Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Japona
Cromaniak

Postnapisał(a) Japona » 23.03.2007 10:10

Wiesz, Macieju nie utożsamiaj mnie z wielonikowcem , tego co piszę i o co pytam nie podpinaj pod wypowiedzi Andrzeja.
Jak rozmawiasz ze mną to odnoś się do mojej wypowiedzi a nie do całokształtu czyichś tam Twoim zdaniem prowokacji.
Pewnie wiesz o czy mówię, ale zaraz zapytasz o co mi chodzi..

Rozumieć teks śpiewany to nie znaczy rozumieć o czym on śpiewa.
Masz rację nie wgłębiłam się w twórczość Marko może tak jak Ty, w całą tą ideologię. Może chcę się wgłębić i zrozumieć fenomen jego muzyki i patrzę na dwie strony medalu.

I nie atakuj mnie , bo nie ma takiej potrzeby. Nikogo na tym forum nie opluwam i nigdy nie opluwałam i powiem Ci szczerze , że nie zuważyłam żeby w tym temacie ktoś kogoś opluwał.
Bruno sam sie przyznał , że jest neoustaszem :D .

To na razie tyle.
Maciej
Cromaniak

Postnapisał(a) Maciej » 23.03.2007 10:28

Przepraszam jeśli poczułaś się zaatakowana - druga część mojej wypowiedzi była refleksją o charakterze ogólnym na temat tego co się dzieje w tym wątku, a nie "atakiem" na Ciebie.
Nie łączę Cię z wielonikowcem, mam zaufanie do Atoji ;)
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 23.03.2007 10:48

Neka ni'ko ne dira u moj mali dio svemira

Istok, Zapad, svatko brani svoje,
a ja ne smijem ono što je moje
oduvijek.
Jedini moj svijet.

Wschód i Zachód, każdy broni swego
czemu ja nie mam bronić mojego
od zawsze.
Mój jedyny świat.

I samo zato, za njih sam fašista,
a nikad nisam htio tuđe ništa,
samo nju,
zemlju slobodnu.

Przez to dla nich faszystą zostałem,
choć cudzego nigdy nic nie chciałem,
tylko nią,
ziemię mą wolną.

Mirno živim ponosan na svome,
makar nije uvijek sve po mome.

Żyję w pokoju, dumny ze swego,
chociaż nie jest tak jak chciałbym tego.

Napadaju ta sluganska pera,
k'o da oni branili su sela.
Miševi,
iz rupa izišli!

Oczerniają pismaki służalcze,
Jakby sami brali udział w walce.
Szczury,
wylazły z dziury!

Eh, što im se povampire lica
kad se vije
naša šahovnica.
Sveta zastava.

Czemu z grobów upiory powstają
tam gdzie nasze barwy powiewają.
Święta chorągiew.

Nek' se čuje, nek' se zna,
nek' vijori zastava,
neka ni'ko ne dira
u moj mali dio svemira.

Niech się słyszy, niech każdy wie,
niech chorągiew łopocze,
niechaj nikt się nie wtrąca
w mój mały kawałek wszechświata.

U eteru lažu, obmanjuju ljude,
tako lako pravednima sude.
Jesam kriv,
zato što sam živ!

W mediach kłamią, ludzi zniesławiają,
I tak łatwo dobrych osądzają.
Jestem winny
tego że żyję!

Domoljublje prozvali fašizam,
tako brane njihov komunizam.
Prozirna
demagogija!

Patriotyzm dla nich jest faszyzmem,
mózgi mają przeżarte komunizmem.
Tania demagogia!

Nek' se čuje, nek' se zna,
nek' vijori zastava,
neka ni'ko ne dira
u moj mali dio svemira.

Niech się słyszy, niech każdy wie,
niech chorągiew łopocze,
niechaj nikt się nie wtrąca.
Niech nam żyje Młodzież Wszechpolska!

;)
platon
Cromaniak

Postnapisał(a) platon » 23.03.2007 11:05

Maciej napisał(a):Jak nie znasz tekstów Thompsona to się może nie wypowiadaj, bo tak się składa że o tym co napisałaś nigdzie nie śpiewa.
Jeśli masz na myśli utwór Anica to dotyczy on chorwackiej kolebki Krajiny i powstał w takich a nie innych okolicznościach - to Serbowie w Krajinie pierwsi podnieśli rękę na Chorwatów, stosujac politykę spalonej ziemi. A że działo się to tam skąd pochodzi i mieszkał Marko to taka a nie inna retoryka tego utworu - czasu wojny.
No ale maciarewiczowskie "fakty" w tym wątku za sprawą wielonikowca dominują. Podstawa opluć, nie podać źródła, ponaciągać rzeczywistość dodając do dyskografii utwory innego autorstwa. Byle wszystko w "ustaszowskiej" układance się zgadzało.
Takie zachowanie zawsze źle świadczy jednak o opluwającym a nie opluwanym. Czołowy moralista cro.pl chyba o tym zapomniał.

Chciałem zauważyć ,że podałem gdzie śpiewał,dlaczego śpiewał i co śpiewał i dla kogo.Większość tych ,,pięknych ''tekstów powstała po wojnie,ale jest śpiewana jakby ta wojna toczyła się dalej.
Franjo Orlović przewodniczący Wspolnoty Wygnanych i Przesiedlonych Chorwatów Sremu ,Baćki Banatu oraz Uchodżców opowiada się za zwrotem Chorwacji Sremu ( cżęści Wojwodiny).I mówi ,że trzeba to najpierw zrobić w wymiarze duchowym.Czyli pisać wiersze ,spiewać piosenki.MPT jest właśnie takim kulturtragerem,który zakreśla w piosenkach przestrzeń duchową Chorwatów.Śpiewając o Janie Pavle pokazuje ,że mają pozwolenie od Boga i papieża na .....No właśnie na co mają? :wink:
P>S.
Zachowujesz się Macieju jakby na tym forum byliście tylko wy i ja.
A przecież dużo ludzi tu przychodzi i warto by wyrobili sobie swój pogląd na MPT i nie tylko przez pryzmat waszych bałwochwalczych wypowiedzi na jego temat .Może mój macierewiczowski też im się przyda. :D
Jeśli ktoś poczuł się w tym temacie opluty przezemnie to niech się wytrze,ale podejrzewam ,że po prostu się ślini i o tym nie wie. :wink:
Japona
Cromaniak

Postnapisał(a) Japona » 23.03.2007 11:18

Ej ludzie,
Trochę dystansu, podoba mi się dystans zawodowca. :wink:
Przeprosiny Macieju przyjmuje i dalej śledzę wątek.

Podawane przez paltona fakty nie sa wyssane z rękawa, może czasem trochę przerysowane, ale zabierały też głos w dyskusji matkaboska i Kasia wyrażając swoje wątpliwości co do Marko jako wzoru patrioty i zostały przekrzyczane i zaatakowane , a matka boska musiała sobie zmienić nawet nicka. :wink:
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 23.03.2007 11:53

:D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2007 12:10

Japona napisał(a): Podawane przez paltona fakty nie sa wyssane z rękawa, :wink:

Wyssane fakty są z palca , a z rękawa są wytrzepane :wink:
Był rok 1991. Rozpoczęła się wojna domowa. Chorwacja właśnie ogłosiła niepodległość. Tymczasem federalne władze Jugosławii jedność wielonarodowego państwa postanowiły utrzymać siłą. W tym samym czasie zamieszkujący Chorwację Serbowie postanowili stworzyć własne państwo w Krajinie. Tak zaczęło się piekło, które miało trwać cztery lata.

Los sprawił, że front przebiegał obok wioski Cavoglave. Perković, podobnie jak wielu młodych Chorwatów, walczył na pierwszej linii. To wtedy powstał jego pseudonim od nazwy popularnego pistoletu maszynowego. Również wtedy "urodził się wybitny muzyk. A wszystko za sprawą spontaniczne stworzonej piosenki "Bojna Cavoglave (Waleczne Cavoglave).

Powstała ona między dwoma serbskimi bombardowaniami. Kiedy ustał świst pocisków, Marko i jego znajomi wzięli gitary w ręce i cicho grali. Układali wers po wersie, potem Thompson wprowadził jedynie niezbędne korekty. Piosence towarzyszyło zawołanie, dedykowane Serbom: Nie chcemy was w Cavoglave!

zródło: http://www.prawy.pl/?action=print&dz=fe ... 756&subdz=
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2007 12:19

Japona napisał(a): zabierały też głos w dyskusji matkaboska i Kasia wyrażając swoje wątpliwości co do Marko jako wzoru patrioty :wink:

Patriotyzm (greckiego. patria = ojczyzna) postawa szacunku, umiłowania i oddania własnej ojczyźnie oraz chęć ponoszenia dla niej ofiar. Charakteryzuje się też przedkładaniem celów ważnych dla ojczyzny nad osobiste, a często także gotowością do poświęcenia własnego zdrowia lub życia. Patriotyzm to również umiłowanie i pielęgnowanie narodowej tradycji, kultury czy języka.

Patriotyzm niekiedy przeciwstawia się nacjonalizmowi albo szowinizmowi. Tłumaczy się to tym, że patriotyzm odróżnia się otwartością na inne narody, uznaniem ich prawa do suwerenności i niepodległości. Co więcej, patriotyzm zazwyczaj opiera się na pojęciu obywatela i na rozumieniu narodu w sensie kulturowo - politycznym, podczas gdy idee nacjonalistyczne często pojmują naród jako przede wszystkim etniczną wspólnotę krwi (co nie oznacza wcale, że nacjonalizm nie uznaje praw innych narodów). Przez lata wokół tych pojęć narosło wiele nieporozumień. Osoby i organizacje głoszące poglądy nacjonalistyczne uważają się często za "prawdziwie patriotyczne". Z kolei media bądź publicyści o profilu liberalno - lewicowym chętnie używają epitetu "nacjonalista" w stosunku do osób, które w rzeczywistości są patriotami. Wobec takich zachowań wydaje się, że bardziej trafne jest przedstawianie patriotyzmu, jako antytezę przede wszystkim szowinizmu, ponieważ oba pojęcia są związane z uczuciami, pierwsze z miłością do własnego narodu, drugie z nienawiścią do innych. Natomiast nacjonalizm stanowi doktrynę polityczną, w dodatku mającą wiele odmian.

Patriota na co dzień dba o pomyślność i dobre imię swojego kraju i narodu. Dba o symbole narodowe takie jak flaga, godło i hymn swojej ojczyzny. Nie pozwala na obrazę swego kraju. Ma wysoko rozwinięte poczucie dumy i godności narodowej zarazem jest daleki od megalomanii. Nie wstydzi się bycia obywatelem swojej ojczyzny i przynależności do swego narodu. Gdy potrzeba manifestuje swoje przywiązanie do ojczystej kultury, języka, tradycji.
źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Patriotyzm
Japona
Cromaniak

Postnapisał(a) Japona » 23.03.2007 12:25

Janusz weź juz nie googlaj, bo jeszcze wygooglasz sedno sprawy i co wtedy?
Wolałabym żebys czasem powiedział co myślisz, nawiązał dialog , rozmowę z drugim człowiekiem...
Bez urazy.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2007 12:55

Stwierdzam, że MPT jest patriotą :!:
Stwierdzam, że jest artystą-muzykiem :!:
Stwierdzam, ze jak każdy artysta-ma swoich zwolenników i przeciwników. :!:
Ponieważ "wpadła mi w ucho" jego muzyka, mam ok.50-ciu jego piosenek i od czasu do czasu lubię je słuchać. :lol:
Nie jestem zagorzałym, jednostronnym jego fanem, nie zbieram jego płyt, gadżetów, na koncert nie pojadę, choć podziwiam tych którzy pojadą - to są jego prawdziwi fani (w pozytywnym tego słowa znaczeniu) - lubię różną muzykę, ale taką jak Ty słuchasz -"pokazaną" w innym wątku - akurat nie, :cry:
Gdybyś dokładnie poczytała moje posty w tym wątku - to powyższe wnioski powinnaś wyciągnąć sama.

Ps. Czekam na opinię w sprawie faktów zawartych tu:
http://www.prawy.pl/?action=print&dz=fe ... 756&subdz=
:papa:
platon
Cromaniak

Postnapisał(a) platon » 23.03.2007 13:27

Janusz Bajcer napisał(a):Stwierdzam, że MPT jest patriotą :!:
Stwierdzam, że jest artystą-muzykiem :!:
Stwierdzam, ze jak każdy artysta-ma swoich zwolenników i przeciwników. :!:

tu chyba nie trzeba tłumaczyć :wink:
POLICIJA će podići prekršajnu prijavu protiv organizatora međunarodne odbojkaške utakmice između Azene Kumičić i slovenske HIT Gorice jer je u time-outu u nekoliko navrata puštena pjesma "Jasenovac i Gradiška Stara" u izvedbi Marka Perkovića Thompsona, doznajemo iz zagrebačke policije.
"Organizatori utakmice bit će prekršajno prijavljeni po članu 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira." - kazao je Indexu operativni analitičar Policijske uprave zagrebačke Davor Tor, pa dodao kako će bivši košarkaš Cibone Sven Ušić svjedočiti o nemilom događaju.
Organizator utakmice je odbojkaški klub Azena Kumičić, koji bi tako mogao biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 25 do 150 eura, a iako zakon predviđa i mogućnost zatvorske kazne, dosadašnja sudska praksa pokazuje da zbog javnog puštanja fašističkih pjesama odgovorne osobe ipak neće završiti u zatvoru.
Patriota czy faszysta ? :wink:
Japona
Cromaniak

Postnapisał(a) Japona » 23.03.2007 13:28

Podejdę do tego z przymrużeniem oka.
Myślę, że z tym Marko to jest tak jak z Platonem.
Jedni go "kochają", a drudzy nie. :wink:
Nie ma nic po środku.
I točka.
platon
Cromaniak

Postnapisał(a) platon » 23.03.2007 13:30

Thompson "Iza devet sela" = Abba "Super trooper"
Iako je Thompson svojedobno priznao kako se slaže da njegova i Abbina pjesma previše nalikuju, i dalje je potpisan kao autor glazbe za spomenutu pjesmu, što znači da tantijemi (novac od autorskih prava) i dalje idu njemu u džep. Jedan je to od najvećih Thompsonovih hitova, a još više zapanjuje činjenica da je s očitim plagijatom osvojio grand prix HRF-a, koji na natječaj prima samo "nove, autorske i neemitirane pjesme".
MPT jako plagiator. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 23.03.2007 13:41

Andrzeju bardzo mi przykro, ale nie rozumiem-więc nie mogę się do tego odnieść. :x
Natomiast rozumiem co jest napisane tu:
http://www.prawy.pl/?action=print&dz=fe ... 756&subdz=
lecz Ty i Japona albo tego nie czytacie, albo są tam fakty niepasujące do Waszej "wersji wydarzeń"
I zawsze jest coś pośrodku (.) i kropka :wink: :lol:
platon
Cromaniak

Postnapisał(a) platon » 23.03.2007 13:51

Janusz to w prawym napisano.
,,Temat ruchu ustaszowskiego i Niezależnego Państwa Chorwackiego w latach 1941-45 odbija się w Chorwacji czkawką. Tym bardziej, że tradycja chorwackiej państwowości wolna od dziedzictwa lat 1941-45 wygasa w XII wieku. Tradycja ustaszowska mimo że kontrowersyjna nieuchronnie staje się jednak dzisiaj integralną częścią chorwackiej tradycji niepodległościowej.''
,,Koronnym argumentem posądzających Thompsona o faszyzm jest fakt, że w jego repertuarze koncertowym obecnych jest kilka starych, ustaszowskich pieśni z czasów II wojny światowej.''
,,Już od czasów Chrystusa/ Diabelskie siły się trudzą/ By zadać nam klęskę/ Antychryści i masoni/ Komuniści, oto oni (...)''
,,Marko, gdy tylko wszedł na scenę powitał swych fanów ustaszowskim zawołaniem Za dom spremni!(Dla ojczyzny gotowi!) i zaśpiewał Bojna Cavoglave. Zaczęło się prawdziwe szaleństwo. Nad sceną ustawiono wielkie ekrany. Gdy Thompson śpiewał wojenny hit Anice, kninska kraljice można było zobaczyć na nich fragmenty filmów kręconych na żywo w czasie walk w Slawonii w 1995 roku. ''
Napisano też ,że ludzie lubią go słuchać i robi duże pieniądze. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 11
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone