Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 06.11.2007 18:39

AndrzejJ. napisał(a):PiotrekB nie chce by temat się zakończył. :D ...

Mnie tam rybka czy piszesz czy nie :wink: Mam na ten temat swoje zdanie i nie mam zamiaru go zmieniać na podstawie twojej przepastnej wiedzy zaczerpniętej z googli :lol: Jak dla mnie możesz sobie nadal wklejać linki tylko czy to ma sens.........jak z tego tematu wynika masz małą siłe przebicia :wink: :papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.11.2007 20:07

Piotrek_B napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):PiotrekB nie chce by temat się zakończył. :D ...

Mnie tam rybka czy piszesz czy nie :wink: Mam na ten temat swoje zdanie i nie mam zamiaru go zmieniać na podstawie twojej przepastnej wiedzy zaczerpniętej z googli :lol: Jak dla mnie możesz sobie nadal wklejać linki tylko czy to ma sens.........jak z tego tematu wynika masz małą siłe przebicia :wink: :papa:

Temat jest ważny.Za dwa lata Chorwacja wejdzie do UE i będzie to koniec w dużej części nacjonalistycznego piosenkarza o pseudonimie Thompson .
A i mnie tam rybka czy myślisz czy nie i czy wogóle masz jakąkolwiek wiedzę. :wink:
Wszystko co jest zapisane w skrypcie forum jest znajdowane przez potrzebujących.Nawet prawy . pl tłumaczenia piosenek MPT bierze z cro.pl. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.11.2007 21:34

AndrzejJ. napisał(a):Temat jest ważny.Za dwa lata Chorwacja wejdzie do UE i będzie to koniec w dużej części nacjonalistycznego piosenkarza o pseudonimie Thompson .

Pożyjemy, zobaczymy czy Twoje proroctwa się spełnią :?: :lol:
A MPT już jest legendą chorwackiego pop rocka,czy Ci się podoba czy nie.
I tak na marginesie - czasem nacjonalizm jest również formą patriotyzmu.
:papa:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.11.2007 21:39

Janusz Bajcer napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):Temat jest ważny.Za dwa lata Chorwacja wejdzie do UE i będzie to koniec w dużej części nacjonalistycznego piosenkarza o pseudonimie Thompson .

Pożyjemy, zobaczymy czy Twoje proroctwa się spełnią :?: :lol:
A MPT już jest legendą chorwackiego pop rocka,czy Ci się podoba czy nie.
I tak na marginesie - czasem nacjonalizm jest również formą patriotyzmu.
:papa:

Jest legendą. Ale legendy szybko przemijają. :D
A nacjonalizm jest nacjonalizmem,powiedziałbym jest to zboczona forma patriotyzmu.Iść po trupach.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.11.2007 22:41

Są tzw. "żywe legendy" nie słyszałeś tego określenia 8O :?:
Takie "żywe legendy" są w sporcie, w muzyce, w polityce - itp, itd.

W wikipedii znalazłem taki akapit i z jego tezami sie zgadzam:

"Patriotyzm niekiedy przeciwstawia się nacjonalizmowi albo szowinizmowi. Tłumaczy się to tym, że patriotyzm odróżnia się otwartością na inne narody, uznaniem ich prawa do suwerenności i niepodległości. Co więcej, patriotyzm zazwyczaj opiera się na pojęciu obywatela i na rozumieniu narodu w sensie kulturowo - politycznym, podczas gdy idee nacjonalistyczne często pojmują naród jako przede wszystkim etniczną wspólnotę krwi (co nie oznacza wcale, że nacjonalizm nie uznaje praw innych narodów). Przez lata wokół tych pojęć narosło wiele nieporozumień. Osoby i organizacje głoszące poglądy nacjonalistyczne uważają się często za "prawdziwie patriotyczne".
Z kolei media bądź publicyści o profilu liberalno - lewicowym chętnie używają epitetu "nacjonalista" w stosunku do osób, które w rzeczywistości są patriotami
Wobec takich zachowań wydaje się, że bardziej trafne jest przedstawianie patriotyzmu, jako antytezę przede wszystkim szowinizmu, ponieważ oba pojęcia są związane z uczuciami, pierwsze z miłością do własnego narodu, drugie z nienawiścią do innych. Natomiast nacjonalizm stanowi doktrynę polityczną, w dodatku mającą wiele odmian."

MPT nie jest politykiem, jest muzykiem śpiewającym o historii swojego narodu.
To nie On winien wojny na Bałkanach, a ponieważ brał w niej udział jako patriota chorwacki - to teraz o niej czasem śpiewa.
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 06.11.2007 22:48

Janusz Bajcer napisał(a):Są tzw. "żywe legendy" nie słyszałeś tego określenia 8O :?:
Takie "żywe legendy" są w sporcie, w muzyce, w polityce - itp, itd.

W wikipedii znalazłem taki akapit i z jego tezami sie zgadzam:

"Patriotyzm niekiedy przeciwstawia się nacjonalizmowi albo szowinizmowi. Tłumaczy się to tym, że patriotyzm odróżnia się otwartością na inne narody, uznaniem ich prawa do suwerenności i niepodległości. Co więcej, patriotyzm zazwyczaj opiera się na pojęciu obywatela i na rozumieniu narodu w sensie kulturowo - politycznym, podczas gdy idee nacjonalistyczne często pojmują naród jako przede wszystkim etniczną wspólnotę krwi (co nie oznacza wcale, że nacjonalizm nie uznaje praw innych narodów). Przez lata wokół tych pojęć narosło wiele nieporozumień. Osoby i organizacje głoszące poglądy nacjonalistyczne uważają się często za "prawdziwie patriotyczne".
Z kolei media bądź publicyści o profilu liberalno - lewicowym chętnie używają epitetu "nacjonalista" w stosunku do osób, które w rzeczywistości są patriotami
Wobec takich zachowań wydaje się, że bardziej trafne jest przedstawianie patriotyzmu, jako antytezę przede wszystkim szowinizmu, ponieważ oba pojęcia są związane z uczuciami, pierwsze z miłością do własnego narodu, drugie z nienawiścią do innych. Natomiast nacjonalizm stanowi doktrynę polityczną, w dodatku mającą wiele odmian."

MPT nie jest politykiem, jest muzykiem śpiewającym o historii swojego narodu.
To nie On winien wojny na Bałkanach, a ponieważ brał w niej udział jako patriota chorwacki - to teraz o niej czasem śpiewa.

Się ,załamałem psychicznie.Poczytaj lepiej,, Historię Chorwacji''. :D
Na teledyskach MPT ma w rękach karabin maszynowy,a w swoim życiorysie pisze ,że walczył gitarą. :D
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.11.2007 23:14

AndrzejJ. napisał(a): Się ,załamałem psychicznie. :D

I tu doszliśmy do sedna sprawy :wink: :lol: z załamanymi psychicznie kończę dyskusję w tym temacie :lol: :!: :arrow:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 07.11.2007 10:31

pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 09.11.2007 22:50

AndrzejJ. napisał(a):zgroza

granie na uczuciach to twoja specjalność ,żaden naród nie jest przejrzysty jak kryształ,historia to osądzi-nie ty,tylko dziwię się że chorwaci chcą z tobą robić jakiekolwiek interesy...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.11.2007 22:59

pietro napisał(a):

granie na uczuciach to twoja specjalność ,żaden naród nie jest przejrzysty jak kryształ,historia to osądzi-nie ty,tylko dziwię się że chorwaci chcą z tobą robić jakiekolwiek interesy...

Kop się z koniem :D Dziś przerwano mecz w Białymstoku za to ,że była na trybunach faszystowska flaga.
A ty ze zgoloną głową wierz we wszystko co ci powiedzą.
Chorwaci chcą do Unii i chcą zapomnieć o tej traumie.Ci co mają pomysł na życie zapominają szybciej,a ci co chcą żyć w traumie nakręcają się tak jak Ty.
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 09.11.2007 23:08

AndrzejJ. napisał(a):
pietro napisał(a):

Kop się z koniem :D Dziś przerwano mecz w Białymstoku za to ,że była na trybunach faszystowska flaga.
Chorwaci chcą do Unii i chcą zapomnieć o tej traumie.Ci co mają pomysł na życie zapominają szybciej,a ci co chcą żyć w traumie nakręcają się tak jak Ty.

jestem pewien że moja zgolona głowa to twoja nie przespana noc- także siedz cicho Bekso i do grodu Kraka nawet się nie wychylaj,a Chorwatów i Unię zostaw w spokoju,bo będą tam bez ciebie głowę do góry podnośić... :lol: :lol: :lol:
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 09.11.2007 23:14

pietro napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
pietro napisał(a):

jestem pewien że moja zgolona głowa to twoja nie przespana noc- także siedz cicho Bekso i do grodu Kraka nawet się nie wychylaj,a Chorwatów i Unię zostaw w spokoju,bo będą tam bez ciebie głowę do góry podnośić... :lol: :lol: :lol:

intelektualistą to już raczej nie zostaniesz :D ale trzymaj się swojej wersji jakby co :D możesz dać sobie zrobić jeszcze tatuaż na czole,ewentualnie koło uszka :D to ostatnio modne jak zgolenie głowy,taki mały,, hakenkrojc'' :D
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 09.11.2007 23:36

AndrzejJ. napisał(a):
pietro napisał(a):
AndrzejJ. napisał(a):
pietro napisał(a):

intelektualistą to już raczej nie zostaniesz :D ale trzymaj się swojej wersji jakby co :D możesz dać sobie zrobić jeszcze tatuaż na czole,ewentualnie koło uszka :D to ostatnio modne jak zgolenie głowy,taki mały,, hakenkrojc'' :D

brak argumentów owocuje pisaniem bzdur-ceniłem ciebie trochę wyżej ale całość się zgadza -wychodzi na zerooooooooooo !!!
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 10.11.2007 08:27

O rany ! Ludzie ! Doczytałem do końca ! Od samego początku ! Spać nie mogłem i od 5.00 rano do teraz poznawałem pana "Thompsona" i to wszystko, co wokół niego się dzieje.
Bardzo wszystkim dziękuję za wzbogacenie mojej wiedzy o Chorwacji ( takiej jej jeszcze nie znałem ) i o ludziach ( to już wiedziałem, ale się ugruntowało :) ).
Mój komentarz : pan Marko "Thompson" P. osiągnął to , o czym marzy każdy wykonawca piosenek , a o czym śpiewał w w "Autobiografii" Markowski - '" tysięczny tłum spija słowa z mych ust " .
Niezależnie od gustów, od ocen, od przyczyn , od szufladkowania -
osiągnął miłość fanów.
Ciekawe, jak potoczą się jego losy ...
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 10.11.2007 10:38

plavac napisał(a):O rany ! Ludzie ! Doczytałem do końca ! Od samego początku ! Spać nie mogłem i od 5.00 rano do teraz poznawałem pana "Thompsona" i to wszystko, co wokół niego się dzieje.
Bardzo wszystkim dziękuję za wzbogacenie mojej wiedzy o Chorwacji ( takiej jej jeszcze nie znałem ) i o ludziach ( to już wiedziałem, ale się ugruntowało :) )....

Cieszę się ,że mogłem wzbogacić Twoją wiedzę.
A pietro się nie przejmuj ,on czasami tylko tak wyskoczy jak Filip z konopii,ale tak wogóle to porządny chłopak i pewnie zamiast swastyki wytatuuje sobie serce przebite strzałą. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 19
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone