Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Milna - wyspa Hvar

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madziaimaciek
Cromaniak
Milna - wyspa Hvar

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 06.09.2010 09:13

Witam jeżeli ktoś ma jakieś pytania dotyczące tej małej miejscowości położonej 4,5 km od miasta Hvar na tej wyspie i o 14 km od Stari Gradu gdzie odchodzą promy do Splitu lub Włoch, służę pomocą. Po czternastodniowym wypoczynku tak stwierdzam ze jest to jedno z tych miejsc w których mógłbym odpoczywać na emeryturze, łowić rybki, pływać w zatoczkach i zjeść loda Bubi za 2,5 kn od czasu do czasu ze swojej skromnej emerytury :D zbierać figi i sprzedawać.
Laks
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Laks » 06.09.2010 18:11

Ja mam pytanie jak jest z cenami, dużo drożej niż na lądzie?
No i jakie warunki do pływania z rurką?
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 08.09.2010 14:29

Ceny są dosyć duże, gdzieś czytałem nawet, ze jest to jedno z droższych miejsc w Cro a miejsc do pływania masa, sam jestem amatorem takich wrażeń i na 14 dni pobytu nie było dnia w którym nie spędziłem pod wodą:) Żałuję, ze nie zaopatrzyłem się w pokrowiec na aparat do nurkowania bo niekiedy widomi przecudowne:) Gdyby nie ceny to jest to raj na ziemi ale wiadomo wyspa to wyspa :d
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2010 14:33

ceny wiadomo że wyższe niż nalądzie ale przecież chyba są te ichniejsze klasyczne markety w wiekszych miejscowosciach (Stari Grad lub moze Jelsa) gdzie mozna zrobic wieksze zakupy raz na kilka dni... ?
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 08.09.2010 15:14

Oczywiście jest Kazum i Kerum ale one tez żyją z turystyki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 08.09.2010 15:17

miałeś chyba na myśli KONZUM a nie KĄZUM ... ;)
po za tym w Hvarze, Jelsie, Stari Grad, Vrbocka są sklepy STUDENAC.

no i bez przesady, ceny wyższe bo uzasadnione wyspą a nie turystami ;)
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 09.09.2010 16:39

Oczywiście ze Konzum, sprawdzałem tylko czy wyłapiecie błąd który celowo umieściłem w tekście :) oczywiście myśląc o cenach miałem na myśli to iż jest to wyspa :)
cichy_no_war
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) cichy_no_war » 15.09.2010 22:45

Ceny na wyspie oczywiscie wyzsze niz na ladzie, ale to normalne i wszedzie na swiecie tak jest. Koszt transportu po prostu jest wiekszy.
Srednio: Konzum Makarksa - Konzum Jelsa to ok. +10-15%. Ale da sie przezyc. I tak w porownaniu z tym co bylo pare lat temu to ceny w PL i cro mocno sie zrownaly.

btw: ceny apartamentow na Hvarze tez wyzsze niz na ladzie. Za dwie osoby we wrzesniu bez zadnego problemu na ladzie znajdowalismy apartamenty po 25 eu blisko plazy. Na wyspie apartamenty w podobnym standardzie i odleglosci od morza to koszt 30-35 eu.
pazi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pazi » 04.10.2010 23:04

Czesc Madziamaczek

Czy mozesz mi dac namiary na kwatery? chciałbym coś powoli rezerwowac na przyszly rok. W tym roku cały wyajz mi przepadl bo zerwalem więzadło w kolanie ale w przyszltym roku chcialbym pojechac na trzy tygodnie. Minimum w dwa miejsca. Moj mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdraiwam
pawel
ines
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ines » 05.10.2010 00:34

Będąc na rożnych wyspach, przynajmniej we wrześniu nie zauważyłam różnicy między lądem w cenie w żywności i innych pierdołach ...może to też kwestia wyspy, w końcu Hvar się ceni.
Co do apartamentów zgadzam się, ceny są wyższe, na lądzie zawsze znajdowaliśmy do 25E za dwie osoby nad samym morzem, natomiast na wyspach nigdy poniżej 30E, w tym roku np. bylismy po 3-4 dni na Solcie, Rabie, Cresie i Losinj i nigdzie nie zapłaciliśmy mniej niz 30E...targowaliśmy się i stawało na 100E za 3dni.
W 2008 roku na Brac płaciliśmy 27 E ale wtedy bylismy ponad 6 dni.W tym samym roku na Hvarze w Stari Grad 40E.
Pzdr.
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 16.10.2010 07:46

pazi napisał(a):Czesc Madziamaczek

Czy mozesz mi dac namiary na kwatery? chciałbym coś powoli rezerwowac na przyszly rok. W tym roku cały wyajz mi przepadl bo zerwalem więzadło w kolanie ale w przyszltym roku chcialbym pojechac na trzy tygodnie. Minimum w dwa miejsca. Moj mail adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pozdraiwam
pawel

Jak tylko odkopie po remoncie swoje notatki to dam znać, pozdrawiam serdecznie :)
joa133
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joa133 » 20.10.2010 12:15

ceny na wyspię są wyższe od cen w mieście na lądzie..jednak warto spędzić 3 tyg na Hvarze...

polecam

my byliśmy w Starim Gradzie
Jelsie

4 osoby -50 Euro za domek
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 20.10.2010 12:37

joa133 napisał(a):4 osoby -50 Euro za domek

A masz jakieś namiary?
Jeżeli mógłbym prosić oczywiście... :wink:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
joa133
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joa133 » 20.10.2010 13:03

mam ,wyślę wieczorem,lub jutro..wszystko mamy zawsze zanotowane...jechaliśmy do apartamentów, ale bez pośredników, biur podróży...
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 24.10.2010 16:59

Bardzo dobrze się składa, bo my jadąc pierwszy raz tam jechaliśmy przez agencję turystyczną a wiadomo, ze bezposredni kontakt jest lepszy
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne