Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MPT patriota czy nacjonalista?

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 18.03.2007 17:30

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hej, wiecie co, trochę mi przykro, że tak teraz ze mnie drwicie. W moich wypowiedziech nie padają pod adresem Thopmsona epitety typu nacjonalista czy faszysta. Tym bardziej daleka jestem od tego, by Was nazywać w taki sposób. Po prostu wyraziłam swoją opinię, z którą wcale nie oczekuję, że się zgodzicie, Chciałam podzielić się z Wami moimi obawami związanymi z treściami i ładunkiem emocjonalnym przekazywanym przez Perkovića; a także tym (przede wszystkim tym), jakie uczucia i emocje potrafi wzbudzać u innych. Teraz widzę, że pewnie niepotrzebnie, bo dostałam po nosie. Wyszło na to, że większośc zawsze ma rację...Szkoda.
Co do tego "wojowania pieśnią" i rozmów z Chorwatami doświadczonymi wojną. Nie muszę biegać daleko i wypytywać. Teraz w mojej rodzinie i wśród przyjaciół mam tych, których życie zmieniło się nieodwrcalnie po koszmarze lat 90-tych. To dziwaczne uczucie przedglądać albumy ze zdjęciami, na których pełno roześmianych młodych ludzi, a o których mówi się już w czasie przeszłym.
Teraz nie chodzi o to, by zapomnieć, bo zapomnieć się nie da, ale nie wolno nienawidzieć. Bo póki bedziemy nienawidzieć, ciągle istnieć będzie niebezpieczeństwo, że koszmar sprzed niespełna 20 lat się powtórzy.
Nie tędy droga.
Miałam nadzieję obudzić w Was refleksję, nie udało się. Szkoda, że przy okazji prawie mnie "zjedliście".
Dla Was to tylko fajna muzyka i w dodatku kojarzy się Wam z wakcjami w ukochanym zakątku świata. W pewnym sensie Was rozumiem.
Przykro mi, że nie chcecie się zastanowić na chwilkę nad tym, jak odbierają to inni. :? :cry:

Kasia wyluzuj ,nikt Cię nie zjadł ani nie miał zamiaru obrażać -ot po prostu i my wyrażamy swoje opinie a że czasami się zażartuje-przymknij oko i pisz dalej
pozdrawiam Pietro
Bozena Kljaković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bozena Kljaković » 18.03.2007 18:23

Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich cromanjakow :!:
Z calego serca zycze Wam udanego koncertu.Chce jeszcze dodac ze prawda zawsze boli a wlasnie nasz Marko jest czlowiekiem ktory niesamowicie pieknie spiewa o tej prawdzie.
SLAPOL dzieki za piekne slowa ,wlasnie wyjoles mi z ust ta sama mysl .Ponizszy tekst piosenki nauczcie na pamiec i glosno spiewajcie rezem z naszym Markiem.
Pozdrav svima :D

Od vremena jos od krista nova lica, scena ista
vrazje sile se trude da nas ne bude
antikristi i masoni - komunisti ovi, oni sire sotonske fraze da nas poraze....

E, moj narode; E, moj narode
a mi gluhi, nijemi, slijepi
svatko u svom mraku strepi
narod biran od Boga gusi nesloga
iz povijesti nase slavne a i ove ne bas davne
sve smo sto nam je vrijedno stekli zajedno....

uzmimo u ruke sudbinu i srecu nije vise tako
ne mogu i necu
uzmimo u ruke sudbinu i srecu

Generacije junaka i pobjednicka vojska jaka
jos se brine i gine zbog Domovine
s nebeskih tih visina daj nam boze opet sina
da nas vodi iz bijede sve do pobjede.....
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 18.03.2007 18:38

Kasia - pisz dalej! Od Ciebie mamy info o Chorwacji i Chorwatach z pierwszej niemal ręki. Pisz - ja jestem bardzo ciekawa opinii o MPT tych ludzi, wśród których żyjesz. Sama słyszałam o mieszkańcu tej ślicznej ziemi, który swojego osła nazwał Thompson. Serio :)

Szanuję patriotyzm wszelkich nacji. MPT nie jest moim idolem, ale lubię posłuchać jego muzyki, na słowach się czasem mało skupiając (wiem to błąd). Lijepa li si to najpiękniejsze moje wspomnienia z Hvaru np. :D - na ludowym festynie było :lol:

Kiedy oglądałam koncert, to np. wydawało mi się takie trochę nie do końca szczere to, kiedy pada na kolana przy Necu izdat ja - gdzieś mi coś podskórnie tak za bardzo pompatycznie i może nieszczerze to wyglądało. Obym się myliła w moich odczuciach. Może facet faktycznie tak manifestuje szczerze to, co czuje... Wtedy - chylę czoła.

Aha - żeby nie było, ze mi u niego wszystko nie pasuje. Podziwiam za to, jak na początku koncertu mówił o najważniejszych dla Chorwata sprawach. Nie umiem sobie wyobrazić, zeby u nas jakiś idol dużego kalibru (nawet nie wiem kto by to w PL mógł być) mówił ze sceny o miłości do Boga, ojczyzny i rodziny (o ile db pamiętam o tym mówił).

No to na razie. Moj dida i ja i kilka innych kawałków leci u mnie dość często :D

Kasia - pisz! A dla wszystkich - serdecznosci!
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 18.03.2007 19:00

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hej, wiecie co, trochę mi przykro, że tak teraz ze mnie drwicie. :cry:

Kasia nie drwimy :D śmiejemy się :D a śmiech to zdrowie, więc do nas dołącz :D i to nie z Ciebie tylko z sytuacji :wink:
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 18.03.2007 20:30

Żyjemy w takich chorych czasach, w których patriotyzm niestety nie jest trendy, dżezi czy jak się ostatnio mówi kaczi :wink:
Pamiętam jedną wypowiedź Marko z czasów (kilka lat temu) gdy do władzy w HR doszedł socjaldemokratyczny rząd i w mediach państwowych rozpoczęła się na niego nagonka. Szło mniej więcej tak "mówią że jesteśmy faszystami ale my po prostu bardzo kochamy nasz kraj, co w tym złego ?". No właśnie w Europie-jednej komunie jaką chce być UE wszystko co ma związek z miłością do swojego kraju jest naznaczane łatką nacjonalizmu.
To strasznie musi boleć w takim kraju jak Chorwacja, gdzie niepodległość odzyskano 15 lat temu a licząc wojnę później i to odzyskano po 1000 latach przerwy !!!
Od czasów szczenięcych, gdy uczyłem się samodzielnie myśleć w głowie utkwiły mi opowiadania Borowskiego (szkolna lektura) o czasach obozowo-wojennych. Widzieliśmy w nich bardzo różnych zarówno Polaków i Niemców. Morał z tej lektury ktory zapamiętałem na zawsze to NIE oceniaj ludzi (ich postaw, poglądów, działania) jeśli nie masz pojęcia o tym w jakich warunkach żyli. Z ciepłego fotela przed telewizorem możemy sobie opowiadać bajki o dobrych i złych ludziach.
Dlatego ocenianie tekstów Thompsona, ktory sam walczył a do tego pochodzi z miejsca w HR od lat bardzo konfliktowego i widział niejedno - z punktu widzenia Polski 60 lat po wojnie, którą pamiętają nasi dziadkowie(jeśli żyją) jest cokolwiek nie na miejscu.
Marko jest człowiekiem, który ze wszystkich znanych mi muzyków najpiękniej śpiewa o miłości do swojej Ojczyzny. Jest prawdziwym fenomenem kulturowym - bo nie znam innego wykonawcy, który nie śpiewa o d..e marynii i gromadzi na swoich koncertach tłumy, grany jest w radiu, tv etc.
Do tego wszystkiego oprawa muzyczna, która porywa serca z moim włącznie.
Do zobaczenia we Franfurcie
:) :) :)
PS.
Kocham swój kraj i cenię wszystkich którzy nie wstydzą się mówić że są patriotami. Nie cierpię Rosji i Niemiec jako dwóch imperiów, które niszczyły nasz kraj i nadal kopią pod nami dołki. Nie ma to jednak nic wspólnego z niechęcią do zwykłych Rosjan czy Niemców.
Brzydzę się polityką i politykami i tymi czerwonymi i brunatnymi. Żaden z nich dla nas nic dobrego nie zrobił.
Giertychowi i spólce najchętniej pokazałbym środkowy palec :wink:
Ostatnio edytowano 18.03.2007 20:51 przez Maciej, łącznie edytowano 1 raz
Dalmatinka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dalmatinka » 18.03.2007 20:47

[
Skinheadzi niemieccy bardzo go lubią, więc radzę uważać an koncercie ;)
Nie radzę też krzyczeć Za Dom! Spremni!, bo nomen omen to pozdrowienie ustasy :)[/quote]

Tutaj czuje sie wywolana do tablicy.
Przedewszystkim Marko nie przyjezdza do Frankfurtu dla Skinheadow niemieckich tylko dla swoich rodakow Chorwatow ktorzy w wiekszosci mieszkaja w poludniowej czesci Niemiec. A nie kazdemu z nich jest dane odwiedzic jego koncert na terytorium Chorwacji.
Czy beda Niemcy na koncercie?? Oczywiscie ze beda, ale nie skonheadzi. Beda rodziny chorwacko-niemieckie, ktorzy lubia jego muzyke tak jak my.
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2007 23:14

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Hej, wiecie co, trochę mi przykro, że tak teraz ze mnie drwicie. W moich wypowiedziech nie padają pod adresem Thopmsona epitety typu nacjonalista czy faszysta. Tym bardziej daleka jestem od tego, by Was nazywać w taki sposób. Po prostu wyraziłam swoją opinię, z którą wcale nie oczekuję, że się zgodzicie, Chciałam podzielić się z Wami moimi obawami związanymi z treściami i ładunkiem emocjonalnym przekazywanym przez Perkovića; a także tym (przede wszystkim tym), jakie uczucia i emocje potrafi wzbudzać u innych. Teraz widzę, że pewnie niepotrzebnie, bo dostałam po nosie. Wyszło na to, że większośc zawsze ma rację...Szkoda.
Co do tego "wojowania pieśnią" i rozmów z Chorwatami doświadczonymi wojną. Nie muszę biegać daleko i wypytywać. Teraz w mojej rodzinie i wśród przyjaciół mam tych, których życie zmieniło się nieodwrcalnie po koszmarze lat 90-tych. To dziwaczne uczucie przedglądać albumy ze zdjęciami, na których pełno roześmianych młodych ludzi, a o których mówi się już w czasie przeszłym.
Teraz nie chodzi o to, by zapomnieć, bo zapomnieć się nie da, ale nie wolno nienawidzieć. Bo póki bedziemy nienawidzieć, ciągle istnieć będzie niebezpieczeństwo, że koszmar sprzed niespełna 20 lat się powtórzy.
Nie tędy droga.
Miałam nadzieję obudzić w Was refleksję, nie udało się. Szkoda, że przy okazji prawie mnie "zjedliście".
Dla Was to tylko fajna muzyka i w dodatku kojarzy się Wam z wakcjami w ukochanym zakątku świata. W pewnym sensie Was rozumiem.
Przykro mi, że nie chcecie się zastanowić na chwilkę nad tym, jak odbierają to inni. :? :cry:

Katarzyna, nie mów o zjadaniu i dostawaniu po nosie....to wogóle nie ta bajka...nikt nie chciał Cię dotknąć czy obrazić....jeśli spaceruję po chorwackiej miejscowości na wakacjach...i widzę napis na domu "Heroj" i widzę taki napis w gablocie przy sklepie Konzum...i w gablocie koło biura podróży na głównym deptaku ?....to kto je wywiesił?????...wielbiciele fajnej muzyki na wakacjach????czy mieszkający TAM ludzie? i pamiętający ?......przesłać Ci takie fotki?.....rozumiem, że droga do pokoju nie wiedzie przez nienawiść i wcale, ale to wcale nie czuję się super znawcą chorwackiej historii.....ale spójrzmy prawdzie w oczy....był agresor....ktoś go pogonił w cholerę z własnej ojczyzny.... i nie nazywajmy go nacjonalistą, bo to bardzo duże uproszczenie....a tak poza tym.....cieszę sie, że na koncercie we Frankfrurcie będzie ponad 20 osób z Polski....pośpiewamy mam nadzieję z Chorwatami....i będziemy sie dobrze bawili.....mejbi wpadniesz Katrin? :lol: :lol:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 18.03.2007 23:31

Dedykacja dla Katarzyny :wink: :lol:
http://voila.pl/m23fc/
"muzyka łagodzi obyczaje"
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 19.03.2007 10:59

Dzięki za zaproszenie, ale raczej nie. Pozostanę sceptyczna i nadal będę przyglądać się temu z lekką obawą i z daleka. Ale Wam wszystkim dobrej zabawy. (Mówię to poważnie! bez cienia ironii.)
Januszu, dzięki za link, ale mimo najszczerszych chęci ja nie potrafię spojrzeć na Perkovića i słuchać go inaczej niż przez pryzmat Bojnej Čavoglavy (bez względu na to, jaki słyszę tekst).
Co do samego zaś pana MPT to z całą pewnością fantastyczny biznesmen, może nawet najlepszy w całym Hr showbusiness-ie . A czy patriota? Może i tak. Mnie jednak wydaje się, że to nie patetyczne i spektakularne gesty robią z człowieka patriotę, ani nawet karabin w ręku (bo nie tylko Perković wziął go do rąk). Czasem, kiedy ktoś zbyt głośno i zbyt wiele krzyczy na jeden temat, to może się okazać, że nie ma wcale tak dużo do powiedzenia, lub że to, co tak manifestuje, nie jest do końca szczere.
Bez urazy, ale najwidoczniej bardzo różne jest spojrzenie na Chorwację kogoś, kto bywa tu 14 dni raz do roku, i kogoś, kto tu mieszka. Ale to chyba naturalne
Pozrdawiam
P.S. Moję imię można zdrabniać i skracać... :wink: :D
Ostatnio edytowano 19.03.2007 11:22 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
RobCRO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobCRO » 19.03.2007 11:18

obiecałem sobie nie pisać w tym wątku, ale...ruszyło mnie. Wydaje mi się, że są różne piosenki o kraju, matkaboska wymieniła Legion18 czy Honor, pewnie pięknie śpiewają o miłości do kraju i do ulubionej rasy, a z drugiej strony są takie jak Ciechowskiego "Nie pytaj o Polskę" czy Leszka Wójtowicza...

Moja litania

Jaki jeszcze numer mi wytniesz
W którą ślepą skierujesz ulicę
Ile razy palce sobie przytnę
Nim się wreszcie klamki uchwycę
By otworzyć drzwi do twego serca
Które przeszło już tyle zawałów
Czy nikogo więcej nie obudzą
W twym imieniu oddane wystrzały

Nie pragnę wcale byś była wielka
Zbrojna po zęby od morza do morza
I nie chcę także by cię uważano
Za perłę świata i wybrankę Boga
Chcę tylko domu w twoich granicach
Bez lokatorów stukających w ściany
Gdy ktoś chce trochę głośniej zaśpiewać
O sprawach które wszyscy znamy

Jakim ludziom jeszcze pozwolisz
By twym mózgiem byli i sumieniem
Kto z przyjaciół pokaże mi blachy
Kładąc rękę na moim ramieniu
Czy twój język nadal pozostanie
Arcyszyfrem nie do rozwiązania
Czy naprawdę zaczęłaś odpowiadać
Na najprostsze zadane pytania

Ile razy swoją twarz ukryjesz
Za zasłoną flag i transparentów
Ile lat będziesz mi przypominać
Rozpędzony burzą wrak okrętu
Tą litanią się do ciebie modlę
Bardzo bliska jesteś i daleka
Ale jest coś takiego w tobie
Że pomimo wszystko wierzę czekam

Jaki jeszcze numer mi wytniesz
W którą ślepą skierujesz ulicę
Ile razy palce sobie przytnę
Nim się wreszcie klamki uchwycę
Jaki jeszcze numer mi wytniesz...

posłuchajcie sobie tego. Kasia big pozdrav dla Ciebie...

PS a największa prawda jest w "Polsce" Kultu...niestety...
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 11:23

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Dzięki za zaproszenie, ale raczej nie. Pozostanę sceptyczna i nadal będę przyglądać się temu z lekką obawą i z daleka. Ale Wam wszystkim dobrej zabawy. (Mówię to poważnie! bez cienia ironii.)
Januszu, dzięki za link, ale mimo najszczerszych chęci ja nie potrafię spojrzeć na Perkovića i słuchać go inaczej niż przez pryzmat Bojnej Čavoglavy (bez względu na to, jaki słyszę tekst).
Co do samego zaś pana MPT to z całą pewnością fantastyczny biznesmen, może nawet najlepszy w całym Hr showbusiness-ie . A czy patriota? Może i tak. Mnie jednak wydaje się, że to nie patetyczne i spektakularne gesty robią z człowieka patriotę, ani nawet karabin w ręku (bo nie tylko Perković wziął go do rąk). Czasem, kiedy ktoś zbyt głośno i zbyt wiele krzyczy na jeden temat, to może się okazać, że nie ma wcale tak dużo do powiedzenia, lub że to, co tak manifestuje, nie jest do końca szczere.
Bez urazy, ale najwidoczniej bardzo różne jest spojrzenie na Chorwację kogoś, kto bywa tu 14 dni raz do roku, i kogoś, kto tu mieszka.
Pozrdawiam

Pewnie łatwo pomylić patriotyzm z nacjonalizmem , dla niektórych nie ma różnicy.
Pieśni o ojcu narodu i przyjażni wojennej w naszej historii też były.
Pomysł zarabiania na uczuciach ludzi ,którzy przeżyli wojnę też już był.
Co prawda nie tak łzawy i ckliwy jak w wykonaniu MPT.:D
podpisał antyMPTowiec :wink:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 13:30

Każdy artysta ma swoich zwolenników i przeciwników.
A gatunków muzyki całe mnóstwo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_muzyczny
Ps. i jest takie porzekadło
"jeszcze się taki nie narodził aby każdemu dogodził"
Podpisał - proMPTowiec :lol: oraz proMSKOROwiec , proVINKOwiec
Cos o MPT
http://www.prawy.pl/?action=print&dz=fe ... 756&subdz=
I sluchamy kontrowersyjnej piosenki
http://voila.pl/3btt5/
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 14:03

Janusz Bajcer napisał(a):Każdy artysta ma swoich zwolenników i przeciwników.
A gatunków muzyki całe mnóstwo.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gatunek_muzyczny
Ps. i jest takie porzekadło
"jeszcze się taki nie narodził aby każdemu dogodził"
Podpisał - proMPTowiec :lol: oraz proMSKOROwiec , proVINKOwiec
Cos o MPT
http://www.prawy.pl/?action=print&dz=fe ... 756&subdz=
I sluchamy kontrowersyjnej piosenki
http://voila.pl/3btt5/

wpisujmy się :wink:
http://www.ipetitions.com/petition/Thompson/
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 19.03.2007 14:28

chesjowisz napisał(a):wpisujmy się :wink:

Mozesz sie wpisac :!:
A ja poslucham i pomodle sie z MPT :lol:
http://voila.pl/a4zi9/
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 19.03.2007 14:30

Janusz Bajcer napisał(a):
chesjowisz napisał(a):wpisujmy się :wink:

Mozesz sie wpisac :!:
A ja poslucham i pomodle sie z MPT :lol:
http://voila.pl/a4zi9/

i zaśpiewaj wesoło z MPT 8) i możesz też klaskać i kiwać się wesoło na boki :oops:
,,Jasenovac i Gradiška Stara,
to je kuća Maksovih mesara.
Kroz Imotski kamioni žure,
voze crnce Francetića Jure.
U Čapljini, klaonica bila,
puno Srba Neretva nosila. ('ajmo ruke)
Oj Neretvo teci niza stranu,
nosi Srbe plavome Jadranu.
Ko je moga zamisliti lani,
da će Božić slavit partizani.
Tko je reka, jeba li ga ćaća,
da se Crna Legija ne vraća.
Gospe sinjska ako si u stanju,
uzmi Stipu, a vrati nam Franju.
Oj Račane jeba ti pas mater,
i onome tko je glasa za te.
Sjajna zvijezdo iznad Metkovića,
pozdravi nam Antu Pavelića. ''
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

MPT patriota czy nacjonalista? - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone