Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

morze+plaza+ wypad na jeziora Plitvickie

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piotr.m2@op.pl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.m2@op.pl » 14.06.2009 16:49

Witam serdecznie . Wybieram sie w tym roku (2009 w lipcu), po raz pierwszy na Chorwację, z żonką i synami, którzy kochają plaże, wodę i nurkowanie. Szukam odpowiedniego miejsca na wypoczynek. Jednakże nie ukrywam chciałbym odwiedzić Jeziora Plitvickie , gdyż urzekły mnie swoim urokiem. Proszę o namiary , gdzie mógłbym zakotwiczyć na 10 dni, aby mieć blisko do morza, jak również nie daleko do jezior Plitvickich. Z góry dziekuje za rade - pozdrawiam Piotr
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 15.06.2009 10:16

Ja raczej polecałbym Ci nocleg w okolicach Plitwic np. w Slunju , żeby na spokojnie spędzic tam cały dzień i delektowac sie urokami przyrody .

Możesz to zrobic w drodze na wybrzeże lub z powrotem .

Ciekawą też opcją może byc nocleg w BiH np. w Bihacu ,tam trochę taniej niż w CHorwacji przy okazji troszkę orientu można zobaczyc . :D

Do lub ze Slunja spokojnie dojedziesz na jeden rzut .

Ja mam ponad 200km dalej od Ciebie , jeżdżę przez Barwinek , Węgry .
W tamtym roku wyjechałem z domu o północy , w Slunju byłem około 17 a po drodze miałem i 2 godziny postoju na obiadek nad Balatonem .

A w tym układzie miejscowośc wypoczynku dobierasz nie pod kątem odległości od Pliwtwic tylko pod względem własnych upodobań
:lol:

I dodatkowo z nad Plitwic na wybrzeże możesz spokojnie pojechac tzw. starą drogą a nie autostradami , parę groszy zostaje w kieszeni a i dodatkowo ładne widoki .....i trochę inna Chorwacja niż na wybrzeżu .....
piotr.m2@op.pl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotr.m2@op.pl » 15.06.2009 21:04

Ok dzięki za rady na pewno sie przydadzą. Mysle ze wybiorę opcje noclegu nie daleko Jezior- rano wypoczęci je odwiedzimy , a dzień później pojedziemy na wybrzeże. Pozdrawiam Piotr
armar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) armar » 15.06.2009 21:20

Aby Ciebie dodatkowo zachęcic zobacz sobie główną i naprawdę fajną arakcję Slunja

http://bosc.republika.pl/slunj.html

Uwierz , miło się siedzi na kolacyjce wśród szumu wody , naprawdę ta osada młynów to piękne miejsce :D

Pozdrawiam i życzę udanych wyborów
lisek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek » 15.06.2009 22:37

W tamtym roku byliśmy w Loparze na wyspie Rab. Wybór plaż ogromny, plaże piaszczyste i długo płycizna, można znaleźć też miejsca do nurkowania przy skałkach, można pływać bez butów. Zrobiliśmy sobie wypad z Loparu do jezior plitwickich. Wypad z dziećmi 3,5 oraz 6,5 lat. Wyjechaliśmy ok 7 rano. Jechaliśmy ok 3 godzin bo niestety droga była w budowie a wręcz brak drogi bo była zdjęta nawieżchnia na bardzo długim odcinku. Ok. 11 zaczęliśmy zwiedzanie. Nie było o tej porze jeszcze wielkiego ruchu a potem powrót. Wycieczkę uznaliśmy za udaną a po drodze zaliczyliśmy jeszcze Lidla z czego byliśmy ogromnie radzi. :lol:
lisek
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek » 15.06.2009 22:40

Naszła mnie jeszcze jedna myśl co do noclegu obok jezior. Planujesz a możesz nie trafić na pogodę. Tak przydarzyło się naszym znajomym. Jeziora Plitwickie są najpiękniejsze przy pięknej pogodzie! My dzień wyjazdu wybraliśmy sobie taki, że prognoza podawała na tamten rejon ładną pogodę.
Sioła
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sioła » 16.06.2009 08:11

lisek napisał(a):W tamtym roku byliśmy w Loparze na wyspie Rab. Wybór plaż ogromny, plaże piaszczyste i długo płycizna, można znaleźć też miejsca do nurkowania przy skałkach, można pływać bez butów. Zrobiliśmy sobie wypad z Loparu do jezior plitwickich. Wypad z dziećmi 3,5 oraz 6,5 lat. Wyjechaliśmy ok 7 rano. Jechaliśmy ok 3 godzin bo niestety droga była w budowie a wręcz brak drogi bo była zdjęta nawieżchnia na bardzo długim odcinku. Ok. 11 zaczęliśmy zwiedzanie. Nie było o tej porze jeszcze wielkiego ruchu a potem powrót. Wycieczkę uznaliśmy za udaną a po drodze zaliczyliśmy jeszcze Lidla z czego byliśmy ogromnie radzi. :lol:

Lisek a daleko jest z Lopar na Plitwickie? Ja wyjeżdżam 26.06 do Lopar i właśnie planuje zwiedzenie jezior....... pozdrawiam
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 17.06.2009 12:59

W którym miejscu jest ten Lidl?
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 17.06.2009 13:20

piwo34 napisał(a):W którym miejscu jest ten Lidl?

Tu masz adresy
piwo34
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) piwo34 » 17.06.2009 13:23

Dzięki

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone