Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2007 14:09

chesjowisz napisał(a):
Rysio napisał(a):Andrzejku, od dłuższego czasu przeglądam temat i się nie odzywam ale jeśli znów Ci leków brakło to dowiozę :wink: Po prostu w dupie szczypie jak się Twoje brednie czyta tym bardziej nie w temacie. Nie interesuje Cię koncert MPT :?: to po jaką cholerę bruździsz :?: Chcesz wywołać kolejną wojnę na forum :?: Zależy Ci na tym :?: Załóż sobie temat (a masz w tym mistrza) Marko to nazista, faszysta, ustasz i co tam jeszcze chcesz :!: Tylko kto odwiedzi Twój temat :?: Siedź tam i czekaj na chętnych do dyskusji a nie odbieraj radości z wydarzenia jakim jest koncert innym, który mają odmienne zdanie od Twojego :evil:

Za dom spremni!...tak zaczyna koncert MPT ustaskim pozdrowieniem.
I o to chodzi ,że MPT to dla mnie chorwacki ojciec Rydzyk.
Moherowe berety MPT to głównie mężczyżni .
A ty Rysio nie bredż o bredniach tylko weż się do roboty moherze jeden. :D

No a jak :!: Andrzejku :!: Nasi Łociec to mój Idol :!: :D Cóś nie pasi :?: Poskarżę proboszczowi na Ciebie i się skończy pielgrzymowanie :lol: :wink:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 20.03.2007 14:15

Rysio napisał(a):
chesjowisz napisał(a):
Rysio napisał(a):Andrzejku, od dłuższego czasu przeglądam temat i się nie odzywam ale jeśli znów Ci leków brakło to dowiozę :wink: Po prostu w dupie szczypie jak się Twoje brednie czyta tym bardziej nie w temacie. Nie interesuje Cię koncert MPT :?: to po jaką cholerę bruździsz :?: Chcesz wywołać kolejną wojnę na forum :?: Zależy Ci na tym :?: Załóż sobie temat (a masz w tym mistrza) Marko to nazista, faszysta, ustasz i co tam jeszcze chcesz :!: Tylko kto odwiedzi Twój temat :?: Siedź tam i czekaj na chętnych do dyskusji a nie odbieraj radości z wydarzenia jakim jest koncert innym, który mają odmienne zdanie od Twojego :evil:

Za dom spremni!...tak zaczyna koncert MPT ustaskim pozdrowieniem.
I o to chodzi ,że MPT to dla mnie chorwacki ojciec Rydzyk.
Moherowe berety MPT to głównie mężczyżni .
A ty Rysio nie bredż o bredniach tylko weż się do roboty moherze jeden. :D

No a jak :!: Andrzejku :!: Nasi Łociec to mój Idol :!: :D Cóś nie pasi :?: Poskarżę proboszczowi na Ciebie i się skończy pielgrzymowanie :lol: :wink:

Masz moherze. :D
,,Ustaszowska wizję integralnego nacjonalizmu traktuję na równi z integralnym nacjonalizmem ukraińskim. Dr Ante Pavelić to Stepan Bandera, któremu udało się dorwać do władzy. A może do Chorwacji było bliżej niż nad Pełtew i Dniestr i dlatego towarzysze z Niemiec i Włoch nie szczędzili pieniędzy i sił, żeby rozbic starą Jugosławię - Kraljevinu Kralja Petra. Jeśli mam dokonać prostego wyboru między dwoma wizjami budowy czegoś na jej gruzach to opowiadam się za wizją Draży Michajlovicia a wizją Ante Pavelicia wybieram tego pierwszego.
Dlatego też nie wiem jak mam oceniać ustaszowskie piosenki Thompsona. Marko śpiewa na koncertach o obozie koncentracyjnym w Jasenovacu i Starej Gradisce, miejsce kaźni tysięcy Serbów, w konwencji biesiadnej piosenki o wesołych rzeźnikach Vjekoslava Luburicia (Jasenovac i Gradiška Stara) czy o Jure Franceticiu z Crnej Legiji, który z kwatery na szczycie góry Trebević pod Sarajewem nawołuje swoich dzielnych chłopców do podpalenia Serbii (Evo zore, evo dana).
Kłopot w tym, że zarówno na Ukrainie jak i w Chorwacji nie ma innego układu odniesienia dla tamtejszych narodowców. W czasie, w którym krystalizował się nowoczesny polityczny nacjonalizm zabrakło ideologa, który mógł go poprowadzić na właściwy tor. Zarówno Dmytro Doncow jak i Ante Pavelić na pierwszym miejscu postawili naród (u Doncowa ), spychając z piedestału Chrystusa Króla. I w tym tkwi zasadnicza różnica między nacjonalizmem polskim a integralnym nacjonalizmem chorwackim i ukraińskim.''
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 20.03.2007 14:32

Andrzej, teraz na poważnie Ci powiem co o tym myślę. Znam trochę (nie zbyt dużo ale zawsze coś) historii Marko. O czym byś śpiewał, gdybyś z tego żył, gdyby parę lat wcześniej ktoś na Twoich oczach rodzinę, przyjaciół, sąsiadów, znajomych wypatroszył :?: I naprawdę, nie w tym temacie ta dyskusja :?
bez odbioru :papa:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 20.03.2007 14:37

chesjowisz napisał(a): MPT to postać kontrowersyjna.W Chorwacji mówią ,ze to hosztapler i mistrz socjotechniki.Ma zresztą super doradców od mediów.Utożsamiany z utaszami i nacjonalistami.Zresztą zauważ ,że Mirko mieszka w Chorwacji a MPT nie zna zbytnio.
tu mozesz potupać :wink:

Anica Kninska Kraljica

Anica, kninska kraljica Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajnu do Knina... Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajnu do Knina... Zapalit ću dva-tri srpska štaba, da ja nisam dolazija džaba... Zapalit ću dva-tri srpska štaba, da ja nisam dolazija džaba... Hej Anice, kninska kraljice...hej Anice kninska kraljice... Hej Anice, kninska kraljice...hejAnice kninska kraljice... Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajnu do Knina... Zbog Anice i bokala vina, zapalit ću Krajnu do Knina... Hej Hrvati sjetimo se Knina, hrvatskoga Kralja Zvonimira... Hej Hrvati sjetimo se Knina, hrvatskoga Kralja Zvonimira... Hej Anice, kninska kraljice...hej Anice kninska kraljice... Hej Anice, kninska kraljice...hej Anice kninska kraljice... Hej Anice, kninska kraljice...hej Anice kninska kraljice... Hej Anice, kninska kraljice...hej Anice kninska kraljice...
hej :wink:

MPT to postać kontrowersyjna jak prawie każdy artysta-muzyk, malarz, aktor, itd. ....
Mirko zna MPT, tylko nielubi jego muzyki i ma do tego prawo, natomiast słucha Krawczyka, którego z kolei u nas niektórzy nie lubią.
Natomiast z wypowiedzi Mirko i Kasi można wnioskować, że nie lubią Go Oni za to,że odniósł sukces, a niewątpliwie MPT za takiego człowieka można uznać.

Tą piosenkę mam i słucham, a ponieważ mój chorwacki "prawie zerowy" to proszę o przetłumaczenie na polski język (i podobnie dwa wcześniej zamieszczone teksty).

Ps. MPT niedobry, teksty niedobre, jego doradcy też źli :?: 8O
No to kto dobry, czyżby tylko Andrzejek
Ostatnio edytowano 20.03.2007 16:35 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 20.03.2007 14:39

no to tak...
Ani my Cię nie przerobimy na MPT fana..
(zresztą nie zamierzaliśmy nigdy przenigdy)
w związku z powyższym wyrzuć te nagrania które masz w domu bo..
po co masz się stresować ...w i tak trudnym życiu...

Ani Ty nas nie przekonasz do "olania" Marko
...na koncert jedziemy...ekipą 20 osobową..z wielu miast Polski
różnią nas poglądy, zawody, zainteresowania, gusta... łączy MPT i HR

bilety już mamy, koszulki w produkcji, flaga i te sprawy
nastroje super, a świadomość spotkania... fajnych ludzi...eh..

a więc...podsumowując...

Tak jesteśmy bandą neo-Ustaszy ... bo z Koniem kopać się nie będziemy :)

Bruno
współ organizator (jeden z 20 :D )

Ps.

pamiętasz...LUBIĘ CIĘ.....naprawdę... i do zobaczenia u żubrów :D
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 20.03.2007 15:15

Bruno napisał(a):bilety już mamy, koszulki w produkcji, flaga i te sprawy
Bruno

Robert, czekamy na relację z koncertu , zdjęcia, a film może zobaczymy na zlocie.
:wink: Sądzę, że to nie tylko moja prośba.
:)
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 20.03.2007 15:18

krakuscity napisał(a):
Bruno napisał(a):bilety już mamy, koszulki w produkcji, flaga i te sprawy
Bruno

Robert, czekamy na relację z koncertu , zdjęcia, a film może zobaczymy na zlocie.
:)

to ze starego koncertu
Obrazek
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 20.03.2007 15:36

krakuscity napisał(a):Robert, czekamy na relację z koncertu , zdjęcia, a film może zobaczymy na zlocie.

Pewnie że nie tylko Twoja ! :mrgreen:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 20.03.2007 17:20

8O
Ostatnio edytowano 21.03.2007 21:18 przez Japona, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2007 19:06

Czytam ten wątek i tak sobie myślę...wszystko już zostało powiedziane. :!:
Info o koncercie było, kto miał ochotę i chciał d... ruszyć, żeby wspólnie pojechać...to pewnie swoje "chciejstwo" zrealizował. Nikogo na siłę nie zapraszano i nie przekonywano....ani do konieczności bycia TAM, ani do polubienia czy pokochania Thompsona.
Opinie rozbieżne z odczuciami "koncertowiczów" zostały na forum przedstawione i każdy w sumie pozostał przy swoim :wink: ...ale dla takich opinii - przedstawionych w kulturalny sposób zawsze mam szacunek (pozdravki dla Kasi :lol: ).
Powstała również "wielonickowa pyskówka", która zawsze powstaje (i powstawać będzie), gdy grupa ludzi czuje się ze sobą dobrze i postrzega siebie jako kolegów - przyjaciół. Z czego ona wynika? nie wiem :cry: ....z zazdrości może?.... z braku akceptacji?....z choroby?
Moje zdanie jest takie: nie uczestniczmy w dyskusji na TAKIM poziomie i nie dajmy się prowokować.
Proponuję zakończyć konwersację w tym wątku. Kto chce złapać kontakt z wyjeżdżającymi ....ten znajdzie drogę :lol: Kto nie chce - ma do tego prawo i na nic mu ogólne bluzganie w temacie.

P.S.
Po koncercie wrzucimy pewnie fotki z wyjazdu, by pokazać, że bawiliśmy się jak zwykle świetnie :lol:
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 20.03.2007 19:40

8O
Ostatnio edytowano 21.03.2007 21:18 przez Japona, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.03.2007 19:44

Prześpij się platon, to Ci dobrze zrobi....i przy okazji wytrzeźwiejesz....
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 20.03.2007 19:49

8O
Ostatnio edytowano 21.03.2007 21:19 przez Japona, łącznie edytowano 1 raz
kominesku
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kominesku » 20.03.2007 20:00

I rym cym cym i tra la la , a życie się toczy w podskokach :roll: :lol:
platon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) platon » 20.03.2007 20:21

slapol napisał(a):Prześpij się platon, to Ci dobrze zrobi....i przy okazji wytrzeźwiejesz....

Masz dzieci? Może masz kota?Pijesz do lustra? Szukasz rodziny?
Jesteś samotny?Chcesz być liderem grupy?Czujesz w sobie siłę?
Szukasz kochanki? Może chcesz się z kimś napić?
Odpowiedz sobie sam i przeproś Japonę bo rzeczywiście ma rację .
Twoja i Antka spiskowa teoria czyli całej grupy jest do dupy. :D
od 21.02. napisano na tym forum 7377 postów .W tym durnych postów typu slapol około 6400. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone