Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 14:44

Nie mogłem się powstrzymać :oops:

Thompson-katolik
Istotnym wątkiem w twórczości Thompsona jest wiara. Artysta bez kompleksów śpiewa o Bogu i publicznie wyznaje, że w Jezusie Chrystusie znajduje silną motywację do życia. Album E, moj narode jest pod tym względem wyjątkowo czytelny. W refrenie przebojowego utworu Necu izdat ja(Nie chcę zdradzić) wyznaje: Nie chcę zdradzić Boga nigdy/ Nie chce gasić słońca świecącego na niebie.

Ta piosenka jest swoistą rockową modlitwą. Nie bez powodu w czasie jej śpiewania piosenkarz składa ręce jak do pacierza... Thompson za sprawą swoich religijnych tekstów niczym rockowy krzyżowiec wzywa swój naród do wierności Bogu. Poprzedzony monumentalnym wstępem utwór Radost s visina(Radość z Niebios) skierował do ludzi, którym trudy codzienności nasuwają zwątpienie w Boże miłosierdzie i w szansę na szczęśliwe życie: Odrzuć szatana, to Cię nie zawiedzie/ Podaj rękę Chrystusowi, niech cię prowadzi.

Charakterystycznym elementem wizerunku Perkovicia jako artysty jest Krzyż Świętego Benedykta, który nosi na piersi. Częste nawiązania do katolickiej tożsamości Chorwatów to kolejny powód popularności Thompsona w kraju, w którym katolicyzm jest nierozerwalnie związany z poczuciem narodowej odrębności. Gdy w 2002 roku Chorwację odwiedził papież Jan Paweł II, Marko nagrał z tej okazji specjalny utwór zatytułowany Ivane Pavle II Janie Pawle II, naród chorwacki kocha Ciebie, wyznaje w piosence Thompson.

Marko Perković swoją twórczość traktuje jako misję. Nie tylko przez swoją niezwykłą muzykę. Za prywatne pieniądze buduje obecnie kościół i stadion w rodzinnej wiosce Cavoglave. Chętnie występuje też charytatywnie. Wydarzeniem roku 2005 był jego koncert w Monachium, poświęcony pamięci chorwackiego kardynała Alojza Stepinca (1889-1960), w 1998 roku wyniesionego na ołtarze przez papieża Jana Pawła II. Kardynał Stepinec był prymasem Chorwacji w czasie istnienia Niezależnego Państwa Chorwackiego w latach 1941-45. Po wojnie był prześladowany i więziony przez komunistów.

Przeszłość
Dzisiaj chorwacki święty jest także jednym z bohaterów dyskursu, którego przedmiotem jest chorwacka państwowość w latach II wojny światowej. Dyskursu, który dzieli opinię publiczną i elity tego kraju. Podobnie jak postać charyzmatycznego muzyka z Dalmacji. Szczególne zainteresowanie nim przejawiają media i działacze lewicy, którzy co jakiś czas oskarżają piosenkarza o propagowanie faszyzmu. Koronnym argumentem posądzających Thompsona o faszyzm jest fakt, że w jego repertuarze koncertowym obecnych jest kilka starych, ustaszowskich pieśni z czasów II wojny światowej. Jego krytycy twierdzą, że to gloryfikacja zbrodni popełnionych przez reżim ustaszowski w latach 1941-45. Artysta publicznie wyjaśniał, iż jako katolik potępia zbrodnicze praktyki każdej władzy, tak komunistycznej, jak i faszystowskiej.

Temat ruchu ustaszowskiego i Niezależnego Państwa Chorwackiego w latach 1941-45 odbija się w Chorwacji czkawką. Tym bardziej, że tradycja chorwackiej państwowości wolna od dziedzictwa lat 1941-45 wygasa w XII wieku. Tradycja ustaszowska mimo że kontrowersyjna nieuchronnie staje się jednak dzisiaj integralną częścią chorwackiej tradycji niepodległościowej.

Thompson, jako wskrzesiciel ustaszowskich upiorów, to wdzięczny temat dla brukowej prasy i zawodowych tropicieli faszystowskiego spisku. Na jesieni 2003 roku przeciwnikom Thompsona udało się nawet zablokować jego koncert w Rotterdamie, na który organizatorzy sprzedali 10 tysięcy biletów. Przeciwnicy artysty stworzyli też specjalną inicjatywę Stop Thompson, w ramach której zbierają podpisy pod apelami o bojkotowanie artysty przez media. Tylko, że na koncertach Perkovicia nawet w prowincjonalnych miasteczkach Chorwacji czy Bośni frekwencja jest wyższa niż na całej liście poparcia dla inicjatywy Stop Thompson. Artysta chyba nie za bardzo się więc nią przejmuje, a w tytułowej piosence E, moj narode wyznaje wręcz prowokacyjnie : Już od czasów Chrystusa/ Diabelskie siły się trudzą/ By zadać nam klęskę/ Antychryści i masoni/ Komuniści, oto oni (...)
:papa:
Ostatnio edytowano 19.03.2007 14:51 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 19.03.2007 14:48

Na muzyke sie nie znam.W samochodzie mam dwa CD Krawczyka i ciagle to słucham.
W sprawie Marka P.(Thomson nie pasuje do Čavoglava=Gwozdzglowa=Vukojebina), mysle ze on tylko jest dobry psyholog i znalazł sposob jak na psyhologii tłumu zarobić pieniadze.
Na Balkanach psyhologia tłumu jest dziwna, mysle ze 20 lat temu w Čavoglave spiewano o partizantach.
Marko P. spiewa tylko na stadionach, na TV go niema.
Ciekawy jestem, jakby wygladał jego koncert w Olimpii(Paryz), gdzie niedawno odbył sie koncert Olivera Dragojevića.

uz pozdrav
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 14:53

Ej mirko to chyba nie oglądasz telewizji :wink:
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 14:53

,,Evo zore, evo dana, evo Jure i Bobana.
Jure zove, Boban viče, evo mene poglavniče!
Na vrh gore Treberića, u logoru Francetića.
U logoru Jure sjedi, svojoj vojsci on besjedi.
Jure zove, Boban viče, hej viteže Francetiću.
Tvoja bojna čuva Liku, biser zemlje, našu diku.
Evo zore, evo dana, evo bojne Imočana.
Oj Ustaše braćo mila, duboka je voda Drina.
Drinu treba pregaziti, i Srbiju zapaliti.
Kad je Drinu pregazio, u nogu je ranjen bio.
On ne viče ajme meni, već on kliče za Dom spremni!
Za Dom spremni, za slobodu, Hrvatskome svom narodu.''

i tańczymy w kółeczku i spiewamy razem 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 19.03.2007 16:09

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):.....
P.S. Moję imię można zdrabniać i skracać... :wink: :D

Starałem się.... :wink: :lol:
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 19.03.2007 16:34

...
Ostatnio edytowano 20.03.2007 10:32 przez matkaboska, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 19.03.2007 17:10

matkaboska napisał(a):
składa bojąca się wszelkich nadętych "izmów" kobieta

jedni boją się nadętych ? izmów a innym nie podobają się nicki, niezbyt miłe np. dla ludzi wierzących.
Zanim komuś wystawisz metryczkę warto spojrzeć w lustro, oprócz tolerancyjności istnieje też coś takiego jak kultura osobista i tzw. dobre wychowanie.
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 19.03.2007 17:21

...
Ostatnio edytowano 20.03.2007 10:32 przez matkaboska, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 19.03.2007 17:36

Dość szybko się obrażasz jak na osobę która nie widzi niczego niestosownego w "legitymowaniu" się takim nickiem.
Admina o niczym nie będę zawiadamiał bo jak napisałem to jest sprawa kultury osobistej, a nie Admina.
A metryczkę wystawiłaś Marko.
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 19.03.2007 17:43

...
Ostatnio edytowano 20.03.2007 10:33 przez matkaboska, łącznie edytowano 1 raz
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 19.03.2007 17:52

Czy naprawdę przeczytałaś to co napisałem ??? Nigdzie Cię nie atakowałem a zarzut braku kultury odnosi się TYLKO i WYŁĄCZNIE do Twojego nicka a nie Twoich poglądów na MPT czy na kogokolwiek i cokolwiek.
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 19.03.2007 18:34

Heja wszystkim!
W tym natłoku odpowiedzi dla sceptycznej Hrvatki:) zaginął gdzieś głos Bożenki ze Splitu!!! Która pięknie napisała, ze prawda zawsze boli.
Wogóle pozdrowionka dla splitczanki:)
Juz wielokrotnie pisalismy na tym forum o tym....mnie oprócz pięknej linii melodycznej pociąga własnie podejście Mirka do swojej ojczyzny... o tym jak spiewa o górach velebitu..o Jadranie, ...o róznych krainach w Chorwacji....
Mnie własnie to urzeka. ktoś kiedys powiedział,że prawda pociąga. Wbrew temu co przeczytałem powyżej, że on robi na tym kase (mam nadzieję ,że robi..jeśli Wisniewski może robić, to czemu nie on:) Mnie pociąga własnie to, jak mozna manifestowac swoje przywiązanie do własnej ojczyzny poprzez muzykę.
Jak się posłucha tekstów piosenek z Eurowizji czy innych super - idoli to faktycznie..treść i przekaz jest troszke inny......Ale to chyba własnie jest wyróznik MPT.

jak napisała Bożenka...prawda jest bolesna.

I powtarzając Slapola..jeśli w 1948 roku śpiewałbym pieśni o tym,że ciesze się z wyrzucenia z Polski hitlerowców i sowietów, to zostałbym uznany za nacjonalistę? MPT pięknie pokazuje Europie jak mozna cieszyć się z tego,że zyje się w wolnym kraju...

Juz nie wiem kto, ale ktos tu...myslę, że z niewiedzy...pisał coś o bejsbolach:)
Będąc w cro w koszulce Bruna z MPT....nie zostałem zaczepiony przez bejsbola, który by mi gratulował...
ale zostałem zaczepiony przez panią kelnerkę na Korculi, pana na straganie gdzieś na Peljesaczu, jakichś Chorwatów na uliczce. I były to bardzo miłe spotkania.....
Plakaty MPT w całej Chorwacji itp..nie świadczą chyba o tym,że jest to muzyka i fenomen MPT nie tylko dla turystów.....

Popularność odbija. Przykładów mamy mnóstwo. MPT niezmiennie śpiewa od lat o tym samym. Szanuję go też i za to......

Acha...i jeszcze porównanie Platona MPT z Połomskim:) niezłe, niezłe...:):)hihihi

MPT, bejsbole i Połomski....ładna mieszanka...:)

jak się nie ma argumentów to śmiesznie rozmowa wygląda:)

acha...i jeszcze jedno...

MPT niezmiennie kojarzy mi się z WAMI WSZYSTKIMI....ile to juz nocy przetanconych w rytm również jego muzyki???:)

no i...do zobaczyska we frankfurcie!!!!
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 18:57

antek napisał(a):Heja wszystkim!
W tym natłoku odpowiedzi dla sceptycznej Hrvatki:) zaginął gdzieś głos Bożenki ze Splitu!!! Która pięknie napisała, ze prawda zawsze boli.
Wogóle pozdrowionka dla splitczanki:)
Juz wielokrotnie pisalismy na tym forum o tym....mnie oprócz pięknej linii melodycznej pociąga własnie podejście Mirka do swojej ojczyzny... o tym jak spiewa o górach velebitu..o Jadranie, ...o róznych krainach w Chorwacji....
Mnie własnie to urzeka. ktoś kiedys powiedział,że prawda pociąga. Wbrew temu co przeczytałem powyżej, że on robi na tym kase (mam nadzieję ,że robi..jeśli Wisniewski może robić, to czemu nie on:) Mnie pociąga własnie to, jak mozna manifestowac swoje przywiązanie do własnej ojczyzny poprzez muzykę.
Jak się posłucha tekstów piosenek z Eurowizji czy innych super - idoli to faktycznie..treść i przekaz jest troszke inny......Ale to chyba własnie jest wyróznik MPT.

jak napisała Bożenka...prawda jest bolesna.

I powtarzając Slapola..jeśli w 1948 roku śpiewałbym pieśni o tym,że ciesze się z wyrzucenia z Polski hitlerowców i sowietów, to zostałbym uznany za nacjonalistę? MPT pięknie pokazuje Europie jak mozna cieszyć się z tego,że zyje się w wolnym kraju...

Juz nie wiem kto, ale ktos tu...myslę, że z niewiedzy...pisał coś o bejsbolach:)
Będąc w cro w koszulce Bruna z MPT....nie zostałem zaczepiony przez bejsbola, który by mi gratulował...
ale zostałem zaczepiony przez panią kelnerkę na Korculi, pana na straganie gdzieś na Peljesaczu, jakichś Chorwatów na uliczce. I były to bardzo miłe spotkania.....
Plakaty MPT w całej Chorwacji itp..nie świadczą chyba o tym,że jest to muzyka i fenomen MPT nie tylko dla turystów.....

Popularność odbija. Przykładów mamy mnóstwo. MPT niezmiennie śpiewa od lat o tym samym. Szanuję go też i za to......

Acha...i jeszcze porównanie Platona MPT z Połomskim:) niezłe, niezłe...:):)hihihi

MPT, bejsbole i Połomski....ładna mieszanka...:)

acha...i jeszcze jedno...

MPT niezmiennie kojarzy mi się z WAMI WSZYSTKIMI....ile to juz nocy przetanconych w rytm również jego muzyki???:)

no i...do zobaczyska we frankfurcie!!!!

Jasenovac i Gradiška Stara to obozy koncentracyjne .Co śpiewa o nich MPT ? Dlaczego trzeba spalić Serbów i kto to ma zrobić też można się dowiedzieć z piosenek MPT.
,,jak się nie ma argumentów to śmiesznie rozmowa wygląda:)''
Rzeczywiście śmiesznie .Bawcie się chłopacy i dziewczynki.Może jakąś śmieszną piosenkę o Oświęcimiu zaśpiewacie ,albo o paleniu Żydów.Zatańczycie do niej i wyluzujcie się towarzysze... broni .
matkaboska
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) matkaboska » 19.03.2007 19:09

...
Ostatnio edytowano 20.03.2007 10:33 przez matkaboska, łącznie edytowano 1 raz
antek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) antek » 19.03.2007 19:14

zatańczymy, zatańczymy!!!!!

w dyskurs z tobą się nie wdaję chesjowiszu - japono - platonie:)
a w tobie panie Platonie jest tysiac razy więcej nienawiści do całego świata niż w piosenkach MPT o serbach...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2026 Wszystkie prawa zastrzeżone