Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
matkaboska
Odkrywca

Postnapisał(a) matkaboska » 17.03.2007 23:52

...
Ostatnio edytowano 20.03.2007 10:31 przez matkaboska, łącznie edytowano 1 raz
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2007 00:04

A mnie się piosenki MPT podobają i często je słucham
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2007 00:12

I jeszcze dość "stara" (ale dla mnie jara) piosenka
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2007 00:15

A tu MPT trochę inny :wink: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2007 00:22

matkaboska napisał(a):No ale nei zaprzeczysz chyba, że chłopcy na czarno w koszulkach crnoj legji są na jego koncertach rzadkością

Tu nie widzę tych chłopców
Ostatnio edytowano 18.03.2007 23:47 przez Janusz Bajcer, łącznie edytowano 1 raz
pietro
Cromaniak

Postnapisał(a) pietro » 18.03.2007 00:45

mam łysą głowę i pałkę :wink:
ale wydaje mi się ze myślę troszkę inaczej niż faszystowskie bojówki,
i choć nie przepadam za niemcami ,ruskimi ,czechami i i kilkoma innymi nacjami to nie znaczy że ma mam ich tępić czy niszczyć w jakikolwiek sposób
nam ,którym działania wojenne ne terenie naszego kraju pamiętamy tylko z opowiadań babć i dziadków nie sposób oceniać i tym bardziej krytykować tych co maja na plecach bagaż przeżyć wojennych,nie jesteśmy w stanie tego zrozumieć ani ocenić obiektywnie - dlatego czapki z głów z mojej strony dla obrońców wolności swojego kraju,min o tym są piosenki MPT
HOWGH !!!

ps.Ewa -wszystko wskazuje na to że zaśpiewamy razem ...Prijatele...

:D :D :D
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2007 00:46

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Strona muzyczna "twórczości" pana Perkovića jest rzeczywiście imponująca i nie zaprzeczę, że "produkowana" z rozmachem....

Właśnie strona muzyczna mi się bardzo podoba i ta produkcja z rozmachem, dlatego zawsze z przyjemnością go słucham...

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Ale jeśli facet na okładce swojej płyty pojawia się na tle płomieni, a tytuły jego piosenek wszystkie niemalże w stylu: E, Moj Narode, Neću Izdat Ja... to jakoś mi to brzydko pachnie...

Mam trochę wiosen :wink: ...i widziałem w życiu wiele okładek płyt z płomieniami...czy wszystkie one przez płomienie mogą tylko brzydko pachnieć :?: 8O

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Gość udarza w tę strunę, która ciągle jeszcze bardzo rozedrgana. Pogrywa na emocjach w dość niedwuznaczny sposób. ....

A nie pomyślałaś, że Gość z karabinem w ręku walczył za swoją ojczyznę i ma prawo uderzać w tą strunę? Czy, gdybyśmy byli w normalnym kraju, a nie w sowieckiej okupacji np. w 1948 roku, i gdyby u nas pojawił się taki odpowiednik frontowca śpiewającego o pogonieniu Niemców za Odrę.....to ludzi przychodzących na koncerty nazywalibyśmy w Polsce nacjonalistami :?: ....i czy mówiłoby sie o tym, że uderza w niebezpieczną strunę :?:

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):To idol mocno przystrzyżonych młodzieńców z pałkami bejsbolowymi, co to w specyficzny sposób pojmują znaczenie słowa patriotyzm. ....

Moje doświadczenia są inne. Np. chodząc w Cro w koszulce z napisem "Thompson" spotykałem się z wyrazami sympatii i aprobaty od wielu osób....i nie byli to bynajmniej "bejsboliści"...

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Na początku myślałam, że może jestem przewrażliwiona. Ale kiedy trafiłam na debatę w Hr telewizji publicznej, gdzie socjologowie wypowiadali się na ten temat, zrozumiałam, że w moim spojrzeniu na tę sprawę nie jestem osamotniona.

Socjologowie (szczególnie w TV chorwackiej) mówią to co chce usłyszeć Bruksela. Wogóle modnie jest uważać Thompsona za nacjonalistę... i wogóle beeee....bo przecież w dobie jednoczącej się Europy ...tak wypada :twisted: , ale wg mnie ludzie tak nie myślą, bo oni byli już zjednoczeni...i nigdy im na dobre to nie wyszło.
To jest oczywiście moje subiektywne zdanie, a Ty Katarzyna masz swoje...i ja to rozumiem, ale znasz język, pewnie jesteś mocno związana z tym krajem....radzę porozmawiaj z ludźmi i posłuchaj ich czy tak czują jak przedstawiłaś powyżej.
Pozdravki
slapol
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2007 00:48

Pietro, to coś koło 20 osób już sie uzbierało..... :lol: :lol:
Z "nacjonalistycznym" pozdrowieniem :wink:
slapol
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2007 01:11

Ja nie pojadę :cry:
Ale będę duchem z Wami słuchając piosenek MPT :lol:
Obrazek
Jola L-G
Cromaniak

Postnapisał(a) Jola L-G » 18.03.2007 01:11

Te linki Janusza "to niebo dla moich uszu" - Janusz Dzięki!!!!
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2007 12:36

Jola L-G napisał(a):Te linki Janusza "to niebo dla moich uszu" - Janusz Dzięki!!!!

Następna nacjonalistka..... :wink: :lool: :lool: :lool:
Rysio
Weteran

Postnapisał(a) Rysio » 18.03.2007 12:55

slapol napisał(a):
Jola L-G napisał(a):Te linki Janusza "to niebo dla moich uszu" - Janusz Dzięki!!!!

Następna nacjonalistka..... :wink: :lool: :lool: :lool:

no jak nie jak tak :?: :D możecie i mnie wpisać na listę nacjonalistów :D
a to ja
Cromaniak

Postnapisał(a) a to ja » 18.03.2007 13:50

Wczoraj usłyszałam żem ... komunistka !!!
Dziś czytam że ... nacjonalistka.

Jestem ... jaka jestem :D

Fruwam sobie ponad tymi podziałami :devil:
I pozdraviam wszystkich, których "rusza" muzyka.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 18.03.2007 14:18

Hej, wiecie co, trochę mi przykro, że tak teraz ze mnie drwicie. W moich wypowiedziech nie padają pod adresem Thopmsona epitety typu nacjonalista czy faszysta. Tym bardziej daleka jestem od tego, by Was nazywać w taki sposób. Po prostu wyraziłam swoją opinię, z którą wcale nie oczekuję, że się zgodzicie, Chciałam podzielić się z Wami moimi obawami związanymi z treściami i ładunkiem emocjonalnym przekazywanym przez Perkovića; a także tym (przede wszystkim tym), jakie uczucia i emocje potrafi wzbudzać u innych. Teraz widzę, że pewnie niepotrzebnie, bo dostałam po nosie. Wyszło na to, że większośc zawsze ma rację...Szkoda.
Co do tego "wojowania pieśnią" i rozmów z Chorwatami doświadczonymi wojną. Nie muszę biegać daleko i wypytywać. Teraz w mojej rodzinie i wśród przyjaciół mam tych, których życie zmieniło się nieodwrcalnie po koszmarze lat 90-tych. To dziwaczne uczucie przedglądać albumy ze zdjęciami, na których pełno roześmianych młodych ludzi, a o których mówi się już w czasie przeszłym.
Teraz nie chodzi o to, by zapomnieć, bo zapomnieć się nie da, ale nie wolno nienawidzieć. Bo póki bedziemy nienawidzieć, ciągle istnieć będzie niebezpieczeństwo, że koszmar sprzed niespełna 20 lat się powtórzy.
Nie tędy droga.
Miałam nadzieję obudzić w Was refleksję, nie udało się. Szkoda, że przy okazji prawie mnie "zjedliście".
Dla Was to tylko fajna muzyka i w dodatku kojarzy się Wam z wakcjami w ukochanym zakątku świata. W pewnym sensie Was rozumiem.
Przykro mi, że nie chcecie się zastanowić na chwilkę nad tym, jak odbierają to inni. :? :cry:
drusilla
Cromaniak

Postnapisał(a) drusilla » 18.03.2007 14:25

Ehhhhh dopiszę się i ja ...do listy tych "be" :wink: Długo się opierałam "nacjonalistycznej " :twisted: fali ale w końcu uległam :oops: :roll:
Na początku jak niektórzy z Was wiedzą byłam baardzo sceptycznie do muzyki Marko nastawiona. Troszkę nade mną popracował Bruno, trochę kilku innych forumowiczów :lol: Ostatecznie się poddałam po przeczytaniu relacji Coni i Bruna z koncertu :D Obejrzałam koncert ze Splitu, przesłuchałam na spokojnie nagrania no i ... przepadłam 8O
Właśnie mnie "wzięło" po raz kolejny i znów oglądam. I wiecie co ? Widać dobrze twarze ludzi - nie zauważyłam ani nienawiści , ani zawziętości . Tylko uśmiechy na twarzach , radość i wspólne śpiewanie.
Każdy manifestuje swój patriotyzm i umiłowanie Ojczyzny jak potrafi najlepiej. Nikt nikogo nie zmusza do słuchania czy oglądania. Ale jeśli wykonawca potrafi porwać kilkutysięczną publiczność do wspólnego śpiewu no to chyba coś w tym jest. Wyobrażam sobie jaka musi być atmosfera "na żywo" 8) Coś fantastycznego !
No i Marko jako biorący czynny udział w walkach ma chyba prawo do tekstów nie całkiem neutralnych - w końcu widział to piekiełko na żywo :idea:
pozdrav dla wszystkich fanów i niefanów :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone