w Anglii byłby superstar światowy,natomiast Perkovic głos ma przecietny,nieszkolony...ale cóz,w tym jego siła.

Alen Islamovic jest Bośniakiem

http://pl.wikipedia.org/wiki/Alen_Islamovi%C4%87

http://www.alen-islamovic.com/project/Pages.aspx?ID=0

tygrys500
Croentuzjasta

Postnapisał(a) tygrys500 » 18.12.2007 12:34

Thompson to typowy burak , który robi pieniądze na ludzkiej krzywdzie. Oczywiście był żołnierzem ,ale obsługiwał kuchnię polową . Z Thompsona wojnik jak z h..a pocisk.
funman
Globtroter

Postnapisał(a) funman » 18.12.2007 12:42

Jasne że Islamovic jest Bosniakiem,gdzies kiedyś też wyczytałem ze pól Chorwatem,ale reki ani nic innego za to nie daje sobie obciać :wink: a tak konkretnie miałem na mysli ze urodził sie i wychował w Jugosławii i dlatego nie mógł zrobic kariery na zachodzie,choć wiem że kiedy śpiewał w Divlje Jagode próbował.
slawek66
Cromaniak

Postnapisał(a) slawek66 » 18.12.2007 14:19

tygrys500 napisał(a):Thompson to typowy burak , który robi pieniądze na ludzkiej krzywdzie. Oczywiście był żołnierzem ,ale obsługiwał kuchnię polową . Z Thompsona wojnik jak z h..a pocisk.

zaden chorwat nie powie ze strzelal, albo w kuchni albo w magazynie byl
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone