romuald22 napisał(a):Nie jestem jakimś zawziętym fanem ale zapewniam Cię, że jest czasem baaardzo interesująca. Trzeba znać reguły i przepisy - wtedy się nie nudzisz.
Znam reguły i to może być dla widza atrakcyjny sport, ale gdy biegają a prawda jest taka, że oni chyba częściej stoją. Tam rzeczywiście jest czas na powtórki. Piłka nożna jest tak dynamicznym sportem, że czasami realizator nie ma czasu na pokazanie powtórki sprzed kilkunastu sekund. Nie ma czego porównywać.
Mam tylko nadzieję, że gdy nowe reguły zostaną wprowadzone, to nie bedzie powtórek czy był aut, czy nie. Bedziemy powtarzać tylko bardzo kluczowe dla wyniku zagrania.
romuald22 napisał(a):Nie zapominajmy, że Super Bowl (czyli finał futbolu amerykańskiego) ma najwyższą oglądalność TV na świecie w relacjach sportowych.
Większą niż jakikolwiek finał MŚ w piłce nożnej. No ale Amerykańcy. To jeśli chodzi o fakty.
Gdyby odbywały się równolegle to ja oglądałbym finał piłki nożnej.
Ostatni Super Bowl między Seattle Seahawks, a New England Patriots obejrzało średnio 114,4 mln widzów. Średnio, czyli w każdej minucie meczu co najmniej tylu widzów było przed ekranem. Widzów, którzy obejrzeli, co najmniej część meczu było dużo więcej. Średnia dla czwartej kwarty to ponad 120 mln widzów. To liczba widzów, którzy obejrzeli mecz w domu. Badania oglądalności nie obejmują tych, którzy oglądali w pubach, restaurcjach, kinach czy na innych imprezach. Gdyby policzyć wszystkich, którzy obejrzeli choć część meczu, byłby to liczba w okolicach 180 mln.
Super Bowl jest popularny nie tylko w USA. To też najbardziej oglądany program telewizyjny w Kanadzie (z wyjątkiem lat, gdy w finale igrzysk olimpijskich w hokeju na lodzie gra Kanada). W ubiegłym roku choć część meczu obejrzało 19,5 mln Kanadyjczyków. W Meksyku średnia oglądalność Super Bowl wynosiła ostatnio 12,9 mln.
W Europie najwięcej widzów gromadzi Super Bowl w Niemczech (średnio 1 mln). Po kilkaset tysięcy widzów ogląda mecz w Wielkiej Brytanii, Francji czy we Włoszech.
Możemy założyć, że cały mecz Super Bowl obejrzało na świecie ok 150 mln. Cżęściowo ok 200 mln.
Finał Mundialu w RPA obejrzało częściowo 910 mln ludzi a cały mecz ok 500 mln.
Pozdrawiam.