Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

MAKARSKA I MIASTECZKA WOKÓŁ - co warto zobaczyć

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 14.05.2007 22:25

kuczi74 napisał(a):A bedac juz na Riwierze Makarskiej warto jeszcze wybrac sie do Omisia na RAFTING super sprawa dla lubiacych troche adrenaliny :D Ja bylem tylko na miejscu startu splywu

Czyli w zasadzie nie płynąłeś. :( Może jednak orientujesz się w ile osób można płynąć? Czy rzeczywiście rzeka przedstawiała burzliwą kipiel, a uczestnicy raftingu byli kompletnie przemoczeni?
Czy wiesz gdzie można liczyć na ekstremalne spływy raftingowe rzekami Chorwacji? :lol:
dawidoss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidoss » 15.05.2007 11:25

8 osob w pontoniku + oczywiscie sternik
nie ma bata zebys nie zmokla zwykle plynie obok sie bie kilka pontonow i chlapanie na calego podczas wyprzedzania. lepiej nie zostac z tylu :P
podplywa sie pod "wodospadzik" nazwijmy to tam tez sie zmoczysz

czy jest kipiel?
rzeka raczej spokojna na wyplaszczeniu trzeba sie namachac wiosłem nawet
w jedynym hardcorowym odcinku przenoski przeplywa sam sternik
reszta idzie 100 metrow ladem
wiec spokojnie dzieci, starcym, piraci z drewniana noga kazdy moze z zabawy skorzystać
jak lubisz ostrzejasz jazde to w dwoch miejscach mozna sobie skoczyc ze skła jedna ok 3 meterki wysoka fajnie prąd bezwladnie cie niesie w tym miejscu
w drugim ok 5 moze 6 metrów skok ze skłay dla odważniejszych . miejsce bezpieczne ale juz czuc twardosc lustra rzeki.

generalnie super zabawa w tym roku tez na to sie pisze

a był ktoś na canyoningu? polecacie?
dawidoss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dawidoss » 15.05.2007 11:28

aha aparcik sie przyda i napewno nie zmoknie choc fotki porobisz tylko w kilku miejscach

ktos latal paralotnia? korzystal z innych zabaw co polecacie? i ile za to trzeba platit!?
kuczi74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kuczi74 » 15.05.2007 19:56

Majeczko no nie plynalem niestety byla to juz koncowka pobytu i juz zaciekle szukalem kasiory w kieszeniach :) Ale Dawidos mnie wzorowo wyreczyl co do ilosci miejsc i ze kawalek trzeba przejsc pieszo i ze na pewno sucha nie bedziesz :D A co do jeszcze innych miejsc to wiem tylko tyle co zobaczylem na tej mapce obrazkowej ktora daja na granicy i w info.Jest jakis splyw ponizej Karlovac kolo miejscowosci Ogulin i jakies dwa powyzej Knin.Ale to juz tylko z mapki wiem :cry:
krzysiek M.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiek M. » 16.05.2007 06:55

Witam!
Mam pytanie to Pani Kasi Głydziak. Planuje wycieczkę na Hvar ze Splitu. Wybieram się z żoną i małymi dziećmi. Wstępnie zaplanowaliśmy wypłynięcie ze Splitu do miasta Hvar. Na miejscu zwiedzanie , obiadek itp. Mam niestety problem z powrotem do Splitu. Niestety , jeśli w godzinach przedpołudniowych dotrę do Hvaru to popołudniu nie ma możliwości powrotu. Na stronach Jadrolinii znalazłem połączenia ze Starego Gradu do Splitu ale czy sa jakieś autobusy ,którymi moglibyśmy przedostać się z miejscowości Hvar do Starego Gradu?

Dzieci mam raczej malutkie więc nie chcę ich za bardzo męczyć w związku z czym upadł pomysł przejazdu samochodem wyspy wzdłuż z Sucuraju do Hvaru. No ale przy czwartym pobycie w CRO nie mogę sobie darować obejrzenia powyższej wyspy. Może ktoś ma pomysł jak mogę zorganizować sobie wycieczkę Split-Hvar-Stari Grad-Split?
Pozdrawiam wszystkie życzliwe dusze na tym forum. Krzysiek.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.05.2007 11:43

Jak najbardziej istnieje możliwość przejazdu autobusem z Hvaru do Starego Gradu i zawsze kursy tych autobusów schynchronizowane są z rejsami promów. Stari Grad to największy port na wyspie.
Uprzedzam, że w autobusach tych w sezonie jest spory tłok; na przystanku zalecam zjawić się wcześniej, żeby na pewno "załapać się " na autobus.

http://www.stari-grad-faros.hr/info/bus.htm

tu znajdziesz rozkład jazdy

Pozdrawiam
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 16.05.2007 12:23

Słuchajcie moi drodzy, a może tak ktoś był w Błękitnej Grocie ha :wink: Z tego cowidziałam na mapce to najbliżej Hvaru. Co o tym myślicie? Wypuszczać się czy nie? Warto? - bo z tego co widziałam na zdjęciach w internecie super, ale wolałabym jeszcze trochę waszych opinni poczytać. :lol:
Dla tych, którzy nie wiedzą o czym piszę: (znalazłam na jakiejś stronie krótki opis) - Na zachód od wyspy Vis leży maleńka wysepka Biševo ze słynną Błękitną Grotą (Modra Špilja). Około południa Błękitna Grota zachwyci nas niezapomnianym widokiem – promienie słońca przechodzące podwodnym korytarzem oświetlają wodę wewnątrz jaskini nadając jej przy tym przepiękną srebrno – błękitną barwę. Grota ma 24 m długości, 12 m szerokości, 15 m wysokości oraz 16 m głębokości. Dostać się do niej można tylko od strony morza.

No i jak myślicie? Jakies wasze opinie? Wrażenia :P
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 16.05.2007 13:31

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):wypunktuję (oczywiście pomijając Hvar, Stari Grad, Vrboską i Jelsę wraz z ich wszystkimi ciekawostakami które są oczywistymi punktami "wycieczki" ; pominę i sławetny tunel "Pitve", który stali bywalcy Zavali i Ivan Dolca znają jak własną kieszeń):

- przejazd starą drogą ze starego Gradu do Hvaru. Po drodze można obejrzeć typowe dla Hvaru stare osady: Selca, ukryte wśród lawendowych pól Brusje, odcięte od świata Velo i Malo Grablje. Warto poświęcić chwilkę, by zatrzymac się w tych wioskach.
Po drodze przepiękne widoki na Brač, Šoltę, Paklene Otoke, Vis, hvarski półwysep Kabal i oczywiście Sv. Nikolę...

-Sv. Nikola, jeśli piesza wycieczka - najlepiej ze wsi Sv. Nedjelja; najpierw dojdziecie do klasztoru w jaskini (Gospa Snježna - pozostałości po klasztorze augustiańskim z XV wieku), a potem na szczyt; szlak jest oznaczony, więc nie powinniście mieć problemu.

- Šćedro. Skoro już jesteśmy po południowej stronie wyspy, to polecam przepłynąć się na tę wysepkę Piękne plaże, ale i doskonale zachowane Kodunje gomile (Iliryjskie tulumusy) czyli kurhany, kopce być może spełniające funkcje grobowców w czasach starożytnych Ilirów. W zatoce Mostir ruiny klasztoru Dominikanów z XV wieku i starochrześcijańskiego kościoła sv. Marija od Milosrđa. W zatoce Rake fragmenty mozaiki rzymskiej letniej wiejskiej rezydencji. W sezonie nie powinno być problemu z przeprawą na wysepkę. Ja jeszcze niestety tam nie byłam, ale mam nadzieję już wkrótce sama to zobaczę.

- Wracamy na północną stronę wyspy i tu koniecznie trzeba zobaczyć moje ukochane, niesamowite Pitve (ze snobistycznym klubem - galerią słynnego hr fotografa Lupino- niestety nie wiem, czy jeszcze funkcjonuje).

- Vrisnik z przepięknie położonym na wzgórzu kościółkiem sv. Antuna Opata

Dalej okolice Jelsy:
- Humac - osada rybacka z XVII wieku- etnograficzny pomnik kultury 7 km na wschód od Jelsy

- Grapčeva špilja czyli jaskinia z okresu neolitu (5000 - 4000 lat przed Chrystusem) jedno z najstarszych nalazisk w rejonie Adriatyku

- Galešnik - średniowieczne miasto - twierdza i Tor grecko- iliryjska twierdza (wieża) z IV wieku przed Chrystusem połozone na 230 m n.p.m

- Purkin Kuk archeologiczny lokalitet na zachód od osady Dol, gdzie znajdują się tak zwane "cyklopowe mury" chroniące kiedyś ludność z pobliskich osad przed atakami najeźdźców z morza (piratów).

- Glavica czyli punkt widokowy górujący na Starim Gradem (z niego piękny widok na Starigradski zaljev i antyczny ager

To tak w telegraficznym skrócie
Pozdrawiam :D

Ten telegraficzny skrut :wink: jest bardzo obiecujący, ale może macie jakieś zdjątka z tamtych miejsc? Z przyjemnością bym pooglądała
Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.05.2007 13:55

Hej!
Jechałem z żoną tym autobusem wprawdzie w drugą stronę. Z wejściem tak jak Kasia mówi można sobie poradzić ale.. Ludzi bylo tyle że żeby wysiąść po drodze (w Milnej) pół autobusu nam pomagalo. Z dziećmi jakoś sobie nie wyobrażam... A to bylo 19.06.06. A w lipcu?
Są trzy wyjścia drogie i jedno tanie:
1. Wypożyczyć autko na miejscu,
2. Pojechac jednak przez Sucuraj,
3. Poplynąć ze Splitu razem z autem,
4. Ograniczyć sie do zwiedzenia najblizszych okolic Hvaru Lub StariGradu bez auta.

Ja wybrałbym Stari Grad..

Pozdrawiam Igor
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 16.05.2007 14:29

marzeniak napisał(a):
Ten telegraficzny skrut :wink: jest bardzo obiecujący, ale może macie jakieś zdjątka z tamtych miejsc? Z przyjemnością bym pooglądała
Pozdrawiam

Nasze foty z wyspy (i nie tylko) można obejrzeć tu - 18 albumów tematycznych

http://www.dobrebopolskie.com/DBPSearch ... ctUID=5833

z uwagi na nasze ciągle jeszcze niewielkie (żeby nie powiedzieć żadne) umiejętności "pstrykania", zapewniam, że na żywo wszystko robi większe wrażenie; nasza "radosna twórczość" (mimo monstrualnego wprost entuzjazmu) niestety nie oddaje uroku tych miejsc...
Oczywiście jeszcze nie "opstrykaliśmy" wszystkich wymienionych przeze mnie w tym wątku miejsc, ale to tylko kwestia czasu...

A co do Modrej Špilji i Biševa, to polecam jak najbardziej. Najłatwiej oczywiście tym, którzy wybierają się na rejs jachtem. Ale i pozostali turyści mają szansę obejrzeć jaskinię, korzystając z oferty miejscowych agencji turystycznch, mających w ofercie takie wycieczki (niestety nie są one szczególnie tanie, ale moim zdaniem warto).

Pozdrawiam serdecznie :D
Ostatnio edytowano 16.05.2007 20:47 przez Katarzyna Głydziak Bojić, łącznie edytowano 1 raz
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 16.05.2007 18:17

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Wszystko w mikroskopijnej pigułce. Zdjęcia są świetne, fantastyczne. :papa:
Grzegorz Ćwik
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grzegorz Ćwik » 16.05.2007 23:02

Świetne

Hvar w tym roku, nawet 1 cały dzień, optymalnie.
tylko, czy to się uda???

Myślę, że tak. Pozdrawiam :wink: :lol:
Iwona Baśka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona Baśka » 17.05.2007 06:48

majeczka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):

Wszystko w mikroskopijnej pigułce. Zdjęcia są świetne, fantastyczne. :papa:

Zdjęcia przepiękne, a zwłaszcza bliski memu sercu Sibenik.
Pozdrawiam.
marzeniak
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marzeniak » 17.05.2007 09:33

Dzień dobry!
Skoro mowa o Szybeniku to coś do śmiechu :wink: przesyłam
Obrazek
Byłam tam w 2006 roku i tak jak wy mam dużo ciepłych wspomnień.
Pozdrawiam cieplutko
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 17.05.2007 09:52

Dzięki za ciepłe słowo. Ale to bardziej zasługa obiektów, wyjątkowo pięknych, choć ogromnie trudnych do pokazania. I to niestety widać, że póki co, zadanie nas przerasta...
Cieszę się jednak, że tak jak mnie pstrykanie, tak Wam oglądanie tych fot sprawiło przyjmność. I to najważniejsze!!!
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrowienia :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

MAKARSKA I MIASTECZKA WOKÓŁ - co warto zobaczyć - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone