Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
burebaruta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) burebaruta » 15.04.2007 14:17

Maciej napisał(a):Biorąc po uwagę Twojego poprzedniego nicka w imieniu muzułmanów dziękuję za troskę

Biorąc pod uwagę, że nie sądziłam, że jeszcze kogoś szokuje np. pseudonim artystyczny Madonny czy dowcip o szeregowcu Bosku popełniłam błąd z nickiem i zmieniłam go oraz przeprosiłam tych co poczuli się urażeni. Wiem, że ironie ciężko jest załapać, ale swoją wypowiedzią chciałam podkreślić pewną postawę. Postawę picia w Wielkim Poście, religijnej obrazy i patrzenia na islam poprzez pryzmat terroryzmu. Nie mam ochoty prowadzić (nie)świętej chcę tylko zakończyć temat nicków, kontrowersji i wszczynania jakichkolwiek pyskówek. Nikt nikomu nie broni ani słuchać, ani nie słuchać Thomsona czy innych podobnych, ale dlaczego w wypowiedziach nie ma szacunku dla strony reprezentującej odmienne zdanie? Przecież nikt nie pisał tu "Nie macie gustu i jesteście głupi, bo słuchacie Thomsona" tylko przytaczano argumenty na temat jego kontrowersyjności. Można się aż pogubić wśród zalewu linków i cytatów. Trochę ochłonęłam i mogę spojrzeć na to wszystko z dystansu. Stwierdzam, że nie warto bronić tak zażarcie idola.
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 15.04.2007 14:37

Po pierwsze Thompson a nie Thomson, po drugie nie wiem czy zauważyłaś w mojej wypowiedzi ikonkę ze zmrużonym okiem. Jestem blondynem ale Twoją ironię załapałem i też zażartowałem ale widać mało wyraźnie :wink:
A do islamu nic nie mam jak każdą religię szanuję.
Nadal nie wiem gdzie widzisz tu ataki na swoją osobę, jedyne co mnie w tym wątku drażni to maciarewiczowska wybiórczość kolegi wielonikowca. Wkleja te swoje linki najczęściej z bardzo bełkotliwych źródeł. A jak już trafi w miarę wiarygodne to wycina tylko to co pasuje do jego koncepcji. A świat nie jest czarno-biały.
Pozdravki
:)
burebaruta
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) burebaruta » 15.04.2007 14:48

Maciej napisał(a):Po pierwsze Thompson a nie Thomson, po drugie nie wiem czy zauważyłaś w mojej wypowiedzi ikonkę ze zmrużonym okiem. Jestem blondynem ale Twoją ironię załapałem i też zażartowałem ale widać mało wyraźnie

W blondyńskim towarzystwie jesteśmy, więc chyba nie musimy sobie nawzajem tłumaczyć i wyjaśniać kto co i dlaczego zrozumiał ;) Było to proste przerzucanie się "złośliwościami", więc nie ma co się rozdrabniać moim zdaniem :)
I sorki za literówkę.
Maciej napisał(a):Nadal nie wiem gdzie widzisz tu ataki na swoją osobę,

Słuchając po raz setny o swoim poprzednim nicku dostaję już powoli białej gorączki. Chyba więcej nie muszę tłumaczyć.
Maciej napisał(a):A świat nie jest czarno-biały.

Alleluja! Ani Thompson nie jest biały/czarny, ani nikt inny. Czy obu stronom nie zależało właśnie na takim stwierdzeniu?
Ostatnio edytowano 15.04.2007 21:23 przez burebaruta, łącznie edytowano 1 raz
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 15.04.2007 20:49

Maciej napisał(a):Po pierwsze Thompson a nie Thomson, po drugie nie wiem czy zauważyłaś w mojej wypowiedzi ikonkę ze zmrużonym okiem. Jestem blondynem ale Twoją ironię załapałem i też zażartowałem ale widać mało wyraźnie :wink:
Nadal nie wiem gdzie widzisz tu ataki na swoją osobę, jedyne co mnie w tym wątku drażni to maciarewiczowska wybiórczość kolegi wielonikowca. Wkleja te swoje linki najczęściej z bardzo bełkotliwych źródeł. A jak już trafi w miarę wiarygodne to wycina tylko to co pasuje do jego koncepcji. A świat nie jest czarno-biały.
Pozdravki

Kolega wielonikowiec stara się pokazać ,że z jednej strony Thompson śpiewa o Bogu ,miłości ,a z drugiej strony pochwala ludobójstwo,wznosi faszystowskie pozdrowienia.Czy tyle lat po wojnach musi nakręcać pewną część Chorwatów w tą stronę ?
Jeśli te żródła,które podaję są bełkotliwe i ,,macierewiczowskie '',to dlaczego są to różne żródła ,w różnych językach?Czy w tych wszystkich krajach tyle dziennikarzy bełkoce?
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.04.2007 21:52

Thompson, jako wskrzesiciel ustaszowskich upiorów, to wdzięczny temat dla brukowej prasy i zawodowych tropicieli faszystowskiego spisku. Na jesieni 2003 roku przeciwnikom Thompsona udało się nawet zablokować jego koncert w Rotterdamie, na który organizatorzy sprzedali 10 tysięcy biletów. Przeciwnicy artysty stworzyli też specjalną inicjatywę Stop Thompson, w ramach której zbierają podpisy pod apelami o bojkotowanie artysty przez media. Tylko, że na koncertach Perkovicia nawet w prowincjonalnych miasteczkach Chorwacji czy Bośni frekwencja jest wyższa niż na całej liście poparcia dla inicjatywy Stop Thompson. Artysta chyba nie za bardzo się więc nią przejmuje, a w tytułowej piosence E, moj narode wyznaje wręcz prowokacyjnie : Już od czasów Chrystusa/ Diabelskie siły się trudzą/ By zadać nam klęskę/ Antychryści i masoni/ Komuniści, oto oni (...)
Ostatnio edytowano 15.04.2007 21:57 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 15.04.2007 21:57

Janusz Bajcer napisał(a):http://www.youtube.com/watch?v=ldf1SeXmqFs&mode=related&search=

wiesz Janusz nawet tego linka nie otwieram,nie masz nic do powiedzenia w tym temacie
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.04.2007 22:09

Co miałem powiedzieć w tym temacie - powiedziałem wcześniej :!:
Teraz za mnie przemawia sam MPT i jego muzyka. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 15.04.2007 22:14

chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 15.04.2007 22:18

Janusz Bajcer napisał(a):Co miałem powiedzieć w tym temacie - powiedziałem wcześniej :!:
Teraz za mnie przemawia sam MPT i jego muzyka. :D

Poczytaj teksty angielskie,niemieckie i chorwackie o Thompsonie i wtedy pogadamy. :wink:
A muzyka jaka jest taka jest.Pełna patosu i łez.Może Chorwaci odreagowują traumę wojenną na tych koncertach.Tylko ,że krzewienie nacjonalizmu i ustaszowskich historii przez Thompsona w tej traumie im nie pomoże.
Niech już śpiewa o miłości.Posłuchamy przy plaży jedząc ośmiornicę . :wink:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 16.04.2007 06:27

chesjowisz napisał(a):
Maciej napisał(a):Po pierwsze Thompson a nie Thomson, po drugie nie wiem czy zauważyłaś w mojej wypowiedzi ikonkę ze zmrużonym okiem. Jestem blondynem ale Twoją ironię załapałem i też zażartowałem ale widać mało wyraźnie :wink:
Pozdravki

Kolega wielonikowiec stara się pokazać ,że z jednej strony Thompson śpiewa o Bogu ,miłości ,a z drugiej strony pochwala ludobójstwo,wznosi faszystowskie pozdrowienia.Czy tyle lat po wojnach musi nakręcać pewną część Chorwatów w tą stronę ?
Jeśli te żródła,które podaję są bełkotliwe i ,,macierewiczowskie '',to dlaczego są to różne żródła ,w różnych językach?Czy w tych wszystkich krajach tyle dziennikarzy bełkoce?

Twoje metody a la Maciarewicz polegają na zakłamywaniu rzeczywistości przez zachwianie proporcji i nadinterpretację.
Cytowałeś teksty o obozie w Jesenovacu których MPT nigdy nie napisał. Zdarzyło mu się to zaśpiewać, na szczęście widać zrozumiał swój błąd i od wielu lat do tego nie wraca. Zdażył od tego czasu zrobić wiele dobrego. Rozumiem że Ty błędów w życiu nie popełniasz, a jak raz to zrobisz to jesteś skreślony na całe życie ???
A to że w wynarodowionej UE różnym lewakom patriotyzm myli się z faszyzmem to raczej ich problem. Kłamstwo powtórzone wiele razy staje się prawdą, to często stosowana metoda, widać też ją polubiłeś.
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 16.04.2007 09:32

Maciej napisał(a):
chesjowisz napisał(a):
Pozdravki

Twoje metody a la Maciarewicz polegają na zakłamywaniu rzeczywistości przez zachwianie proporcji i nadinterpretację.
Cytowałeś teksty o obozie w Jesenovacu których MPT nigdy nie napisał. Zdarzyło mu się to zaśpiewać, na szczęście widać zrozumiał swój błąd i od wielu lat do tego nie wraca. Zdażył od tego czasu zrobić wiele dobrego. Rozumiem że Ty błędów w życiu nie popełniasz, a jak raz to zrobisz to jesteś skreślony na całe życie ???
A to że w wynarodowionej UE różnym lewakom patriotyzm myli się z faszyzmem to raczej ich problem. Kłamstwo powtórzone wiele razy staje się prawdą, to często stosowana metoda, widać też ją polubiłeś.

Cytowałem to co śpiewał o Jasenovacu i nie tylko o Jasenovacu,cytowałem gazety gdzie pisało o ustaszowskich gestach jakie wykonywał ,o pozdrowieniach ustaszowskich jakimi się wita na koncertach.Także nie jest to jednorazowy wybryk czy błąd jak piszesz.
I gdyby to było z mojej strony kłamstwo to nie odwoływaliby jego koncertów z tych powodów o których tu dyskutujemy.
Polecam ci książkę ,,Oni nie skrzywdziliby nawet muchy''Slavenky Drakulić ,może inaczej spojrzysz na ten problem.
Ostatnio edytowano 16.04.2007 10:11 przez chesjowisz, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2007 09:40

Ale się Macieju rozdyskutowałeś... 8O 8O :la:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 16.04.2007 10:37

slapol napisał(a):Ale się Macieju rozdyskutowałeś... 8O 8O :la:

Niech cię gościu o to głowa nie boli. :wink:
,,Goście mają oficjalny zjazd miejsce i opieczenie w ogrodzie willi ..''
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 16.04.2007 11:37

beksa ....do kąta :D
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 16.04.2007 11:40

Widzę, że temat odżył. :D :D :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 14
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone