Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
anna iwona
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) anna iwona » 24.04.2007 12:59

Maciej napisał(a):Masz złych informatorów bo we Frankfurcie Marko nie śpiewał Anicy choć wielu się tego domagało...to źli ludzie byli ;)
A co do reszty nie podejmuję się dyskusji od nowa. Obowiązku słuchania MPT zdaje się nie ma więc jak masz mieszane uczucia to wciśnij "stop" ;)
PozdraVki

Trochę się zapędziłam, przyznaję. Powinnam napisać "w niedawnym czasie ". Śpiewał w Cavoglave w zeszłym roku.
Jasne, że nie ma obowiązku słuchania jego muzyki.
To tylko taka moja refleksja.

Również pozdrawiam :)
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 24.04.2007 19:55

anna iwona napisał(a):
Maciej napisał(a):To jeszcze sprawdź kiedy ten kawałek powstał i skąd pochodzi Marko.
Rozumiem, że w Polsce pod niemiecką okupacją śpiewanie piosenek o pogonieniu najeźdźcy też mogło budzić mieszane odczucia ? Nie u mnie.

Wiem kiedy powstał i wiem skąd pochodzi pan MPT.
Tylko dlaczego on to śpiewa teraz? (podobno na ostatnim koncercie to śpiewał czym wzbudził niesamowity entuzjazm). Tak przyznaję, to może zelektryzować. A Chorwaci i Serbowie nie kochają się wzajemnie.
Po co to pozdrowienie „Za dom spremni!” na którymś z koncertów?

Zagranicą tego już nie zaśpiewa po tym jak odwołali mu koncerty za ustaszowskie podrowienia i nacjonalistyczne śpiewki.
Biznes is biznes.Śpiewa to teraz tylko u siebie.A żeby go nikt nie wyłączył to kupił sobie radio za pieniądze zarobione na zachodzie. :wink:
Panu Bogu buduje kościół, a i diabłu też czasami oddaje cześć.
Bo on jest fajny i jak był na wojnie to nie miał nawet karabinu tylko gitarę. :wink: Taką gitarę jak w Desperado. :wink:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 25.04.2007 19:51

Myślę ,że temat można zamknąć.Udowodniłem ,że MPT to nacjonalista.
Kto jest za,kto przeciw,kto się wstrzymał.Nie widzę przeciw.
Myslę ,że MPT jest nacjonalistą dla pieniędzy.Także wybaczam mu. :wink:
MorskiPas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MorskiPas » 25.04.2007 20:34

chesjowisz napisał(a):Myślę ,że temat można zamknąć.Udowodniłem ,że MPT to nacjonalista.

Nie widzę niczego złego w byciu nacjonalistą. To tylko wyższa forma patriotyzmu. Usiłujesz to zrozumieć, a to niemożliwe. Nie brałeś udziału w wojnie, nie strzelałeś do ludzi, więc nie staraj się wytłumaczyć tego racjonalnie. To można tylko czuć.

A temat chyba faktycznie należy zamknąć. Choć mnie nurtuje jeszcze jedno pytanie: czy faktycznie "za dom spremni" zakończyło swój żywot z końcem II wojny? Czy to nie było używane też podczas ostatniej wojny na Bałkanach bez nawiązywania do ustaszowskich korzeni :?: Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie, bo Pan Google niewiele na ten temat mówi.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 25.04.2007 21:26

MorskiPas napisał(a):
chesjowisz napisał(a):Myślę ,że temat można zamknąć.Udowodniłem ,że MPT to nacjonalista.

Nie widzę niczego złego w byciu nacjonalistą. To tylko wyższa forma patriotyzmu. Usiłujesz to zrozumieć, a to niemożliwe. Nie brałeś udziału w wojnie, nie strzelałeś do ludzi, więc nie staraj się wytłumaczyć tego racjonalnie. To można tylko czuć.

A temat chyba faktycznie należy zamknąć. Choć mnie nurtuje jeszcze jedno pytanie: czy faktycznie "za dom spremni" zakończyło swój żywot z końcem II wojny? Czy to nie było używane też podczas ostatniej wojny na Bałkanach bez nawiązywania do ustaszowskich korzeni :?: Może ktoś zna odpowiedź na to pytanie, bo Pan Google niewiele na ten temat mówi.

Chorwacja obecnie jest krajem wielonarodowościowym,więc nacjonalizm nie jest w Chorwacji wyższą formą patriotyzmu. :wink: ,,Za dom spromeni'' dostało nowy wymiar w nowej wojnie .Masz tutaj rację.
I MPT to wykorzystał.
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.07.2007 13:37

Chorwacja: protesty przeciw ustaszowskiej manifestacji
Po koncercie rockowym w Zagrzebiu, na którym doszło do zbiorowej manifestacji sympatii dla chorwackich ustaszy z czasów II wojny światowej, obrońcy praw człowieka zażądali wprowadzenia prawnego zakazu publicznych przejawów "poparcia dla ruchów pronazistowskich".
Chorwacka Rada Obrońców Praw Człowieka w ogłoszonym oświadczeniu zaprotestowała przeciw koncertowi kontrowersyjnego piosenkarza folk rockowego Marko Perkovicia, znanego jako Thompson. W jej ocenie, występując 17 czerwca w Zagrzebiu, wywołał on "proustaszowską manifestację" 40 tysięcy rozhisteryzowanej młodzieży" przybyłej na koncert.

Przewodniczący Rady Zoran Pusić zażądał wprowadzenia zakazu posługiwania się symbolami, pozdrowieniami i hasłami ruchu ustaszów, który - jak podkreślił - "był faktycznie w Chorwacji odmianą nazimu".

Pusić powołuje się na przykład Austrii, gdzie zakazano eksponowania swastyk i innych nazistowskich symboli.

Nacjonalistyczny ruch słynących z okrucieństwa ustaszów, którego założycielem i przywódcą był chorwacki kolaborant Ante Pavelić, w 1941 roku ustanowił z pomocą Hitlera marionetkowe "Niepodległe Państwo Chorwackie". W utworzonym przez ustaszy obozie koncentracyjnym Jasenovac zamordowano tysiące Serbów, Żydow, Cyganów i chorwackich antyfaszystów.

Pusić, profesor uniwersytetu w Zagrzebiu, zwracając uwagą na ogromny wpływ, jaki na młodzież chorwacką wywiera cieszący się ogromną popularnością Perković, tak opisuje jego koncerty: zawsze towarzyszą im symbole i pieśni chorwackich faszystów, które śpiewa również sam Thompson.

Na koncercie w Zagrzebiu Thompson wołał do słuchaczy: - Oskarżają nas, że jesteśmy faszystami i nazistami, ale nie jesteśmy. Jesteśmy tylko chorwackimi patriotami.

Czterdziestototysięczny tłum odpowiedział mu ustaszowskim pozdrowieniem "Za dom - spremni" (Dla ojczyzny - gotowi), co dziś sympatycy tego ruchu przedstawiają jako "nieagresywne pozdrowienie pochodzące ze średniowiecza, które wzywa tylko do obrony ojczyzny".

Wielu słuchaczy przybyło na koncert ubranych w czarne koszule i berety z literą "U", noszone przez chorwackich ustaszy (na wzór "czarnych koszul" Mussoliniego). Większość jednak przyszła w strojach "zmodyfikowanych" na propozycję Thomsona: na czarnych koszulach umieszczono zwróconą ostrzem w dół szpadę w obramowaniu różańca.

Zapis zagrzebskiego koncert Thompsona został - mimo wielu protestów, również z kół rządowych - powtórzony w ubiegłym tygodniu po głównym dzienniku przez chorwacka telewizję publiczną HYV.

Na protest wystosowany przez Centrum Szymona Wiesenthala w Jerozolimie przeciw "gloryfikowaniu faszyzmu i rasizmu" w oficjalnych chorwackich mediach rząd Chorwacji formalnie zdystansował się od tej inicjatywy. Odpowiedział notą, w której oświadczył: "Nowoczesna Chorwacja jest osadzona na antyfaszyźmie" i "potępia wszelkie ustaszowskie demonstracje".
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.07.2007 16:58

No i jak zwykle mośki poszkodowane najbardziej :D Parę błędów historii i niedokończonych przedsięwzięć znów daje znać o sobie :wink:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 10.07.2007 19:35

Rysio napisał(a):No i jak zwykle mośki poszkodowane najbardziej :D Parę błędów historii i niedokończonych przedsięwzięć znów daje znać o sobie :wink:

"Nowoczesna Chorwacja jest osadzona na antyfaszyźmie" i "potępia wszelkie ustaszowskie demonstracje".
Tak trzymać Chorwacjo.!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2007 06:41

Tak trzymać Chorwacjo przy pomocy Marko i innych piosenkarzy :lol:

Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 11.07.2007 07:24

platon napisał(a):Zapis zagrzebskiego koncert Thompsona został - mimo wielu protestów, również z kół rządowych - powtórzony w ubiegłym tygodniu po głównym dzienniku przez chorwacka telewizję publiczną HYV.

Oglądałem ten koncert w Drasnicach wraz z licznym personelem hotelu i restauracji Plaza :) Wg nich na koncercie było 60 tys. ludzi.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 11.07.2007 08:25

Joker_28 napisał(a):Oglądałem ten koncert w Drasnicach wraz z licznym personelem hotelu i restauracji Plaza :) Wg nich na koncercie było 60 tys. ludzi.

A na forum koncert z 17.06, był słuchany na "żywo" (od strony 22)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=147 ... &start=210
Ale był "czadowy chat" :D
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.09.2007 11:36

VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 17.09.2007 12:20

no a tu mamy bardzo dobry USTASZOWSKI przykład w wykonaniu Marko.... faktycznie ideologia nazistoska przemawia na całego.....
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.09.2007 13:21

Jeszcze jeden przykład
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 17.09.2007 13:38

i jeszcze jedenprzykład
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 16
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone