Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

luźne pogawędki o wszystkim

Rozmowy na tematy nie związane z Chorwacją i turystyką. Tu można dyskutować rozrywkach, muzyce, sporcie itp. Można też prowadzić rozmowy "ogólnotowarzyskie". Zabronione są dyskusje o współczesnej, polskiej polityce.
Ale uwaga! Również tu obowiązuje przestrzeganie regulaminu forum i kulturalne zachowanie!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 01.09.2005 10:03

Drusilla wstawię się za Ciebie u Joli i może dostaniesz promocję na nastepny semestr.

A z językiem chorwackim różnie bywa. W tym roku jak już wybralismy apartament gospodarze mówią, żeby przyjść po 20.00 i będzie już wysprzątany. Żona na to odpowiada bez zastanowienia po polsku "Będziemy za godzinę". Gospodyni trochę się zdziwiła co się do niej mówi lecz szybko poprawiliśmy się i powiedziałem polsko-chorwackim, że będziemy "za jeden sat". A to dzięki temu , że od czasu do czasu zaglądałem przez okno do Akademi.
A jak już będziesz Drusi w HR to zobaczysz, że po jednym pobycie opanujesz trochę podstawowych zwrotów.
Anetko dobrze, że już jesteś w dobrym nastroju.

Kako je dobro... .

Pozdrawiam
drusilla
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) drusilla » 01.09.2005 10:25

Nie nie - ja sama się wykreśliłam z listy studentów z powodów dla mnie oczywistych :lol:
A kiedy ja będę w HR ?????? :cry: Wiem ze kiedyś MUSZĘ :!: :!: :!: :D
Oby jeszcze w tym życiu :lol:
Kako je dobro ... :D
pozdrawiam i na razie uciekam :papa:
vidimo se !!!!
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.09.2005 10:42

krakuscity napisał(a):Drusilla wstawię się za Ciebie u Joli i może dostaniesz promocję na nastepny semestr.

Tak jak Dru napisała, sama uciekła. :( Z wiadomych powodów...
A tak nam było miło razem w drugiej ławce przy oknie...
Teraz można tylko powspominać...

To se ne vrati - jak mawiają bracia Czesi. :wink:
Aczkolwiek... niektórzy również mawiają "nigdy nie mów nigdy".

Pozdrav svima!
Jola
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 01.09.2005 10:47

Cześć ! Nareszcie do was dobiłam. Odprowadziłam Mikołaja do przedszkola (pierwszy raz - dobrze było, bez płaczu !!!) przyjechałam na 9 do pracy i do teraz walczyłam z zakończeniem miesiąca. Odczytałam zawodowca i przybiegłam tu i nie wiem o co chodzi ale się domyślam, że ktoś coś napisał niedobrego. Do mnie wczoraj dobił na gg jakiś nieznajomy z Sosnowca, ale miło się gadało - nie mam złych doświadczeń z nieznajomymi z netu. Oby tak dalej.

Dru - ja tak jak Anetka z W-wy ni chu chu po chorwacku, no może Hvala i Żywieli - wiem jeszcze, że w lewo to znaczy prosto i tego by było na tyle, chociaż nasza gospodyni w tym roku mówiła do mnie dużo i długo i wydaje mi się, że się rozumiałyśmy ... :lol: ale prawdy żadna z nas już się nie dowie. Aha a sierpień to po naszemu lipiec, a lipiec to czerwiec - chyba. Zamierzam dobrać się do Waszej akademii i to sumiennie od początku, ale czasu brak i ilość materiału do przerobienia mnie przeraża :!:

Ale do czego zmierzam (nie śmiej się ze mnie!) powiedz mi co to znaczy ta Vredna, bo ty cały czas jesteś Vredna a ja mimo to Cię lubię :lol: :lol:

Czy paszczaki już mają dobry komputer, była tam któraś ?
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 01.09.2005 11:01

wiemy juz z Jackiem czemu Monika ma taki NICK :)) .....
wczesniej myslałam ze to jakas nieznana mi rasa kota .... :))))
Wy nie wiecie i nie dowiecie sie ..... poki nie przegladniecie porzadnie mapy Austrii hihihi
Jacek wczoraj przegladal dosc wnikliwe .....

Moniko ..... zamieszkam przed komputerem niedlugo na stale to użytek z Twoich fotek ku dobru wspolnemu bedzie :)) .... na razie jednak wziela mnie ambicja dodania kilku przepisow na latwe jedzonko dla Was ktore mam nagryzmolone na kartkach .... wiec bedzie po kolei. :))
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 01.09.2005 11:27

aneta_jacek napisał(a):wiemy juz z Jackiem czemu Monika ma taki NICK :)) .....
wczesniej myslałam ze to jakas nieznana mi rasa kota .... :))))
Wy nie wiecie i nie dowiecie sie ..... poki nie przegladniecie porzadnie mapy Austrii hihihi
Jacek wczoraj przegladal dosc wnikliwe .....

Moniko ..... zamieszkam przed komputerem niedlugo na stale to użytek z Twoich fotek ku dobru wspolnemu bedzie :)) .... na razie jednak wziela mnie ambicja dodania kilku przepisow na latwe jedzonko dla Was ktore mam nagryzmolone na kartkach .... wiec bedzie po kolei. :))

forum/viewtopic.php?t=4908&postdays=0&postorder=asc&highlight=nick&start=240
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 01.09.2005 11:48

A sprytna bestia jesteś Faziolocie. Pozdrawiam :lol:

Anetka ma jednak to zobrazowane, co prawda zdjęcie strasznie stare jest ale oddaje istotę mojej miłości, która zaczęła się po przekroczeniu tabliczki z nazwą tej niedużej miejscowości. :hearts:

Ludzie ! Przeczytajcie opis wyprawy Wioli i Uli, cud miód w Rozmowach "Balkan Ekspres" - serdecznie polecam wszystkim fanom "Albania Tour".

A Paszczaki nie dzwonią, nie piszą, .... naprawiają czy negocjują cenę nowego :?: :lol:
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 01.09.2005 12:36

gratkorn napisał(a):A sprytna bestia jesteś Faziolocie. Pozdrawiam :lol:

Anetka ma jednak to zobrazowane, co prawda zdjęcie strasznie stare jest ale oddaje istotę mojej miłości, która zaczęła się po przekroczeniu tabliczki z nazwą tej niedużej miejscowości. :hearts:

Ludzie ! Przeczytajcie opis wyprawy Wioli i Uli, cud miód w Rozmowach "Balkan Ekspres" - serdecznie polecam wszystkim fanom "Albania Tour".

A Paszczaki nie dzwonią, nie piszą, .... naprawiają czy negocjują cenę nowego :?: :lol:

Staram się być na bieżąco.
A swoją drogą mogłabyś uchylić rąbka tajemnicy :wink:
PZDR
gratkorn
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gratkorn » 01.09.2005 12:41

Dru, co z tą Vredną ? Bo ja muszę już iść po dziecko do przedszkola a po południu znowu pewnie nie zajżę na forum i będę musiała czekać na wiadomości od ciebie do jutra do 9. :cry:

Kochane mamy ! czy możecie tu jutro wstąpić i podzielić się ze mną opowieściami o pierwszym dniu przedszkolaka ??? (ciekawa jestem czy będzie drugi .... :?: :lol: )

Pa, pa. (jestem jeszcze przez 20 minut - odpisz Drunhildo !!!!)
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 01.09.2005 12:51

Hm....Monika .....spoko bedzie dobrze....
mi dzis Pani Smerfa powiedziala " a Pani to widac bardziej zestresowana niz synek ..." i miala chyba racje :))))
No ... rano nie lykam calmsa ... ;)
Dzieci kochaja przedszkola, to nie to co bylo kiedys .... teraz sie dba o maluchy, co drugie przedszkole jest integracyjne co jest dosc dobre ( dotacje z UE + jedna Pani wiecej) ...lacza tez grupy tzn np 3latki lacza z 4latkami co wychodzi na korzysc tym mlodszym.
W ogole widze ze jest lepiej a zaliczam ( znaczy Adrian ) juz trzecie przedszkole.
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 01.09.2005 12:52

gratkorn napisał(a):Dru, co z tą Vredną ?

Wtrącę się, Moniko! Dru pewnie by kiedyś tam odpowiedziała... Ale napięcie już chyba dostatecznie urosło. :wink: :lol:
Vredna, to właściwie po serbsku, pracowita, ewentualnie wartościowa, cenna.
Myślę, że Dru była po prostu zaganiana i zapracowana, pracowita jak mróweczka. Po chorwacku już tak dobrze to nie brzmi, bo to "vrijedna".
Tak że usłyszeć gdzieś na Bałkanach, że jest się "vredna/vrijedna žena" to komplement, że ho, ho. :D

Pozdrav :papa:
Jola
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 01.09.2005 12:57

gratkorn napisał(a):Kochane mamy ! czy możecie tu jutro wstąpić i podzielić się ze mną opowieściami o pierwszym dniu przedszkolaka ??? (ciekawa jestem czy będzie drugi .... :?: :lol: )

A tatusiowie mogą?
Pierwszy był super, podobnie drugi, trzeci, czwarty .....
A potem jazda...........bez trzymanki.......................... A raczej z trzymanką ........ o framugi drzwi, tudzież nogawki itp itd.
Podobno to reguła.
Powodzenia
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 01.09.2005 13:20

- Kochanie, nastawimy budzik na 6.30, jutro idziesz do przedszkola.
- No... dobrze... Ale nie chcę iść do przedszkola.
- Wiesz dobrze, że musisz. Zobaczysz, będzie dobrze.
- Ale ja wolę zostać w domu...
- Rano wstaniesz i będziesz inaczej nastawiona do życia. Dobranoc kochanie.

Noc była niespokojna, Jolusia rzucała się w łóżku, jęczała przez sen, krzyczała. Obudziła się nad ranem zroszona potem. Podałem jej szkalnkę wody.
- Śpij, jeszcze nie czas - powiedziałem i położyłem się koło niej.
Spojrzała na mnie podkrążonymi oczyma, wtuliła się w poduszkę i zasnęła. Tym razem spokojnym snem.
6.30. Dzwoni budzik. Chcąc nei chcąc wstaję. By było jej raźniej.
- Dzień dobry Jolusiu, jak dziś samopoczucie?
- Bez zmian - odpowiada.
- To minie, ubieraj się, musisz być na 7.30 w przedszkolu.
- Naprawdę? Dziś będzie tam taki ruch, płacz i wogóle... Nie chcę - łzy stanęły jej w oczach.
- Nie grymaś, ubieraj się, czas ucieka - przytuliłem ją, delikatnie całując.
- A może Ty pójdziesz za mnie?
- Jolusiu, to Twój 18. rok w przedszkolu, powinnaś się już przyzwyczaić. Ubieraj się, idę grzać silnik...

P.S.
Żona pracuje w przedszkolu ;) Z synkiem nie było problemów.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 01.09.2005 13:42

no stary dałeś czadu.. :D :D

Dzielna ta Twoja Jola... :D
o Miśku nie wspomnę :D :D

a my dopiero w poniedziałek....
naszą "zgagę" do przedszkola odstawiamy
...do niedzieli..."Baka Servis"...

Pozdravki
Bruno
aneta_jacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) aneta_jacek » 01.09.2005 13:50

volumen napisał(a):
P.S.
Żona pracuje w przedszkolu ;) Z synkiem nie było problemów.

Volusiu .... moj maz tez pracuje w przedszkolu.... przedszkole wynajmuje sporo swoich pomieszczen pod .... prywatne firmy ... takie czasy powaga.
Przedszkole jest do tego przy samym Wolumenie ( tym przez "w" ale jednak )

Mamy wiecej wspolnego wszyscy niz na pozor widac. Pozdrowionka serdeczne wszystkim :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Prawie Hyde Park, czyli wszystko oprócz polityki.

luźne pogawędki o wszystkim - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone