Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 17.09.2007 17:55

Nie znam języka chorwackiego i cięzko mi się odnieść do przedstawianych filmików. Napewno w treści piosenek zawarte sa treści patriotyczne, może nie do końca takie jakie winny być popularyzowane w Demokratycznej Europie.Wiem jedno, że większość państw w czasie II wojny światowej kolaborowało z niemcami lub im się poddało bez walki. Przyjrzyjmy się Czechom, Węgrom, Rumunom, Włochom, Bułgarom, Ukraińcom, Chorwatom po części i Francuzom. Każde z tych państw miało swój udział w wojnie ale taki, że lepiej o tym nie mówić. Trzeba z tarczą na piersi powiedzieć, że my Polacy nigdy nie kolaborowaliśmy z okupantem. To samo dotyczy Rosjan czy nam się to podoba czy nie. II wojna światowa pokazała, że na państwach zachodnich nie można polegać, o byłym Zwiazku Radzieckim nie bede sie wypowiadał bo i po co. Natomiast Ameryka to pojęcie szerokie, raczej nikogo nie zawiodła tylko pomogła jak nie militarnie to finansowo. Sprawa okrucieństw popełnianych na narodach świata to już inna historia.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2007 19:08

darek1 napisał(a):Nie znam języka chorwackiego i cięzko mi się odnieść do przedstawianych filmików. Napewno w treści piosenek zawarte sa treści patriotyczne, może nie do końca takie jakie winny być popularyzowane w Demokratycznej Europie.Wiem jedno, że większość państw w czasie II wojny światowej kolaborowało z niemcami lub im się poddało bez walki. Przyjrzyjmy się Czechom, Węgrom, Rumunom, Włochom, Bułgarom, Ukraińcom, Chorwatom po części i Francuzom. Każde z tych państw miało swój udział w wojnie ale taki, że lepiej o tym nie mówić. Trzeba z tarczą na piersi powiedzieć, że my Polacy nigdy nie kolaborowaliśmy z okupantem. To samo dotyczy Rosjan czy nam się to podoba czy nie. II wojna światowa pokazała, że na państwach zachodnich nie można polegać, o byłym Zwiazku Radzieckim nie bede sie wypowiadał bo i po co. Natomiast Ameryka to pojęcie szerokie, raczej nikogo nie zawiodła tylko pomogła jak nie militarnie to finansowo. Sprawa okrucieństw popełnianych na narodach świata to już inna historia.

Kolego Darku1 możesz przeczytać (jak nie czytałeś) artykuł o MPT po polsku - wnioski wyciągniesz sam.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.09.2007 20:28

no ON śpiewa takie partyzanckie teksty :D
,,postoje melodije na koje su i partizani i cetnici i ustase imali svoje tekstove''
i te gesty takie partyzanckie :D
http://mosor2.blog.hr/2007/06/162283357 ... dnica.html
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 19.09.2007 19:37

Obrazek
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 25.09.2007 21:41

.....pozdravljajo svojega idola in prepevajo ter vzklikajo cerkvene ter ustaske parole....
asikx
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) asikx » 29.09.2007 23:57

Janusz Bajcer napisał(a):Kolego Darku1 możesz przeczytać (jak nie czytałeś) artykuł o MPT po polsku - wnioski wyciągniesz sam.

Dlaczego każesz mu czytać wypociny Zadury - dziennikarza, który jak mało kto, jest w stanie odbiec od obiektywizmu, a czasami i prawdy w wypoconych przez siebie tekstach?
Zadura - gość który bezpodstawnie i bez żadnych dowodów usiłował wykazać przynależność przed wojną Janka Bytnara "Rudego" do ONR - "ostatnim sprawiedliwym" w sprawie MPT? Dziękuję, ja wysiadam.

Pozdrawiam
Rafał
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 30.09.2007 20:27

Nie znam aż tak dobrze autora tego artykułu, ten tekst jest pierwszym jaki przeczytałem jego autorstwa, więc trudno mi się odnieść czy są to tylko nie obiektywne wypociny.
Artykuł mi się podoba, bo dowiedziałem się z niego pokrótce o życiu i przebiegu kariery MPT. Myślę, że w artykule są podane prawdziwe fakty. Innych źródeł o MPT po polsku nie znam, a w innym języku jeśli są, były by dla mnie nie zrozumiałe.
MPT jak większość artystów estradowych jest kontrowersyjna postacią, jednym jego muzyka i to czym śpiewa się podoba, innym nie.
Mnie jego piosenki się podobają i słucham ich na zmianę z innymi piosenkami różnych chorwackich (i nie tylko) wykonawców.

Pozdrawiam
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.11.2007 12:14

Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.11.2007 12:49

AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.11.2007 14:43

Janusz Bajcer napisał(a): :D [/url]

Janusz ,ale tam pisało na transparentach;faszysto won z Nowego Jorku.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.11.2007 14:53

Tak to już jest, że kto dla jednych patriota , dla innych faszysta.

Jak możesz - to, proszę o pełne tłumaczenie tekstu.
Poczytam wtedy, kto był przeciw MPT i ile osób niosło te flagi. :roll:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 05.11.2007 14:59

Spoko Janusz dwa pacyfistyczne narody serbski i żydowski wyganiają Marko z Nowego Jorku, taki chichot historii, jak roszczenia Niemców, wypieranie się Katynia przez ruską swołocz, czy bolszewickość "prawicy" by PiS :wink:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.11.2007 16:48

Maciej napisał(a):Spoko Janusz dwa pacyfistyczne narody serbski i żydowski wyganiają Marko z Nowego Jorku, taki chichot historii, jak roszczenia Niemców, wypieranie się Katynia przez ruską swołocz, czy bolszewickość "prawicy" by PiS :wink:
\
I to pisze poważny dziennikarz. :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 05.11.2007 16:56

Janusz Bajcer napisał(a): i ile osób niosło te flagi. :roll:

każda jedna osoba niósła jedną flagę,a było ich tysiące :D :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 05.11.2007 18:53

Dwa koncerty w Nowym Jorku i jeden w Toronto już się odbyły, a jeszcze będą następne:

09.11. - Cleveland
10.11. - Chicago
11.11. - Los Angeles
16.11. - Vancouver
18.11. - San Francisco

Na każdym koncercie jest więcej jego zwolenników, niż przeciwników na ulicach.

Marko Perkovic Thompson Pocetak New York

Početak "koncertowy" w lepszej wersji

Taki już los artystów (i polityków), że nie zawsze wszystkim się podoba ich twórczość.

Marko Perkovič Thompson
i zobaczcie gdzie jest odnośnik do tłumaczenia piosenki :lol:
Ostatnio edytowano 05.11.2007 22:35 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 2 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone