Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA I MIASTECZKA WOKÓŁ - co warto zobaczyć

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 07.05.2007 10:29

Witam was serdecznie :D
W tym roku mam zamiar wybrać się na urlop do Breli - tak zdecydowałam po przeczytaniu waszych relacji, ktróre nieukrywam były i są dla mnie bezcenne.
Prośba do was następująca - lubię dużo chodzić (ewentulanie jeździć :P) i jestem nastawiona na to, by zobaczyć jak najwięcej, dlatego też piszcie proszę w jakich miejscowościach w okolicach Makarskiej warto się pojawić i zobaczyć coś wyjątkowego odrużniającego miejscowość od innej (unikalne roślinki, zwierzęta, skałki, zabytki, plaże, itp.)
Zacznę sama: przeczytałam na forum, że w Pisaku można zobaczyć delfiny - super
a teraz liczę na was i Pozdawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 07.05.2007 12:39

Jeżeli lubisz chodzić to polecam dobre buty i z Breli zorientowana mapka i w górę. Trasy słabo oznaczone, ale ścieżki i widoki niesamowite. Ruszasz rano z kwatery, przekraczasz magistralę i zapuszczasz się w dzikie prawie bezludne tereny, idąc w górę mijasz zdziczałe winorośla, opuszczone sady i zabudowania, a widoki coraz bardziej zapierające dech...

Tylko uwaga na miny!

Pozdrawiam. :lol:
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 07.05.2007 18:21

Rozumiem, że te miny to żart. Bo najpierw się zapaliłam do wędrówki uradowana, a na końcu się wystraszyłam :roll:
Pozdro i dzięki
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 08.05.2007 09:11

Wydaje się, że MIN NIET, trochę pochodziliśmy po górkach i nic nie wybuchło.

Pozdrawiam. Grzegorz. :lol:
Estera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Estera » 08.05.2007 09:18

Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 08.05.2007 09:30

Tylko patrzeć pod nogi trzeba, żeby ze żmiją się nie spotkać!!! One lubią się wygrzewać na skałach...
Pozdrawiam :D
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 08.05.2007 10:54

Wodospady Gubavica - jazda przełomem gór w okolicach Pisaka. A wracając warto zaopatrzyć się w trunki u Gazdów :-)
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 08.05.2007 12:19

W tych okolicach dla nas najwieksza atrakcja byl wjazd na Sv Jure. Ale adrenalinka:) Polecam!
My bylismy na wycieczkach w Omisu, na jeden dzien wyskoczylismy tez na Brac, sama Makarska rowniez przyjemna, ale tloczna.
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 08.05.2007 13:29

Grzegorz Ćwik napisał(a):Wydaje się, że MIN NIET, trochę pochodziliśmy po górkach i nic nie wybuchło.

Powiedz którędy chodziliście pójdziemy waszymi śladami :lol: Ryzyko jeszcze mniejsze.

Pozdawiam wszystkich, któzy siedzą w pracy i tak jak ja po cichu przed szefem śledzą co słychać na forum :lol:
Marzena
Estera
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Estera » 08.05.2007 13:32

z roku na rok przybywa coraz więcej Francuzów i Anglików i obawiam się, że będzie to miało niestety negatywny wpływ na "nasze polskie portfele" :( :( :( :( :(
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 09.05.2007 09:48

Już w tym roku napewno to odczujemy :cry:
Zresztą patrząc po cenach ofert wycieczek polskie biura podróży też ogłupiały licząc że wszyscy wybiorą się HR dzięki nim jak tak dalej będzie to wszyscy zaczniemy kombinować i jeździćna własną rękę - ale pożyjemy zobaczymy :?
Ja pewnie pojadę autokarem (za cenę przelotu samolotem wolę więcej zobaczyć i wydać na zwiedzanie :lol: ) można a zakwaterowanie na własną rękę postaram się znaleźć (bez jakichś tam polskich pośredników) - przynajmniej sprubuję.
Pozdrawiam
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 09.05.2007 15:17

marzeniak napisał(a):
Grzegorz Ćwik napisał(a):Wydaje się, że MIN NIET, trochę pochodziliśmy po górkach i nic nie wybuchło.

Powiedz którędy chodziliście pójdziemy waszymi śladami :lol: Ryzyko jeszcze mniejsze.

Nasze ślady już rozwiał wiatr...
Proponuję zgłosić się do informacji turystycznej, jest taka w niewielkim centrum sklepowo-gastronomicznym przy samym morzu, zaopatrzyć się tam w darmowe foldery i mapki, i najlepiej jeszcze zapytać.

Jak pamiętam wyszliśmy w okolicy skrzyżowania z magistralą drogi do centrum Breli, potem takim niezbyt szerokim traktem szliśmy w górę, ale bardziej w stronę Baśki, dalej w stronę przełęczy. Polecam, piękne widoki, prawie jak ze św. Jury. :wink: :lol:
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 10.05.2007 08:14

No to się zapaliłam na całego :lol: Dzięki za wskazówki-skorzystamy na pewno.

Podsuwajcie dalsze propozycje o jakiś unikalnych miejscach, które zostały wam w pamięci.
Tak wogule to dzięki bo lista się wydłuża:
spacery w górę po szlakach i skałkach z opalającymi się żmijkami :wink:
pisak-plaża i delfiny
wjazd na św. Jura
Omis-co tam specyficznego (twierdza, miasto piratów?)
Brać - na niej coś naj według was?
Markarska - ma się rozumieć też
Baśkę też odwiedzimy

POZDRO :oczko_usmiech:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 10.05.2007 08:44

Do Baśki przejdziecie nadmorską promenadką, bardzo przyjemny wypad, szczególnie o zachodzie slońca, a powrót wieczorem, wszystko oświetlone latarniami, polecam.
Omisia natomiast nie polecam, zdecydowanie lepszym a może najlepszym pomysłem jest odwiedzenie Dubrownika. I tutaj o ile wiem można skorzystać z komunikacji autobusowej. To po prostu trzeba zobaczyć, nie można inaczej.

Obrazek

Pozdrawiam. :wink:
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 10.05.2007 08:54

Fotka super :P
Szczerze mówiąc tak po cichu marzę by Dubrownik odwiedzić to nic, że trochę daleko ale być w Chorwacji i Dubownika nie zobaczyć ... :(
Jeden dzień zarezerwuję na dalszy wypad-zresztą Spil i Trogir też z chęcią bym zobaczyła. Jak się bardzo czegoś chce to się osiągnie :lol:
Pozdrawka
Następna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone